144hz-monitoren-0
Laatst bijgewerkt: 10-10-2022

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

117Verzamelde opmerkingen

Een monitor met een verversingssnelheid van 144 Hz is een monitor waarbij het beeld 144 keer per seconde wordt ververst. 144Hz-monitoren worden met name gebruikt door videogame-spelers. Met een 144Hz-monitor is het mogelijk om te genieten van meer vloeiende beelden omdat de verversingssnelheid meer dan het dubbele is van die van een normale monitor.

Er zijn veel spelers die nadat ze gewend zijn geraakt aan het gamen met een 144Hz-monitor, aangeven dat ze niet meer terug zouden kunnen naar een 60 Hz-monitor. Beelden worden vloeiender weergegeven tijdens het spelen van games op een hoge frame-rate. Het is belangrijk dat je bij het kiezen van een monitor rekening houdt met aankoopcriteria zoals de schermresolutie, de helderheid en de aansluitingen van het apparaat.
Belangrijk om te weten

  • 144Hz-monitors zijn ideaal voor het spelen van videogames. De apparaten hebben een hogere verversingssnelheid dan traditionele monitoren. Beelden worden daardoor veel vloeiender. De apparaten bieden een aanzienlijk concurrentievoordeel in multiplayer-games zoals shooters.
  • 144Hz-monitors kunnen op hoofdlijnen in 3 soorten worden onderverdeeld, die van elkaar verschillen volgens de verdeling van de vloeibare kristallen waaruit ze zijn samengesteld, namelijk de TN-, IPS- en VA-panelen. TN-panelen zijn ideaal voor eSports. IPS is vooral gericht op niet-competitieve games. VA-panelen zijn meer geschikt voor grafisch ontwerp of het bekijken van films en series.
  • De aspecten die de meeste invloed hebben op de kwaliteit van het monitorbeeld zijn de resolutie, de helderheid, de HDR en de kleurdiepte. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de reactietijd van het apparaat.

Onze selectie: De beste 144Hz-monitoren op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete 144Hz-monitoren die je op de Nederlandse markt kunt vinden. Er zijn verschillende soorten monitoren verkrijgbaar, er is voor ieder wat wils! Misschien zie je de door de bomen het bos even niet meer. Laat je echter niet afschrikken, met onze handige lijst zul je al snel ontdekken welk product het beste bij je past. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De 144Hz-monitor met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

De 144Hz-monitor van AOC heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het 24-inch Full HD-gamedisplay heeft een 1500R-kromming en werkt met de FlickerFree en Low-Blue-Light technologie. Zo kun je urenlang je favoriete games blijven spelen. Het gebogen VA-paneel zorgt ervoor dat je geen enkel detail van het spel mist. Het scherm wordt inclusief voedingskabel, een HDMI-kabel en een cd met het stuurprogramma geleverd. Het apparaat werkt snel en heeft een ergonomische standaard.

De 144Hz-monitor met de beste beeldkwaliteit

De Samsung C49HG90 UltraWide 4K Monitor is geschikt voor hardcore gamers dankzij de hogere verversingssnelheid en snelle reactietijd. Dankzij de QLED-kleuren en HDR biedt deze monitor een superieure beeldkwaliteit. Het IPS-paneel heeft een zeer goede kijkhoek en een nauwkeurige kleurweergave. Eigenlijk biedt dit beeldscherm alles wat veeleisende gamers verwachten. Als je meestal met 2 schermen tegelijk naast elkaar werkt, is dit de beste upgrade die je je kunt wensen.

De 144Hz-monitor met 24 inch

Het scherm van BenQ is speciaal geschikt voor het spelen van eSports-games. De in hoogte verstelbare voet biedt veel comfort en flexibiliteit. Het apparaat heeft een DisplayPort, DVI-DL, HDMI- en koptelefooningang zodat je ieder mogelijk apparaat kunt aansluiten. De XL2411P monitor is nauwkeurig afgestemd op de behoeften van gamers en helpt je je beste zelf te worden, in de strijd tegen je concurrenten. Het beeld is 24 inch en past gemakkelijk op ieder soort bureau.

De eerste nano-IPS gaming monitor

Het NANO-IPS paneel van LG levert zeer goede kleuren en een haarscherp beeld. De monitor is snel met een reactietijd van 1 ms, heeft Freesync ondersteuning en is G-sync compatible. Het scherm biedt een hoge beeldkwaliteit voor het bekijken van films en series. De monitor heeft echter geen ingebouwde luidsprekers. Deze monitor is in hoogte verstelbaar, kantelbaar en draaibaar. Standaard meegeleverd worden de handleiding, voedingskabel, displayport-kabel, HDMI-kabel en USB 3.0-kabel.

Shopgids: Alles wat je moet weten over 144Hz-monitoren

Bij het kopen van een 144Hz-monitor is het belangrijk dat je een aantal belangrijke kwesties in overweging neemt. Er zijn verschillende modellen. Ieder model heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Om je te helpen de 144Hz-monitor te vinden die het beste bij je past, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over deze handige tool.

Portrait of smiling asian gamer boy 16-18 playing video games on

Met een 144Hz-monitor geniet je van vloeiendere beelden.
(Bron: Dean Drobot: 107576431/ 123rf.com)

Wat zijn 144Hz-monitoren precies?

Een 144Hz-monitor is een monitor met een verversingssnelheid van 144Hz. Dat wil zeggen dat de monitor 144 beelden per seconde weergeeft, oftewel, meer dan het dubbele in het geval van een normale monitor. Omdat het apparaat een hogere verversingssnelheid heeft, worden de beelden veel vloeiender weergegeven. Dit biedt grote voordelen voor bepaalde activiteiten zoals bijvoorbeeld het spelen van videogames.

Wat zijn de voor- en nadelen van 144Hz-monitoren?

Dankzij de betere verversingssnelheid geniet je met een 144Hz-monitor van vloeiendere beelden. Dit geeft je ze aanzienlijk voordelen in multiplayer-games. Logischerwijs zijn 144Hz-monitoren wel een stuk duurder dan monitoren met lagere verversingsfrequenties. Hieronder vind je een handig overzicht met alle voor- en nadelen van 144Hz-monitoren:

Voordelen
  • Beelden worden veel vloeiender weergeven
  • De monitoren geven je een groot voordeel voor het spelen van videogames ten opzichte van je concurrenten
  • Hebben een lagere input lag, wat een belangrijk voordeel is bij het spelen van multiplayer-games
  • Met een 144Hz-monitor haal je meer uit een grafische kaart
Nadelen
  • De prijs is hoger dan die van een normale monitor
  • Sommige gebruikers beweren geen verschil te zien tussen het spelen met een 60 Hz-monitor en een 144 Hz-monitor

Heb ik een 144Hz-monitor nodig?

Als je geïnteresseerd bent in een 144Hz-monitor voor het spelen van videogames, is het antwoord ja. Met een monitor met een verversingssnelheid van 144 Hzkun je veel meer uit je grafische kaart halen. Met een normaal scherm word je enorm beperkt door de capaciteit van de monitor en kun je niet optimaal genieten van games met meer dan 60 fps (frames per seconde). Vergeet niet, een goede monitor is net zo belangrijk als andere accessoires, zoals een gaming toetsenbord en -headset!

Excited Couple Setting Up New Television At Home

Een 144Hz-monitor is ideaal voor het spelen van eSports-games, waarbij het allemaal om snelle prestaties draait.
(Bron: Ian Allenden: 46129082/ 123rf.com)

Wat betekent het als een 144Hz-monitor HDR heeft?

High dynamic range (HDR) duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik. Het is een technologie die kleuren biedt die erg op de realiteit lijken. Bovendien verlicht de HDR onafhankelijk de verschillende delen van het beeldscherm. Hierbij worden zowel zeer donkere als zeer heldere delen goed weergegeven. Op deze manier wordt een groter contrast en veel meer levendige kleuren bereikt.

In videogames zul je de verbeteringen op 2 manieren merken, namelijk in de verlichting en in de kleuren die levendiger en realistischer worden. Momenteel zijn er verschillende soorten HDR-standaarden: HDR10, Dolby Vision, HDR10+ en HLG. Videogames gebruiken meestal de eerst genoemde.

Ismael SilvaPresident van de Mexicaanse Federatie van E-Sports
“eSports zijn niet alleen games, het zijn wedstrijden en bieden natuurlijk ook zakelijke kansen.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een 144Hz-monitor wilt kopen, is het belangrijk dat je rekening houdt met een reeks aankoopcriteria. Om je hierbij te helpen, hebben we de factoren geselecteerd die het belangrijkst zijn bij de aanschaf van een nieuwe monitor. We hopen dat het onderstaande lijstje je helpt de 144Hz-monitor te kiezen die het beste bij je past:

Paneeltype

Monitoren hebben een LCD-paneel waarbinnen onderscheid wordt gemaakt tussen 3 typen panelen, te weten: IPS, PLS, TN en VA. Het verschil zit onder andere in het kleurbereik en de kijkhoek. TN-panelen zijn ideaal voor het spelen van eSports-games, waarbij het vooral om snelle prestaties draait.

IPS-panelen daarentegen worden vooral voor niet-competitieve spellen gebruikt, omdat de visuele kwaliteit het belangrijkste kenmerk van deze schermen is. Ze worden beschouwd als het beste all-round-paneeltype en onderscheiden zich door het grote kleurbereik en de goede kijkhoeken. VA-panelen zijn gericht op grafisch ontwerp en het kijken van series en films. Meer details over de verschillende paneeltypen vind je in de volgende tabel:

Kenmerken TN IPS VA
Reactietijd Biedt de beste responstijd, meestal 1 ms. De reactietijden zijn langzamer dan die van TN-panelen, meestal 4 ms of meer. Langer dan die van IPS- en TN-panelen.
Voordelen Dankzij de snelle reactietijd heb je geen last van het ghosting-effect. De prijs is vaak redelijk betaalbaar. De beeldkwaliteit is heel erg goed. Onderscheiden zich door de goede kijkhoeken. Bieden een betere beeldkwaliteit en contrast.
Nadelen Meer gedempte kleuren. Kunnen alleen kleuren in 6 bits weergeven, lijkt minder echt. Hebben langere reactietijden. Bovendien kunnen er lichtlekken optreden aan de randen van het scherm. De reactietijd is langer, waardoor het ghosting-effect vaker voorkomt.
Gebruik Zijn ideaal voor competitieve games waarbij de beeldkwaliteit belangrijk is voor de prestaties van de gamer. Zijn ideaal voor het spelen van niet-competitieve games. Worden vooral gebruikt voor grafisch ontwerpen en het bekijken van films en series.

Formaat

Voor veel gamers is de schermgrootte misschien wel het belangrijkste aankoopcriterium. Natuurlijk geldt over het algemeen dat hoe groter het scherm, hoe groter de investering zal zijn die je aan het begin moet doen. Om de juiste grootte van het beeldscherm te kiezen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de afmetingen van de kamer waar je de monitor gaat plaatsen.

Father and son at home

De helderheid en HDR zijn de 2 aspecten die de beeldkwaliteit het meest beïnvloeden.
(Bron: Vadim Guzhva: 40996540 /123rf.com)

Resolutie

Ook de beeldresolutie van een monitor is een fundamenteel aspect bij de aanschaf van een nieuwe 144Hz-monitor. Deze bepaalt grotendeels de scherpte waarmee het beeld kan worden bekeken. Met een hogere resolutie geniet je van een betere beeldkwaliteit. We raden aan om op zoek te gaan naar een monitor met tenminste een Full HD-resolutie, hoewel veel monitors al Quad HD 1440p- of 2K-resoluties hebben.

Als je het kunt betalen, is het het beste om voor een monitor met een 4K-resolutie te kiezen. Steeds meer inhoud is beschikbaar in 4K. Dit geldt niet voor de nieuwste ontwikkelingen op de videogame-markt, maar ook voor series en films. Platforms zoals Netflix en HBO geven aan steeds meer content in 4K te creëren.

Reactietijd

De reactietijd van een monitor is de tijd die een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Dit maakt de reactietijd van een 144Hz-monitor belangrijk als je videogames gaat spelen. De reactietijd is bovendien gerelateerd aan het ghosting-effect, wat het effect is van beelden die sporen achterlaten.

Met kortere reactietijden kun je bovendien sneller reageren op wat er op het scherm gebeurt. Als je overweegt de monitor te kopen om zeer competitieve spellen te spelen, zoals online shooters, is een monitor met een TN-paneel en een responstijd van 1 ms daarom het meest geschikt.

Ángel EchavarrenDirecteur Consulting-Operations van eSports-games
“eSports overstijgen de traditionele sport. Face-to-face sportevenementen verliezen steeds meer deelname van het traditionele publiek, vooral mensen die tussen de 18 en 30 jaar oud zijn. Dit is een digitale generatie waarmee het moeilijker is om via de traditionele media te communiceren. De eSports passen in hun manier van aanspreken, deelnemen en concurreren. Tegenwoordig komt het steeds minder vaak voor dat het lid van een voetbalclub het abonnement van zijn kind verlengt.”

Helderheid en HDR

De helderheid en HDR van een monitor zijn de 2 aspecten die de beeldkwaliteit het meest beïnvloeden. Met een monitor met HDR-compatibiliteit kun je van een veel rijker kleurenbereik genieten. Het witter is wit, het zwarter zwart en ook alle tussenliggende kleuren komen beter uit.

De helderheid van het scherm geeft aan hoeveel licht er maximaal van het scherm af komt. Een hoge maximale helderheid zorgt voor een beter contrast en minder reflecties in fel verlichte ruimtes. We raden aan om voor een monitor met een helderheidsniveau van tenminste 250 cd/m² te kiezen, maar liever 300 cd/m² of hoger. Het verschil in beeldkwaliteit is echt aanzienlijk!

Kleurkwaliteit

De kleurkwaliteit of kleurdiepte van een monitor hangt af van verschillende specificaties. We raden aan om naar een apparaat te zoeken dat tenminste een kleurdiepte van 8 bits heeft. Dit betekent dat ze 256 mogelijke waarden hebben voor elk van de primaire kleuren, wat resulteert in 16,7 miljoen kleuren.

Er zijn tegenwoordig echter ook voldoende 10-bits kleurdiepte-monitoren te vinden, die 1.024 tonen per primaire kleur kunnen tonen. Op deze manier reproduceren ze 4 keer meer kleuren dan een 8-bits monitor. Kortom, hoe meer kleurdiepte, hoe realistischer het beeld en de verschillende tinten en helderheid van de worden weergeven.

Aansluitingen

Zoals bij de meeste elektronische apparaten het geval is, zijn ook de aansluitingsopties een aspect dat je niet kunt negeren bij de aanschaf van een 144 Hz-monitor. Het is belangrijk dat het apparaat in ieder geval een HDMI-ingang heeft, naast een DisplayPort-ingang, een aansluiting voor een koptelefoon en natuurlijk meerdere USB-poorten, idealiter met ten minste één van het USB Type-C.

Samenvatting

144Hz-monitoren zijn populair bij gamers, vooral in de wereld van de eSports. Dankzij nieuwe technologieën worden de schermen steeds realistischer en beter. Als je veel games speelt kan het aanschaffen van een 144Hz-monitor veel voordelen bieden. De hogere verversingssnelheid maakt een heel belangrijk verschil in je game-ervaring.

Monitorfabrikanten weten dit en hebben daarom een breed scala aan modellen op de markt gebracht. Een 144Hz-monitor kiezen is geen gemakkelijke taak. Om het model te kiezen dat het beste bij je past, moet je rekening houden met een reeks aankoopcriteria, zoals de schermgrootte, de resolutie, de helderheid en de HDR van de monitor.

Vond je onze shopgids over 144Hz-monitoren interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke monitor het beste bij hen past. We zijn benieuwd naar je ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Yanyong Kanokshoti: 78661525/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies