Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

113Verzamelde opmerkingen

Tot voor kort leken 3D-printers meer iets van science fiction of iets wat uitsluitend gebruikt werd in de hightechsector. Tegenwoordig zijn ze echter al beschikbaar voor iedereen. Aan de andere kant gebruiken steeds meer bedrijven de beste 3D-printers om hun bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen. Maar hoe weet je nu welke je moet kopen?

Er zijn momenteel zoveel opties dat het gemakkelijk is om door de bomen het bos niet meer te zien. Om je duidelijkheid te geven over de grote verscheidenheid aan methoden die beschikbaar zijn voor 3D-printen en de verschillende materialen, snelheden en toepassingen, hebben we dit artikel voor je samengesteld. Het helpt je het product te leren kennen, maar ook om de 3D-printer te kiezen die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende printtechnologieën. Afhankelijk hiervan variëren de prestaties van het product en de gebruikte filament (wat ook van invloed is op de kwaliteit of het type werkstuk). Het is belangrijk om dit in gedachten te houden om foute investeringen te voorkomen en het juiste product te kunnen kopen.
 • De beste 3D-printers zijn geschikt voor zowel thuisgebruikers als voor alle soorten bedrijven. Omdat alle soorten materialen kunnen worden gebruikt voor het printen, van glas tot brons of zelfs chocolade, maakt deze hardware het mogelijk om alle soorten objecten voor alle soorten industrieën te produceren.
 • Afhankelijk van het type objecten dat je wilt afdrukken, heb je een 3D-printer nodig met een hoger of lager afdrukvolume. Aan de andere kant is precisie gekoppeld aan de robuustheid van het product. Dit is niet altijd onontbeerlijk, maar in sommige situaties moet het een fundamentele afweging zijn.

Onze selectie: De beste 3D-printers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste 3D-printers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale 3D-printer een stuk eenvoudiger.

De 3D-printer met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Ender-3 printer van Creality 3D is een betaalbare en betrouwbare 3D-printer. Het innovatieve design combineert een basis Prusa frame met de typische “V-slot” signatuur. Als je het pakket ontvangt, moet je de printer zelf nog even in elkaar zetten. Dat duurt gelukkig hoogstens 30 minuten.

De printer is volledig open source. Het is een zeer nauwkeurig apparaat dat aan de industriële kwaliteitsnormen beantwoordt. Het display is duidelijk en overzichtelijk.

De meest praktische 3D-printer

Met de 3D printer Finder van Gembird3 koop je de ideale printer voor thuis- school- en kleinzakelijk gebruik. Het gemak waarmee je in 3D print zal je verbazen en wordt vooral mogelijk gemaakt dankzij de eenvoudig te gebruiken meegeleverde software.

Ook kinderen kunnen (onder toezicht) al snel met dit apparaat overweg. Een ander groot voordeel van deze printer is dat het apparaat bijna geen geluid maakt.

De meest uitgebreide 3D-printer voor een eerlijke prijs

De Polaroid Playsmart 3D printer is een compacte, lichte 3D printer waarmee je een grote variatie aan objecten kunt printen. De printer is erg gemakkelijk in gebruik, dankzij de meegeleverde software en gratis beschikbare app. De printer heeft een wifi-camera waarmee je de voortgang van de afdrukken op je telefoon kunt volgen.

Je kunt ook gekleurde voorwerpen met de printer printen, door gebruik te maken van de Polaroid SmartPrep software.

De beste 3D-printer voor beginners

De 3D-printer van 3Dandprint is de perfecte printer als je wilt starten met 3D-printen. Het apparaat is licht van gewicht en heeft een compact formaat. Steeds meer hobbyisten kiezen voor dit model als hun eerste 3D-machine. Het apparaat heeft een betaalbare prijs en kan tegelijkertijd prints van ongelooflijke kwaliteit maken.

Je kunt een 3D-model downloaden, of je eigen ontwerpen maken, afhankelijk van wat je af wilt drukken. Handig in gebruik.

Shopgids: Alles wat je moet weten over 3D-printers

Het is van groot belang dat je voordat je een 3D-printer koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

3D-printer

Je zult de 3D-printer moeten kiezen afhankelijk van het gebruik dat je ervan gaat maken.
(Bron: Dolgachov: 69062354/ 123rf.com)

Wat is een 3D-printer en waar wordt hij voor gebruikt?

De 3D-printer is een hardware waarmee driedimensionale objecten kunnen worden gereproduceerd. Dit wordt gedaan door het modelleren van filamenten van onder meer gesmolten plastic, koper, hout, brons, glas en zelfs chocolade! Het werkt in lagen door middel van drie basiscoördinaten (X, Y, Z) die je in staat stellen om een betrouwbare afdruk te maken.

Op de vraag waarvoor een 3D-printer wordt gebruikt, zijn er meerdere antwoorden. Deze hardware kan zowel voor privé- als professioneel gebruik worden gebruikt (op zeer uiteenlopende gebieden zoals de geneeskunde of de filmindustrie). Met de beste 3D-printers kan je bijna elk object maken dat je wilt, zelfs heerlijke gerechten!

Zie ook: Multifunctionele printer.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een 3D-printer?

3D-printen is voor veel mensen een nog relatief onbekende technologie en de 3D-printers, de goedkopere evenals de high-end modellen zijn nog steeds niet definitief geïnstalleerd in onze samenleving. Door deze houding verliezen we talloze voordelen. 3D-printers zijn niet alleen nuttig voor technische gebieden als de geneeskunde, maar elke doorsnee gebruiker kan ontelbare voor- en nadelen vinden:

Voordelen van 3D-printers

 • De mogelijkheid om alle soorten producten te produceren, zowel gericht op het professionele vlak (een orthopedisch hulpstuk) als op het persoonlijke (een gepersonaliseerde pop voor je partner).
 • Verlaging van de kosten van de productie. Dit is zonder twijfel goed nieuws voor start-ups die op zoek zijn naar externe financiering.
 • Hiermee kan je een niveau van maatwerk verkrijgen dat nooit eerder is bereikt. Met een 3D-printer kan je bijvoorbeeld exclusieve kleding of unieke persoonlijke voorwerpen maken.
 • Met een beetje fantasie opent het een eindeloos aantal mogelijkheden op zakelijk niveau (elementair, gemiddeld en geavanceerd).
 • Het is eenvoudig om prototypes te veranderen en bestaande ontwerpen aan te passen, waardoor nieuwe mogelijkheden tot creatie ontstaan.
 • Er is veel ruimte voor verbetering vanwege de nog in de kinderschoenen staande technologie. Dit belooft veel goeds voor de toekomst op middellange en lange termijn om alle maatschappelijke aspecten van de samenleving te revolutioneren.

Nadelen van 3D-printers

 • 3D-printers van hogere kwaliteit kunnen extreem hoge prijzen hebben.
 • Het misbruik ervan kan bepaalde misdaadcijfers verhogen, evenals de beschikbaarheid van nutteloze en onnodige voorwerpen.
 • Door de toegankelijkheid te vergroten kan het problemen opleveren met betrekking tot het auteursrecht (iedereen zal alles kunnen repliceren).

Hoe werkt een 3D-printer?

Als gebruiker moet je het object dat je wilt afdrukken in 3D eerst ontwerpen via een specifiek programma. Dankzij deze software kan je vrijwel elk object maken. Je kunt zover gaan als je verbeelding en je technische kennis het toelaat. Als je daarentegen liever niet ontwerpt, kan je het object altijd in 3D scannen en vervolgens afdrukken.

Om dit te doen, gebruiken de beste 3D-printers op de markt filamenten van verschillende materialen. Zoals we aan het begin van deze shopgids vermeld hebben, kan het materiaal van deze filamenten verschillend zijn (van glas tot chocolade). De 3D-printer maakt gebruik van een fusiesysteem dat de filamenten vormt en samenvoegt tot een object.

Bill GatesAmerikaans ondernemer en filantroop
“Mensen zijn altijd bang voor verandering. Ze waren bang voor elektriciteit toen het werd uitgevonden, nietwaar?”

Wat is FDM- en SLS-technologie van een 3D-printer?

Bij FDM, wat staat voor Fused Deposition Modeling wordt er gebruik gemaakt van gesmolten plastic. Dit gesmolten plastic wordt door de spuitmond van de printer laagje voor laagje op elkaar gestapeld om de basis van je model te printen. Het is vrij eenvoudig om meerdere kleuren plastic in de printer te plaatsen, waardoor je 3D-model ook in kleur te printen is.

Een STL-bestand (Surface Tessellation Language) is niet alleen het ontwerp, maar zorgt er ook voor dat je object opgedeeld wordt in laagjes, die de 3D-printer vervolgens voor je kan gaan printen. Zo weet de 3D-printer precies waar het materiaal aan elkaar gelijmd of gesmolten dient te worden. Op internet zijn er genoeg STL-bestanden te vinden voor het printen van simpele en meer compliceerde 3D-objecten, bijvoorbeeld op Grabcad.com.

Wat bieden 3D-injectie- en stereolithografie-printers?

De beste 3D-printers kunnen ook werken door middel van injectie of stereolithografie (ook wel SLA-printen genoemd). De eerste optie spuit vloeibaar fotopolymeer in en vormt het om het 3D-object te bouwen. De tweede werkt met een lasersysteem. Dit stolt een hars dat eerder in vloeibare toestand werd gestold om het object te vormen.

Hieronder vind je een vergelijkende tabel over de voor- en nadelen van elke technologie:

Type printer Voordelen Nadelen
Door middel van injectie Mogelijkheid om materialen zonder veel moeite te combineren met tegenovergestelde of verschillende eigenschappen. Uitstekende precisie en hoogwaardige afwerkingen. Fantastische optie om objecten in serie te printen die hoge kwaliteitseisen stellen. Moeilijkheden bij het combineren van verschillende pigmentaties, beperkt tot het gebruik van wasachtige materialen.
Via stereolithografie (SLA) Superieure printsnelheid, waardoor dit type 3D-printer een goede keuze is voor prototyping. Dankzij zijn veelzijdigheid is hij ook nuttig voor het afdrukken van functionele onderdelen. Veel gebruikt op het gebied van tandheelkunde en sieraden. Als je op zoek bent naar superieure resultaten, moet je wellicht duizenden euro’s investeren. Het productieniveau is nogal klein in vergelijking met andere drukalternatieven.

Wat zijn de ABS- en PLA-filamenten van een 3D-printer?

ABS (acrylnitrilbutadieen-styreen) is niet meer dan een soort kunststof. Dit wordt veel gebruikt in de huidige 3D-printers. De belangrijkste kenmerken zijn flexibiliteit, hardheid en sterkte. In feite wordt het ook veel gebruikt in de autowereld of bij de productie van speelgoed. Als tegenwicht is hij temperatuurgevoeliger dan zijn PLA-alternatief.

PLA-filamenten (polylactisch zuur) worden gevormd met een minder flexibele kunststofsoort dan ABS. Het biedt echter nog andere voordelen, zoals minder sterke geuren of de biologische afbreekbaarheid (het is niet afkomstig van aardolie). Bovendien is het beter bestand tegen temperatuurschommelingen, wat mogelijke vervormingsproblemen voorkomt.

Wat is een 3D-printer extruder?

Extruders zijn een belangrijk element als je wilt begrijpen hoe een 3D-printer werkt. Je kunt hiermee het printproces afronden. Ze manipuleren het filament om deze vervolgens te smelten, in lagen samen te voegen en zo het gewenste object te vormen. Er zijn directe en indirecte extruders. De eerste is nuttiger in geval van storingen. De tweede biedt meestal een hogere snelheid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een 3D-printer om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de 3D-printer te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de 3D-printer die je nodig hebt:

Soort gebruiker

Afhankelijk van het feit of je grote objecten of meer conventionele voorwerpen wilt afdrukken, moet je het type 3D-printer (industrieel of desktop) kiezen. Wij hebben ons toegespitst op deze laatste soort voor onze classificatie van de beste modellen op de markt. Aan de andere kant is een 3D-printer voor een bedrijf niet hetzelfde als een 3D-printer voor privégebruik.

Paul LearyAmerikaanse muzikant
“Het is geweldig om met computers te werken. Ze maken geen ruzie, ze herinneren zich alles en ze drinken je bier niet op.”

Materiaal dat voor het printen gebruikt wordt

De prestaties van de hardware zijn afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt voor het printen, afhankelijk van het gewenste doel. Niet alle 3D-printers werken hetzelfde met hetzelfde materiaal. Daarom moet je de specificaties van het model waarin je geïnteresseerd bent bekijken. En als dat niet duidelijk is, zoek dan naar aanvullende informatie of raadpleeg een specialist!

Afmetingen van de 3D-print

Het is niet hetzelfde om een klein actiefiguurtje af te drukken als een groot meubelstuk. Daarom heb je een 3D-printer nodig afhankelijk van het type object dat je wilt printen. De meeste modellen hebben een printvolume van ongeveer 200 x 200 x 200. Er zijn echter opties die verder gaan (400, 600 of meer). Kies het apparaat dat bij je behoeften past.

Ontwerp en nauwkeurigheidsniveau

De structuur van een 3D-printer heeft een directe invloed op de prestaties en daarmee op de afdruknauwkeurigheid. Daarom moet je altijd kiezen voor één van de beste 3D-printers op de markt met als belangrijkste kenmerk de robuustheid. Uiteraard kost kwaliteit geld, maar er zijn minder dure mogelijkheden die aan deze eisen voldoen.

De mogelijkheden om objecten te creëren zijn onbeperkt.
(Bron: Alexander Traksel: 75449086/ 123rf.com)

Meningen van de gebruikers

Hoewel het een product is dat nog niet beschikt over een grote gebruikersgroep, zijn er de laatste jaren tal van fora en websites aan gewijd. Daarom is het nuttig om, alvorens te investeren in een specifiek model, een bezoek te brengen aan één van de websites die gewijd zijn aan 3D-printers en dataverzameling. Opmerkingen van andere gebruikers kunnen zeer nuttig zijn.

Samenvatting

3D-printers nemen geleidelijk aan een steeds belangrijkere plaats in ons dagelijks leven in. Over het belang hiervan in de toekomst op middellange en lange termijn bestaan geen twijfels. Het is een product dat steeds beter wordt en dat een zeer breed scala aan mogelijkheden biedt. Of je nu een particulier bent of een bedrijf wilt starten, een 3D-printer kan in vele gevallen uitkomst bieden.

Maar om de beste 3D-printer te kopen, afhankelijk van je omstandigheden, moet je meerdere aspecten evalueren zoals het materiaal dat je wilt gebruiken voor het printen of het formaat van de objecten die je wilt gebruiken. Met een voorafgaande analyse, wat geduld en een goed budgetbeheer, kan je het model kopen dat het beste bij je behoeften past.

Vond je ons artikel over 3D-printers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte 3D-printer kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Luchschen: 92230252/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies