projector 4k
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

112Verzamelde opmerkingen

4K Ultra HD, vaak afgekort tot ‘4K’ is voor veel apparaten dé nieuwe standaard in beeldschermresolutie, oftewel een maat voor de scherpte van het beeld. Er wordt zelfs al gesproken over 8K-resoluties. Dus als je overweegt een beamer te kopen, kun je misschien beter kiezen voor een 4K, zodat je up-to-date bent voor de nieuwe standaard.

Daarnaast is het verschil in beeldkwaliteit echt merkbaar en wordt er steeds meer materiaal in dit formaat geproduceerd. Van videogames tot tv-series en films tot video’s die je met je eigen apparatuur kunt opnemen, alles ziet er in Ultra HD veel beter uit. Maar niet alle 4K beamers zijn hetzelfde.
Belangrijk om te weten

 • Met de 4K projectoren kun je genieten van een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit op een groot scherm. Dit geeft je een intensievere filmische beleving. En hoewel er een paar jaar geleden nog niet veel materiaal in 4K resolutie was, is dat de laatste tijd alleen maar gegroeid. Platforms zoals Netflix, HBO of Amazon Prime hebben zich duidelijk aangepast aan dit formaat.
 • De twee belangrijkste 4K resoluties zijn DCI 4K (4096 x 2160 pixels met een 17:9 formaat) en 4K UHD (3840 x 2160 pixels met een 16:9 formaat). Hiervan is de UHD-standaard het meest verspreide formaat, omdat het de standaard is die voor de televisie wordt gebruikt.
 • Bij het kopen van een 4K beamer moet je je eerst afvragen waar je hem voor gaat gebruiken, een factor waar we later nog meer op in zullen gaan. Dan kun je beginnen na te denken over technische zaken zoals het type beamer dat het beste bij je past of de helderheids- en contrastniveaus die het apparaat biedt.

Onze selectie: De beste 4K beamers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste 4K beamers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte 4K projector een stuk eenvoudiger.

De beste 4K thuisbioscoop beamer

De BenQ W1720 is een thuisbioscoop projector van BenQ met 4K UHD-resolutie en High Dynamic Range (HDR10). De geïntegreerde CinematicColor™-technologie brengt beeld rechtstreeks in je woonkamer. Dankzij de 4K resolutie van 3840 x 2160 biedt deze DLP beamer je de scherpte die alleen de meest geavanceerde televisies bieden, alleen dan op een veel groter beeldformaat. Door de hoge lichtsterkte van 2000 lumen is het mogelijk om deze beamer ook in verlichte ruimtes te gebruiken.

De beste 4K beamer met Sport Modus

Deze DLP Ultra HD (4K)beamer TK800M van BenQ is in staat om beeld te projecteren in de hoogste beeldkwaliteit met zijn UHD-resolutie. Met de speciale Sport Modus worden huidskleuren, schaduwen en grasvelden nog beter uitgelicht. In combinatie met de optimale balans tussen groen- en roodtinten zorgt de sportmodus voor indrukwekkende projecties in grootformaat van indoor sportevenementen. Daarnaast is er een Football Modus met eigen geluidstechniek wat zorgt voor duidelijk en genuanceerd geluid.

De 4K beamer met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Deze EH-TK7000 projector van Epson is veelzijdig en betaalbaar tegelijk. Dankzij plug-and-play is het mogelijk verschillende soorten apparaten te koppelen, zoals een tablet, blu-rayspeler of gameconsole. Via bluetooth kun je zelfs verbinding maken met bijvoorbeeld een soundbar.  Verder heeft de beamer een lichtopbrengst van 3000 lumen, een contrastverhouding van 40.000:1 en frame-interpolatie, zodat snelbewegende afbeeldingen extra scherp zijn. Hierdoor ervaar je een perfecte beeldkwaliteit.

De beste compacte 4K beamer

De H96 Max Beamer is de ideale beamer om te gebruiken in kantoorruimtes, op vakantie of in je woonkamer. Doordat hij klein en compact is kan je hem overal mee naar toe nemen, en met de gratis meegeleverde Bluetooth Speaker heb je ook nog eens ideaal geluid. Ben je op een plek zonder stroom? Geen probleem! Door de ingebouwde batterij kan je maar liefst 2 uur lang gebruik maken van de beamer. 4K scherpte en een gigantisch scherm van maar liefst 200 inch, heb je met deze beamer de ideale thuisbioscoop te pakken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over 4K beamers

Het is van groot belang dat je voordat je een 4K beamer koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

4K beamer

De projectoren zijn ideaal voor het spelen van videogames en het thuis bekijken van films en series.
(Bron: dolgachov: 101264254/ 123rf.com)

Wat zijn 4K beamers eigenlijk?

Een beamer, ook wel een projector genoemd, is een elektronisch apparaat dat door middel van licht en een systeem van lenzen in staat is om beelden op een projectiescherm weer te geven. De 4K-beamers zijn de apparaten die een beeldresolutie bieden die twee keer zo hoog is als Full HD, met ongeveer 4.000 pixels aan horizontale resolutie.

Steve MartinAmerikaanse acteur en komiek
“Weet jij wat jou probleem is, het is dat je niet genoeg films hebt gezien – alle raadsels van het leven worden in de films beantwoord.”

Wat zijn de voor- en nadelen van 4K beamers?

Met een 4K projector geniet je van een superieure beeldkwaliteit op een scherm dat veel groter is dan de huidige televisie. Het zal je een intensievere filmische beleving geven. En omdat de projectoren klein en licht zijn, kun je ze overal mee naar toe nemen.

Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een apart geluidssysteem nodig hebt en dat je af en toe de lamp moet vervangen voor een nieuwe. En ze zijn niet bepaald goedkoop. Je kunt de volgende tabel raadplegen om alle voor- en nadelen van deze apparaten te leren kennen.

Voordelen
 • Intensieve filmische beleving.
 • Je kunt de grootte van het scherm kiezen en variëren.
 • Ze nemen minder ruimte in beslag dan televisies.
 • De installatie en het gebruik zijn heel eenvoudig.
 • Je kunt ze gemakkelijk van de ene kamer naar de andere vervoeren.
 • Ze hebben een groot aantal toepassingen.
Nadelen
 • Af en toe is het nodig om de lamp te vervangen.
 • Het duurt langer om ze aan te zetten dan een tv of monitor.
 • Je hebt een apart geluidssysteem nodig.

Voor wie is een 4K projector een goed idee?

De vele toepassingen van projectoren maken ze ongetwijfeld een uitstekend alternatief voor televisies of computermonitoren voor bepaalde doeleinden. Bovendien hebben ze een zeer grote veelzijdigheid. En de 4K beamers nog meer, gezien de uitstekende beeldkwaliteit die ze hebben.

Ze zijn daarom ideaal voor bars en cafés, maar ook voor discotheken en expositieruimtes. Ze zijn ook geschikt voor presentaties in professionele omgevingen gerelateerd aan grafisch ontwerp, engineering of architectuur. En uiteraard alle mensen die een thuisbioscoop systeem willen hebben.

Proyector-4K

Als je de projector gaat gebruiken in een ruimte waar natuurlijk licht binnen kan komen, heb je apparatuur nodig die je hogere helderheidswaarden geeft.
(Bron: Dean Drobot: 52193258/ 123rf.com)

Welke soorten 4K beamers zijn er?

Op dit moment kunnen voornamelijk drie soorten technologieën worden onderscheiden. Aan de ene kant de LCD (LCD (liquid crystal display) projectoren, aan de andere kant de LED (light-emitting diode) en tenslotte de DLP (Digital Light Processing) beamers. Meer informatie vind je in de volgende tabel.

Kenmerken LCD LED DLP
Ontwerp Het zijn meestal omvangrijkere apparaten. ze zijn klein en zeer compact. Ze hebben meestal een compacter ontwerp.
Technologie De schermen of projectoren met LCD-technologie zijn samengesteld uit drie afzonderlijke glaspanelen, die het licht ontbinden in de drie basiskleuren: rood, blauw en groen. LED-beamers gebruiken LED’s, die lichtdioden zijn (halfgeleiders als lichtbron). DLP-projectoren bestaan uit een chip, DMD genaamd, die bestaat uit meer dan 2.000.000 zeer kleine spiegels. De lichtbron is meestal een LED.
Beeldkwaliteit Goede kleurverzadiging. Het beeld is scherp en nauwkeurig. Geen beeld- of kleurdegradatie. Biedt beelden van hoge kwaliteit. Geven heldere, kleurrijke en duidelijke beelden.
Helderheid Ze zijn krachtiger wat de helderheid betreft. Ze bieden lagere helderheidswaarden, maar de helderheidsperceptie wordt verhoogd door de verzadiging van de helderheid. Het biedt niet de helderheidsniveaus van LCD-technologie.
Negatieve punten Ze kunnen gemakkelijker stuk gaan en hun reserveonderdelen zijn duurder. Verlies van beeldkwaliteit na verloop van tijd. Een hogere prijs. Er kan een regenboogeffect worden geproduceerd.

Heb je een scherm nodig voor een 4K projector?

In het algemeen is het mogelijk om het beeld op een witte of grijze muur te projecteren, en nog beter als deze mat is. Als je echter gaat investeren in een 4K beamer, heeft het weinig zin om geen gebruik te maken van een goed scherm. Als je dat niet doet, zal het verlies aan beeldkwaliteit aanzienlijk zijn. En de prijs van een scherm is ook niet al te hoog.

Proyector-4K

Veel projectoren hebben nog steeds een VGA-aansluiting, omdat deze nog steeds veel gebruikt wordt in het bedrijfsleven.
(Bron: Mr.Smith Chetanachan: 56460728/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een 4k beamer om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de beamer te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de 4K projector die je nodig hebt:

Gebruik

Zoals gewoonlijk moet je je eerst afvragen voor je een beamer koopt waar je hem voor gaat gebruiken. Je hebt niet dezelfde apparatuur nodig om een thuisbioscoopsysteem samen te stellen als voor sportuitzendingen in een bar of cafetaria. Ook moet je je afvragen in wat voor soort ruimte je de projector gaat gebruiken.

De twee belangrijkste toepassingen voor thuisgebruik zijn voor het spelen van videogames en het bekijken van films en series. In het eerste geval wil je een apparaat dat zo snel mogelijk is, vooral als je online games gaat spelen. Als je de beamer buiten gaat gebruiken, dan heb je een apparaat met een hoge helderheid of helderheidswaarde nodig.

Formaat

Binnen de 4K resoluties kun je verschillende opties vinden. De twee meest gangbare zijn waarschijnlijk DCI 4K (met 4096 x 2160 pixels met een 17:9 formaat) en 4K UHD (met 3840 x 2160 pixels met een 16:9 formaat). Dit laatste is het meest gebruikelijk, aangezien alle tv-content in dit formaat is.

Helderheid

De helderheid van een beamer wordt gemeten in ANSI lumen en bepaalt de hoeveelheid licht die hij kan uitzenden. Hoe donkerder de kamer of de plaats waar je de projector gaat gebruiken, hoe beter. In het geval van een LCD-projector kan 2.000 of 2.500 lumen voldoende zijn. Voor een DLPP heb je misschien ongeveer 3.000 lumen nodig.

Als je de beamer echter gaat gebruiken in een ruimte waar natuurlijk licht binnen kan komen, heb je apparaten nodig die je hogere helderheidswaarden geeft. De helderheid die je nodig hebt, hangt ook samen met de afstand waarvan je het beeld gaat projecteren en de grootte van het beeld dat je wilt.

Contrast

Het contrast van een projector vormt het verschil tussen de helderste witte stip en de donkerste zwarte stip, d.w.z. de relatie tussen het licht en het donker dat het apparaat kan bieden. Het is echter belangrijk om een onderscheid te maken tussen het natuurlijke en het dynamische contrast. Het natuurlijke contrast is het verschil tussen een volledig wit scherm en een zwart scherm.

Het dynamische contrast is het vermogen van de projector om de helderheid aan te passen aan de helderheid van het frame. Idealiter zou het natuurlijke contrast ten minste 2.000:1 moeten zijn. Hoe hoger het contrast, hoe beter de beeldkwaliteit. De beste projectoren kunnen indrukwekkende waarden hebben zoals de Sony VPL-VW1100ES.

Connectiviteit

Veel projectoren hebben nog steeds een VGA-aansluiting, omdat deze nog steeds veel gebruikt wordt in het bedrijfsleven. Uiteraard hebben 4K-apparaten een HDMI-aansluiting. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over USB-poorten, audio-uitgang en internetverbinding via Ethernet-kabel en WiFi. Het is ook handig als er een Bluetooth-verbinding is.

Overige kenmerken

Andere belangrijke kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een projector zijn: de optische zoom, de lensverschuiving en de Keyston-correctie. Inzoomen is essentieel wanneer er niet voldoende afstand tussen de apparatuur en het scherm is. Met de lensverschuiving kun je het beeld verticaal en horizontaal verschuiven.

De Keyston correctie voorkomt trapeziumvormige vervormingen. Ook moet je er op letten of de projector wordt geleverd met een soort bevestigingspunt om hem aan de muur, het plafond of een ander oppervlak te bevestigen. Misschien wil je ook graag weten of de beamer wordt geleverd met een draagtas en of deze kabels en batterijen voor de afstandsbediening bevat.

Merk

Tegenwoordig is het mogelijk om een groot aantal beamerfabrikanten te vinden. Op dit moment zijn echter niet alle modellen met 4K-resoluties beschikbaar. Ons advies is dat je altijd kiest voor een projector van een erkend merk. Zo bent je verzekerd van een hoog kwaliteitsniveau en een goede klantenservice.

Enkele van de meest prestigieuze merken zijn: BenQ, Epson, Sony, Panasonic en LG. Vooral BenQ biedt veel waar voor zijn geld, dus het is een merk om op te letten. Een andere fabrikant die een speciale vermelding verdient is Optoma. Deze apparatuur valt op door de oriëntatie op spelers van videogames.

Samenvatting

Nog niet zo lang geleden was er niet veel materiaal beschikbaar in 4K. Bovendien waren de prijzen van de 4K-projectoren zo hoog dat ze moeilijk toegankelijk waren voor de meeste mensen. In de afgelopen jaren is de prijs van 4K beamers echter aanzienlijk gedaald. Tegelijkertijd verschijnt er steeds meer content in 4K-resoluties.

Dus als je overweegt om een 4K-projector te kopen, dan heb je een verscheidenheid aan opties tot je beschikking. Maar voordat je een apparaat kiest, is het belangrijk om je eerst af te vragen wat je ermee gaat doen. Als dat eenmaal duidelijk is kun je beginnen te kijken naar aspecten als het type beamer dat het beste bij je past of de helderheid en het contrast dat de projector biedt.

Vond je ons artikel over 4K beamers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte 4K projector kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Brian Jackson: 61386070/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies