zalf
Laatst bijgewerkt: 27-10-2020

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

25Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Het is niet echt een onderwerp waar vaak over gepraat wordt, maar aambeien zijn een groot probleem voor veel mensen. Waarschijnlijk zullen de meesten van ons er ooit wel eens last van hebben gehad. Het is een vervelend kwaaltje waar je zo gauw mogelijk van af wilt. Gelukkig zijn er producten te koop die speciaal ontworpen zijn om deze klachten te verlichten.

Hoewel ze meestal veroorzaakt worden door verstopping, kunnen aambeien ook om andere redenen voorkomen. Maar wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om er zo snel mogelijk van af te komen. Daar gaan we het vandaag dan ook over hebben. In deze shopgids laten we je zien wat de mogelijkheden zijn om een einde te maken aan dit ongemak.
Belangrijk om te weten

 • Wist je dat, naast verstopping, aambeien kunnen worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg, de leeftijd, een sedentaire levensstijl, stress, zwangerschap of obesitas? In al deze gevallen kun je de symptomen verlichten met een aambeienzalf.
 • Om het ongemak te verminderen, is het essentieel om de oorzaken ervan te achterhalen en de meest geschikte behandeling te vinden. Aambeiencrèmes zijn een optie die je ook kunt aanvullen met andere dagelijkse gewoontes.
 • En als je de zalf, gel, spray of crème wilt vinden die het beste bij je past, kun je het beste rekening houden met bepaalde aankoopfactoren, zoals de behoefte, het soort aambeien dat je hebt, de samenstelling van het product en de contra-indicaties. Op deze manier garanderen we je de beste resultaten bij je aankoop.

Onze selectie: De beste aambeienzalven op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste producten tegen aambeien die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte aambeienzalf een stuk eenvoudiger.

De best beoordeelde aambeien spray

De Hemoclin aambeienspray is speciaal ontworpen voor uitwendige aambeien. De spray voelt direct verkoelend en verlichtend aan bij jeuk, branderigheid en irritatie veroorzaakt door aambeien.

De spray bevat 35 ml en is schoon en eenvoudig aan te brengen. Vergeet niet op de bijsluiter te kijken of er misschien ingrediënten in zitten waar je overgevoelig voor bent. Raadpleeg je huisarts als je ook andere medicijnen gebruikt.

De beste aambeien gel

Ook dit product is van het merk Hemoclin, dit is een aambeien-gel in een tube. Het product is makkelijk en hygienisch aan te brengen met behulp van de canule. De gel werkt verkoelend en verlichtend bij inwendige aambeien.

De inhoud van de tube bevat 38 gram. Het is aan te raden om de handleiding door te nemen en te controleren of er een overgevoeligheid bestaat voor één of meerdere van de componenten.

Het meest geavanceerde middel tegen aambeien


AffiliateLink


Hemorcool

De Hemorcool is een herbruikbare wasbare stick met een speciaal ontwikkeld koelmiddel. De koelstick, ook wel cryostick genoemd, wordt rectaal ingebracht voor het behandelen van aambeien, anale trombose, ontstekingen en anale zwellingen.

Deze unieke, efficiënte behandeling van de symptomen van aambeien is ontwikkeld door proctologen en gyneacologen. De koelstick werkt uit- én inwendig op de plaats waar de aambeien ontstaan, zodat de ongemakken onmiddellijk zullen afnemen.

De beste aambeienzalf met natuurlijke bestanddelen

Deze aambeienzalf van Curanol bevat een combinatie van 4 natuurlijke stoffen die de wand van de bloedvaten van buitenaf elastisch houdt en de doorbloeding ter plaatse bevordert.

De zalf is zeer geschikt voor gebruik rond de anus, tegen aambeien dus, maar kan ook goed gebruikt worden voor de cosmetische verzorging van spataderen. Curanol zalf kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap en wordt geleverd met een comfortabele inbrengcanule.

Shopgids: Alles wat je moet weten over aambeienzalven

Het is een goed idee dat je voordat je een aambeienzalf koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje gaat naar de badkamer

Om het ongemak te verminderen, is het essentieel om de oorzaken van de aambeien te achterhalen en de meest geschikte behandeling te vinden.
(Bron: Thongcharoen: 104341457/ 123rf.com)

Welke soorten producten tegen aambeien zijn er?

Als je een behandeling tegen aambeien begint, is het belangrijk om te weten dat niet alle aambeien hetzelfde zijn. Daarom zijn er verschillende soorten producten, afhankelijk van de samenstelling die je nodig hebt om je ongemak te verlichten. We zullen hiervan de belangrijkste laten zien:

Soort aambeienproduct Belangrijkste eigenschap Samenstelling
Verzachtende en verfrissende producten Het verminderen van het ongemak en het verlichten van de jeuk Vaseline, zinkoxide en lanoline
Decongestieve producten Het afremmen van vochtophoping bij aambeien Efedrine en soms benzocaïne (verdoving)
Anesthetische producten Ontspannen en verminderen van de pijn. Er zijn ook huidverzachtende middelen in verwerkt. Benzocaïne en lidocaïne
Producten met corticosteroïden* Vermindering van de ontsteking Combinatie van corticosteroïden en verdovingsmiddelen
Producten met heparine Stimuleren van de doorbloeding Pentosan natriumpolysulfaat in combinatie met verdovende middelen en corticoïden
Flebotone zalven Verbeteren van het veneuze systeem Aziatische pennyroyal en ruscus

*In dit geval, vooral als het de krachtigste steroïden bevat, zal een doktersvoorschrift nodig zijn.

Kan ik van mijn aambeien afkomen met dit soort producten?

Eén van de meest voorkomende fouten die mensen maken met betrekking tot aambeienzalven is dat ze denken dat ze hiermee van de aambeien genezen zullen worden. Helaas moeten we hierover zeggen dat dit niet helemaal waar is. Deze behandelingen zijn bedoeld om de symptomen van aambeien te verminderen en te verlichten, zodat je beter met de aandoening kunt leven.

Welke andere methoden naast aambeiencrème kunnen het ongemak verlichten?

Zoals we zojuist hebben gezegd, zijn aambeiencrèmes bedoeld om de symptomen van deze kwaal te verlichten. Maar er zijn behalve deze producten ook veel andere technieken waarmee je deze behandeling kunt aanvullen en nog betere effecten kunt bereiken:

 • Volg een vezelrijk dieet. Eet volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groente en fruit. Vezels nemen vocht op en zorgen daardoor voor een goede darmwerking. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Een gezonde gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Het is ook aan te raden om probiotica te gebruiken naast je dagelijkse voeding.
 • Vermijd de consumptie van alcohol en drink veel water en andere vloeistoffen in het algemeen.
 • Onderdruk nooit de drang om naar het toilet te gaan om verdere verstopping te voorkomen. Anders zal de pijn toenemen.
 • Beperk de stoelgang tot een paar minuten, blijf niet te lang zitten en pers niet.
 • Vermijd het gebruik van toiletpapier, want daarmee kun je de zone irriteren, gebruik vochtig toiletpapier of was je met water en een neutrale zeep.
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging en probeer niet te lang achter elkaar te zitten of te staan.
 • Een lauwwarm bad van ongeveer een kwartier zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen en het houdt het gebied rond de anus schoon.
 • Stress kan voor spijsverteringsproblemen en overbelasting zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan. Probeer dus zoveel mogelijk om spanningen te vermijden.

Het belangrijkste doel van al deze handelingen is de verlichting van pijn, jeuk of ander ongemak veroorzaakt door aambeien. Maar als hiermee de symptomen toenemen of niet verbeteren, dan kun je het beste je huisarts raadplegen.

Gezondheidsnet.nlWebsite
“Je kunt zelf je klachten verminderen door de oorzaak van je aambeien aan te pakken. Pas je voeding- en stoelganggewoontes aan, zodat je verstopping en een te hoge druk op de anus voorkomt. Ga meteen naar de wc als je moet en probeer niet te hard en te lang te persen. Beweeg regelmatig, eet vezelrijk en drink genoeg.”

Op welke manier en hoe vaak moet ik de aambeiencrème aanbrengen?

Het is heel belangrijk om niet alleen het meest geschikte product te gebruiken, maar het is ook essentieel dat de aambeiencrème op de juiste manier wordt aangebracht. De beste tijd om dit te doen is direct na de stoelgang, hoewel het tot twee of drie keer per dag kan worden aangebracht. Volg deze stappen:

 1. Zorg ervoor dat het gebied volledig schoon en droog is. Was het met warm water en neutrale zeep om te voorkomen dat het nog meer geïrriteerd raakt.
 2. Breng de aangegeven hoeveelheid crème, gel of spray (afhankelijk van het product) aan op het te behandelen gebied.
 3. Was je handen grondig voor en na het aanbrengen.

Op dit punt is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de applicatie in het geval van uitwendige of inwendige aambeien.

Inwendige aambeien

Aambeien zitten meestal aan de binnenkant van de endeldarm boven de sluitspier. Dit noemt men inwendige aambeien. Over het algemeen zijn deze aambeien niet pijnlijk. Soms zakken ze iets naar buiten met de ontlasting. Inwendige aambeien zijn van buiten niet zichtbaar, tenzij ze tijdelijk naar buiten zakken.

 • Gebruik een applicator om de zalf op de juiste plaats te krijgen.
 • De applicator moet in de anus worden geplaatst.
 • Zorg ervoor dat de applicator na elke toepassing helemaal schoon en droog is.

Uitwendige aambeien

Soms komt het voor dat de aambeien zich aan de buitenkant van de anus ontwikkelen. Dit zijn uitwendige aambeien. Een uitwendige aambeien voelt als een knobbeltje rond de anus. De huid raakt hier vaak geïrriteerd en kan gaan eroderen (afslijpen). Dit zorgt vaak voor een ongemakkelijke druk rondom het poepgat. Uitwendige aambeien zijn vaak pijnlijker dan inwendige aambeien.

 • De zalf, gel of spray moet alleen worden aangebracht op de buitenkant van de anus.
 • Masseer zachtjes zodat het product goed wordt geabsorbeerd voor een beter resultaat.

Wat moet ik doen als de aambeien niet beter worden met de aambeiencrème?

Er zijn ernstigere gevallen van aambeien waarbij noch de aambeiencrèmes, noch de bovengenoemde adviezen voldoende zullen zijn. Als dit het geval is, is het essentieel dat je zo snel mogelijk je huisarts raadpleegt, deze kan je bijvoorbeeld een vezelpreparaat voorschrijven, of je doorverwijzen naar een specialist.

tube zalf

Deze behandelingen zijn bedoeld om de symptomen van aambeien te verminderen en te verlichten, zodat je beter met deze kwaal kunt leven.
(Bron: Paul: 93535084/ 123rf.com)

Waar moet ik op letten bij mijn aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een product tegen aambeien om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de aambeienzalf die je nodig hebt:

Behoefte

Allereerst moet je je ervan verzekeren dat je daadwerkelijk aambeien hebt. Anders is het mogelijk dat je de verkeerde behandeling toepast. Om dit te doen, moet je de symptomen van aambeien zorgvuldig bekijken, zodat je zeker weet of je ze hebt. Dit zijn de voornaamste symptomen:

 • Pijn in het anale gebied: dit is de meest voorkomende, evenals een brandend of prikkend gevoel in deze zone.
 • Jeuk of pruritus: veroorzaakt door de irritatie van de huid rondom de anus.
 • Rectorrhagia: anale bloeding. Als dit het enige symptoom is, is het belangrijk dat je je huisarts raadpleegt, voor verder onderzoek van de oorzaak.
 • Anale afscheiding: wanneer het aambeienslijmvlies wordt blootgelegd, kan er afscheiding ontstaan.
 • Verzakking: Uitzakken van de aambei buiten de anus. Het is, samen met de pijn, één van de meest voorkomende symptomen.

pommade op blauwe achtergrond

Zorg ervoor dat de zone volledig schoon en droog is. Was deze met warm water en neutrale zeep om te voorkomen dat het nog meer geïrriteerd raakt.
(Bron: Butus: 96429464/ 123rf.com)

Type aambeien

Als je eenmaal hebt geconstateerd dat je aambeien hebt, moet je er achter komen wat voor soort aambeien het zijn. Aambeien worden ingedeeld op basis van twee factoren: de locatie (inwendig of uitwendig) en de ernst van de aandoening. We kunnen de volgende soorten aambeien onderscheiden:

 • Aambeien niveau I: Deze zijn volledig inwendig en het minst pijnlijk.
 • Aambeien niveau II: In dit geval zijn de aambeien inwendig, maar ze kunnen naar buiten komen tijdens de stoelgang.
 • Aambeien niveau III: Ze zijn uitwendig, maar kunnen gemakkelijk opnieuw worden teruggeplaatst.
 • Aambeien niveau IV: Ze blijven constant buiten de anus en kunnen niet in het rectum worden teruggeplaatst.

De behandeling die je moet ondergaan hangt nauw samen met het niveau van je aambeien. Toch zijn aambeiencrèmes zeer praktisch en effectief voor alle niveaus, omdat, zoals we al hebben aangegeven, de belangrijkste functie ervan het verminderen van het ongemak is.

Samenstelling

De samenstelling van de aambeienzalf is om twee redenen van fundamenteel belang. Aan de ene kant moeten je erop letten dat de bestanddelen die het bevat geschikt zijn voor het type aambeien waar je last van hebt en vooral om de klachten te verlichten.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat sommige van deze crèmes bestanddelen kunnen bevatten waarvoor je een voorschrift van je huisarts nodig hebt. Dit is het geval voor sommige soorten corticosteroïden, die over het algemeen in dit soort zalven aanwezig kunnen zijn.

verzegelde zalf

Was je handen grondig voor en na het aanbrengen van het product.
(Bron: Aninna847: 123382436/ 123rf.com)

Contra-indicaties

Een ander zeer belangrijk aspect met betrekking tot het gebruik van aambeiencrèmes zijn de contra-indicaties. Hoewel het gebruik van dit type behandeling vrij gangbaar is, zijn er enkele gevallen waarin het gecontra-indiceerd is:

 • Vrouwen die zwanger zijn, onlangs zijn bevallen of nog borstvoeding geven. In deze situaties is het het beste om crèmes te gebruiken die zo natuurlijk mogelijk zijn en altijd met instemming van de huisarts.
 • Als je allergisch of overgevoelig bent voor één van de ingrediënten in de samenstelling.

Formaat

Als laatste moeten we het natuurlijk nog hebben over het formaat van het product tegen aambeien. Hoewel de meest voorkomende (en meestal ook de meest effectieve) zalf, gel, spray of crème zijn, zijn er ook behandelingen voor aambeien die oraal worden toegediend. In tabletvorm dus.

Hoewel je misschien zou denken dat pillen effectiever zijn, is dat in het geval van aambeien niet het geval. Zoals je weet, is de aambeienzalf een behandeling om het ongemak te verlichten, daarom is het nodig om het product direct op pijnlijke zone aan te brengen.

Proctoskliniek.nlMedisch centrum voor proctologie
“Net boven de anus bevindt zich op een aantal plaatsen een sponsachtig netwerk van kleine bloedvaten onder het slijmvlies, de zogenaamde zwellichamen. Ze liggen als kussentjes tegen elkaar aan, zodat de anus waterdicht afgesloten kan worden. Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap.”

Samenvatting

Het is niet gemakkelijk om met aambeien te leven, dat weten we. Er zijn gelukkig behandelingen die je kunnen helpen. Het meest effectief is de aambeienzalf. Dit soort producten zijn speciaal ontworpen om de jeuk en het ongemak waar je last van kunt hebben als je aambeien hebt, te verzachten.

Aangezien er verschillende soorten of niveaus van aambeien zijn, kun je verschillende anti-aambeiencrèmes vinden met specifieke bestanddelen voor elk type. Let goed op de verschijnselen voordat je een beslissing neemt. En als de klachten na verloop van tijd aanhouden, raadpleeg dan je huisarts.

Vond je onze shopgids over aambeienzalf interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Ashford: 59039914/ 123rf.com)

Referenties (5)

1. Laclaustra Mendizábal B, Lalana Josa P. ¿Cuándo se utilizan los corticoides en forma de crema o pomada? [Internet]. Familia y Salud.
Bron

2. Santana Aguiar R. ¿Pueden el alcohol y los excesos causar hemorroides? [Internet]. Doctor Padrón.
Bron

3. Marín Calahorrano J. Hemorroides, tratamiento sin dolor... ¿es posible?: Banding, láser... [Internet]. Blogs Quirónsalud.
Bron

4. Guerrero de la Rosa Y, Catot Alemany L. ¿El sangrado anal debe preocuparme? [Internet]. Clinicaremei.org.
Bron

5. Hemorroides: causas y tratamiento | OCU [Internet]. www.ocu.org.
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Informatief artikel
Laclaustra Mendizábal B, Lalana Josa P. ¿Cuándo se utilizan los corticoides en forma de crema o pomada? [Internet]. Familia y Salud.
Ga naar bron
Informatief artikel
Santana Aguiar R. ¿Pueden el alcohol y los excesos causar hemorroides? [Internet]. Doctor Padrón.
Ga naar bron
Informatief artikel
Marín Calahorrano J. Hemorroides, tratamiento sin dolor... ¿es posible?: Banding, láser... [Internet]. Blogs Quirónsalud.
Ga naar bron
Informatief artikel
Guerrero de la Rosa Y, Catot Alemany L. ¿El sangrado anal debe preocuparme? [Internet]. Clinicaremei.org.
Ga naar bron
Informatief artikel
Hemorroides: causas y tratamiento | OCU [Internet]. www.ocu.org.
Ga naar bron
Recensies