Laatst bijgewerkt: 16-09-2021

Als een aanbevelingsbrief in je aanvraag is opgenomen, is dat een groot voordeel voor jou en je beroeps- of academische loopbaan. Zo’n brief is, in tegenstelling tot een referentie, heel persoonlijk en beschrijft precies welke kwaliteiten je bijzonder maken en hoe je werk beoordeeld moet worden. Daarom wordt aan een aanbevelingsbrief enorm veel belang gehecht.

Je kunt een aanbevelingsbrief voor allerlei doeleinden aanvragen en een geschikte referentie kiezen die als borg voor je zal optreden. Dit artikel legt in detail uit hoe je het beste om een aanbevelingsbrief kunt vragen, wie je erom kunt vragen en wat zo’n document eigenlijk inhoudt.
Belangrijk om te weten

 • Een aanbevelingsbrief wordt afgegeven door een referent die jou en je prestaties op een bijzondere manier beschrijft en precies verwijst naar een baan of functie.
 • Een aanbevelingsbrief kan een groot voordeel zijn, vooral voor jonge professionals of studenten die een beurs of een semester in het buitenland aanvragen, en kan als springplank gebruikt worden.
 • Bij het schrijven van een aanbevelingsbrief is het belangrijk dat je de juiste referentie kiest en het juiste moment om je zaak voor te stellen.

Definitie: Wat is een aanbevelingsbrief?

Een aanbevelingsbrief is als het ware de kers op de taart van een sollicitatie en wordt vaak ook wel “aanbevelingsbrief” genoemd. De aanbevelingsbrief wordt afgegeven door een referentiepersoon die je karaktereigenschappen kent, belangrijke kwaliteiten en vaardigheden van je persoon weergeeft en je persoonlijk kan aanbevelen.

De aanbevelingsbrief bevestigt in de eerste plaats de kwaliteit van je prestaties en legt uit waarom je in het bijzonder geschikt bent voor een bepaalde functie. Met een aanbevelingsbrief staat iemand achter je die van je overtuigd is en je aan iemand anders kan aanbevelen. Dit is wat de aanbevelingsbrief tot een grote aanwinst in je sollicitatiedocumenten maakt.

Een aanbevelingsbrief bevestigt je goede werkprestaties. (Image source: 123rf.com / Aleksandr Davydov)

Wat is het verschil tussen een aanbevelingsbrief en een referentie?

Een referentiebrief is niet hetzelfde als een aanbevelingsbrief. Hoewel de structuur, de formulering en ook het doel grotendeels identiek zijn, is de referentiebrief heel algemeen, terwijl de aanbevelingsbrief aan een heel specifieke ontvanger gericht is en betrekking heeft op een toekomstige baan of functie.

Een aanbevelingsbrief legt ook meer gewicht in de schaal, want je vaardigheden en kwaliteiten worden bevestigd en aanbevolen door iemand die je goed kent en van je overtuigd is.

Job references, daarentegen, zeggen weinig over je persoonlijkheid en zijn ook aan strikte voorwaarden gebonden, zoals welwillende bewoordingen. De referentie is dus vaak gestandaardiseerd en weerspiegelt niet de werkelijke waarde van je persoon of prestaties.

Achtergrond: Wat je moet weten over aanbevelingsbrieven

Een aanbevelingsbrief is natuurlijk ook gebonden aan bepaalde specificaties en een structuur. In dit verband is het belangrijk te weten wie eigenlijk een aanbevelingsbrief voor je kan afgeven en hoe je het beste te werk kunt gaan als je om zo’n document vraagt. Je kunt hierover meer te weten komen in de volgende paragrafen.

Waar heb ik toch een aanbevelingsbrief voor nodig?

Een aanbevelingsbrief kan voor sommige situaties in je beroepsleven belangrijker zijn dan voor andere. Vooral als je net in je loopbaan begint, kan de aanbevelingsbrief je helpen je van andere sollicitanten te onderscheiden en je sollicitatie meer gewicht geven. Omdat je niet kunt schitteren met beroeps- of praktijkervaring, is zo’n brief natuurlijk goud waard.

Ook als stagiair of trainee moet je om een aanbevelingsbrief vragen om je activiteiten en kwalificaties op een bijzondere manier te bevestigen. Solliciteer je naar een promotie of een leidinggevende functie, dan kan een aanbevelingsbrief je helpen je doel te bereiken.

Tegenwoordig is een aanbevelingsbrief vaak nodig voor studiebeurzen, semesters in het buitenland of Master’s programma’s. Zonder dat kun je vaak helemaal niet in aanmerking komen. Een aanbevelingsbrief is ook bijzonder belangrijk voor freelancers of ambachtslieden, want zij hebben geen recht op een referentie als ze voor een bedrijf werken.

Een aanbevelingsbrief kan je helpen een nieuwe baan te krijgen. (Image source: 123rf.com / Vadim Guzhva)

Niettemin is een bewijs van prestatie natuurlijk enorm belangrijk voor je verdere loopbaan of om voor andere opdrachtgevers en bedrijven te werken. In dit geval heet de aanbevelingsbrief echter een referentiebrief.

Wat is de structuur en inhoud van een aanbevelingsbrief?

In tegenstelling tot een referentie van een werkgever is een aanbevelingsbrief altijd in de eerste persoon geschreven, omdat iemand je persoonlijk aanbeveelt en praktisch garant voor je staat.

De emoties van je borgsteller kunnen ook in de brief stromen, wat hem natuurlijk des te waardevoller en geloofwaardiger maakt. Een aanbevelingsbrief richt zich ook minder op je activiteiten en meer op je deskundigheid en persoonlijkheid.

Bovendien zijn er bepaalde elementen die in de aanbevelingsbrief in acht genomen moeten worden, die ruwweg gebaseerd zijn op de structuur van de begeleidende brief:

 • Briefhoofd van de referent, met vermelding van achternaam, voornaam en naam van het bedrijf, de universiteit of de organisatie
 • Telefoonnummer van de referent voor vragen
 • Datum
 • Naam en adres van de geadresseerde
 • Datum en handtekening van de referent
 • Tenslotte zijn er ook eisen voor de inhoud, die we hieronder op een rijtje zetten:
 • Onderwerp en naam van de aanvrager, b.v. “Aanbevelingsbrief voor …”
 • Zelfintroductie van degene die de referentie geeft en beschrijving van de relatie tussen hem/haar en de sollicitant
 • Reden voor afgifte
 • Feitelijke beschrijving van de functie, activiteit en duur van de arbeidsrelatie
 • Lijst van de kwalificaties van de sollicitant (graden, certificaten, enz.)
 • Kwalitatieve beoordeling van prestaties en lijst van opmerkelijke prestaties
 • Subjectieve beoordeling van werkhouding, persoonlijkheid en zachte vaardigheden
 • Subjectieve beoordeling betreffende geschiktheid voor de toekomstige functie
 • Er zijn ook formele eisen voor een aanbevelingsbrief, bijvoorbeeld

Wie mag een aanbevelingsbrief afgeven?

In principe kan iedereen je een aanbevelingsbrief schrijven. Bij het kiezen van de juiste referentie moet je er echter op letten dat je een geschikte persoon noemt die je carrière echt zou kunnen helpen. Bovenal moet je scheidsrechter een goede reputatie hebben en idealiter boven jou staan in de rangorde.

Vaak controleren comités de referentie en herkennen meteen of zo’n document alleen als gunst is gemaakt en geen echte waarde heeft. Bovendien moet de persoon natuurlijk contact met je hebben om je werkprestaties echt te kunnen beoordelen.

Voor een aanbevelingsbrief is het goed een superieur te gebruiken met wie je een goede relatie hebt. (Image source: 123rf.com / racorn)

Het heeft dus geen zin om een meerdere om een aanbevelingsbrief te vragen als hij of zij op een heel andere afdeling werkt en niet met je gewerkt heeft. Hier is een korte lijst van mensen die goede referenties zijn:

 • Je werkgever
 • Je directe supervisor of teamleider
 • Je leraar of professor

Welke soorten aanbevelingsbrieven zijn er?

Een aanbevelingsbrief kan voor verschillende gelegenheden geschreven worden, niet alleen voor een verandering van baan of een promotie binnen een bedrijf. Hierboven hebben we al enkele doelgroepen opgesomd die bijzonder van zo’n aanbevelingsbrief kunnen profiteren, zoals houders van een studiebeurs, studenten of stagiaires.

 • Er zijn echter nog andere redenen om een aanbevelingsbrief in je sollicitatie op te nemen:
 • Toelating tot een opleiding aan een particuliere universiteit
 • Toelating tot een beperkte opleiding
 • Toelating tot een doctoraalopleiding
 • Een flat huren

Natuurlijk is een aanbevelingsbrief niet in elke sollicitatie een must. Toch kan zo’n brief je vaak een klein voordeel geven ten opzichte van andere sollicitanten en je wat meer doen opvallen, vooral bij het solliciteren naar een plaats aan de universiteit.

Een aanbevelingsbrief is ook geen slecht idee als je een flat zoekt, want hij kan je helpen je van andere aanvragers te onderscheiden en de huisbaas van je verdiensten te overtuigen.

Waar moet ik op letten als ik een aanbevelingsbrief van mijn professor krijg?

Als je afhankelijk bent van een aanbevelingsbrief van een professor of die in je sollicitatie wilt opnemen om meer kans te maken bij de werkzoekende, moet je natuurlijk eerst nagaan welke docent het meest geschikt zou zijn als referentie.

Hoewel professoren gewend zijn zulke stukken te schrijven, heb je vaak niet echt contact met de individuele docenten, vooral niet in overvolle collegezalen.

Het is echter belangrijk dat je scheidsrechter je persoonlijk kent.

Het beste kies je de promotor van je proefschrift of de professor voor wie je al als student-assistent gewerkt hebt.

Denk anders goed na over met wie je al persoonlijk contact hebt gehad of met wie je een goede indruk had kunnen maken, bijvoorbeeld in een lezing of tijdens een project. Als je eenmaal iemand gevonden hebt, is dat echter geen garantie dat hij of zij ook een aanbevelingsbrief voor je zal schrijven. Ga daarom voorzichtig te werk en overweeg de volgende punten om je verzoek te laten slagen:

 • Het juiste tijdstip: Vraag om een afspraak in persoon of per e-mail om je verzoek in alle rust voor te leggen.
 • Neemvoldoende tijd: De aanbevelingsbrief zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. Maak de afspraak daarom niet op het laatste moment en reken op ongeveer vier tot vijf weken.
 • Wees nauwkeurig in je formulering: Schrijf precies wat je van je professor verwacht en wat voor aanbevelingsbrief je waarvoor nodig hebt.
 • Verzamel alle nodige documenten: Maak het werk van je professor gemakkelijker en neem alle belangrijke documenten mee naar de afspraak, zoals getuigschriften of je CV.
 • Geef de formele criteria aan: Afhankelijk van waar je de brief voor nodig hebt, moet aan bepaalde formele criteria voldaan zijn. Informeer je van tevoren en laat het je professor weten.

Als je al deze punten in gedachten houdt, zal er niets misgaan met je aanbevelingsbrief. Het belangrijkste is dat je het je professor zo gemakkelijk mogelijk maakt en veel van het werk van zijn of haar schouders neemt.

Wat is de beste manier om een aanbevelingsbrief voor een baan te vragen?

Als je een aanbevelingsbrief nodig hebt om van baan te veranderen en bij andere bedrijven te solliciteren, is de vraag altijd een beetje moeilijk. Misschien heb je je huidige baan nog niet opgezegd en wil je eerst goed rondkijken om te zien of er een alternatief voor je is. Natuurlijk wil je niet dat je werkgever dit meteen te weten komt.

Het beste kun je een vroegere baas of een afdelingshoofd om een aanbevelingsbrief vragen in wie je veel vertrouwen hebt.

Anders zou deze informatie toch bij je werkgever terecht kunnen komen, en dat wil je vermijden. Als je supervisor verandert, maak dan van de gelegenheid gebruik om persoonlijk om een aanbevelingsbrief te vragen.

Dit is niet ongewoon en wekt geen verkeerde indruk. Als je de brief nodig hebt voor een promotie, kun je er natuurlijk zonder veel aarzeling om vragen. Maar als je om een aanbevelingsbrief vraagt voor een mogelijke verandering van baan, moet je enkele criteria in gedachten houden:

 • Vraag het persoonlijk: Het is het beste je verzoek aan je referentie telefonisch of persoonlijk te richten en correspondentie te vermijden.
 • Geef redenen voor je vraag: Natuurlijk moet je aangeven waar je de brief voor nodig hebt. Is het een verandering van baan of een promotie? Neem dit op in je verzoek.
 • Overtuig met je prestaties: Een aanbevelingsbrief kan alleen gegeven worden als je goed gepresteerd hebt. Houd daarom voorbeelden klaar die je goede werk bewijzen.

Hoe krijg ik als freelancer een aanbevelingsbrief?

Het is moeilijker voor freelancers om een aanbevelingsbrief te krijgen, omdat ze meestal niet voor een werkgever werken. Is dit het geval, dan kun je te werk gaan zoals in de vorige paragraaf beschreven, anders moet je contact opnemen met je klanten of zakenpartners en hen om een referentie vragen.

Kies in de eerste plaats degenen met wie je al lang samenwerkt en die altijd zeer tevreden over je werk geweest zijn. We laten je zien hoe je dat het beste kunt doen in het volgende:

 • Benader je klanten actief en vraag ze naar hun tevredenheid over je werk.
 • Zorg ervoor dat je lof schriftelijk vastlegt en vraag je cliënt toestemming om het te gebruiken. Als je het op je website wilt publiceren, vraag dan vooraf schriftelijke toestemming.
 • Als je een schriftelijke referentie krijgt, vraag dan of je die op briefpapier van de zaak mag afdrukken.

Waar plaats ik de aanbevelingsbrief in mijn sollicitatie?

De aanbevelingsbrief wordt tussen je CV en je referenties geplaatst. Neem maximaal drie aanbevelingsbrieven in je sollicitatie op; alles wat meer is zou buiten het bestek vallen en de recruiter te veel tijd kosten om zorgvuldig door te lezen.

Je moet een aanbevelingsbrief in je sollicitatiemap doen. (Image source: 123rf.com / USA-Reiseblogger)

Als je geen aanbevelingsbrief ontvangen hebt, kun je als alternatief in je sollicitatie maximaal drie referenties noemen met wie de potentiële werkgever contact kan opnemen. Het is belangrijk dat deze referenten op de hoogte zijn van je opdracht en dat ze gecontacteerd kunnen worden om je voor te bereiden, natuurlijk.

Geef de naam van de persoon, de functie en het bedrijf, en een telefoonnummer. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

 • Verwijzen in de begeleidende brief op de plaats waar je wilt verwijzen
 • Vermeld de contactgegevens van de referentieverstrekker op de juiste plaats in je CV
 • Vermeld aan het eind van je CV onder het punt “Referenties”
 • Je voegt een apart papier bij waarop je alle referentieverstrekkers noemt, inclusief contactgegevens en sorteert ze op de plaats van de aanbevelingsbrief

Aanbevelingsbrief aanvragen: Deze tips helpen

Tenslotte willen we je een paar tips geven over hoe je het beste een aanbevelingsbrief kunt aanvragen, ongeacht waar je hem uiteindelijk voor nodig hebt.

De juiste scheidsrechter

Zorg ervoor dat je de juiste scheidsrechter voor je aanbevelingsbrief kiest. Ze moeten een bijzondere positie hebben, je persoonlijk kennen en je werkprestaties kunnen beoordelen.

Het juiste moment

Het juiste moment is essentieel. Je moet voldoende tijd plannen en je referentie in een rustig minuutje om een aanbevelingsbrief vragen. Vraag nooit tussen deur en deur, maar kies bewust een geschikt tijdstip en vraag om een afspraak. In het beste geval zal dit gesprek gebaseerd zijn op een bijzonder goede prestatie van jou.

De juiste voorbereiding

Wees altijd goed voorbereid en zorg dat je bij je afspraak alle belangrijke documenten bij de hand hebt. Als degene die de referentie geeft alles bij elkaar moet sprokkelen en veel werk in je aanbevelingsbrief moet steken, komt het er waarschijnlijk helemaal niet van. Je kunt ook een voorbeeldbrief indienen die al informatie geeft over de nodige formaliteiten en criteria.

Conclusie

Een aanbevelingsbrief kan een goede gelegenheid zijn om je van andere sollicitanten te onderscheiden. Hoewel zo’n document in dit land nog niet helemaal aanslaat, blijkt in andere landen dat een aanbevelingsbrief een bijzondere waarde heeft en je een groot voordeel geeft.

Of je nu studeert, aan een carrière begint, promotie krijgt of van baan verandert, een aanbevelingsbrief zegt veel over je en is zijn gewicht in goud waard. Het is alleen belangrijk dat je je verzoek zorgvuldig en aan de juiste persoon richt, zodat de brief ook geloofwaardig is en jou en je werk op een bijzondere manier kan weerspiegelen.

Beeldbron: 123rf.com / bacho12345

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies