Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

20Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Gewone dingen hebben soms een bijzonder effect. Als je jouw kleintje in bad doet en daarna aankleed bijvoorbeeld, versterkt dat de band tussen ouder en kind. Een luierwissel kan echter behoorlijk lastig zijn als je buitenshuis bent en je nergens een comfortabel en privé plekje hebt. Dan is een draagbaar aankleedkussen een nuttig ding en een snelle oplossing.

Dankzij een aankleedkussen kun je jouw kindje verschonen en aankleden waar jullie dan ook zijn. Ook kun je er de nodige hygiënische materialen en kleding in meenemen. Ze behoren tot de standaard uitrusting van de moderne voorbeeldvader of – moeder.
Belangrijk om te weten

  • Het verschonen van een luier moet onder hygiënische omstandigheden gebeuren, zodat jouw kleintje geen infecties oploopt. Maar het kan voorkomen dat je niet snel een schone en comfortabele plek vindt om dit te doen.
  • Met een draagbaar aankleedkussen heb je altijd een schone ondergrond bij de hand, om jouw kleintje te verkleden. Ook bieden deze aankleedkussens opbergruimte voor de nodige accessoires, doekjes en kleding die je hierbij nodig kunt hebben.
  • Voordat je een aankleedkussen koopt, is het handig om de verschillende mogelijkheden af te tasten. Denk hierbij aan de maat van het aankleedkussen, het materiaal en de opbergruimte. Zo koop je een product dat jouw ouderlijke taken een stuk makkelijker maakt.

Onze selectie: Het beste aankleedkussen op de markt

Op baby- en kindergebied kun je tegenwoordig alles online vinden wat je hartje begeert. Een model, kleur of accessoire dat precies past, bij hoe jij de tijd met jouw kleintje voor je ziet. De variatie is fijn, maar kan ook leiden tot een gevoel van overweldiging. Om in elk geval het kiezen van een aankleedkussen wat gemakkelijker te maken, hebben we hieronder de 3 beste voor je geselecteerd.

Eerdere Aanbevelingen

Het beste aankleedkussen met 2 zijden

Het KipKep Napper Verschoonmatje is heerlijk zacht en lekker comfortabel. Het matje heeft 1 zachte katoenen zijde (ideaal in de zomer) en 1 gecoate zijde. Opgevouwen past het Napper Luieretuitje onder de band en vormt een compact pakketje. Het matje is vervaardigd uit duurzaam en PVC vrij materiaal. Ook is het belangrijk dat het matje wasbaar is in de wasmachine. Het verschoonmatje is verkrijgbaar in meer dan 5 kleuren.

Het beste aankleedkussen met opbergruimte

Alles wat je nodig hebt om een luier te verwisselen compact opgeborgen – het perfecte accessoire voor de moderne ouder. Het Lässig 4Family Casual verschoningsmatje past in elke handtas. Dus elke dag kun je beslissen welke handtas of rugzak je wilt gebruiken. De mobiele luiertas voor een avontuur met je kind. Volledig licht en gemakkelijk te hanteren: het verschoningsmatje van LÄSSIG is praktisch te gebruiken met zijn flexibele, contrasterende sluitband en past overal bij dankzij zijn ideale vorm.

Het beste aankleedkussen voor onderweg

Onderweg, op vakantie, bij familie en vrienden thuis: met het Little Dutch verschoningsmatje kun je overal je kleintje verschonen of aankleden. Aan de binnenkant van het matje zitten handige vakjes om luiers en doekjes op te bergen. Bovendien is ieder exemplaar eenvoudig op te vouwen, waardoor je de spullen gemakkelijk mee kunt nemen of in je tas stopt. Het matje is gevuld met fiberfill, zodat je baby’tje zacht ligt tijdens het verschonen. Het katoen van Little Dutch is op een speciale manier geweven, waardoor het zijdezacht en vooral ook heel comfortabel aanvoelt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over het aankleedkussen

We kunnen ons best voorstellen dat er wat vragen bij je opkomen, als je overweegt om een draagbaar aankleedkussen te kopen. Het is namelijk normaal dat je als jonge ouder het beste van het beste wilt voor jouw zoon of dochter. Daarom willen we je in dit artikel meenemen in de wereld van het aankleden van jouw kleintje, waar je ook bent. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over draagbare aankleedkussens beantwoord. Doe er je voordeel mee.

Een draagbaar aankleedkussen is zeer praktisch als je met je kleine buiten de deur bent.
(Bron: Jiri Miklo: 14435262/ 123rf.com)

Welke voordelen biedt een draagbaar aankleedkussen?

Allereerst, kun je een draagbaar aankleedkussen klein opvouwen en meenemen. Een praktisch item, als je met je kleintje de deur uit bent en je toch een comfortabele en hygiënische plek zoekt. De meeste ouders hebben er dan ook één, of zelfs één in elke tas.

Voordelen
  • Compact, comfortabel en makkelijk te vervoeren
  • Bieden ruimte voor de essentiële baby benodigdheden
  • Kunnen ieder gewicht aan en gaan dus jaren mee
  • Zijn doorgaans makkelijk te wassen
  • Je kan ze overal gebruiken
  • Veel plezier voor een lage prijs
Nadelen
  • Zijn natuurlijk minder zacht dan het aankleedkussen thuis op de commode
  • Je moet op zoek naar een effen oppervlak om hem te gebruiken

De meeste soorten draagbare aankleedkussens zijn goedkoop.
(Bron: Marija Starcevic: 122138960/ 123rf.com)

Hoe gebruik ik een draagbaar aankleedkussen?

Het meest belangrijk bij het gebruik van een aankleedkussen, is dat je jouw baby op werkhoogte hebt. Zo hoef je niet te bukken als je jouw mini een schone luier geeft, of een warm vest aantrekt. En zijn jullie allebei blij na gebruik. Jouw kindje is warm en droog, en jij bent vrij van rugpijn na een omkleed sessie.

Als je de kans hebt, lees of bekijk dan eerst de aanwijzingen van de fabrikant van het aankleedkussen. Zo ben je op de hoogte van alle functies en gaat het aankleedkussen je helpen bij jouw ouderlijke taken:

  • Kies een plek met een vlak oppervlak. Zodat je kindje stabiel ligt en jij de nodige bewegingsvrijheid hebt.
  • Leg de baby op het aankleedkussen. Controleer of je alle benodigdheden bij je hebt, een schone luier, baby olie, doekjes, een afvalzakje of extra romper.
  • Schuif je kleine naar het midden van het aankleedkussen en leg het hoofdje op een handdoek of kussen. Zodat hij of zij comfortabel ligt en niet bij de eerste de beste beweging eraf ligt.
  • Pak de afleider erbij. Dit kan een speeltje of doekje zijn, waarmee je de kleine afleidt, terwijl jij hem/haar verschoont of omkleedt.
  • Haal een vochtig doekje over het aankleedkussen. Vouw hem daarna op, voor het volgende gebruik.

Volg deze stappen voor het comfort en de veiligheid van jouw baby. Ook voor jouw eigen gemak.

Wat moet een aankleedkussen kunnen of hebben?

We willen geen pietjes precies zijn, maar stiekem als het onze kinderen betreft, zijn we het toch. Een draagbaar aankleedkussen is iets dat we vrijwel altijd meenemen als we buitenshuis zijn, want het is zo handig. Waarom zou je dan niet van tevoren kijken of het aankleedkussen van jouw voorkeur aan de minimale voorwaarden voldoet? Puur voor het gemak.

  • Klein opvouwen of oprollen: want je wil dat deze zo min mogelijk ruimte inneemt onderweg.
  • Compartimenten of vakken: genoeg opbergruimte voor de essentiële benodigdheden zoals luiers, doekjes en een extra rompertje.
  • Een lus of hengsel: niet noodzakelijk, maar o zo handig. Je hangt hem hiermee makkelijk aan de kinderwagen of om je arm, zodat je er geen omkijken naar hebt.

Neem het van ons aan, dit zijn de door gebruikers meest genoemde vereisten aan een aankleedkussen voor op reis. Het is namelijk al vaak behelpen genoeg, om in een publieke ruimte jouw kindje te verschonen of om te kleden.

Lucinda FaberKinderarts
“Zorg ervoor dat je altijd met minimaal een hand contact houdt met jouw baby. Ter geruststelling en ter voorkoming van schrik. Je weet namelijk nooit wanneer jouw kleintje zich plotseling omdraait.”

Wat stop ik in mijn aankleedkussen als ik reis?

Hadden we al gezegd dat het zo handig is dat er compartimenten en vakken op een draagbaar aankleedkussen zitten? Hieronder zie je waarom. Want je wilt niet moeten improviseren, als je jouw kleintje wilt omkleden of verschonen op een onbekende plek. Dit is wat je minimaal meeneemt in het draagbare aankleedkussen:

  • Schone luier
  • Vochtige doekjes
  • Vochtinbrengende crème
  • Een speeltje ter afleiding
  • Handdoekje of kussen voor het hoofdje
  • Schone kleren

Verder kan het handig zijn om een afvalzakje mee te nemen, in het geval je de luier niet direct kwijt kunt. Of, als je de vuile en de schone babykleren uit elkaar wilt houden. Sommige slimme papa’s en mama’s stoppen een extra speen of fles in het aankleedkussen. Voor een slokje of hapje tussendoor. Wat ga jij meenemen in jouw aankleedkussen?

Niet alle draagbare aankleedkussens beschikken over genoeg vakken voor al deze spullen. In dit geval, stop je het aankleedkussen makkelijk in de luiertas, die deze ruimte wel heeft.

Is het veilig om een aankleedkussen te gebruiken?

Ieder product dat je gebruikt voor de verzorging van baby’s en kinderen, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hierover is uitgebreid nagedacht door wetgevers in Nederland en de Europese Unie. De meeste in Nederland verkrijgbare babyspullen, waaronder aankleedkussens, voldoen aan deze richtlijnen. Maar een extra contole kan nooit kwaad, let hierbij op de letters CE.

Zitten er geen scherpe randen aan of schadelijke chemicaliën in het materiaal? Kan ik het aankleedkussen wassen en dat soort vragen. Meestal stellen de handleidingen je al gerust. En terecht, want het aankleedkussen staat in direct contact met de huid van jouw baby.

Terwijl jij jouw kleintje omkleed, kun je het vermaken met speelgoed of een speentje.
(Bron: Goodluz: 35845467/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om jouw aankoop tot een duurzaam succes te maken, kun je een aantal handige criteria gebruiken. Factoren waar je de aankleedkussens op scant, voor je ze overweegt. In het gedeelte hieronder, leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een draagbaar aankleedkussen. Zo vind je die mat die het beste bij jouw baby en bij jouw behoeften past.

Formaat en materiaal

Het eerste waar onze ogen naartoe gaan bij het vergelijken van draagbare aankleedkussens is het formaat en het materiaal. Zonder twijfel twee van de belangrijkste criteria, waarop je jouw aankoopkeuze baseert. Zoals de naam al zegt, is een draagbaar aankleedkussen compact, efficiënt en makkelijk mee te nemen op reis.

De ideale grootte voor een aankleedkussen is niet per sé groot, zodat je er veel spullen in kan meenemen. Je bent immers buitenshuis en je zult ermee moeten sjouwen. Bepaal op welk formaat aankleedkussen jouw baby zich het prettigst voelt. Want het is al vreemd genoeg om buiten omgekleed te worden, toch?

Let op het materiaal van het aankleedkussen, want deze staat in direct contact met de huid van jouw baby.
(Bron: Deymos: 75688717/ 123rf.com)

Het draagbare aankleedkussen staat in direct contact met de huid van jouw kleine man of vrouw. Daarom moet je extra kritisch zijn op het materiaal waarvan deze gemaakt is. Er zijn aankleedkussens met waterdicht materiaal, van katoen en polyester. Net waar jouw voorkeur naar uitgaat, maar bovenal wil je voorkomen dat er huiduitslag ontstaat, na iedere verschoning.

Het ideale materiaal van een aankleedkussen is hypo-allergeen. Dat wil zeggen, dat het geen irritatie veroorzaakt op de huid. Er zijn draagbare aankleedkussens van biologisch katoen, of stoffen die getest zijn op huidverdraagzaamheid. Daarmee ben je als papa of mama gerust gesteld, dat er geen giftige stoffen in het aankleedkussen zitten, die vrijkomen bij gebruik.

Onderhoud

Doorgaans zijn draagbare aankleedkussens efficiënt en nuttig in vele opzichten. Ook als het gaat om het onderhoud. De meeste zijn waterafstotend, zodat kleine ongelukjes zo verholpen zijn. Andere modellen kun je vaak wassen, zonder dat ze hun vorm verliezen. Weer andere kussens bevatten een speciale aankleedkussenhoes, die je wisselt na een reisdag en een paar keer omkleden.

De meeste draagbare aankleedkussens zijn van waterafstotend materiaal, zodat ongelukjes snel verholpen zijn.

Zorg ervoor, dat je altijd vochtige doekjes bij je hebt, om eventuele vlekjes direct weg te poetsen. Na een paar keer gebruiken zijn de meeste aankleedkussens prima te wassen in de wasmachine. Kijk hiervoor op het label of in de gebruiksaanwijzing.

Opslagruimte

Iets anders waar je het aankleedkussen op kunt selecteren is de opslagruimte die het biedt. Je wilt toch een aantal basis ingrediënten bij elkaar hebben, voor als je jouw kleintje onderweg wilt verschonen of omkleden. De zakken, vakken, haken en lussen kunnen verschillende vormen aannemen.

  • Verlengd aankleedkussen met vakken aan het uiteinde. Zo rol je als het ware alle hygiënische producten en extra kleren in het aankleedkussen bij het inpakken. De vakken kunnen aan het hoofdeind of aan het voeteneind van het aankleedkussen zitten. Het meest praktisch voor jou is deze laatste optie, want dan hoef je niet over je baby heen te buigen om iets te pakken.
  • Aankleedkussen met compartimenten aan de zijkanten. Dit type aankleedkussen biedt doorgaans meer opbergruimte en ziet er opgevouwen uit als een schoudertas.

Maak een afweging tussen de ruimte die je nodig hebt voor het comfort van je baby, de spullen die je mee wilt nemen daarin en de grootte van het aankleedkussen als je hem opvouwt.

Er zijn veel verschillende modellen aankleedkussen, dus er is er ook een voor jouw kleintje.
(Bron: Choreograph: 50427829/ 123rf.com)

Kwaliteit en duurzaamheid

Een draagbaar aankleedkussen zal je op veel meer plekken vergezellen dan je je nu kunt voorstellen. Een baby moet immers een paar keer per dag een schone luier krijgen, een andere romper aan of een warm vest. Daarom kan je maar beter kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig aankleedkussen dat lang meegaat. De kwaliteit van het aankleedkussen bepaalt ook mede hoe comfortabel jouw kleintje erop ligt.

Tip: zorg ervoor dat het deel waar jouw zoon of dochter op ligt naadloos is. Door wrijving en door kleine kindervingers verslijten de naden op het ligvlak als eerste. Ook zijn sommige aankleedkussens zo gemaakt dat het ligvlak van zacht materiaal gemaakt is, ondanks dat ze van waterafstotend plastic zijn. Zoals je in het filmpje hebt gezien, bieden sommige aankleedkussens de mogelijkheid tot het aanbrengen van een zachte badstof laag of aankleedkussenhoes.

Samenvatting

Een draagbaar aankleedkussen kan het leven van ons, ouders van jonge kinderen, veel makkelijker maken. We hebben hiermee altijd een schone en comfortabele ondergrond voor het verschonen en omkleden van onze kinderen. Zelfs als we onderweg zijn. Je legt het aankleedkussen over een commode in een wegrestaurant en je verschoont je baby. Of legt het kussen in de kofferbak en kleed daar jouw kleintje om, voilá.

Doorgaans zijn draagbare aankleedkussens zeer compact. Toch bieden ze vaak ruimte voor alles wat je nodig hebt voor het verschonen en omkleden van jouw baby. Denk aan billen doekjes en schone luiers.

Vond je dit artikel leuk en interessant? Laat het ons dan hieronder weten. Delen via social media kan ook.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Famveldman: 61267655/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies