el carbón activo se ha convertido en la nueva estrella de la cosmética gracias a sus múltiples cualidades.

Onze selectiecriteria

Products

19Onderzochte producten
Hours

21Bestede uren
Studies

6Beoordeelde onderzoeken
Comments

108Verzamelde opmerkingen

Veel mensen willen alles weten van huidverzorging. Als jij daar één van bent, dan heb je vast wel eens zwarte gezichtsmaskers gezien. Of misschien ben je nieuwsgierig naar de zwarte tandpasta’s die er tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn. Wat deze producten allemaal gemeen hebben is hun opmerkelijke kleur. Die kleur is afkomstig van een buitengewoon ingrediënt, namelijk actieve kool.

Actieve kool is een product dat uit de natuur afkomstig is. Het wordt voor zeer veel verschillende doeleinden gebruikt, maar tegenwoordig is de meest succesvolle toepassing die in de cosmetische sector. Dit is dankzij de waanzinnige eigenschappen die het heeft als het wordt aangebracht op je huid. Als je precies wilt weten welke dat zijn, lees dan deze gids.
Belangrijk om te weten

 • Actieve kool is een soort kool afkomstig van planten dat een proces van activatie heeft ondergaan. De werking van actieve kool is gebaseerd op de absorptiecapaciteiten die actieve kool heeft, dat wil zeggen, de capaciteit om verschillende substantie in zijn oppervlakte op te nemen en vast te houden.
 • Voorheen werd actieve kool vooral gebruikt in medicijnen als een ontgifter. Tegenwoordig heeft het echter veel meer toepassingen, vooral in de cosmetische sector.
 • Op cosmetisch gebied wordt actieve kool vooral gebruikt in gezichtsmaskers, shampoos, zeep en tandpasta. Het succes van actieve kool in de cosmetica is te danken aan zijn grote vermogen om te ontgiften. Het verwijdert gifstoffen en onzuiverheden met ongelofelijke resultaten.

Onze selectie: De beste producten met actieve kool op de markt

In dit gedeelte vind je een overzicht met de beste cosmetische producten met actieve kool die er op de markt verkrijgbaar zijn. Daarnaast hebben we een korte beschrijving toegevoegd, zodat je ze goed kunt vergelijken. Dat is handig om te besluiten welke producten met actieve kool het meest geschikt voor jou zijn.

Het beste gezichtsmasker met actieve kool

Dit gezichtsmasker is ontzettend populair onder gebruikers omdat het om actieve kool op basis van bamboe gaat. Die basis zorgt voor een poreuze structuur, waardoor het masker extra veel onzuiverheden op kan nemen, je poriën verkleinen en de stofwisseling van je cellen versnellen. Het masker dringt je huid krachtig binnen, verwijdert onder andere mee-eters. Nadat je het masker aftrekt, laat het je gezicht jonger, gezonder en stralender achter. Bovendien is dit masker zeer voordelig geprijsd.

De beste whitening tandpasta met actieve kool

Deze whitening tandpastapoeder is een geheel natuurlijk middel om je tanden stralend wit te maken. De formule heeft actieve kool, kokosolie, verder geen onnodige additieven en is bovendien helemaal vegan. Door de actieve kool worden vlekken veroorzaakt door tabak, koffie, thee, en wijn op een tandvriendelijke manier verwijderd. Je hoeft om dit product te gebruiken alleen maar je tandenborstel nat te maken onder de kraan en hem te deppen in het poeder.

Het beste gezichtsmasker met actieve kool en vitamine E

Dit gezichtsmasker met actieve kool is zeer makkelijk aan te brengen en af te nemen en hiermee verwijder je heel eenvoudig mee-eters, puistjes, talgafzettingen op de neus en worden poriën verkleint. Reinig voor gebruik je gezicht en leg een warme handdoek op je gezicht om je poriën te openen voordat je het masker aanbrengt. Dit masker heeft een formule met onder andere actieve kool, hyaluronanzuur en vitamine E en is in Duitsland als zeer goed getest.

De beste shampoo met actieve kool

Deze voedende shampoo heeft uitsluitend natuurlijke ingrediënten en reinigt en verzorgt je haar door middel van een formule op basis van onder andere actieve kool, arganolie en macademia notenolie. Masseer deze shampoo op de manier waarop je gewend bent en hij zal je haar reinigen zonder uit te drogen door de unieke samenstelling van oliën. Je hoofdhuid zal door de actieve kool gestimuleerd worden en je haar minder breekbaar maken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over actieve kool

Het is belangrijk om voordat je een product met actieve kool aanschaft, je alle belangrijkste zaken over deze werkzame stof kent. Hieronder gaan we al die punten bij langs en beantwoorden we de meest gestelde vragen van gebruikers over actieve kool.

El carbón activo es un producto de origen vegetal que ha sido sometido a un proceso de activación.

Actieve kool wordt veel gebruikt in gezichtsmaskers.
(Bron: Latsenko: 47767020/ 123rf.com)

Wat is actieve kool precies?

Actieve kool is een natuurlijk product, afkomstig van planten en dat een activatieproces heeft ondergaan. Het wordt van onder andere kokosnoten, beukenhout, eucalyptus, dennenhout en wilgenhout gemaakt. Het is daarom is het niet dezelfde kool die voor huishoudelijk gebruik is bedoeld.

Als het natuurlijk product, de kool, eenmaal gewonnen is, ondergaat het een proces in een laboratorium waarbij het geactiveerd wordt.

Deze procedure dient om de eigenschappen van de actieve kool te vergroten. Het bestaat uit een oxidatieproces die de poreusheid en de absorptiepotentie vergroot. In andere woorden verbetert het de capaciteit van de actieve kool om gifstoffen op te nemen. Het resultaat is een natuurlijk product dat in staat is om onzuiverheden tot 200 keer aan zijn eigen gewicht te verwijderen.

Hoe werkt actieve kool?

Actieve kool heeft als belangrijkste kenmerk zijn capaciteit om te absorberen en het vasthouden van allerlei stoffen, onder andere gifstoffen. Dit is mogelijk dankzij de aantrekkingskracht die er bestaat tussen de gifstoffen en de kooldeeltjes.

Hierdoor neemt, zodra actieve kool in contact komt met een giftige stof, het die op en houdt het die vast. Op cosmetisch niveau trekt het onzuiverheden en gifstoffen aan en maakt verwijdering ervan gemakkelijker.

Waarvoor gebruik je actieve kool?

Actieve kool wordt op verschillende manieren gebruikt, zowel op lokaal niveau als meer systematisch. Op lokaal niveau wordt het bijvoorbeeld veel in de cosmetische wereld gebruikt als zuiveringsagent om mee-eters, puistjes en andere onzuiverheden mee te verwijderen. De werking van actieve kool zie je bijvoorbeeld veel terug in gezichtsmaskers, waarmee je alle onzuiverheden weghaalt.

Op meer systematisch niveau wordt actieve kool bijvoorbeeld gebruikt in de medische wereld als ontgifter. In het geval van vergiftiging wordt actieve kool oraal ingenomen en de actieve kool absorbeert als het ware de gifstoffen en op die manier kunnen gifstoffen makkelijker het lichaam weer verlaten. Ook voor een opgeblazen gevoel in de maag wordt actieve kool gebruikt, aangezien het lucht kan verwijderen. Tot slot wordt actieve kool ook nog gebruikt in het geval van diarree.

In de volgende tabel kun je zien hoe actieve kool op tal van gebieden wordt gebruikt, zowel in de cosmetica als op ander gebied, zoals in het huishouden.

Cosmetica en gezondheid Huishoudelijk Andere
Reinigende en detox maskers Reinigers van lucht en water Winning van metalen
Make-up Neutraliseert vieze luchtjes Zuivering van drinkwater
Producten om de huid mee te scrubben Conservering van fruit Medisch desinfecteerder
Ingrediënt van zeep en shampoos Zuivering van afvalwater
Whitening producten voor de tanden

Wat voor cosmetische eigenschappen heeft actieve kool?

Actieve kool is de nieuwe ster onder de cosmetische producten, dankzij de vele voordelen die het heeft voor de huid. Om te beginnen is het ideaal voor de gemengde of vette huid, aangezien het in staat is om vet te absorberen. Ook kan het gifstoffen verwijderen.

Dit product verkleint bovendien de grootte van de poriën doordat het de viezigheid verwijdert die de cellen blokkeert. Het heeft tevens antibacteriële en desinfecterende eigenschappen, waardoor het helpt bij acne. Door het gebruikt van actieve kool, wordt je huid gereinigd van gifstoffen en onzuiverheden. Hierdoor wordt je huid schoon, gezond en mooi.

Recentelijk heeft het gebruik van actieve kool een vlucht genomen en vormt nu onderdeel van veel verzorgingsproducten. Je kunt het bijvoorbeeld in shampoo vinden, vooral in die voor vet haar, maar ook in scrubs of tandpasta.

Hieronder hebben we in een lijst alle voordelen die actieve kool in huidverzorgingsproducten heeft:

 • Talgregulering: verwijdering van overtollig huidvet
 • Verwijdering van gifstoffen en onzuiverheden
 • Verkleining van poriegrootte
 • Antibacteriële werking
 • Verbetering van acnehuid en vermindering puistjes
 • Shampoo voor vet haar
 • Zuivering en whitening van tanden

Wie wordt actieve kool aangeraden?

Gezien de vele eigenschappen op cosmetisch gebied van actieve kool, gaat het om een zeer aanbevolen product. Actieve kool is bijzonder interessant voor personen met een vette huid, gezien de capaciteit voor talgregulatie. Ook voor personen die lijden aan acne of puistjes is dit een nuttig product.

Het is ook erg aan te raden in het geval van grote poriën of mee-eters, door de reiniging en heling van actieve kool. Maar het nut van actieve kool is niet beperkt tot een bepaald profiel personen, het kan door iedereen worden gebruikt die hun huid willen zuiveren en reinigen.

Las mascarillas faciales son los principales productos a base de carbón activo.

Actieve kool is aan te raden voor personen met een gemengde of vette huid.
(Bron: Tudsamalee: 57803409/ 123rf.com)

Wat voor schadelijke bijwerkingen kan actieve kool veroorzaken?

Actieve kool heeft, alhoewel het over het algemeen veilig is, soms vervelende bijwerkingen. Bij het gebruik op de oppervlakte van de huid, kan het droge huid en huidirritatie veroorzaken. Sommige mensen hebben last gekregen van lichte brandwonden of vervellingen, dit is vooral voorgekomen bij zelfgemaakte maskers of maskers van slechte kwaliteit.

Bij ander gebruik dan op de huid, is het aan te raden om zeer voorzichtig te zijn en het alleen op de voorgeschreven manier te gebruiken. Actieve kool kan namelijk misselijkheid, overgeven, diarree, constipatie, of zwarte ontlasting veroorzaken. Het wordt afgeraden om actieve kool te gebruiken bij overgevoeligheid voor de stof of voordat je een endoscopie ondergaat.

Wat zijn de voor- en nadelen van actieve kool?

In de volgende tabel worden de voor- en nadelen van actieve kool in cosmetische producten voor je opgesomd:

Voordelen
 • Talgregulering
 • Antibacteriële werking
 • Verbetering van acnehuid
 • Whitening
 • Zuiverende werking
Nadelen
 • Droogheid van de huid
 • Irritatie van de huid
 • Vervelling

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment dat je een product op basis van actieve kool aanschaft is het goed om rekening te houden met een aantal aspecten. Hieronder belichten we een aantal van die aspecten, zodat je een goede keus kunt maken en het product kiest die het beste tegemoet komt aan jouw behoeftes.

Deze aspecten zijn:

 • Kwaliteit
 • Samenstelling
 • Huidtype
 • Verpakking
 • Concentratie
 • Prijs

Kwaliteit

Dit is een cruciaal aspect. Zoals bij alle producten die op de markt te verkrijgen zijn, verschillen de producten in kwaliteit. Aangezien cosmetica met actieve kool meestal zijn bedoeld om aangebracht te worden op het gezicht, het haar en de tanden, is het van belang om voor kwalitatief hoogstaande producten te kiezen.

Samenstelling

Deze factor is cruciaal voor cosmetica. Het feit dat ze op gevoelige oppervlaktes, zoals de huid, worden aangebracht, maakt dat je zorgvuldig moet zijn in het uitkiezen van producten. Cosmetica met actieve kool hebben ook andere ingrediënten en het is goed om voordat je iets koopt, de samenstelling van het product door te nemen.

Je moet er zeker van zijn dat geen van de ingrediënten nadelig voor je uitpakken, zoals bij een allergische reactie. Er zijn bijvoorbeeld producten die een hoge concentratie van een stof bevatten die huidirritatie kan veroorzaken. Ook deze producten zijn beter te vermijden.

Las características de tu piel son importantes a la hora de adquirir un cosmético con carbón activo.

Actieve kool heeft meerdere huidverzorgingskwaliteiten.
(Bron: Petrenko: 46965186/ 123rf.com)

Huidtype

De eigenschappen van je huid zijn heel belangrijk op het moment dat je een cosmetica product met actieve kool aanschaft. Aan de ene kant is zo’n product erg goed voor personen met een gemengde of vette huid. Als je van je overtallige huidvet af wilt, dan zijn producten met actieve kool heel geschikt.

Aan de andere kant, moet je met een gevoelige huid opletten met producten met actieve kool. Actieve kool kan namelijk droogheid en huidirritatie veroorzaken en bij een gevoelige huid loop je daar een hoger risico op.

Let bij een gevoelige huid wel op met het gebruik van actieve kool.

Het doel van cosmetica is natuurlijk een mooie, maar vooral gezonde huid. Een gezonde huid zou daarom je belangrijkste overweging moeten zijn en weet daarom dat hoewel actieve kool veel goede eigenschappen heeft, die niet voor iedereen even goed uitpakken.

Verpakking

De verpakking is heel belangrijk bij cosmetische producten. Met de juiste eigenschappen van de verpakking blijft je cosmetische product namelijk goed geconserveerd. Ook worden er door een goede verpakking beschadigingen bijvoorbeeld tijdens het transport gemeden.

Op de verpakking dient ook de juiste en noodzakelijke informatie over het product te staan. Dat zijn onder andere de ingrediënten, compositie, fabricatiedatum en datum tot wanneer het product goed is. Dit is van belang om bijvoorbeeld vervelende bijwerkingen of allergische reacties van het product te voorkomen.

Concentratie

Alhoewel je veel cosmetische producten kunt tegenkomen die actieve kool bevatten, hebben ze niet allemaal dezelfde concentratie daarvan. Het is van belang om te kijken hoe hoog de concentratie van de ingrediënten is om te zien wat voor effect het heeft. Bijvoorbeeld een hogere of lagere concentratie van actieve kool. Een whitening tandpasta met een lage concentratie actieve kool is bijvoorbeeld niet zo effectief als eentje met een hogere concentratie.

Prijs

Het is goed om op de prijs te letten voordat je een cosmeticaproduct aanschaft. Je kunt namelijk een enorm aanbod producten met verschillende prijzen vinden, maar een hoge prijs garandeert niet altijd een hogere kwaliteit. Probeer een product te kiezen dat aan je behoeftes voldoet en die past bij jouw budget. Het is daarbij altijd handig om reviews van gebruikers over de kwaliteit van het product te lezen.

Samenvatting

Actieve kool is dankzij de vele kwaliteiten een enorm populair ingrediënt geworden in vele producten. Deze, van planten afkomstige, stof wordt niet alleen gebruikt in de medische, maar ook in de cosmetische wereld. Actieve kool is zeer effectief gebleken in de huid-, haar- en tandverzorging.

Het is zo populair dat het inmiddels onderdeel van de verzorgingsroutines van tal van beroemdheden vormt. Gwyneth Paltrow, Khloé Kardashian, en vele anderen kunnen niet meer zonder. Bovendien bieden veel bekende merken, zoals Clinique, Lush of The Body Shop inmiddels producten aan met actieve kool.

Het is zeker weten een stof die veel voordelen voor je huid en gezondheid kan bieden. Ga jij de uitdaging aan om je gezicht met actieve kool te behandelen? Als je dit een leuke gids vond, deel dit dan op social media of laat een commentaar achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Tudsamalee: 57803110/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Gijsje raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Het is altijd belangrijk voor haar geweest om het beste uit de mensen te halen op een natuurlijke manier. Ze heeft nu haar eigen kleine schoonheidssalon en veel vaste klanten die veel belang hechten aan de expertise van Gijsje.