Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

28Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Action Cam test 2022. Hier stellen we alle action cams die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste action cam voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een action cam wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met action cams kun je video’s en foto’s maken in extreme situaties, wat vooral handig is bij sport. Je kunt bijvoorbeeld je kunstjes in adembenemende perspectieven opnemen tijdens het surfen of skiën.
 • Je kunt kiezen tussen actiecamera’s op instapniveau en camera’s voor professionals. Het verschil zit hem vaak niet in de kwaliteit van de resolutie, maar in het aantal functies van de camera.
 • Met de bijgeleverde riemen kun je de camera vastmaken aan je helm, stuur, plank of andere voorwerpen. Vele hebben Wi-Fi voor gemakkelijke verdere bewerking van de opnamen.

Action Cam: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een action cam koopt

Wat is een action cam?

Dit type camera is een subcategorie van de compactcamera’s. Dankzij hun optimalisatie voor extreme omstandigheden zijn ze uitstekend geschikt voor buiten/extreme sportopnamen. Dankzij de uitgebreide reeks accessoires kunnen deze camera’s in de meest uiteenlopende weersomstandigheden gebruikt worden. Maar door de compacte vormgeving en het ontbreken van de mogelijkheid om lenzen te gebruiken, is de beeldkwaliteit niet zo goed als bij SLR camera’s.

Voor wie is een action cam geschikt?

Een action cam is geschikt voor iedereen die graag foto’s en video’s met veel actie en beweging maakt. Hij is vooral geschikt voor je als je foto’s wilt maken van bijvoorbeeld verschillende sporten. Omdat de meeste action cams ook op helmen e.d. gemonteerd kunnen worden, kun je unieke foto’s en ongewone perspectieven maken. De meeste action cams zijn ook waterdicht, of hebben een waterdichte behuizing, wat ze geschikt maakt voor watersport.

Ben je een actiejunk en wil je je gruwelijkste acties vastleggen voor jezelf en het nageslacht? Met een action cam kun je je trucs en extreme situaties van dichtbij en vanuit adembenemende perspectieven vastleggen. (Image source: unsplash.com / Jan Traid)

Waar is het gebruik van actiecamera’s bijzonder nuttig?

Of je nu een actiejunkie bent of een sport in extreme omstandigheden beoefent, met een actiecamera maak je de perfecte opnamen op het land, onder water of in de lucht. Dankzij de vele bevestigingen en accessoires zijn er geen grenzen aan wat je ermee kunt doen. Hier is een klein overzicht van mogelijke gebruiksplaatsen: Buitensport

 • Skiën of snowboarden
 • Surfen (surfen, windsurfen, kitesurfen, enz.)
 • Duiken en snorkelen
 • Vliegen (paragliding, bungeejumpen, parachutespringen, enz.)
 • Fietsen
 • Motorsporten (motorfiets, motorcross, enz.)
 • Klimmen

Binnensport/entertainment

 • Paintball
 • Artistieke gymnastiek

Natuurlijk kan deze lijst uitgebreid worden met honderden andere sporten of doeleinden.

Wat zijn de voordelen van actiecamera’s boven gewone camera’s?

Zoals gezegd is het grootste voordeel van actiecamera’s boven andere camera’s dat ze scherpe opnamen kunnen maken, zelfs in extreme situaties. Ze zijn echter niet alleen robuust, maar ook licht en klein. De meeste action cams wegen slechts ongeveer 100 gram en passen gemakkelijk in elke broekzak. De compacte afmetingen en het geringe gewicht maken het mogelijk deze camera aan bijna elk voorwerp te bevestigen. Veel fabrikanten leveren al uitgebreid montagemateriaal voor bijvoorbeeld helmen.
Wist je dat de action cam uitgevonden werd door een surfer? Aan het begin van de 21e eeuw wilde Nick Woodman met zijn surfplank door Australië en Indonesië reizen en ook alles tijdens het surfen vastleggen. Dus maakte hij eenvoudig zelf een waterdichte camera en bevestigde die aan zijn pols. Dit was het eerste model van de GoPro.

Omdat ze maar een paar knoppen hebben om te bedienen, zijn ze intuïtief en gemakkelijk in het gebruik. De opnamen worden op een geheugenkaart opgeslagen, waardoor zelfs grote schokken geen effect hebben op de beeldkwaliteit en geen beelddropouts veroorzaken. Door het ontbreken van mechaniek verbruikt deze camera weinig stroom en gaat hij meestal tussen 2 en 3 uur mee. De testwinnaars zijn zelfs uitgerust met WLAN en kunnen dus gemakkelijk met een smartphone verbonden worden.

Voordelen
 • Geschikt in extreme situaties
 • Gering gewicht
 • Compact formaat
 • Gemakkelijk te bedienen
Nadelen
 • Beperkte gezichtshoek
 • Geen zoommogelijkheden
 • Vaak geen goede geluidskwaliteit

Op welke criteria moet je vooral letten als je een actiecamera koopt?

Bij de aankoop van een camera zijn gewicht, afmetingen, accessoires en kwaliteit meestal de doorslaggevende criteria. De meeste actiecamera’s lijken erg op elkaar wat betreft gewicht en afmetingen. Ze verschillen echter aanzienlijk in accessoires en kwaliteit. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren weet waarvoor je de actiecamera wilt gebruiken en hoe hoog de beeldkwaliteit moet zijn.

Alle action cams zijn waterdicht, maar sommige hebben er een extra behuizing voor nodig, andere kunnen prima zonder. Als een behuizing nodig is, levert de fabrikant die bij de aankoop. De geluidskwaliteit van de opnamen kan daardoor echter achteruit gaan.

Hoeveel kost een action cam?

Action Cams zijn verkrijgbaar in verschillende prijssegmenten. Dit verandert afhankelijk van de kwaliteit, de mogelijkheden en de functies die een toestel biedt.

Een gemiddelde instap-actiecam is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 40. Veel hobbymodellen kosten rond de 60 €.

Als je een professionele action cam met veel mogelijkheden en functies wilt, begint de prijs bij ongeveer 150 €. Er zijn echter ook enkele zeer hoogwaardige modellen die ver daarboven geprijsd zijn. Luxe modellen kosten ongeveer 400 €.

Wist je dat je ook action cams kunt huren? Als het te duur voor je is om een action cam te kopen, of als het kopen niet de moeite waard is, kan het huren van een camera een goed alternatief zijn. Een maandelijkse huur van een actioncam inclusief een paar accessoires is mogelijk voor minder dan 20 €.

Welke alternatieven zijn er voor een action cam?

Als alternatief voor een action cam kun je kiezen uit verschillende toestellen, afhankelijk van het gebied waarin je hem wilt gebruiken. De meeste alternatieven zijn echter een stuk groter dan de klassieke action cams. Als je de camera vooral voor onderwaterfoto’s wilt gebruiken, is een zuivere onderwatercamera een goed alternatief voor je. Voor sportfotografie, bijvoorbeeld, is een kleine digitale camera of een compactcamera ook geschikt. Voor luchtopnamen boordevol actie kunnen we ook drones met foto- of videofuncties aanbevelen.

Welke accessoires zijn er voor actiecamera’s?

Batterij en lader

Dankzij hun compacte vormgeving zijn actiecamera’s klein, maar dat heeft gevolgen voor de capaciteit van de batterij. De meeste camera’s hebben een batterijlevensduur van 2-3 uur, afhankelijk van het gebruik. Het is daarom aan te raden ofwel een powerbank bij je te hebben, ofwel een andere batterij te kopen. Hier moet je, net als bij andere elektrische apparaten, letten op de kwaliteit. Goedkope batterijen hebben vaak veiligheidsproblemen en kunnen veel minder oplaadbeurten verdragen.

Bovendien kunnen goedkope producten de software van je Aktioncam beschadigen. Omdat fabrikanten alleen een kabel leveren om de actiecamera op te laden, maar niet de batterij, moet je ook overwegen een extra oplaadkabel te kopen. Vooral als je meerdere batterijen hebt, is het gemakkelijker en sneller om de batterijen onafhankelijk van de camera op te laden.

Geheugenkaart

Het is belangrijk een geheugenkaart te kiezen met een hoge overdrachtssnelheid, vooral bij snelle bewegingen en als je een beeld van hoge kwaliteit wilt krijgen. Je moet daarom voor je actiecamera minstens een klasse 10 geheugenkaart gebruiken. Om voldoende geheugen te hebben, moet hij minstens 16 GB opslagruimte hebben.

Het gebruik van 16 GB kaarten heeft meestal het voordeel dat de geheugenkaart tegelijk met de batterij vervangen moet worden. Natuurlijk zijn grotere geheugenkaarten, zoals 32 of 64 GB kaarten, in staat om meer video’s en foto’s op te slaan. In het algemeen hangt het van de resolutie van de opnamen af hoeveel ruimte ze op de geheugenkaart nodig hebben.

Afstandsbediening

Je vraagt je misschien af hoe je de actioncam zelf kunt activeren op duizelingwekkende hoogte of in wankel terrein. Het antwoord is: met behulp van een afstandsbediening of, als alternatief, met de app die bij de actiecamera hoort. De afstandsbediening of app kan via WLAN met de camera verbonden worden en hem zo op afstand bedienen.

Het is zelfs mogelijk om een live stream van het camerabeeld op je toestel te laten lopen, dankzij de app. Het nadeel van deze functie is echter dat de levensduur van de batterij tijdens het gebruik sterk afneemt. Fabrikanten bieden geschikte gratis apps aan voor zowel Android als iOS toestellen; in de meeste gevallen zijn uitbreidingen van de basis-app mogelijk via in-app aankopen.

Mounts

Bij het monteren van actiecamera’s wordt onderscheid gemaakt tussen kleefkussens, body straps en statieven. Kleefkussens zijn waarschijnlijk de eenvoudigste variant en kunnen op zowel gladde als gebogen oppervlakken bevestigd worden. Ze kunnen onder andere gebruikt worden om de camera aan surfplanken of skateboards te bevestigen.

Lichaamsriemen, zoals hoofdriemen of borstriemen, lijken op klimgordels en maken het mogelijk de camera direct aan het lichaam te bevestigen. Statieven voor actie-cams lijken erg op gewone statieven voor gewone camera’s, behalve de afmetingen en het gewicht. Van kleine klemstatieven tot driepotige staande statieven tot telescopische statieven, geen wens blijft hier onvervuld.

Onderwaterbehuizing en verzorgingsproducten

Omdat de meeste fabrikanten de onderwaterbehuizing al leveren, zijn de enige kosten die hier gemaakt worden die voor de bijbehorende verzorgingsproducten. Dit kan de levensduur van de afdichting verlengen omdat die minder snel poreus wordt.

Als je van plan bent je actiecamera vooral onder water te gebruiken, moet je overwegen een extra lichtbron mee te nemen op je duiken, afhankelijk van de diepte. De verslechterende lichtomstandigheden hebben een grote invloed op de kwaliteit van je opnamen.

Editing software

De video’s zijn gemaakt, nu is het tijd om ze tot een video te bewerken. Als je niet erg veeleisend bent, kun je gratis software gebruiken zoals KDENlive of Windows Movie Maker. Als je het echter professioneler wilt aanpakken, moet je wat geld uitgeven en investeren in betere software. Voorbeelden zijn SONY Movie Studio, Adobe Premiere Elements of MAGUX Video deluxe.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om action cams te vergelijken en te evalueren

Omdat het grootste verschil in actiecamera’s in hun functies ligt, moet je vooral op deze letten. Zoals hierboven vermeld, moet je eerst bedenken hoe je je actiecamera in de toekomst wilt gebruiken. Als je er uitgebreide duiken mee wilt maken, moet je er zeker van zijn dat de camera ook op deze diepte nog waterdicht is en dat de lichtgevoeligheid van de camera hoog is. Als je van plan bent je actiecamera mee te nemen op lange klimtochten, kan de gebruiksduur van de batterij een ander belangrijk criterium zijn. Hier is een overzicht van de belangrijkste functies

 • Gewicht
 • Montagemogelijkheden
 • Levensduur van de batterij
 • Connectiviteit
 • Weergave
 • Resolutie
 • Waterdicht
 • Verbindingen
 • Accessoires

Je kunt hieronder meer lezen over elke eigenschap om je te helpen beslissen welke je wilt kopen.

Gewicht

Het gewicht van je actiecamera kan een belangrijk criterium zijn. Als je bijvoorbeeld je camera aan je helm wilt bevestigen, kan het gewicht na een tijdje in de weg gaan zitten. Daarom is het voordelig om vóór de aankoop rekening te houden met het gewicht van de betreffende camera.

ActionCam

De meeste actiecamera’s wegen in totaal tussen 50 en 175 gram. (Image source: pixabay.com / ItsMirkwoodGirl)

Terwijl je een overzicht maakt van de verschillende gewichtsklassen, moet je onderscheid maken tussen het gewicht met behuizing (bescherming tegen water en vuil) en het gewicht zonder behuizing. Natuurlijk zul je de behuizing niet elke keer gebruiken, maar het gewicht van de behuizing wordt nog vergroot door het gewicht van de bevestigingsaccessoires. Dit kan een gewichtsverschil van wel 60 gram opleveren.

Bevestigingsmogelijkheden

Om je camera zonder beperkingen te kunnen gebruiken, heb je extra bevestigingsmateriaal nodig. Op een paar uitzonderingen na bieden bijna alle fabrikanten verschillende mogelijkheden. De voornaamste bevestigingsmogelijkheden zijn kleefkussens, spanbanden en statieven. Hierover kun je meer lezen in het hoofdstuk over mounts. In sommige gevallen zijn de basisbevestigingen, zoals helmbevestigingen, al bij de aankoop van de camera inbegrepen.

Levensduur van de batterij

De meeste camera’s hebben een batterijcapaciteit van tussen 640mAh en 1900mAh, dus de gemiddelde gebruiksduur van de batterij is ongeveer 1 of 2 uur, afhankelijk van de instelling waarin je filmt of fotografeert. Als je bijvoorbeeld in de hoogste resolutie filmt en Wi-Fi en GPS ingeschakeld hebt, zal de batterij snel leeg zijn. Zodra je alle functies die je op dit moment niet gebruikt uitschakelt en je alleen concentreert op filmen of fotograferen, gaat de batterij langer mee.

Connectiviteit

De populairste modellen hebben nu allemaal een Wi-Fi optie om de camera te verbinden met een toestel (smartphone, tablet) en, indien nodig, de app. Afhankelijk van de sterkte van de verbinding kan de opname live naar een toestel gestreamd worden. Bovendien kan WLAN gebruikt worden om de opnamen naar een ander toestel over te brengen. Net als bij WLAN kun je Bluetooth gebruiken om gegevens over te dragen. Deze optie is alleen bij sommige toestellen beschikbaar, omdat WLAN de functie van Bluetooth kan overnemen.

Display

Niet elke camera heeft een display, dus moet je nagaan of het voor jou een noodzakelijke eigenschap is. Die met een geïntegreerd beeldscherm hebben meestal een beeldschermdiameter tussen 1,75 en 2 inch. De action cams die geen scherm op het toestel zelf hebben, kunnen echter gemakkelijk met een smartphone of soortgelijk toestel verbonden worden via Wi-Fi.

Resolutie

De kwaliteit van je opnamen met de actiecamera hangt af van de resolutie, en er wordt onderscheid gemaakt tussen beeld- en videoresolutie. De hoogste beeldresolutie van de meeste camera’s varieert van 8 tot 16 megapixels. Je kunt de resolutie echter lager instellen om de batterij te sparen. De hoogste videoresolutie ligt tussen 1080p en 2160p. Net als bij de beeldresolutie kun je hier ook een lagere resolutie kiezen.

Actionkamera

Met iets duurdere modellen kun je ook hoge-resolutie foto’s maken. (Image source: pixabay.com / (StockSnap)

Waterdicht

Of het nu met of zonder behuizing is, de waterdichtheid varieert sterk. Sommige camera’s zijn maar tot één meter waterdicht, andere kunnen tot 60 meter onder water. Veel camera’s zijn ook zonder waterbehuizing waterdicht, maar meestal alleen op geringe diepte, dus als je van plan bent dieper te duiken, moet je een geschikte behuizing kopen. Sommige fabrikanten leveren dit bij de camera, andere moet je zelf aanschaffen.

Als je alleen tegen regen of spatwater wilt kunnen, is deze aankoop overbodig. Toch moet je van tevoren nagaan welke camera hoeveel water kan weerstaan zonder extra bescherming.

Verbindingen

Om de foto’s of video’s van je actiecamera op je smartphone of een ander toestel te krijgen, hebben de camera’s behalve een WLAN optie nog een extra verbindingspunt. De meeste camera’s hebben een Micro USB 2.0 of Micro HDMI aansluiting. De verbindingskabels worden meestal door de fabrikant geleverd.

Accessoires

Als je besluit een actiecamera te kopen, is de volgende vraag die je jezelf moet stellen de volgende: Welke accessoires heb ik nodig om er het meeste uit te halen? Het is belangrijk dat je je van tevoren realiseert dat accessoires een grote kostenfactor kunnen zijn. Het hangt natuurlijk af van de situaties waarin je de camera wilt gebruiken. Je kunt je vertrouwd maken met mogelijke accessoires in het overzicht

 • Batterij en oplader
 • Geheugenkaart
 • Afstandsbediening en apps
 • Bevestigingen
 • Onderwaterbehuizing en verzorgingsproducten
 • Bewerkingssoftware

Bedenk hoe je de actiecamera wilt gebruiken voordat je hem koopt. Veel fabrikanten bieden pakketten aan die geprijsd zijn naar gelang de accessoires. Later losse accessoires kopen is meestal duur. Zorg dat je bij aankoop weet welke fabrikant van actiecamera’s

Wetenswaardigheden over actiecamera’s

Belangrijke afkortingen en termen Gimbal

Een gimbal is een goed alternatief voor statieven, omdat hij de bewegingen van de camera stabiliseert dankzij meerdere veren. Dit maakt scherpe opnamen mogelijk, zelfs in extreme situaties. Het aantal veren en de montagemogelijkheden variëren naargelang de gimbal.

Frames per Second (FPS)

Het Duitse equivalent voor FPS is “Bilder pro Sekunde”. Dit geeft aan hoeveel foto’s een camera per seconde kan maken. De meeste actiecamera’s hebben een gemiddelde van 120 FPS. Hoe hoger het aantal beelden per seconde, hoe meer opslagruimte een opname nodig heeft.

Time Lapse

In een time lapse opname lijkt het alsof de tijd sneller verstrijkt. Om een time lapse te maken, worden foto’s met tussenpozen genomen over een langere periode. Deze kunnen dan aan elkaar genaaid worden tot een film. In de meeste apps kun je al een time-lapse opnamestand vooraf instellen. Slow

Motion

Om een slow motion scène te filmen, is het belangrijk dat je actiecamera zoveel mogelijk FPS kan opnemen. Dit komt omdat hoe hoger het aantal beeldjes is, hoe trager je ze daarna kunt afspelen. Als je bijvoorbeeld 60 FPS opneemt en nu slechts 30 van de beelden in één seconde afspeelt, wordt de duur van de hele opname met de helft verlengd. Met andere woorden, de tijd lijkt met de helft langzamer te gaan.

Gezichtsveld (FOV)

De term gezichtsveld verwijst naar het gezichtsveld dat door je camera kan worden vastgelegd. Hoe groter het gezichtsveld, hoe meer je in de opname kunt zien. De meeste actiecamera’s hebben een groothoeklens, dus je hoeft alleen maar het gezichtsveld in te stellen voor je de foto neemt.

Foto credit: Pixabay.com / StockSnap

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies