Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

15Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Sommige mensen koken bepaalde gerechten niet vanwege de kookluchtjes die ze produceren. Anderen koken ze wel maar zouden ze liever vermijden. Als je schoon en zonder onaangename geuren wilt koken, heb je een afzuigkap nodig. Het is waar dat het de luchtjes niet 100% elimineert, maar ze zijn heel handig.

Een afzuigkap zuigt niet alleen de kookluchtjes op, maar ook het vocht en vet. Kijk maar eens hoe vet de filters na een poosje zijn geworden. Met name het vocht wordt ook opgezogen. De luchtvochtigheid in huis kan door de afzuigkap al afnemen van 90 tot 60 % binnen 2 minuten. We hebben deze shopgids voor je samengesteld om je te helpen bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

 • Een afzuigkap wordt gebruikt om kookluchtjes, vocht en vet uit de keuken te verwijderen. Het is aanwezig in de meeste keukens, zodat de leefomgeving van het huis niet verandert tijdens het koken.
 • Op de markt vind je verschillende soorten afzuigkappen. Ze zijn niet alleen ontworpen om in de keuken thuis te worden geplaatst. Je kunt ook industriële modellen voor restaurants en andere gelegenheden kopen.
 • Bij het kopen van een afzuigkap moet je rekening houden met verschillenden aspecten. Het is essentieel dat je de belangrijkste kenmerken van het gekozen model beoordeelt. Uiteraard moet je ook de prijs analyseren van het apparaat dat je wilt kopen.

Onze selectie: De beste afzuigkappen op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste afzuigkappen voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de ideale afzuigkap een stuk eenvoudiger.

1e plaats: Inventum onderbouw afzuigkap

De Inventum onderbouw afzuigkap AKO6012RVS van roestvrijstaal heeft twee motoren en een maximale luchtstroom van 326,4 m³/h. De afzuigkap heeft drie verschillende snelheidsstanden en is geschikt voor afvoer en recirculatie. Je huis blijft tijdens en na het koken heerlijk fris ruiken. Tevens is de afzuigkap voorzien van een inklapbaar glazen dampscherm, om kookdampen in je keuken te voorkomen. De energiezuinige 2,5 watt LED verlichting zorgt voor een optimale verlichting van je fornuis of kookplaat.

2e plaats: ETNA Wandschouw Afzuigkap

De ETNA AP260RVS 60 cm brede afzuigkap is een krachtige schouwkap met een maximale afzuigcapaciteit van 350 kubieke meter per uur. Je kunt kiezen voor zowel luchtafvoer naar buiten of voor recirculatie om energie te besparen in huis. De schouwkap beschikt over 3 standen en is uitgerust met 2 LED lampen. De meegeleverde cassettefilters zijn eenvoudig te reinigen. De koolstoffilters voor recirculatie zijn los bij te bestellen en worden niet standaard meegeleverd.

3e plaats: AEG Wandschouw Afzuigkap

De AEG DKB2930Mis een zeer krachtige wandschouw afzuigkap met een maximale afzuigcapaciteit van 420 kubieke meter per uur met een breedte van 90cm. Deze strak afgewerkte afzuigkap is uitgerust met led verlichting, waardoor je extra goed zicht hebt op je kookplaat. Je kunt kiezen voor zowel luchtafvoer naar buiten of voor recirculatie. Deze afzuigkap beschikt over 3 standen en is uitgerust met 2 ledlampen. De 3 vetfilters zijn van metaal waardoor ze gemakkelijk te reinigen zijn. De RVS buitenkant zorgt voor een strakke uitstraling.

4e plaats: Bosch Onderbouw Afzuigkap

Deze onderbouw afzuigkap van Bosch bespaart ruimte omdat het apparaat direct onder de bovenkast of aan de muur wordt gemonteerd. De afzuigcapaciteit van 350 m³/h, zorgt voor een optimaal klimaat van de keuken. De LED-verlichting zorgt voor een perfecte, zeer energiezuinige verlichting van de kookplaat.

De afzuigkap heeft een breedte van 60 cm, is alleen geschikt voor externe luchtafvoer, en heeft een geluidsniveau van 72 dB. De diameter van de luchtpijp is 120 mm. Het materiaal van het apparaat is roestvrij edelstaal, het vetfilter is van aluminium. De afzuigkap van dit degelijke Duitse merk heeft drie verschillende snelheden.

5e plaats: CENDO Schuine Afzuigkap

Deze schuine afzuigkap van CENDO is voorzien van een krachtige Eco PowerDrive motor met zeer hoge prestaties (850 m³/h) tegen minimaal energieverbruik. Hij scoort een A+ op het gebied van energiegebruik. Deze schuine afzuigkap is ook verkrijgbaar in 60 cm breed. Heb je geen luchtafvoer in je keuken? Bestel dan een actief koolstoffilter mee en maak je afzuigkap geschikt voor recirculatie. Ook bij recirculatie is deze kap verrassend stil door zijn energiezuinige Eco PowerDrive motor.

Shopgids: Alles wat je moet weten over afzuigkappen

Het is van groot belang dat je voordat je een afzuigkap koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Een afzuigkap is een apparaat voor in de keuken met een ventilator van binnen.
(Bron: Famveldman: 34007165/ 123rf.com)

Wat is een afzuigkap?

Een afzuigkap is een apparaat met een ventilator binnenin. Het wordt boven het fornuis geplaatst om voornamelijk vocht en kookluchtjes, maar ook vet en stof op te vangen. Er zijn verschillende modellen op de markt en elk model werkt anders. Je moet het model kiezen dat aan je behoeften voldoet.

Welke soorten afzuigkappen zijn er?

Zoals we in de vorige paragraaf al zeiden, zijn er verschillende soorten afzuigkappen op de markt. Ze verschillen in hun functionaliteit en installatie. Het is belangrijk dat je de verschillende modellen leert kennen, zodat je het meest geschikte kunt kiezen. Kijk hiervoor op de volgende lijst:

 • Recirculatie. Het heeft een koolstoffilter dat rook en geur filtert. Dan komt de schone lucht naar buiten. Het heeft geen kanaal nodig om de lucht af te voeren. Daarom is het een perfect model voor keukens die geen uitgang naar buiten hebben. Het filtert echter niet zo goed als andere apparaten.
 • Afzuiging. In dit geval gaan de dampen en geuren het apparaat binnen. Het verdrijft ze dan naar buiten door een kanaal. Het is een model dat zeer goed werkt en geen rook of geuren achterlaat.
 • Plafond. Ze worden aan het plafond geplaatst. Ze zijn zeer efficiënt en hebben verlichting. Ze hebben afstandsbediening om het gebruik ervan te vergemakkelijken.
 • Voor een kookeiland. Wanneer de kookpitten op een eiland worden geplaatst, is een andere afzuigkap nodig. Dit is een afzuigkap die boven het fornuis wordt geplaatst. Het werkt optimaal.
 • Wandmodel. Ze worden tegen de muur geïnstalleerd en kunnen verschillende vormen hebben. Ze zijn heel gangbaar en hebben een goede afzuigkracht.
 • Ingebouwd wandmodel. Deze is ingebouwd in een keukenkastje. Het is de modernste optie en geeft een beter esthetisch resultaat. Wanneer het niet in gebruik is, is het bijna niet zichtbaar en indien nodig kan het apparaat worden verwijderd.
 • Vlak scherm. Geeft een moderne uitstraling aan elke keuken. Het is ingebouwd aan een bovenkastje en kan alleen worden waargenomen wanneer het in gebruik is, omdat het naar voren uitgeschoven wordt.

Hoe werkt een afzuigkap?

Hoewel je al gezien hebt hoe de afzuigkappen werken, willen we hier een speciale sectie aan wijden. Het is belangrijk dat je hierover duidelijkheid hebt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij je aankoop. In principe zijn er twee soorten van dit apparaat: de eerste zuigen af, en de tweede recirculeren de lucht.

Soort Hoe werkt het
Afzuiging Rook en geuren worden door een vetfilter gezogen. Deze stoffen worden vervolgens via het aan de buitenzijde aangesloten kanaal afgevoerd. Het heeft ook een terugslagklep om te voorkomen dat de lucht terugkeert naar de keuken.
Recirculatie Wanneer er geen afvoer naar buiten in een keuken is, kan er ook een afzuigkap worden geïnstalleerd. Het is noodzakelijk dat het werkt door recirculatie. De afzuigkap absorbeert de lucht, voert deze door een filter en komt vervolgens schoon naar buiten.

Hoe moet een afzuigkap gereinigd en onderhouden worden?

Als je wilt dat je afzuigkap lang meegaat en altijd goed werkt, is het onderhoud dat je uitvoert van vitaal belang. Het apparaat vangt dagelijks een goede hoeveelheid vet en stof op dat zich ophoopt in de filters. Als deze niet correct worden gereinigd, zal er een moment komen dat ze hun functie niet meer uitvoeren. Let op deze tabel:

Wat moet ik doen? Waarom?
Zet de afzuigkap aan Je moet de afzuigkap zo snel mogelijk starten. Zodra je het fornuis aansteekt. Op deze manier zal het de lucht beetje bij beetje beginnen te absorberen en zal het niet oververhit raken.
Reiniging van de buitenkant Reinig de buitenkant niet met een scherp product. Je kunt het beste een doekje met water en een beetje neutrale zeep gebruiken en veeg het daarna af met water. Droog goed af.
Reiniging van de filters Je moet de filters één keer per maand reinigen. Sommige zijn vaatwasmachinebestendig. De andere kun je wassen met water en afwasmiddel of ontvetter.
Filter verwisselen Als de filters vervangbaar zijn, let dan op de aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot het tijdstip waarop je ze moet vervangen. Volg de instructies op.
Uitzetten van de afzuigkap Je moet de afzuigkap niet uitzetten zodra je klaar bent met koken. Laat het een paar minuten aanstaan om alle rook en geuren af te zuigen. Daarna kun je het uitzetten.

Hoe groot moet een afzuigkap zijn?

Bij het kopen van de afzuigkap moet je er op letten dat het de juiste maat is. Het moet minstens even groot zijn als de kookplaat. Huishoudelijke apparaten hebben meestal twee maten: 60 of 90 centimeter. Vergeet deze informatie niet als je wilt dat het apparaat goed functioneert.

Welke motor moet een afzuigkap hebben?

Wanneer je een afzuigkap koopt, moet je controleren of het ijzeren gepantserde motoren heeft. Als ze gemaakt zijn van kunststof, zullen stof en vet zich sterker hechten, wat het reinigen bemoeilijkt. Het moet een terugslagklep hebben, zodat de geur en rook niet terugkeert naar de keuken. Een goede afzuigcapaciteit wordt aanbevolen.

Journal of Positive Psychology
“Mensen die koken zijn gelukkiger.”

Maakt een afzuigkap veel lawaai?

Gelukkig worden er steeds meer stille afzuigkappen geproduceerd. Dit is een aspect waarmee rekening moet worden gehouden, aangezien sommige van hen een zeer vervelend geluid maken dat je vanuit andere kamers kunt horen. Het geluidsniveau van de meeste modellen is tussen de 70 en 80 decibel. Hoewel er sommige modellen zijn die de 60 decibel niet overschrijden.

Wat zijn de voor- en nadelen van afzuigkappen?

Op dit punt is het je waarschijnlijk wel duidelijk dat het erg belangrijk is om een afzuigkap in je keuken te hebben. Je hebt gezien dat er verschillende modellen zijn en je weet zelfs al hoe je ze moet onderhouden. Voordat we ingaan op enkele andere belangrijke aspecten, willen we je eerst de belangrijkste voor- en nadelen van deze apparaten laten zien:

Voordelen
 • Elimineert kookluchtjes tijdens het koken
 • Helpt voorkomen dat het huis rokerig wordt als je kookt
 • Vangt ook vet en stof op
Nadelen
 • Ze zijn soms erg luidruchtig
 • Adequaat onderhoud is noodzakelijk voor een goede werking
 • Veel modellen hebben een luchtafvoer nodig

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een afzuigkap om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de beste afzuigkap te vinden is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de afzuigkap die je nodig hebt:

 • Luchtafvoer
 • Reiniging
 • Filters
 • Ontwerp
 • Afzuigvermogen

Luchtafvoer

Eén van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden is of je keuken een luchtafvoer naar buiten heeft. Het is waar dat veel keukens hierover beschikken, maar ook weer niet allemaal. Vooral na een verbouwing. Als dit het geval is, moet je een luchtcirculatie-afzuigkap kopen. Het heeft niet dezelfde zuigkracht, maar het is ook niet slecht.

Het is belangrijk dat je de verschillen tussen de afzuigkappen kent, zodat je het juiste model kunt kiezen.
(Bron: Alexandre Zveiger: 24933941/ 123rf.com)

Reiniging

Net als elk ander apparaat in de keuken moet de afzuigkap voortdurend worden gereinigd. Voordat je je aankoop doet, moet je bekijken hoe je het apparaat moet onderhouden. Je moet bijvoorbeeld letten op de materialen of de onderdelen die je kunt demonteren. Vergeet niet dat hygiëne van vitaal belang is in de keuken.

Filters

In navolging van het vorige criterium zijn filters één van de belangrijkste aspecten bij de aankoop van een afzuigkap. Controleer of ze gemakkelijk te verwijderen zijn of dat ze in de vaatwasser kunnen worden geplaatst. En omdat je ze van tijd tot tijd zult moeten veranderen, moet je er ook achter komen hoeveel ze kosten. Je moet er ook rekening mee houden of ze eenvoudig verkrijgbaar zijn.

Ontwerp

In veel keukens staan afzuigkappen centraal. Het is waar dat je de effectiviteit ervan moet beoordelen, maar je moet ook aandacht aan het uiterlijk ervan besteden. Op de markt vind je veel modellen, waarvan sommige echt aantrekkelijk zijn. Uiteraard moet de afzuigkap passen in de rest van de keuken wat meubilair en apparatuur betreft.

Wanneer je een afzuigkap koopt, moet je controleren of het ijzeren gepantserde motoren heeft.
(Bron: Katarzyna Bialasiewicz: 42293320/ 123rf.com)

Afzuigvermogen

Om het afzuigvermogen te berekenen die je afzuigkap nodig heeft, moet je een wiskundige formule gebruiken. Je hebt twee mogelijkheden: ofwel recirculatie, zonder rookafvoer, of afzuiging, met luchtafvoer. De oppervlakte verwijst naar het aantal vierkante meter van de keuken. De formules die je moet gebruiken zijn deze:

 • Recirculatie afzuigkappen. Het afzuigvermogen (m3/uur) = oppervlakte x hoogte x 20
 • Afzuigkappen met luchtafvoer. Het afzuigvermogen = oppervlakte x hoogte x 10

Heb je bijvoorbeeld een keuken van 16 vierkante meter met een hoogte van 2,25 meter en heb je luchtafvoer, dan is de formule: 16 x 2,25 x 10 = 360 m3/uur.

Samenvatting

Een afzuigkap is een onmisbaar apparaat in elke keuken. Het zorgt ervoor dat de kookluchtjes zich niet door het hele huis verspreiden. Er zijn twee types voor de werking ervan. De ene werkt met afzuiging, die de lucht naar buiten afvoert, en de andere met recirculatie, die de lucht schoon naar de keuken terugvoert.

Wanneer je een afzuigkap koopt, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Bijvoorbeeld hun afzuigvermogen, het geluid dat ze maken, de grootte of het ontwerp. Op de Nederlandse markt vind je veel modellen in verschillende prijsklassen. Zoek altijd naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Controleer ook of het gemakkelijk is om vervangbare filters te kopen.

Vond je ons artikel over afzuigkappen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale afzuigkap kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Katarzyna Bialasiewicz: 42293659/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies