luchtpotlood in savanne
Laatst bijgewerkt: 11-11-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Airbrushes worden steeds populairder. Het zijn handige hulpmiddelen die een uniek detailniveau mogelijk maken en die deel uitmaken van het basiswerktuig van veel kunstenaars. Airbrushes zijn zeer veelzijdige tools die perfect zijn voor een hoop verschillende klussen. Ze worden daarom bijvoorbeeld ook gebruikt in de auto- en make-up industrie.

Als je op deze website bent beland, is er een grote kans dat je op zoek bent de beste airbrushes die er zijn. Misschien heb je wel net de voordelen ontdekt of wil je er gewoon meer over weten. Je bent hoe dan ook op de juiste plek beland! We hebben een selectie gemaakt met de beste airbrushes die op de markt te vinden zijn. Maak je klaar om te ontdekken wat airbrushes allemaal voor je kunnen doen!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten airbrushes op de markt. De airbrushes waarbij de trekker alleen dient om de verf of de lucht door te laten, zijn vooral geschikt voor mensen die nog niet echt bekend zijn met de werking van het apparaat. De airbrushes waarbij met de trekker zowel de verf als de lucht geregeld worden, zijn meer geavanceerd en worden vooral gebruikt door professionals.
 • Als je op zoek bent naar totale controle, kies dan voor dubbelwerkende airbrushes. De enkelactie-modellen zijn meestal goedkoper, maar houd er rekening mee dat hun prestaties ook beperkter zijn.
 • Een van de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij de aankoop van een airbrush is de compressor. Veel modellen worden geleverd met een geïntegreerde versie, in andere gevallen moet je de compressor er apart bij kopen.

Onze selectie: De beste airbrushes op de markt

Met de beste airbrushes kun je je artistieke kant versterken. Als je grondig te werk wilt gaan en echt een verschil wilt maken, zijn airbrushes geweldig. Ze zorgen voor een zeer gedetailleerd resultaat. Om echter de precieze slagen te maken die je nodig hebt, is het belangrijk om de airbrush te kiezen die het beste bij je past. We helpen je graag door hieronder een selectie met de 4 beste airbrushes met je te delen:

De meest complete airbrush compressor-set

Wat het meest opvalt aan de airbrush-set van Timbertecht is de enorme veelzijdigheid van het apparaat. Het presteert zowel bij het maken van fijne lijntjes als bij het aanpakken van grotere ruimtes. De olievrije draagbare mini-compressor heeft geen luchtreservoir.

Dankzij het lage gewicht is hij draagbaar en geschikt voor thuis en hobby-gebruik. De tool heeft een luchtdruk van 28psi en een airflow van 10L/min. De set bevat een spuitpistool, een beker met deksel en een gebruiksaanwijzing.

De airbrush met de beste compressor

Met deze professionele airbrush-set van Crafts & Co. kun je gelijk aan de slag om de meest uiteenlopende creaties te maken. De set bevat naast een airbrush-pistool een krachtige compressor, adapter, airbrush-slang, sleutel en pipet. Alle onderdelen sla je eenvoudig op in een handige opbergdoos.

Het hoogwaardige ontwerp maakt dit model de ideale keuze voor tekeningen, modelbouw, taarten, bodypaint en make-up. De luchtcompressor verbruikt minder dan 1000 MA lucht en heeft een druk van 20 PSI.

De beste airbrush voor body art

Met de airbrush van Fengda is knoeien met verf en inkt verleden tijd. De airbrush wordt vooral gebruikt voor airbrush body art, maar ook voor hobby airbrush, nail art, modelbouw en meer. Het is een solide airbrush die, als je er zuinig mee omgaat, een leven lang mee kan gaan.

De airbrush heeft een nozzle van 0.50 mm en een druk van 15 tot 50 PSI. Het is een Single-Actie trigger met Air-paint controle. Het apparaat is eenvoudig schoon te maken. Het potje is groot genoeg om grote hoeveelheden verf achter elkaar te spuiten.

De meest stijlvolle airbrush

Want het oog wil tenslotte ook wat! Ben jij kunstenaar en hecht je veel belang aan het ontwerp van je materiaal? Dan is deze airbrush van Fengda misschien iets voor jou. Het Fengda FE-183 Airbrush Pistool is een dubbelactie-model, met een complete controle over de verf- en luchttoevoer, wat zeer belangrijk is bij nauwkeurig werk.

De airbrush heeft een nozzle van 0.50 mm en een werkdruk van 15 tot 50 PSI. Bovendien heeft de tool een mooie prijs.

Shopgids: Alles wat je moet weten over airbrushes

Als je niet goed weet hoe je een airbrush moet gebruiken, of als je tot nu toe nog niet wist wat het was, kunnen we ons voorstellen dat alle modellen erg op elkaar lijken. Ieder airbrush-type heeft echter een aantal unieke kenmerken. Het is daardoor lastig om de beste te kiezen. Maar maak je geen zorgen, hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over airbrushes.

opmaken met verfpotlood

Airbrushes met zwaartekrachtvoeding zijn moeilijker uit elkaar te halen, maar maken beter gebruik van de verf.  (Bron: Oksix: 104171735/ 123rf.com)

Waar dient een airbrush voor?

Over het algemeen wordt een airbrush gebruikt voor artistieke doeleinden. Ook op industrieel niveau wordt er echter gebruik van gemaakt, zoals bijvoorbeeld in de automobielsector. Een airbrush is een kleine, op basis van lucht werkende verfspuit die verschillende inkt- en verfsoorten kan verwerken. De verf wordt in dunne laagjes gespoten, waardoor je er zeer nauwkeurig mee kunt werken.

Hoe werkt een airbrush?

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een airbrush met lucht. De tool heeft een vrij eenvoudig, maar zeer effectief luchtdruksysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de verf door een gaatje in de airbrush naar buiten komt. Afhankelijk van het type afwerking dat je wilt, kan dit gat verschillende maten hebben.

De werking van een airbrush vereist daarnaast een compressor. Deze compressor helpt het druksysteem om de lucht vanaf de slang naar het mondstuk te verplaatsen. Bij sommige modellen is de compressor standaard geïntegreerd, in andere gevallen moet je deze er apart bij kopen. Airbrushes zijn over het algemeen gelukkig niet erg duur en bovendien zeer compact en eenvoudig mee te dragen.

Daniel Calviño BerajaProfessioneel airbrush-artiest
“Airbrushen is een schildertechniek zo oud als de mens zelf. In Frankrijk zijn grotten ontdekt, waar schilderijen met verfspuiten gemaakt werden.”

Wat zijn de voordelen en nadelen van een airbrush?

Airbrushes worden steeds populairder. De vele voordelen die de brush biedt, samen met de technologische vooruitgang, maken dit apparaat tot een essentiële tool voor iedere soort kunstenaar die van schilderen houdt, net zoals een pantograaf onmisbaar is voor ingenieurs en architecten. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van airbrushes? We laten het je hieronder zien:

Voordelen
 • Je kunt er zeer gelijkmatig mee schilderen
 • Ideaal voor het schilderen van moeilijk bereikbare plaatsen
 • Perfect voor het schilderen van details
 • Laat een grote subtiliteit toe
 • Biedt professionele afwerkingen
 • Makkelijk te gebruiken
 • Grote veelzijdigheid
 • Gaat lang mee
Nadelen
 • Het onder de knie krijgen vereist veel geduld
 • Het zijn tere voorwerpen
 • Je hebt een compressor nodig

Dit lijstje met voor- en nadelen helpt je om te bepalen of een airbrush hetgeen is waar jij naar op zoek bent. Ben je al nieuwsgierig geworden om het een keer uit te proberen?

schilderij foto

Als het reservoir boven op de airbrush zit, noemt men dit ‘zwaartekrachtvoeding’. (Bron: Wisniewska: 35751584/ 123rf.com)

Wat is beter, een airbrush met zwaartekracht- of met bodemvoeding?

Het is niet echt een kwestie van ‘het één is beter dan het andere’. Afhankelijk van je wensen zal je moeten kiezen tussen een airbrush met een zwaartekracht- of met een bodemvoeding. Dit hangt ook af van hoeveel ervaring je er al mee hebt. Als het je eerste airbrush is, wil je misschien een model met bodemvoeding gebruiken, omdat deze gemakkelijker schoon te maken is. Hieronder vind je een vergelijking van de twee soorten airbrushes:

Airbrush met bodemvoeding Airbrush met zwaartekrachtvoeding
Gebruiksgemak Gemiddeld tot hoog Gemiddeld tot hoog
Onderhoud Relatief simpel Iets ingewikkelder
Veelzijdigheid Hoog Gemiddeld tot hoog
Reservoirtype Verwisselbaar Vast
Verbindingspijp Mogelijk te onderbreken Onmogelijk te onderbreken

Wat is het verschil tussen een enkelactie- en een dubbelactiemodel airbrush?

Afgezien van het verschil tussen airbrushes met zwaartekracht- en bodemvoeding, wordt er ook onderscheid gemaakt tussen enkelactie- en dubbelactie-modellen. Dit zegt iets over de werking van de trigger. Ook hier geldt dat het ene model niet beter is dan het andere. Het gaat veel meer om welk van de twee het beste bij je past. We vergelijken ze hieronder:

 • Enkelactie-model (single action): Bij deze uitvoering dient de trekker alleen om verf toe te voeren. De luchttoevoer is constant en wordt niet onderbroken. Om de hoeveelheid verf die je wilt gebruiken aan te passen, moet je een schroef losdraaien of afstellen. Het grote voordeel van enkelactie-modellen is dat ze goedkoper en gemakkelijker te gebruiken zijn.
 • Dubbelactie-model (double action): Bij dit model heeft de trekker een dubbele functie. Bij het indrukken komt er lucht binnen en door het naar achteren te trekken komt er verf vrij die zich dan mengt met de lucht. Deze modellen werken erg comfortabel, want je kunt de hoeveelheid verf zelf aanpassen. Je kunt er dus zeer nauwkeurig mee werken. Ze zijn vooral geschikt voor professioneel gebruik.

Afhankelijk van je ervaring en wensen, past het ene model dus beter bij je dan het andere. Bedenk daarom goed van tevoren waar je de airbrush voor nodig hebt.

Modern beeld schilderen

Bij een dubbelactie-model airbrush heeft de trekker een dubbele functie. Bij het indrukken komt er lucht binnen en door het naar achteren te trekken komt er verf vrij die zich dan mengt met de lucht.  (Bron: Hofer: 86211911/ 123rf.com)

Samenvatting

Van bodypainting tot de auto-industrie, airbrushes worden steeds populairder op verschillende werkgebieden, vanwege hun enorme veelzijdigheid. Met een airbrush bereik je details die heel moeilijk te bereiken zijn met andere tools, zoals met kwasten en olieverf.

Een airbrush is echter een complex instrument met veel verschillende variabelen die de prestaties van de tool beïnvloeden. In deze shopgids geven we je de nodige tips om de beste airbrush te vinden en hier het maximale uit te halen.

Voordat je je creativiteit loslaat met je nieuwe airbrush, twijfel niet om ons artikel op social media te delen of laat hieronder je reactie achter!

(Bron van de header afbeelding: Pinksquid: 98221942/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies