Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

34Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote blaastest 2023. Hier stellen we alle blaastests die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste blaastest voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een blaastest wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Als je alcohol drinkt, vindt er een gasuitwisseling plaats via je longblaasjes, waarbij zuurstof en ethanol zich vermengen en uitgeademd worden. Een blaastest kan dan je bloedalcoholgehalte opsporen aan de hand van de concentratie ethanol in je adem.
 • Als je een blaastest koopt, moet je er zeker van zijn dat de blaastest een goede nauwkeurigheid heeft bij het meten van je bloedalcoholgehalte. Er zijn sommige blaastests die valse informatie geven over je bloedalcoholgehalte en dus contraproductief zijn.
 • Als je een blaastest gebruikt, moet je er zeker van zijn dat je de laatste 20 minuten geen alcohol gedronken hebt. Dit komt omdat resten van alcohol in de mond het resultaat kunnen vervalsen. Kauwgom, mondwater en sigaretten kunnen ook de pomilla-lezing beïnvloeden.

Alcoholtester: Onze selectie

Ace Alcoholtester

Het ingebouwde geheugen helpt u om de resultaten van uw laatste 10 tests eenvoudig in te zien, zodat u altijd uw persoonlijke alcoholpromillage kunt volgen. Bovendien is de alcoholtester voorzien van een batterijstatusindicator en automatische uitschakeling, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over een lege batterij of onnodig energieverbruik.

Ace Alcoholtester

De eenvoudige instructies helpen u bij het correct uitvoeren van de test. Schakel het apparaat aan, wacht tot het is opgewarmd en het aftellen is voltooid. Zodra “blaas/blow” op het display verschijnt, begint u met blazen. Het apparaat detecteert na ongeveer één seconde de luchtstroom en begint te piepen. Blijf gedurende 5 minuten 3 tot 4 seconden gelijkmatig blazen en beëindig de test niet voortijdig. Het testapparaat maakt de test af met een hoorbare en voelbare klik – een betrouwbare indicatie dat de test succesvol is voltooid.

Simplex Health Alcoholtester

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Heeft u zich ooit zorgen gemaakt over het rijden na het nuttigen van alcohol en bent u er niet zeker van of u nog veilig achter het stuur kunt stappen? Met de Simplex Health wegwerp alcoholtester kunt u gemakkelijk en snel uw alcoholgehalte controleren, zodat u met een gerust hart op weg kunt gaan.

Kimiss Alcoholtester

Het LCD-display met achtergrondverlichting maakt het aflezen van het resultaat eenvoudig, zelfs in het donker, en zorgt voor professionele precisie voor veilig rijden. Met de KIMISS alcoholtester kunt u erop vertrouwen dat u altijd en overal uw bloedalcoholconcentratie kunt analyseren en dronken rijden kunt voorkomen, zodat u en uw dierbaren altijd gegarandeerd veilig op de weg zijn.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een blaastest koopt

Hoe werkt een alcoholtester?

Als je alcohol drinkt of eet, wordt in de alveoli gas uitgewisseld tussen de lucht en de alcohol.

Een blaastest kan een goede partygag zijn, b.v. door te testen wie het minste alcohol kan drinken. Het moet echter geen wedstrijd worden. (Beeldbron: unsplash.com / Kelsey Chance)

Als je inademt, wordt de alcohol in je bloedbaan door de frisse lucht opgenomen en bij het uitademen naar buiten afgevoerd.

De functie van de blaastest is het bepalen van het alcoholgehalte van je adem en het aangeven van het alcoholgehalte op het display.

Om dit te doen blaas je in de blaaspijp van de blaastest. Een deel van de lucht wordt in een reactiekamer geleid waar het alcoholgehalte geanalyseerd wordt. Deze waarde wordt dan getoond op het LED of LCD scherm van de blaastest.

Voor wie is een alcoholtester geschikt?

Een blaastest is vooral nuttig als je ’s avonds uitgaat en je auto bij je hebt. Misschien heb je een of twee biertjes gedronken en weet je niet meer zeker of je nog wel mag rijden. Als je de blaastest gebruikt en een uitslag van meer dan 0,5 promille hebt, is het beter een taxi of bus naar huis te nemen.

Wist je wat er gebeurt als je tijdens het rijden de limiet van 0,5 promille overschrijdt? Als je rijdt met een alcoholpromillage van 0,6 tot 1,1 promille, krijg je een boete van 500€ en wordt je rijbewijs voor een maand ingetrokken. Je krijgt ook 4 punten in Flensburg. Als je alcoholpromillage hoger is dan 1,1 promille, krijg je in Flensburg 7 punten, een boete of een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar. Bovendien wordt je rijbewijs voor minstens 6 maanden ingetrokken. Als je alcoholgehalte in je bloed hoger is dan 1,6 promille, moet je ook een medisch-psychologisch onderzoek doorstaan om je rijbewijs terug te krijgen.

Een maximum alcoholgehalte in het bloed van 1,6 promille geldt ook voor fietsers

We raden over het algemeen af alcohol te drinken met de bedoeling daarna te gaan rijden of fietsen, vooral omdat je eigen gemoedstoestand of vermoeidheid door alcohol je rijgeschiktheid kan aantasten, ook al heb je het alcoholpromillage niet bereikt.

Natuurlijk kan een blaastest ook gebruikt worden door iedereen die gewoon geïnteresseerd is in hoe hij of zij op alcohol reageert. Op een feestje kan een blaastest een grappige gag zijn, zolang het maar geen wedstrijd wordt.

Wat is de nauwkeurigheid van een alcoholtester?

De nauwkeurigheid van een blaastest hangt af van hoeveel je wilt investeren. De goedkoopste blaastests voor 10-20 euro zijn vaak nogal onnauwkeurig en geven dus slechte informatie over of je nog mag rijden of niet.

Rijden onder invloed van te veel alcohol kan je veel geld kosten en in het ergste geval eindigen met een vrijheidsstraf. (Beeldbron: pixabay.com / 3839153)

Goede blaastests mogen niet meer dan 0,05‰ afwijken van het werkelijke bloedalcoholgehalte. Voor deze blaastests moet je echter vaak iets meer betalen. Maar er zijn uitzonderingen, want soms zijn er ook goedkope blaastests die heel goede resultaten geven. Helaas is ook het omgekeerde waar, want er zijn alcoholtesters die 50€ en meer kosten, maar grote afwijkingen van het werkelijke bloedalcoholgehalte vertonen.

Hoeveel kost een alcoholtester?

De kosten van een blaastest kunnen heel verschillend zijn. Er zijn bijvoorbeeld een paar goede blaastests voor 20€. De meeste goede alcoholtesters kosten echter tussen €30 en €130. De duurste maar ook de meest professionele en betrouwbare blaastest wordt gemaakt door Dräger en wordt wereldwijd door de politie gebruikt. Het kost ongeveer 380€.

Besluit: Welke soorten alcoholtester zijn er en welke is geschikt voor jou?

We hebben de volgende soorten blaastests vastgesteld:

 • Blaasbuis
 • Draagbare meter
 • stationair
 • Meetapparatuur
 • Wegwerp alcoholtester
 • Alcolock

In de volgende paragrafen willen we wat dieper ingaan op deze soorten en hun voor- en nadelen presenteren. Zo ben je goed geïnformeerd over welk type blaastest voor jou geschikt is.

Wat zijn de kenmerken van een blaaspijp voor alcoholtests en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De alcoholtester is een klein, doorzichtig buisje dat verschillende chemicaliën bevat. Deze veranderen van kleur zodra je in het buisje blaast en er ethanol in de adem aanwezig is. De chemicaliën bestaan uit zwavelzuur en kaliumdichromaat, die aangevuld worden met de onreactieve dragerstof silicagel.

Het oranjerode kaliumdichromaat verandert in een groen chroom sulfaat door de geoxideerde ethanol. Je kunt het alcoholgehalte van een lijntje aflezen. De buisjes moeten na één keer gebruik bij het restafval gegooid worden.

Wat zijn de kenmerken van een hand-held alcoholtester en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Deze alcoholtesters zijn de bekendste en worden ook door de politie gebruikt. Je blaast in het mondstuk van de blaastest en je bloedalcoholgehalte wordt weergegeven op het LED of LCD scherm. Er is geen chemische reactie, maar een verandering in potentiaal tussen twee elektroden. Hoe meer alcohol je in je bloed hebt, hoe groter de verandering in potentie.

Deze blaastests presteerden erg goed in een producttest uit 2018, want de meeste blaastests hebben een maximale afwijking van slechts 0.05‰ van een politietester. Je kunt echter alleen het werkelijke bloedalcoholgehalte krijgen door een bloedmonster te nemen en dat vervolgens in een laboratorium te laten analyseren.

Wist je dat het bloedalcoholgehalte van een hand-held meetinstrument geen juridische gevolgen heeft? Deze waarde is ongeldig in de rechtszaal. Daarom wordt op het politiebureau een tweede test afgenomen, die geldig is voor de rechtbank. Deze test wordt gedaan met een stationair meetapparaat of een bloedtest.

Wat zijn de kenmerken van een stationaire alcoholtester en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Deze blaastest wordt meestal gebruikt als je al bij een politiecontrole hebt moeten blazen en een bloedalcoholgehalte van meer dan 0,5 had. Deze blaastest maakt gebruik van een infraroodspectroscopie. Je bloedalcoholgehalte wordt op een chemische en elektrische manier gemeten. De waarden van het stationaire meetapparaat zijn zeer nauwkeurig.

Wat onderscheidt een wegwerp alcoholtester en wat zijn de voor- en nadelen?

Je kunt wegwerp alcoholtesters kopen bij de apotheek. Ze kunnen echter maar één keer gebruikt worden. Daarom is deze blaastest alleen aan te bevelen voor bestuurders die zelden alcohol drinken en niet op hun gemoedstoestand willen vertrouwen. Als je vaak alcohol drinkt en wilt nagaan of je nog mag rijden, raden we een draagbare alcoholmeter aan.

Wat zijn de kenmerken van een Alcolock alcoholmeter en wat zijn de voor- en nadelen?

Alcolock is een blaastest die door de fabrikant in de auto wordt geplaatst en elke keer voor het rijden gebruikt moet worden. Als je in de blaastest blaast en ongeschikt wordt bevonden om te rijden, kan de auto niet gestart worden en wordt een startonderbreker geactiveerd.

Alcolock was in 2012 wettelijk verplicht in Frankrijk.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om ademanalysetoestellen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om ademtesters te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde blaastest voor jou geschikt is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Meetbereiken
 • Nauwkeurigheid
 • Mondstukken

Meetbereiken

De meetbereiken van goedkope blaastests zijn vaak beperkt tot een maximum waarde van 2 promille. Dit is echter absoluut voldoende voor plezierig gebruik.

Als je blaastest aangeeft dat je meer dan 0,5 promille hebt, of je voelt je niet meer fit om te rijden, neem dan liever een taxi of bus naar huis. Anders zou je levens in gevaar kunnen brengen! (Beeldbron: pixabay.com / stevepb)

Bovendien nemen we aan dat ze een bloedalcoholgehalte van niet meer dan 2‰ zullen bereiken, want vanaf 2‰ zijn ze in een roes en moeten ze ernstige beperkingen tot bewusteloosheid verwachten. De duurdere en meer professionele blaastests kunnen tot 4‰ meten. Hier is een klein overzicht van de gemoedstoestanden bij alcohol:

per mille waarde Effecten
0.1 – 0.5 per mille Ontspannen stemming
0.5 – 1.0 per mille Vrolijke stemming
1.1 – 2.0 per mille Bedwelmde toestand
2.0 – 3.0 per mille Bedwelmde toestand
3.0 – 5.0 per mille Verlamde toestand

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid geeft de afwijking aan van de waarde van de blaastest ten opzichte van de werkelijke bloedalcoholwaarde. Het tolerantiebereik van een afwijking is ±0.05 promille.

Bijna elke blaastest heeft een afwijking, zelfs de handapparaten die door de politie gebruikt worden.

Als je een blaastest met een mondstuk gebruikt, zorg er dan voor dat het mondstuk na het blazen schoongemaakt wordt voordat iemand anders blaast. Het schoonmaken van de mondstukjes kan op den duur erg vervelend zijn, dus raden we je aan een blaastest te kopen met vervangbare mondstukjes. Je kunt de mondstukken naar believen verwisselen en de schoonmaakinspanning is minder.

Wetenswaardigheden over alcoholtesters

Welke meetmethoden zijn er voor blaastests?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen deze sensoren:

 • Halfgeleidersensor
 • Elektrochemische sensor
 • Spectrofotistische infrarood zender

Halfgeleidersensor

Door in de halfgeleidersensor te blazen, komen zuurstofmoleculen in de blaastest. Als je alcohol gedronken hebt, blaas je ook ethanol in de blaastest. De ingebrachte ethanol verhoogt de geleidbaarheid van de zuurstof, en zo wordt het alcoholgehalte bepaald. Ademhalingsapparaten met halfgeleidersensoren kosten tussen de 10 en 200 euro.

Deze blaastests zijn echter niet toelaatbaar als bewijs in de rechtszaal. Dit type pomilletester is gevoelig voor stoffen als koolmonoxide bij rokers en aceton bij diabetici en kan de waarden vervalsen. Je moet er altijd op letten dat de batterij van deze blaastests vol is, anders kan de alcoholmeting ook onjuist zijn.

Elektrochemische sensor

Dit type blaastest wordt wereldwijd door de politie gebruikt. Met dit type sensor blaas je in de blaastest, die vervolgens de in de adem aanwezige stoffen analyseert. De elektrolyten in de sensor meten het ethanolgehalte en geven dan het alcoholgehalte. Samen met een bloedtest is deze procedure geldig als bewijs voor de rechtbank.

Spectrofotometrische infarotsensor

Deze methode maakt gebruik van het principe van infraroodspectroscopie. Hier zendt een lichtbron verschillende golflengten uit in het infrarode spectrale bereik. Een stralingsdetector meet de lichtintensiteit. Als de ingeademde lucht ethanol bevat, neemt de lichtintensiteit af. Zo is het mogelijk het alcoholgehalte te bepalen.

Hoe gebruik ik een alcoholtester correct?

Let er bij het gebruik van een blaastest op dat je de blaastest niet doet onmiddellijk na het nuttigen van een alcoholische drank, want alcoholresten kunnen in de mond achterblijven en zo het resultaat vervalsen.

Je moet er dus voor zorgen dat je minstens 20 minuten wacht na het nuttigen van je drankje, om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te krijgen. Je moet er rekening mee houden dat het soms even kan duren voor het alcoholgehalte in je bloed is gezakt. Het is dus mogelijk dat je bloedalcoholgehalte nog stijgt, ook al heb je geen alcohol meer gedronken.

Kauwgom, mondwater en sigaretten kunnen het resultaat vervalsen. Daarom moet je je vóór de alcoholtest onthouden van kauwgom, mondwater en sigaretten.

Foto bron: pixabay.com / bridgesward

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies