Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

35Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

We zijn steeds meer online. Alles is tegenwoordig met met elkaar verbonden. Dat is te danken aan de technologische vooruitgang van onze samenleving, die niet meer te stoppen is. Het leven wordt op die manier iedere keer een stukje makkelijker. Ook smartwatches worden steeds populairder. Er zijn zelfs mensen die denken dat deze slimme horloges uiteindelijk de mobiele telefoons zullen vervangen.

Binnen de wereld van de smartwatches behoren de Android smartwatches tot de meest verkochte modellen. Het besturingssysteem Android biedt tal van voordelen en is erg populair onder consumenten. In deze shopgids laten we je zien wat de beste smartwatches van Android zijn. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Je kunt van alles met een Android smartwatch: van het monitoren van je fysieke activiteiten en je slaapuren tot het gebruik van gps-tools en het verzamelen van gegevens over je menstruatieperiode.
 • Let op: Niet alle Android-smartwatches zijn compatibel met iedere smartphone op de markt. Controleer daarom altijd of de smartwatch die je wilt kopen compatibel is met jouw telefoon, anders krijg je misschien spijt van je aankoop.
 • Als je een Android smartwatch koopt, moet je op een aantal belangrijke factoren letten, zoals het ontwerp en de functionaliteiten van het apparaat. Verderop in deze shopgids laten we je zien wat de belangrijkste aankoopcriteria zijn.

Onze selectie: De beste Android smartwatches op de markt

De smartwatches van Android onderscheiden zich onder andere door de grote verscheidenheid aan opties die het merk biedt. Om je te helpen de Android smartwatch te vinden die het beste bij je past, hebben we hieronder een selectie gemaakt met onze favoriete modellen. Op deze manier kun je de beste modellen eenvoudig met elkaar vergelijken en de beste optie kopen.

De beste Android smartwatch voor een gezond en actief leven

De Fitbit Versa 2 heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De smartwatch is een stuk beter dan de meeste concurrerende producten in dezelfde prijsklasse en zelfs bij hogere prijsklasses vanwege de vele functies die het apparaat biedt.

Je kunt er mee betalen via Fitbit Pay. Het apparaat heeft een batterijduur van minimaal 6 dagen en beschikt over ingebouwde spraakbediening. Die laatste optie is wel alleen te gebruiken in combinatie met een Android smartphone. De smartwatch staat voor een gezond en actief leven, dankzij de continue hartslagmetings- en slaapherkenningsfunctie.

De beste Android smartwatch voor Samsung-fans

De Samsung Galaxy Watch is een uitstekend horloge dat ook nog eens geschikt is om je met de wereld om je heen te verbinden. Samsung combineert in dit model de functies van een smartwatch met het natuurlijke gevoel van een analoog horloge.

Het horloge meet je activiteiten en is waterdicht. Het horloge heeft ook een geïntegreerde altimeter en barometer voor als je op avontuur wilt gaan. Het is eenvoudig om de smartwatch aan je telefoon te koppelen en naar je eigen smaak in te stellen. Echt een aanrader voor Samsung-fans dus!

De beste Android smartwatch bij het sporten

De Huawei Watch GT 2e is een zeer populaire smartwatch. Dat is ook wel te begrijpen, gezien de goed betaalbare prijs. Het horloge is speciaal ontwikkeld voor bij het sporten. Het heeft een hartslagmeter, calorieënteller, ingebouwde GPS, snelheidsmeter en geeft uitgebreide slaapstatistieken.

Een mooie toevoeging is de spO2-meter, waarmee je de zuurstofsaturatie in je bloed kunt meten. Het scherm is helder en duidelijk, zodat je tijdens je activiteiten goed je prestaties in de gaten kunt houden.

De  beste Android smartwatch voor kinderen

Ben je op zoek naar een smartwatch voor je kinderen? Dan is de Connect Touch smartwatch van het Nederlandse merk one2track iets voor jou. Dankzij de ingebouwde GPS-functie houd je gemakkelijk in de gaten waar je kinderen uithangen. Ook kun je eenvoudig met elkaar bellen.

Je stelt binnen no-time 10 telefoonnummers in, welke eenvoudig via de touchscreen van het horloge gebeld worden. Jammer is dat de batterij niet langer meegaat dan een dag. Maar dat nemen we voor lief met deze goede prijs!

Shopgids: Alles wat je moet weten over Android smartwatches

De wereld van de smartwatches is erg uitgebreid. Sterker nog, er zijn tegenwoordig veel high-end smartwatches verkrijgbaar waar de meeste fabrikanten van klassieke horloges jaloers op zijn. In deze shopgids focussen we ons op de smartwatches van het populaire merk Android. Om je te helpen de beste Android smartwatch te vinden, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit product.

programmaando smartwatch

Niet alle Android smartwatches zijn compatibel met iedere smartphone op de markt. Controleer daarom altijd goed of de smartwatch compatibel is met jouw telefoon, anders krijg je misschien spijt van je aankoop.
(Bron: Luczka: OPeSKKUMva4/ Unsplash.com)

Wat is een Android smartwatch precies?

In een wereld waarin de technologie steeds complexer wordt, is het logisch dat er vragen rijzen over wat een Android smartwatch precies is. Android smartwatches zijn, simpel gezegd, smartwatches die werken op het Android besturingssysteem. Maar wat is een smartwatch dan precies? Een smartwatch is eigenlijk een verlengstuk van je smartphone. De techniek is nagenoeg hetzelfde.

Met een smartwatch kun je, zonder je telefoon te pakken, e-mails of appjes lezen. Met de meeste modellen kun je ook je hartslag meten, je slaapritme bijhouden en muziek afspelen op afstand. Sommige sporthorloges zijn speciaal ontwikkeld om je te ondersteunen bij het sporten. Niet alle Android smartwatches zijn compatibel met iedere Android mobiele telefoon. Het is daarom belangrijk om dit goed te controleren voordat je een smartwatch koopt.

Wat zijn de voordelen van een Android smartwatch?

Het Android besturingssysteem is niet alleen populair vanwege de goede marketingstrategieën van het bedrijf. Het merk heeft de afgelopen jaren veel voordelen en prestaties laten zien, die vandaag de dag zeer worden benijd door concurrenten. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te kennen om een goede aankoop te kunnen doen. Daarom bieden we je hieronder een tabel aan met daarin alleen de belangrijkste voor- en nadelen van Android smartwatches:

Voordelen
 • Zeer intuïtief gebruik
 • Compatibiliteit met alle programma”s van Google
 • Bij modellen met een NFC-verbinding kun je betalingen doen via het horloge
 • Oneindig veel applicaties beschikbaar om je gezondheid en slaapritme in de gaten te houden
 • Brede prijsklasse, waardoor het budget nooit een probleem is
 • Veel keuze uit verschillende ontwerpen: van sporthorloges tot meer zakelijke modellen
 • Over het algemeen een goede batterijduur, sommige modellen gaan zelfs tot 2 weken mee op 1 batterijsessie
 • Omdat het een open source-systeem is, is het veel toegankelijker voor programmeurs en andere professionals, waardoor het aantal beschikbare applicaties toeneemt, evenals de compatibiliteit met andere mobiele apparaten
Nadelen
 • Niet alle smartwatches van Android zijn compatibel met iedere mobiele telefoon
 • Smartwatches zijn erg afhankelijk van de mobiele telefoon die je gebruikt

Wat is het verschil tussen Android en Wear OS smartwatches?

Het Wear OS besturingssysteem is gemaakt door Google en is speciaal ontworpen voor smartwatches. In zekere zin kunnen we dus zeggen dat dit bijna hetzelfde is als een Android smartwatch. Android is namelijk ook een besturingssysteem dat is ontwikkeld door Google. Wear OS daarentegen, is gebaseerd op Android en is speciaal gericht op apparaten die worden gedragen op het lichaam. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen de twee:

 • Wear OS smartwachtes: Voorheen bekend als Android Wear. Het Wear OS-besturingssysteem is ontwikkeld door Google en wordt het meest gebruikt voor smartwatches en -armbanden. Fabrikanten die Wear OS als besturingssysteem gebruiken, hebben de mogelijkheid om het aan hun eigen wensen aan te passen. Toch zijn er op dit moment nog maar weinig merken die hier gebruik van maken.
 • Android smartwatches: Dit zijn smartwatches die volledig compatibel zijn met de applicaties, functies en tools van het Android-besturingssysteem. Sommige modellen kunnen verbonden worden met apparaten die niet het Android-besturingssysteem gebruiken. Zo gebruikt Huawei bijvoorbeeld, het haar Huawei Watch GT Sport, haar eigen besturingssysteem ‘LiteOS’. Toch is het apparaat 100% compatibel met Android.

Controleer altijd goed voordat je een smartwatch koopt, of je deze kunt verbinden met je mobiele telefoon. Zo voorkom je teleurstelling achteraf.

jongen die een smartwatch gebruikt

Gehard glas is een van de beste materialen om te gebruiken voor het scherm van een Android smartwatch, want het voorkomt krassen. 
(Bron: Oliur: MlI3uZlK2qc/ Unsplash.com)

Hoe ziet het scherm van een Android smartwatch eruit?

Je moet niet verwachten dat je met je Android smartwatch YouTube-video’s kunt gaan kijken. Daar is het scherm nou eenmaal niet voor gemaakt. Android smartwatches hebben over het algemeen kleine schermen, meestal met een formaat van 1,2 tot 1,6 inch.
Bij het beoordelen van een scherm zijn twee factoren van belang: de helderheid en hoe beschermd het is tegen krassen.

De helderheid is geen onbelangrijk criterium, aangezien de leesbaarheid van de Android smartwatch hier grotendeels afhankelijk van is. Het scherm hoeft je niet te verblinden, maar moet in ieder geval zodanig helder zijn dat je het in iedere situatie kunt aflezen. Tegelijkertijd is het materiaal waar het scherm van gemaakt is de sleutel om krassen te voorkomen. In die zin is gehard glas de beste optie.

Welke soorten Android smartwatches zijn er?

We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten smartwatches van Android. In de selectie met beste Android smartwatches zijn beide soorten vertegenwoordigd. Het is niet alsof de ene soort beter is dan de andere. Dit hangt allemaal af van je eigen voorkeuren. Hieronder analyseren we beide opties zodat je beter begrijpt waar we het over hebben:

 • Android-smartwatches met touchscreen: Deze horloges zijn doorgaans sportiever van aard, maar ook groter. Ze hebben vaak een gekleurd touchscreen en lijken in die zin een beetje op een smartphone, maar dan aan je pols. Ze zijn over het algemeen minder elegant, maar wel functioneler.
 • Android-smartwatches die lijken op analoge horloges: Het ontwerp van dit soort horloges lijkt meer op dat van de reguliere horloges. Dit wil overigens niet zeggen dat ze geen functies bevatten die handig zijn bij het sporten, zoals een hartslagmeter. Ze zijn een betere optie voor gebruik in zakelijke omgevingen.

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en de omgeving waar je de smartwatch het meeste zult dragen, kun je dus beter voor het een of het andere soort kiezen.

Wist je al dat Nederlanders gek zijn op Android? Zo’n 80% van onze samenleving kiest voor Android-apparaten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Android smartwatches zijn populair. Na het lezen van deze shopgids begrijp je waarschijnlijk wel waarom. Ze helpen je je dagelijkse activiteiten beter te organiseren en zelfs je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Niet alle modellen zijn echter hetzelfde. Hieronder laten we je zien op welke factoren je moet letten om de smartwatch te vinden die het beste bij je past.

Koppelen

Voordat je een Android smartwatch koopt, is het belangrijk om te controleren of deze geschikt is voor jouw mobiele telefoon. Het is namelijk niet zo dat elke Android smartwatch met iedere Android telefoon te verbinden is. Controleer dit daarom voordat je een smartwatch gaat kopen. Android Smartwatches werken het best met een Android Smartphone of tablet, toch zijn Smartwatches van Android vaak ook geschikt voor iOS.

appelsmartwatch

De batterijduur van Android smartwatches kan variëren van 2 tot 15 dagen.
(Bron: Foster: Odhl-kitI2c/ Unsplash.com)

Batterijduur

Als je van plan bent om je Android smartwatch intensief te gaan gebruiken, is het belangrijk dat deze een lange batterijduur heeft. Zo weet je zeker dat je het horloge niet meerdere keren per dag moet opladen. Controleer ook hoe lang je moet wachten totdat het horloge weer is opgeladen, om te voorkomen dat je gefrustreerd raakt door onverwacht lange wachttijden.

Gelukkig zijn er een aantal handigheidjes die je helpen om de batterijduur van je smartwatch te verlengen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de helderheid van je scherm aan te passen en onnodige notificaties uit te zetten.

Ontwerp

Ook het ontwerp is een belangrijk criterium van een Android smartwatch. Het oog wilt tenslotte ook wat! We raden je aan om niet alleen op je eigen smaak te letten, maar ook na te denken over de omgeving waar je van plan bent het horloge te gaan gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om de smartwatch veel op kantoor te gebruiken? Kies dan voor een smartwatch met een meer traditionele look. Wil je er vooral mee gaan sporten? Kies dan voor een sporthorloge met een meer informeel uiterlijk.

Beeldscherm

Eerder in deze shopgids hadden we het er al over dat de schermen van Android smartwatches niet zijn ontworpen om films op te kijken. Daar zijn de schermpjes simpelweg te klein voor. Verwacht dus ook geen enorm scherm met een uitstekende resolutie. De voordelen van smartwatches zitten in andere hoeken. Wel is het belangrijk dat het scherm van de juiste materialen is gemaakt en een goede helderheid heeft, zodat je zeker weet dat je in allerlei verschillende situaties je appjes en e-mails van het scherm kunt aflezen.

Functies

Hoewel de meeste Android smartwatches tegenwoordig dezelfde functionaliteiten hebben, kunnen er toch verschillen zijn in het gebruik van de apparaten. De focus van bepaalde modellen gaat sterk uit naar hun GPS-functie, terwijl andere horloges geroemd worden om hun muziekfunctie. Kijk dus goed naar de productbeschrijving, om te achterhalen over welke speciale functies het model dat je wilt kopen beschikt.

Samenvatting

Smartwatches worden steeds populairder. Er zijn zelfs mensen die denken dat deze slimme horloges uiteindelijk de mobiele telefoons zullen vervangen. Binnen de wereld van de smartwatches behoren de modellen van Android tot de meest verkochte soort. Het besturingssysteem biedt tal van voordelen en is erg populair onder consumenten. Android smartwatches vergemakkelijken het dagelijkse leven en bieden je veel extra functies, zoals het volgen van je hartslag of slaapuren.

Maar niet alle Android smartwatches zijn hetzelfde. Het is daarom belangrijk om, als je een smartwatch wilt kopen, deze te beoordelen op een aantal essentiële aankoopcriteria, zoals de grootte van het scherm en de batterijduur van het apparaat. Vergeet ook niet te controleren of de Android smartwatch compatibel is met je mobiele telefoon, anders krijg je misschien spijt van je aankoop.

Vond je onze shopgids over Android smartwatches interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij ontdekken welke smartwatch het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Luczka: NAAkwUf0wS8/ Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies