Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

47Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

116Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote aquarelpotloden test 2019. Hier presenteren we alle aquarelpotloden die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de juiste aquarelpotloden voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waarvan je op de hoogte moet zijn als je aquarelpotloden wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Op het eerste gezicht lijken aquarelpotloden op gewone kleurpotloden. Ze zijn echter niet waterdicht en kunnen met water bevlekt worden.
 • Aquarelpotloden kunnen nat, droog en in gemengde vorm gebruikt worden.
 • Aquarelpotloden zijn geschikt voor iedereen, omdat ze gebruiksvriendelijk zijn en geen lange gewenningsperiode vergen.

Aquarelpotloden: Onze selectie

Zenacolor Aquarelpotloden

Of u nu een professionele kunstenaar of een student bent, u zult de zachte, maar stevige 3,3mm-stiften van deze vooraf geslepen potloden waarderen, die precieze inkleuring en hoogwaardige weergave garanderen. Geniet van de efficiënte organisatie die de praktische metalen opbergbox biedt, met 5 etuis en individuele gleuven voor 24 aquarelpotloden per etui. Deze compacte en comfortabele oplossing neemt minimale ruimte in beslag, zodat u meer tijd kunt besteden aan wat echt belangrijk is – uw kunst.

Faber-Castell Aquarelpotloden

Ontdek de magie van kleur met de Faber-Castell Goldfaber Aqua aquarelpotloden, nu verkrijgbaar in een stijlvol metalen etui met 24 briljante kleuren. Deze hoogwaardige aquarelpotloden zijn voorzien van een sterk gepigmenteerde 3,3 mm vulling, waardoor u in een handomdraai levendige schetsen, fijne arceringen en gelijkmatig gesmeerde vlakken kunt creëren.

Arteza Aquarelpotloden

Ontdek de kracht en veelzijdigheid van ARTEZA Aquarelpotloden, met een uitzonderlijke 100% houtvrije samenstelling. U zult merken dat deze waterverf-potloden enkel bestaan uit een kern van hoog-gepigmenteerde kleurstof met een lichte laklaag eromheen om te voorkomen dat de kleur afgeeft op uw handen terwijl u werkt. Met een in water oplosbare kleurstof maakt u met slechts een klein beetje water sprekende en schitterende aquareleffecten.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je aquarelpotloden koopt

Wat zijn aquarelpotloden?

Op het eerste gezicht lijken aquarelpotloden op gewone kleurpotloden en hebben ze bijna dezelfde eigenschappen. Ze zijn echter niet waterdicht. De droge kleur in het lood heeft gelijkaardige eigenschappen als aquarelverf uit de tube. In contact met water kunnen aquarelpotloden geschilderd en gemengd worden met een penseel.

Het feit dat aquarelpotloden op dezelfde manier gebruikt kunnen worden als kleurpotloden en goed in de hand liggen, maakt het mogelijk om zuiver en beheerst te tekenen en te schilderen. (Beeldbron: pixabay.com / bodobe)

Wat zijn de voor- en nadelen van aquarelpotloden?

Aquarelpotloden zijn veelzijdig, een goede aanvulling op aquarelschilderen en bieden dus veel voordelen. Toch zijn ze geen substituut voor klassieke aquarelverf en hebben ze ook enkele nadelen.

Voordelen
 • Beheersbaarheid
 • Gecontroleerd werken
 • Intensieve kleurafgifte
 • Droog en nat
 • Combineren van verschillende technieken
Nadelen
 • Moeilijk op grote oppervlakken
 • Fouten moeilijk te corrigeren
 • Ze vertonen geen speciaal effect als ze droog zijn

Aquarelpotloden bieden veel voordelen en zijn bijzonder gebruiksvriendelijk als je er eenmaal aan gewend bent. Dit maakt ze geschikt voor zowel beginners als professionals. Voor wie niet wil afzien van de handigheid van kleurpotloden en tegelijk van de voordelen van aquarelverf, zijn aquarelpotloden een goede keus. Ze zijn bijzonder geschikt voor beheerst en gedetailleerd werk, zoals schetsen en tekeningen, omdat ze als kleurpotloden werken als ze droog zijn en harde randen geven.

Ze kunnen op een gecontroleerde manier gedoseerd worden en vertonen zo voordelen ten opzichte van klassieke aquarelverf. Waterplasjes op het papier zijn geen probleem. Aquarelpotloden scoren met een bijzonder intensieve kleurafgifte. Ze kunnen gedroogd en geïntensiveerd worden na het vegen. De mogelijkheid om verschillende technieken te combineren maakt aquarelpotloden uniek. Fouten zijn moeilijk te corrigeren in aquarelschilderen. Als het schilderij eenmaal gedroogd is, wordt het bijna onmogelijk. Dit probleem doet zich ook voor bij het schilderen met aquarelpotloden.

Wat zijn de ingrediënten van aquarelpotloden?

De ingrediënten van aquarelpotloden verschillen niet veel van die van gewone kleurpotloden. Het verschil zit in de toevoeging van emulgatoren en oppervlakte-actieve stoffen. Deze zijn verantwoordelijk voor de waterverfbaarheid. Volgens ons onderzoek worden de volgende ingrediënten gebruikt bij de productie van aquarelpotloden

 • Kleurpigmenten
 • Talkpoeder
 • Kaolien
 • Vetten
 • Wassen
 • Derivaten
 • Emulgatoren

Wie ingrediënten van dierlijke oorsprong wil vermijden, wordt erop gewezen dat in sommige aquarelpotloden ossen- of koeiengal wordt gebruikt om het drogen te vertragen. Hetzelfde effect kan bereikt worden met het veganistische ingrediënt glycerine. Het gebruik van beide ingrediënten varieert van fabrikant tot fabrikant.

Zijn aquarelpotloden geschikt voor kinderen?

Omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en betrekkelijk schoon om mee te schilderen, zijn aquarelpotloden bijzonder geschikt voor kinderen. Of ze nu thuis, op de kleuterschool of op school gebruikt worden, ze zijn een goede keus. Aquarelpotloden in een ergonomische jumbo vorm zijn ideaal voor kleine kinderhanden. Ze liggen bijzonder goed in de hand en zijn breukvast door het zeer dikke lood.

Zijn aquarelpotloden giftig?

In principe vallen kleurpotloden voor kinderen onder de regelgeving voor speelgoed. Dit geldt ook voor aquarelpotloden. De grenzen zijn lager dan voor aquarelpotloden voor professionals. Kauwen en zuigen op de krijtjes is dus in de eerste plaats niet giftig voor kleine kinderen. Toch zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden als je wilt dat je kind zonder zorgen met aquarelpotloden kan schilderen. We hebben de belangrijkste punten voor je samengevat

 1. GS zegel Kijk voor je koopt naar producten met een GS zegel. Producten met dit zegel worden vrijwillig getest. Hieronder vallen ingrediënten waarvoor zelfs geen grenswaarde is vastgesteld. Dit maakt de producten bijzonder zacht.
 2. Onaangename geur Aquarelpotloden met een onaangename geur wijzen op een zeer slechte kwaliteit. Dit geldt ook voor geparfumeerde potloden. Dit wijst erop dat de fabrikant een onaangename geur wil maskeren.
 3. Gelakte potloden Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, vermijd dan gelakte aquarelpotloden om je kind tegen schadelijke stoffen te beschermen. In dit geval zijn niet-gelakte aquarelpotloden met een houten coating een goede keuze.

Hoeveel kosten aquarelpotloden?

Aquarelpotloden kun je per stuk of in sets kopen. Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende leveranciers, afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van de set. In principe worden aquarelpotloden aangeboden in sets van verschillende maten. Ze beginnen bij 3 stuks per set en eindigen bij 126.

Hoeveelheid Prijs
Single 1,25 – 15,12 €
Set van 24 stuks. 4,52 – 57,89 €
Set van 126 stuks. 245,00 – 375,02 €

Voor beginners is een set van ongeveer 24 stuks aan te bevelen. Deze sets bestrijken de belangrijkste kleurvereisten. Als je niet tevreden bent over de kwaliteit of het effect van de aquarelpotloden, heb je niet te veel uitgegeven. De collectie kan later uitgebreid worden door losse potloden te kopen.

Welke alternatieven zijn er voor aquarelpotloden?

Behalve de tube, het verfdoosje en het aquarelpotlood zijn er ook aquarelverven in andere vormen verkrijgbaar. Je vindt ze in de vorm van een kwastje. De penseelstift heeft een penseelachtige punt. De haren lopen aan de voorkant taps toe tot een punt. De punt is flexibel en in staat om fijne en dikke lijnen te zetten.

Art Beschrijving
Brush Pen Schone en vloeiende lijnen
Crayon Zachte en vloeiende overgangen

Met de Brush Pen kun je schone en vloeiende lijnen tekenen. Het is daarom heel geschikt voor details, kleine tekeningen en belettering. Het kan niet droog aangebracht worden, zoals met een aquarelpotlood in de vorm van een krijtje. Aquarelpotloden in de vorm van een krijtje maken heel zachte overgangen en zijn zacht om aan te brengen. Ze hebben het voordeel dat je verschillende technieken kunt uitproberen en combineren.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om aquarelpotloden te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke aquarelpotloden. De criteria die je kunt gebruiken om aquarelpotloden te vergelijken zijn o.a.

 • Kleurintensiteit
 • Nummer
 • Potloodvorm
 • Opslag
 • Borstel

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Kleurintensiteit

De kleurintensiteit en lichtechtheid van aquarelpotloden verschillen sterk, afhankelijk van de kwaliteit. Afhankelijk van of je aquarelpotloden voor kinderen of voor professionals wilt kopen, vind je verschillende kwaliteitsniveaus. Hoogwaardige aquarelpotloden zijn lichtecht. Dit betekent dat ze niet verbleken in de zon. Dit kan belangrijk voor je zijn als je je kunstwerk wilt ophangen en er langer van wilt genieten. Potloden voor professionals hebben ook een sterkere kleurafgifte vergeleken met aquarelpotloden voor kinderen. Uiteindelijk maakt een sterke kleur een groot verschil.

Na elke poging krijg je een beter gevoel voor het gebruik van aquarelpotloden en ontdek je voor jezelf verschillende effecten en technieken. (Beeldbron: pixabay.com / Marty-arts)

Hoeveelheid

Welke set bij je past en hoeveel aquarelpotloden je nodig hebt, hangt helemaal af van wat je ermee wilt doen. Op hobby- of beginnersgebied kun je zeker uit de voeten zonder fancy kleuren en 10 verschillende tinten blauw. Als je een professional bent, vind je een ruime keuze aan kleuren en effecten. Van metallic tot neon effecten. Naarmate de omvang van de verzameling toeneemt, nemen ook de mogelijkheden toe.

Penvorm

Aquarelpotloden kunnen rond, driehoekig en zeshoekig zijn. Drie- en zeskantige potloden liggen beter in de hand. Ze zijn bijzonder comfortabel voor langere schilderbeurten. Daarom zijn driehoekige en zeshoekige aquarelpotloden ook bijzonder geschikt voor kinderen.

Opbergen

Ook het opbergen van aquarelpotloden varieert van set tot set. Je kunt kiezen uit een kartonnen doos, een metalen koffer en een studiodoos. Kartonnen dozen zijn niet ideaal omdat ze gemakkelijk scheuren als ze nat worden en na verloop van tijd gewoon breken. Metalen etuis zijn heel geschikt om aquarelpotloden in te bewaren. Ze gaan lang mee en de potloden worden er goed in opgeborgen. Ze zijn ook goed om mee te nemen op reis, want ze zijn meestal plat en nemen weinig plaats in. Vooral het studiodoosje is erg handig, omdat je er de aquarelpotloden mee kunt sorteren en ze allemaal in een oogopslag hebt.

Met penseel/zonder penseel

Om te kunnen profiteren van de schilderbaarheid van aquarelpotloden heb je een penseel nodig. Sommige fabrikanten bieden een penseel in een set aan. Dit geeft je de kans om geld te besparen en extra aankopen te vermijden.

Wetenswaardigheden over aquarelpotloden

Welke accessoires heb ik nodig voor aquarelpotloden?

Als je al besloten hebt tot aquarelpotloden, rijst de vraag welke accessoires nodig zijn om tot een aangename schilderervaring te komen. We hebben een lijst van de belangrijkste accessoires voor je samengesteld.

 • Aquarelpapier
 • Aquarelpenseel
 • Puntenslijper

Aquarelpapier

Aquarelpapier is onmisbaar voor het schilderen met aquarelpotloden, vanwege zijn eigenschappen. Gewoon papier zou niet bestand zijn tegen de invloed van water, zou golven maken en zacht worden.

De formaten van aquarelpapier variëren. Van panorama, postkaarten, notitieboekjes, tot DIN A4, DIN A3 of DIN A2. Met canvas bespannen spieramen zijn niet aan te bevelen bij het schilderen met aquarelpotloden. De punt van de aquarelpotloden is te teer. Daardoor verspreiden de lijnen zich ongelijkmatig en met hiaten over het doek.

Waterreservoir penseel

Een waterreservoir penseel is natuurlijk optioneel, maar een welkome hulp vooral met aquarelpotloden. Zoals de naam al zegt, heeft de waterreservoirkwast een reservoir dat met water of vloeibare verf gevuld kan worden. Met dit penseel kunnen droog aangebrachte plekken heel gemakkelijk geschilderd worden zonder het penseel steeds weer in water te moeten dopen.

Puntenslijper

Je hebt geen speciale puntenslijper nodig voor aquarelpotloden. Een standaard puntenslijper is prima.

Hoe gebruik ik aquarelpotloden?

 1. Teken ruwe contouren op je aquarelpapier met een potlood. Je hebt nog geen details nodig.
 2. Nu kun je je basiskleuren toevoegen. Druk niet te hard en laat ruimte als je kleurt. Je kunt de kleur later uitvegen.
 3. Wees voorzichtig met je lijnen. Zelfs na uitvegen kan het nog zichtbaar zijn.
 4. Doop het penseel in het water en veeg voorzichtig je lijnen uit.
 5. Als je de kleur intenser wilt maken, laat je het schilderij drogen en ga je er nog eens overheen.

Welke technieken zijn er voor aquarelpotloden?

Aquarelpotloden kun je gebruiken als kleurpotloden op een droge ondergrond zonder water. Het kleureffect is vergelijkbaar. Je kunt een penseel gebruiken om je droge tekening gedeeltelijk of helemaal uit te vegen om unieke effecten te krijgen. Je kunt het potlood ook in water dopen en meteen met de natte vorm beginnen.

Merk echter op dat je de pen heel vaak nat moet maken. Dit kan heel vervelend zijn. Je kunt het papier nat maken zoals bij aquarelleren, of het droog laten. Al deze technieken kunnen wonderlijk gecombineerd worden om een uniek resultaat te bereiken.

Foto: 123rf.com / 55682735

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies