Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Een aquarium of vissenkom voegt echt iets toe aan jouw interieur. Als je mensen over de vloer krijgt, staan ze versteld door de prachtige kleuren en bijzondere vormen. Gezonde, veelsoortige vissen, die lekker door het water zwemmen en je even weg laten zwijmelen bij het onderwaterleven. Het hebben van vissen in een aquarium, vraagt de nodige aandacht. Als je goed voor ze zorgt, dan zul je er lang en vaak van kunnen genieten.

In dit artikel wijzen we je de weg in de wereld van aquaria. Zo zie je de beste aquaria in de Nederlandse markt en lossen we een aantal veel voorkomende problemen op. Verder voorzien we je van een handige lijst met criteria waar je op kunt letten bij jouw aankoop. Je zal alle informatie vinden die je nodig hebt, om tot een goede aankoopbeslissing te komen. Of je nu net begint met het houden van vissen, of dat je al jaren visfanaat bent.
Belangrijk om te weten

 • Een aquarium is het belangrijkste item in huis wanneer je vissen houdt. Als je wilt dat jouw vis een dolgelukkig leven leidt, koop dan een goed aquarium. Dan zullen jouw vissen lang en gelukkig leven.
 • Er bestaan veel verschillende soorten aquarium. Zoutwater aquarium, zoetwater aquarium, een aquarium voor warm water en voor koud water. : para agua salada, dulce, cálida o fría. Experts raden beginnende visliefhebbers aan, om te beginnen met koud water vissen, zoals goudvissen. De reden hiervoor is dat een aquarium met koud water eenvoudiger is in onderhoud, dan een aquarium voor tropisch warm water.
 • Het kopen van een goed aquarium is de eerste stap. Daarna ga je verder met filters, decoraties, chemicaliën en andere accessoires. In dit artikel concentreren we ons echter op het aquarium.

Onze selectie: Het beste aquarium op de markt

Om jouw huisdieren in topconditie te houden, zorg je ervoor dat ze in een comfortabel huis wonen. Ook ben jij degene die ervoor zorgt dat ze niets tekort komen. Als je vissen houdt, dan koop je een aquarium dat is afgestemd op de behoeften van jouw vissen. Hieronder presenteren we je een lijst met de beste aquaria van dit jaar. Afhankelijk van het soort vissen dat jij hebt, kies je jouw favoriet.

Het beste aquarium voor beginners

Bij een aquarium moet je met heel veel dingen rekening houden zoals het formaat, de filter die hierbij past en het water, dat natuurlijk geschikt moet zijn voor je vissen. De Aquarium Goldfish Kit 20 voorziet je in al deze benodigdheden. Goudvissen zijn leuke en makkelijk vissen om mee te beginnen. Het zijn koudwatervissen, je hebt dus geen verwarmingselement bij je aquarium nodig. De kit bevat het aquarium zelf, waar 20 liter water in past. Daarnaast zit er ook een filter bij. Het aquarium heeft een ingebouwde LED verlichting om je vissen te voorzien van hun dagelijkse dosis zonlicht.

De beste complete aquarium set

Superfish Aquarium Tropical Kit Aqua 30 is een complete aquariumset voor tropische vissen. Hij is makkelijk te installeren en is daarom geschikt voor de beginnende aquariumliefhebber. De kit is compleet met een binnenfilter, 2- kleuren LED verlichting – wit en blauw, verwarming, thermometer, schepnetje, waterbehandeling en speciaal voer – Colombo Aqua Start & Bacto Start – Hikari Micro Wafer tropical voer. Alles om een mooi tropisch aquarium te hebben!

Het aquarium met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Juwel Aquarium Primo 110 is een prachtig aquarium voor je huis. Dit aquarium bevat een sterk Bioflow ONE filter. Deze binnenfilter bevindt zich in het aquarium. Dit kan lekkages voorkomen. Daarnaast heeft dit Bioflow ONE filter een geruisloze en krachtige Eccoflow circulatiepomp. De temperatuur van het water wordt geregeld met behulp van een verwarming van 100 Watt. Deze is optimaal geïnstalleerd in de waterdoorstroming van het filter. Door het gebruik van hoogwaardige zilvercontacten en slagvast Borosilicaatglas voldoet dit aquarium aan alle verwachtingen. Deze verwarmer is TUV/GS gecertificeerd.

Het beste aquarium voor starters

Stabiel glazen aquarium voor starters met de afmetingen 60x30x30 cm, voor 54 liter water. Glasdikte is 4 mm. Robuuste afdekking in stijlvol gebogen ontwerp met praktische invoerklep. Inclusief een krachtig filter, namelijk de Tetra EasyCrystal Filterbox van 3,5 Watt. Energiezuinige 10 Watt LED-verlichting.

Twee filterpatronen die gemakkelijk kunnen worden vervangen, zonder natte handen te krijgen. Betrouwbare verwarming van 50 watt, vooraf ingesteld op 25 graden. EAC gecertificeerd. In de verpakking vind je onder andere een glazen aquarium met deksel, een filter met 2 filterpatronen, een verwarmingselement en LED-verlichting.

Het beste grote aquarium

Juwel Aquarium Rio 450 LED is een rechthoekig aquarium dat elegant en tijdloos is. Met deze breedte van 151 cm en met zijn 50 cm diepte en 66 cm hoogte kun je genieten van de grootste vissen in het aquarium. Dit kwaliteits aquarium wordt geproduceerd in Duitsland van hoogwaardige materialen, waardoor een maximale kwaliteit en lange levensduur gegarandeerd wordt. Het is een aquarium dat uitgevoerd is met een sterk Bioflow XL filtersystem. Dit binnenfilter bevindt zich in het aquarium waardoor het water in het aquarium blijft, wat lekkages kan voorkomen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een aquarium

We zijn bij het gedeelte aangekomen, waarin we de meest over een aquarium gestelde vragen behandelen. Alles wat je moet weten voordat je overgaat tot de aankoop van een aquarium. Zoals je weet heeft iedere vis andere behoeftes en voorkeuren. Sommige vissen kun je uitstekend bij elkaar in een aquarium stoppen, anderen leven liever solitair.

Een rechthoekig aquarium is de meest praktische vorm om te installeren in jouw huiskamer of kantoor.
(Bron: Ian Allenden: 45008525/ 123rf.com)

Wat is een aquarium en welke voordelen heeft het?

Een aquarium is een bak van glas en plastic, ontworpen om de ideale leefomstandigheden van vissen na te bootsen. In het aquarium kun je allerlei objecten en planten plaatsen, voor het welzijn en het plezier van jouw huisdieren. Zo zijn er waterfilters, reinigers, verwarmingselementen voor het water, grind, zand en decoratieve elementen.

Tegenwoordig hebben miljoenen huizen een aquarium. Ook in Nederland zijn er veel mensen die een aquarium in huis hebben, omdat ze vissen mooi vinden en leuk om voor te zorgen. Dat komt er immers ook bij: je wilt je vissen in goede conditie houden, om lang van ze te genieten. Je moet dus soms een aquarium schoonmaken of onderhouden, problemen oplossen als deze zich voordoen.

Een aquarium is trouwens niet alleen geschikt voor in woonhuizen. Ook op kantoren en in restaurants kan een aquarium een decoratief of rustgevend element zijn. Het is alleen wel nodig dat het aquarium regelmatig onderhouden wordt. We hebben hieronder een lijst met voordelen van een aquarium in een stedelijke omgeving gemaakt.

Voordelen van een aquarium: Een aquarium is een kleine ruimte voor de natuur in jouw huis of op kantoor. Als je ernaar kijkt kan je er rustiger van worden, alsof je mediteert met je ogen open. Ook kan het een bron van vermaak zijn. Het is aangetoond dat het hebben van een aquarium vol vissen de stressniveau’s naar beneden brengt. Vooral in een drukke, stedelijke omgeving is dit geen overbodige luxe.

Het onderhouden van een aquarium is een gezonde hobby. Ten eerste heb je gezelschap. Hoewel vissen niet vergelijkbaar zijn met honden en katten, kun je toch een sterke band met ze opbouwen. Vergeet niet, dat hoe meer soorten vissen jij in jouw aquarium hebt, hoe meer vermaak je eraan beleeft.

Hoe maak ik een aquarium schoon?

Hoe vaak je het ook probeert uit te stellen, op een bepaald moment is het tijd voor het schoonmaken van jouw aquarium. Tussen de schoonmaakbeurten door maak je het water schoon en helder, met behulp van waterfilters en reinigingsvloeistof. Schoonmaken van een aquarium kan je maar beter goed doen, om goed voor jouw vissen te zorgen. In dit onderdeel leggen we je stap voor stap uit hoe je op de juiste manier jouw aquarium schoonmaakt.

 • Eens per week haal je het zichtbare vuil uit het aquarium. Hiertoe wissel je 25% van het water en gebruik je een sifon. Hiermee haal je de grindresten weg en voorkom je dat het filter verstopt raakt. Natuurlijk gebruik je schoon water zonder schoonmaakmiddelen, want giftige stoffen kunnen schadelijk zijn voor jouw vissenvrienden.
 • Door een combinatie van krachtig licht en een slechte waterkwaliteit, ontstaan er vaak algen. Dit is een kleverig goedje dat gaat vastzitten aan het glas, aan de decoratie en de bodem van het aquarium. Je kunt algen het beste verwijderen met een raamkrabber.
 • De decoratieve elementen in het aquarium maak je schoon met bleekmiddel. Gebruik geen zeep, of andere reinigingsmiddelen. Spoel ze na het reinigen grondig af met water, voordat je ze weer in het aquarium plaatst.
 • Soms is het tijd om het filter schoon te maken of vervangen. Daarover gaat het in een van de volgende alinea’s.

Bestaat er een zelfreinigend aquarium?

Dit is een veel voorkomende droom van visseneigenaren. Iedere eigenaar van vissen weet namelijk, dat het onderhouden van een aquarium een vervelend klusje kan zijn. Er zijn een paar slimmeriken geweest, die zo creatief zijn geweest, om daar een oplossing voor te bedenken. Een goede oplossing om je daarmee op weg te helpen is een aquarium met daarbovenop een kleine tuin.

Dit werkt heel simpel: de uitwerpselen van de vissen dienen als mest voor de planten erboven. Tegelijkertijd halen de planten het andere vuil uit het water. Deze oplossing kan erg goed werken, ware het niet, dat dit soort aquaria meestal flink hoger geprijsd zijn.

Sommige aquaria worden geleverd met alle decoratieve elementen er al in, zoals hier, een kasteel.
(Bron: Dmitry Maslov: 54595713/ 123rf.com)

Hoe krijg ik het kalk uit mijn aquarium?

Soms vind je, naast algen en vissenpoep, ook een dunne witte laag in jouw aquarium, die zich vasthecht aan het glas. Hier gaat het om kalk of wijnsteen en dit komt veel voor in gebieden met hard water. Hoewel veel visfanaten zich hier zorgen over maken, kan het geen kwaad voor vissen. Het is alleen niet mooi om te zien.

De herkomst van kalk en wijnsteen zijn minerale resten in het water. Om het kalk te verwijderen, raden we ja aan om eerst de vissen uit het aquarium te halen en tijdelijk ergens anders te laten zwemmen. Als jouw vissen eenmaal een ander onderkomen hebben, kun je het glas van jouw aquarium inwrijven met een keukenspons vol azijn. Gooi de spons na een keer gebruiken weg. Spoel het aquarium na met water en plaats jouw vinnige vrienden terug in het weer blinkend schone aquarium.

Hoe decoreer ik mijn aquarium?

Dit vragen heel veel mensen zich af, want een aquarium met alleen maar vissen kan een triest gezicht zijn. Om dit te voorkomen, bestaan er decoratieve elementen voor iedere smaak. Denk aan planten (met kleine blaadjes, of grote en donkere). Maar ook stenen (gebruik alleen goed gepolijste stenen, om te voorkomen dat de vissen zich snijden) en gekleurd zand en grind.

Naast de hierboven genoemde decoraties, zijn er ook fabrikanten die stickers voor in de tank maken om deze een achtergrond te geven. Wil je er helemaal een feest van maken, dan bestaan er ook gezonken boten of kastelen. Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie van decoratiematerialen te gebruiken, of om per seizoen te wisselen. Sowieso is het een goed idee om zowel lichte als donkere kleuren te gebruiken, om een gevoel van diepte te creëren.

Wist je dat de meeste vissen weldegelijk geheugen hebben? Daarom bijten vele karpers niet tweemaal in dezelfde vishaak.

Welke soorten aquaria bestaan er allemaal?

Een aquarium is zoveel meer dan een bak van glas met water erin. Ken je jouw vissen en wat zij nodig hebben om zich als een vis in het water te voelen, of weet je al welke soort vis je graag wilt kopen? Als je de antwoorden op deze vragen kent, dan kun je jouw aquarium op de juiste manier uitrusten, met alles dat de vissen nodig hebben. Het doel is om de natuurlijke omgeving van de vis, zo natuurgetrouw mogelijk, na te bootsen in het aquarium.

Om je te helpen het juiste product te kiezen, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de soorten aquaria op de Nederlandse markt. Het ideale aquarium hangt af van de samenstelling van het water, de herkomst van de vis en in welke temperaturen deze zich het beste voelt. Verder ook welke planten erin kunnen leven. Bekijk hieronder welke van de vijf categorieën aquaria het beste bij jou en jouw favoriete vissen past.

Type aquarium Kenmerken
Tropisch zoetwater aquarium Dit aquarium bootst de leefomgeving na van tropische riviervissen van diverse herkomsten.
Koud water aquarium Deze soort is het meest geschikt voor beginners. Ze hebben een goed filtersysteem nodig en het liefst enige omvang. Dit is handig, omdat goudvissen, de koudwatervissen bij uitstek, normaal gesproken enorm groeien.
Tropisch zee aquarium Gewoonlijk is dit het meest kleurrijke en schone soort aquarium, maar ze zijn veel moeilijker om te onderhouden. De inwoners van dit aquarium zijn niet gewend om in een beperkte ruimte te leven. Deze omgeving is dan ook het lastigst om na te bootsen in een aquarium.
Nederlands aquarium Een aquarium met zoet, tropisch water die meer geschikt is voor allerlei soorten waterflora (planten) dan fauna (waterdieren).
Aquaterrarium Bootsen vochtige, tropische en drassige omgevingen na, waarin vooral reptielen, amfibieën en bepaalde soorten vissen zich thuisvoelen.

Wat zijn de basisaccessoires in een aquarium?

Op het moment dat je ervoor wilt zorgen dat jouw aquarium een complete indruk wekt, dan maak je een lijstje benodigdheden. Als je denkt dat je er bent met slechts een paar decoratieve elementen, dan vergis je je. Hieronder laten we je zien welke ingrediënten jouw vissenkom of aquarium in ieder geval moet bevatten.

 • Waterfilter. Zoals de naam al zegt, zorgt dit apparaat voor het filteren en zuiveren van het water in het aquarium. Daarnaast heeft het de belangrijke functie om het ecosysteem in het aquarium in balans te houden. Bacterieën hopen zich namelijk langzaam op in het aquarium.
 • Luchtpomp. Je moet jouw aquarium van voldoende zuurstof voorzien, zodat jouw vissen rustig in stilstaand water kunnen leven. Een aquarium is namelijk een afgesloten ruimte, waarin het water niet weg kan. Door de bubbels in het water, kunnen de vissen en planten beter ademen. Zuurstofrijk water is essentieel voor het welzijn van jouw visvrienden.
 • Licht. Op zich zijn lampen belangrijker voor de planten in het aquarium dan voor de vissen daarin. In een aquarium met veel licht gaan planten breeduit woekeren en als het licht beperkt is, dan zullen planten ernaar op zoek gaan. Zonlicht dat direct boven het aquarium staat is niet aan te raden.
 • Watertest. Om regelmatig de kwaliteit van het water in het aquarium te kunnen testen, zodat jouw vissen gezond blijven. Met een watertest kun je ook controleren of het tijd is voor een schoonmaakbeurt.

Wat is een aquarium filter?

Een aquarium filter is een basisapparaat voor het onderhoud aan jouw aquarium. Een filter zorgt dat het water zich door het aquarium beweegt. Tegelijkertijd filtert het vuil en giftige stoffen, die de onderwaterplanten produceren, uit het water van de vissen. In een natuurlijke context is dit proces niet nodig, omdat het water daarin in beweging is. Maar in een aquarium heb je te maken met stilstaand water, en dan is filtering nodig voor een gezond leefklimaat voor jouw vissen.

Het filter in een aquarium bootst de natuurlijke omstandigheden van het water na. Daarom is het belangrijk om het te installeren, zodat het water de juiste samenstelling krijgt en er balans is tussen wat erin leeft. Veel eigenaren van een aquarium vragen zich af of je een filter kan uitschakelen. Het antwoord is nee, tenzij je de vissen in een veilige omgeving hebt ondergebracht, omdat je het aquarium gaat schoonmaken.

Het filter in een aquarium bootst de natuurlijke omstandigheden van het water na.
(Bron: Famveldman: 31615572/ 123rf.com)

Hoe werkt het filtersysteem in een aquarium?

Hoewel er verschillende soorten filters voor het aquarium bestaan, is de werking meestal gelijk en zeer eenvoudig. Dit komt omdat bijna alle filtersystemen dezelfde onderdelen bevatten: waterpomp, filterkamer (in de wat uitgebreidere modellen), ingang en uitgang voor het water. Nu je de onderdelen van een filter kent, kun je de werking ervan beter begrijpen.

 • Vervuild water uit de tank, vol met vuildeeltjes (poep, vlokken en chemicalieën) bereikt het filter.
 • Het gaat door het hoofd van het filter, waar de pomp zich bevindt die het water in beweging brengt.
 • Dan stroomt het door naar de drie onderdelen: mechanisch filter, biologisch filter en chemisch filter. Alle vuildeeltjes blijven in de filterkamer achter, waardoor je deze eens in de 14 dagen moet schoonmaken.
 • Het schone, gezuiverde water vloeit terug het aquarium in.

Welke soorten filters voor in het aquarium zijn er?

Het moment is aangebroken om een filter voor jouw aquarium te gaan kopen. Er zijn veel soorten aquariumfilters, maar grofweg zijn ze in de volgende twee groepen in te delen. Interne filters (van spons, lades en binnenkant) en externe filters (aan de buitenzijde, in een waterval of soort rugzakje). Hieronder gaan we verder met het classificeren van de aquariumfilters, met daarbij de belangrijkste kenmerken.

Type filter Soort Kenmerken
Intern filter Van spons (geschikt voor een klein aquarium, of groter aquarium met weinig vissen.) Een filterend schuim, dat werkt als een mechanisch en biologisch filter.

Beperkte filtercapaciteit.

Zeer regelmatig reinigen.

Ideaal voor kleine soorten aquarium.

Intern filter In een lade of hoek van het aquarium (geschikt voor een klein aquarium, of groter aquarium met weinig vissen.) Deze filters maak je aan het aquarium vast met zuignappen.

Is meestal zeer goedkoop.

Alleen voor de wat kleinere aquaria.

Intern filter Interieurfilter (geschikt voor een klein aquarium, of groter aquarium met weinig vissen.) Het meest voorkomente filter.

Bevatten een of twee filterende materialen: spons alleen of spons en biologische stof.

Geschikt voor een aquarium tot 200 liter.

Externe filters (de meest populaire) Aan de buitenkant (voor middelgrote en grote aquaria) Grote doorstroming, vanwege de grote opslagcapaciteit van gefilterd vuil.

Gemakkelijk te bedienen, aan de buitenkant van het aquarium.

Externe filters zijn meestal duurder dan interne filters.

Externe filters Waterval of rugzak (voor middelgrote en grote aquaria) Voor zoetwater aquaria.

Deze hangt meestal aan de buitenkant van de tank.

Je hangt de ingaande en uitgaande slang in het water in het aquarium.

Effectief tot wel 200 liter water.

Voorzien het aquarium tevens van de nodige zuurstof.

Om dit apparaat in te schakelen, moet er altijd water in het aquarium zitten, anders gaat het filter kapot.

Hoe reinig ik het filter van mijn aquarium?

Allereerst schakel je de stroom uit en verwijder je het water, in het geval van een intern filter. Vervolgens verwijder je het vuil en de onzuiverheden, zonder zeep en schoonmaakmiddelen te gebruiken. Deze producten kunnen namelijk giftig zijn voor de vissen en deze aantasten. Hetzelfde doe je met de spons van het filter, goed uitspoelen met water.

Mocht de spons versleten zijn, dan kun je deze zonder problemen weggooien. Mocht jouw apparaat actieve koolstof bevatten, dan hoef je deze niet te wassen, maar dan vervang je deze eens in de zoveel tijd voor een nieuw koolstoffilter. Ook verwijder je het filter, wanneer je jouw vissen medicijnen geeft, want een filter haalt deze stoffen uit het water.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Soms kan het kopen van een aquarium je hoofdpijn bezorgen, maar we weten zeker dat de juiste informatie het gemakkelijker maakt. In het gedeelte hieronder leggen we je punt voor punt een aantal criteria voor. Zo kun je beoordelen wat het beste aquarium is voor de vissen van jouw dromen.

 • Watercapaciteit en vorm
 • Schoonmaakgemak
 • Soorten vissen
 • Accessoires voor het aquarium
 • Gebruikerservaringen

Watercapaciteit en vorm

Afhankelijk van jouw droomvissen kies je het soort aquarium. Er bestaan vissenkommen met een watercapaciteit van een paar liter, maar ook aquaria waar wel 1.500 liter water in kan. Het meest belangrijk is echter dat het water voldoende zuurstof bevat, ongeacht het formaat. Een rechthoekig aquarium is meestal gemakkelijk in te passen in een interieur.

Een andere reden om een rechthoekig aquarium te kiezen, is omdat zo het grootste wateroppervlak in aanraking is met de lucht. Dit vergemakkelijkt de uitwisseling van koolstofdioxide en zuurstof. De structuur van de watertank heeft ook invloed op de hoeveelheid licht die binnenkomt, belangrijk voor de onderwaterplanten.

Het doel van de decoratie in een aquarium is, om de natuurlijke habitat van de vissen na te bootsen.
(Bron: Bloodua: 25972738/ 123rf.com)

Schoonmaakgemak

Gemak waarmee je een aquarium schoonmaakt is een andere factor om te overwegen. Je kunt genieten van je vissen, omdat ze je gezelschap houden. Maar ze zijn tegelijkertijd ook overgeleverd aan jouw verzorging, dus ga hier goed mee om. Maak het aquarium regelmatig schoon en geef jouw vissen een fijne leefomgeving.

Het schoonmaken van een aquarium brengt enige kosten met zich mee, in geld en energie. Je doet er dus verstandig aan, om een aquarium te kopen dat goed schoon te maken is. Een groter aquarium met een goed filter beperkt ook het aantal nodige schoonmaaksessies.

Wist je dat vissen hun ogen niet kunnen sluiten, maar dat ze desondanks wel moeten rusten en slapen?

Soorten vissen

Dit is een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen, bij het kopen van een aquarium. Het type aquarium stem je namelijk af op de vissen die je hebt, of die je gaat kopen. Zo zijn koudwatervissen meestal groter dan tropische vissen, bovendien doe je meestal meerdere vissen in een aquarium.

Je kunt er ook voor kiezen om samen met anderen een aquarium te onderhouden. We raden je aan om je langzaam in te werken op dit gebied, want niet iedere soort vis is en reageert hetzelfde. Beginners kunnen het beste kiezen voor een koudwateraquarium met een of twee vissen.

Je kunt de kalkaanslag uit jouw aquarium krijgen met een spons vol azijn.
(Bron: Chin Hiran: 37553439/ 123rf.com)

Accessoires voor het aquarium

Zoals je in de selectie aan het begin van dit artikel al hebt gezien, kun je ook een aquarium set kopen. Compleet met accessoires dus, inclusief filters, verwarmingselementen en decoratie. Als je bijvoorbeeld net begint met vissen, dan kun je het beste kiezen voor een aquarium set, omdat je dan in een keer alle benodigheden in huis hebt.

Mocht je al meer ervaren aquariumfan zijn, dan is het kopen van een enkel aquarium zonder accessoires geen probleem. Want jij weet jouw weg in alles dat nodig is voor een blije vis.

Het houden van vissen is niet zo moeilijk, maar je moet er wel regelmaat en handigheid in krijgen.

Gebruikerservaringen

Koop niet blind een nieuw aquarium, want gebruikerservaringen kunnen je veel vertellen over het product. Lees over de ervaringen van beginnende en professionele gebruikers. Wie weet er immers meer over een product, dan degene die het al gebruikt? Het lijkt zo logisch, maar niet iedereen gebruikt de reviews.

Dit is nu precies zo handig aan het internet, je kunt op onderzoek uitgaan en de verschillende opties vergelijken. Gebruik de beschikbare informatie in jouw voordeel. Ook als je een aquarium koopt, is het handig om te lezen over de ervaringen van degegen die je voorgingen.

Samenvatting

Het houden van een aquarium is vrij gemakkelijk, het vraagt alleen wat tijd en energie en schoonmaak. Ook het zorgen voor vissen is niet moeilijk. Het vraagt wel van je dat je eten geeft, filters koopt en een leuke leefomgeving inricht. Zo voelt een vis zich als een vis in het water in jouw aquarium.

Een huisdier is naast een bron van plezier en vermaak ook een verantwoordelijkheid. Heb je vissen, zorg er dan goed voor, want ze zijn van jouw zorg afhankelijk. Woon je met meerdere mensen in huis? Dan is het verdelen van de taken geen slecht idee.

We hopen dat dit artikel nuttig is geweest. Mocht dit zo zijn, vergeet dan niet hieronder jouw commentaar te geven en dit artikel te delen met jouw sociale netwerken. Hartelijk bedankt!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Bloodua: 25972748/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies