Arduino
Laatst bijgewerkt: 31-07-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

20Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Sinds ze in 2005 in Italië werden uitgebracht, zijn de Arduinoborden populair geworden bij elektronica- en programmeerfanaten, omdat ze een geweldig hulpmiddel zijn om op deze gebieden projecten te creëren. Aangezien dit een volledig vrij te gebruiken en aanpasbare hardware is, is er momenteel een grote verscheidenheid aan Arduino borden en kits.

Aan de ene kant zijn er de officiële borden en aan de andere kant de compatibele borden. De verscheidenheid en de mogelijkheden van dit product hebben geen grenzen. Om dezelfde reden kan het kiezen van het Arduinobord of de Arduino-kit echter een wat gecompliceerde taak zijn, vooral als dit onderwerp nieuw voor je is.
Belangrijk om te weten

 • Omdat Arduino een volledig vrij te gebruiken hardware is, is het mogelijk om elk ontwerp aan te passen of te verbeteren. Zo kan je naast de officiële borden een groot aantal borden vinden die compatibel zijn met verschillende specificaties.
 • Arduino is een ideaal hulpmiddel om te beginnen met programmeren en elektronica. Daarom is het gebruik ervan in het onderwijs bijzonder interessant. In die zin worden er al verschillende opleidingsprojecten ontwikkeld in instituten en beroepsopleidingscentra.
 • Van alle aankoopcriteria waarmee je rekening moet houden, is het gebruik dat je van Arduino zult maken het belangrijkste. Dit bepaalt het type bord, het aantal en het soort onderdelen dat je nodig hebt. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de handleiding die bij de kit zit en de kwaliteit van de materialen.

Onze selectie: De beste Arduino starter kits op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste Arduino starter kits die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale Arduino een stuk eenvoudiger.

De meest complete Arduino starter kit

De Arduino Starter Kit van het merk Arduino is een zeer omvangrijke set met alle onderdelen die je nodig hebt om met Arduino te beginnen. Met deze kit leren volwassenen, adolescenten en kinderen om hun eigen projecten te realiseren.

De set beschikt over een Genuino Uno Rev3 board, een collectie sensoren en actuatoren en een boek dat de echte beginners van hun eerste stap met elektronica de wereld van interactieve en detecterende objecten in helpt.

Deluxe Arduino starter kit

Dit betreft een Deluxe uitvoering van onze voor Arduino geschikte starter kits waarbij een gratis en zeer uitgebreide digitale gebruikersdocumentatie in het Engels is inbegrepen. De set bevat zowel een Arduino UNO R3 als een Mega2560 geschikt board, is zeer uitgebreid en geschikt voor starters en gevorderden.

Het product wordt geleverd zoals omschreven, in een nette case inclusief link naar online documentatie. De set bevat bovendien een handige kaart met de onderdelen en bijbehorende namen.

De meest uitgebreide Arduino starter kit

Deze uitgebreide starter kit neemt de basisprincipes van het gebruik voor Arduino in een hands-on manier door. Door te bouwen, leer je binnen een mum van tijd een aantal creatieve projecten op te zetten. Vanaf de basis van elektronica, tot meer complexe projecten, zal de kit helpen de fysieke wereld te bedienen met de sensor en actuatoren.

Het pakket is zeer uitgebreid en compleet en bevat onder andere een uno R3 board, 830 breakboard en opslagdoos.

De meest voordelige Arduino starter kit

Deze Arduino Starter kit bevat de meest voorkomende en nuttige modules en sensoren. De set bevat bovendien meerdere handleidingen, uitleg over de sensoren, voorbeeld code, instructievideo’s en Arduino sensor libraries. Met deze kit ben je in 1 één keer compleet. De kit is geschikt voor zowel beginners als experts, jong en oud.

Ook handig voor schoolopdrachten en leuk als cadeau voor technologie-liefhebbers. Met deze 37-in-1 sensor module starters kit kan vrijwel ieder denkbaar sensor project worden ontwikkeld.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Arduino starter kits

Het is van groot belang dat je voordat je een Arduino starter kit koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Computer programming microelectronics

Arduino is een volledig gratis hardware, het is hiermee mogelijk om elk ontwerp aan te passen of te verbeteren.
(Bron: Andrii Starunskyi: 73765674/ 123rf.com)

Wat is Arduino precies?

Arduino is een ontwikkelingsplatform gebaseerd op een vrij te gebruiken of “Open Source” elektronische hardwarekaart met een herprogrammeerbare ATMEL-microcontroller en een reeks input en output pinnen. Door middel van deze pennetjes is het mogelijk om verbindingen te maken tussen de microcontroller en een verscheidenheid aan sensoren en circuits.

Deze verbindingen worden meestal op een zeer eenvoudige manier tot stand gebracht, over het algemeen met behulp van dupontkabels. Door de geïntegreerde schakeling van de microcontroller aan te sluiten op een computer kunnen instructies worden opgenomen in een programmeertaal. Zo kan de gebruiker programma’s ontwerpen die in wisselwerking staan met de elektronische circuits.

Wat is het verschil tussen Arduino en Genuino?

In dit geval kan de naam tot verwarring leiden. De Arduinoborden zijn namelijk officieel gericht op de Amerikaanse markt, terwijl voor andere markten deze zelfde apparaten ook wel Genuino worden genoemd. Het verschil is dus uitsluitend te wijten aan een juridische kwestie van merknaam.

Arduino programing board

Arduino borden zijn ideaal voor elektronica- en informaticaliefhebbers.
(Bron: Alexander Traksel: 103455831/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van Arduino?

Arduino biedt vele voordelen. Ten eerste, aangezien het een volledig vrij te gebruiken hardware is, is het mogelijk om elk ontwerp aan te passen of te verbeteren. Dit maakt het mogelijk dat je buiten de officiële modellen, een groot aantal compatibele borden kunt vinden. Bovendien heeft het een actieve gemeenschap achter zich.

Het is daarom een ideaal hulpmiddel om de eerste stappen te zetten in de wereld van elektronica en programmering. De gebruikte programmeertaal is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken en zeer krachtig, dus het biedt veel mogelijkheden. In de volgende tabel hebben we al deze voordelen samengevat.

Voordelen
 • Een volledig vrij te gebruiken hardware platform.
 • Het is heel eenvoudig om elektronica te ontwerpen.
 • Hiermee kan je je ontwerp aanpassen of verbeteren.
 • Het heeft een grote gemeenschap achter zich die het ondersteunt.
 • Er is een grote verscheidenheid aan borden en kits.
 • Het ondersteunt Windows, Mac OS en Linux-besturingssystemen.
 • Het is ideaal voor beginners in elektronica en programmering.
 • Maakt gebruik van een zeer eenvoudige maar krachtige programmeertaal.
Nadelen
 • In het begin kan het een beetje ingewikkeld lijken.

Waarom heb ik een Arduino bord nodig?

Ten eerste omdat Arduino volledig Open Source en uitbreidbaar is. Op deze manier kan elke wijziging of uitbreiding die je wenst aan te brengen zonder enig probleem worden uitgevoerd. Dit geldt zowel voor het ontwerp van de hardwarekaart als voor de bijbehorende ontwikkelomgeving. Daarom is er een grote verscheidenheid aan onofficiële borden en softwarebibliotheken.

Daarnaast heeft Arduino een grote gebruikersgemeenschap. De programmeeromgeving is compatibel met Windows, Mac OS en Linux. Arduino gebruikt een programmeertaal die zeer gemakkelijk te begrijpen is, maar tegelijkertijd zo’n hoge capaciteit heeft dat het zich aan bijna elke situatie kan aanpassen.

David CuartiellesEén van de ontwerpers van Arduino
“Arduino is een project van vrije software, hardware en documentatie. Voor de bestaansmogelijkheden van dit project hebben we gekozen voor een bedrijfsmodel, dat ons een zekere mate van autonomie geeft door niet afhankelijk te zijn van beurzen. Bij Arduino zorgen we voor de productie van borden.”

Is het aan te raden om een Arduino kit te kopen?

Een Arduinobord op zich heeft weinig zin. Het vereist een reeks extra elementen zoals een voeding, een USB-kabel om de programma’s die je maakt in het geheugen te laden of de verschillende modules die je in staat stellen om projecten te maken. Daarom is het raadzaam om een starterskit te kopen, tenzij je al over deze elementen beschikt.

Voor wie is het aan te raden om een Arduino bord of kit kopen?

Arduino borden zijn ideaal voor elektronica- en computerliefhebbers. Door de grote verscheidenheid aan boards, kits en modules zijn ze geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast zijn ze een geweldig educatief instrument voor scholen of beroepsopleidingscentra.

Circuit Board

Er zijn verschillende modellen van officiële Arduino borden, elk met zijn eigen specificaties.
(Bron: handmadepictures: 35118263/ 123rf.com)

Wat zijn de modellen van de officiële Arduino borden?

Er zijn verschillende modellen van officiële Arduino borden, elk met zijn eigen specificaties. Op deze manier bieden ze verschillende functies, omdat sommige zijn ontworpen voor specifieke toepassingen. Daarnaast hebben veel van de borden verschillende versies. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste officiële modellen:

 • Arduino Uno
 • Arduino TRE
 • Arduino/Genuino 101
 • Arduino Zero
 • Arduino Zero Pro
 • Arduino Yun
 • Arduino Leonardo
 • Arduino Due
 • Arduino Mega
 • Arduino Mega ADK
 • Arduino Ethernet
 • Arduino Fio
 • Arduino Nano
 • Arduino LilyPad
 • Arduino Pro
 • Arduino Pro Mini
 • Arduino Esplora
 • Arduino Micro
 • Arduino BT
 • Arduino Duemilanove
 • Arduino Diecimila
 • Arduino Primo
 • Arduino STAR OTTO
 • Arduino Industrial 101

Wat zijn Arduino-compatibele borden?

Aangezien dit een vrij te gebruiken hardware is, kan iedereen die dat wil en die over de nodige kennis beschikt een eigen board bouwen. Op deze manier produceren veel fabrikanten, gebruikmakend van de enorme populariteit van Arduino, hun eigen borden en verkopen ze deze tegen een lagere prijs dan de officiële borden.

Dit is het geval bij Freeduino, dat dezelfde modellen heeft als de originelen. Zigduino voegt extra functionaliteit toe aan zijn borden. Funduino, daarentegen, heeft compatibele modellen tegen echt gereduceerde prijzen. BQ Zum Core onderscheidt zich door de ontwikkeling van een eigen BitBloq programmeeromgeving, die gebruikt kan worden met andere Arduino boards.

Welke toepassingen heeft Arduino?

We hebben het al gehad over de toepassingen van Arduino in het onderwijs of als hulpmiddel om aan de slag te gaan in de informatica en elektronica. Met Arduino kan echter veel meer worden gedaan. Je kunt er leuk speelgoed mee ontwerpen, het gebruiken voor drones, basisrobots bouwen, 3D-printers maken en zelfs artistieke creaties ontwikkelen.

Welke programmeertaal gebruikt Arduino?

Het Arduino platform dat vrij te gebruiken is, is geprogrammeerd met een eigen taal, ontwikkeld vanuit de hoge programmeertaal Processing. Het is dus een taal die veel weg heeft van C+++. Het is daarom een algemene programmeertaal die geassocieerd wordt met UNIX en gekenmerkt wordt door zijn goede draagbaarheid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een Arduino starter kit om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de Arduino te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de Arduino kit die je nodig hebt:

Gebruik

Het gebruik van Arduino is het eerste aankoopcriterium dat je moet overwegen. Je hebt niet hetzelfde bord of componenten nodig voor je eerste stappen in de wereld van de elektronica als bij het ontwerpen van complexe projecten of onderwijsprojecten. Houd er rekening mee dat er ook kits voor kinderen en tieners zijn.

Met sommige van deze kits kun je speelgoed te bouwen, zoals robotauto’s, ideaal om het leren leuk te maken. Afgezien daarvan, als je met Arduino wilt beginnen, is het een zeer interessante optie om te kiezen voor een geavanceerde starterset, waarmee je, als je eenmaal de eerste stappen hebt gezet, meer complexe projecten kunt ontwikkelen.

little car build

Het is belangrijk dat je allereerst goed weet wat voor soort projecten je gaat uitvoeren.
(Bron: Marilia Castelli/ unsplash.com)

Type bord

Tegenwoordig zijn er een aantal modellen van officiële Arduino borden. Daarnaast zijn er nog vele andere compatibele die je probleemloos kunt gebruiken voor je projecten. Als je voor een officieel bord kiest, is het raadzaam om voorzichtig te zijn met eventuele vervalsingen. Soms zijn ze moeilijk te onderscheiden.

Het officiële basismodel is de Arduino Uno en het is de ideale manier om de eerste stappen te zetten in deze spannende wereld. Als je echter meer vermogen wilt, kun je kiezen voor de Arduino Zero. Of als je de voorkeur geeft aan een model met veel ingangen, dan is de Arduino Mega, die wordt geleverd met 54 digitale ingangen, iets voor jou. De rest van de borden zijn ontworpen voor meer specifieke toepassingen.

Aantal onderdelen

Logischerwijs is het aantal onderdelen en hulpmiddelen die de kit bevat een fundamenteel aspect bij de keuze van een model. Want hoe meer componenten of accessoires er in de kit zitten, hoe meer creatieve mogelijkheden je tot je beschikking hebt. Bovendien is het altijd goedkoper om ze in een kit te kopen dan individueel.

David CuartiellesSchepper van Arduino
“Arduino heeft de manier waarop mensen over elektronica praten veranderd.”

Type onderdelen

Naast het aantal onderdelen is ook het type componenten van belang. Daarom is het belangrijk dat je eerst goed weet welke projecten je gaat uitvoeren en vervolgens bekijkt welke onderdelen er in de kit zitten en hoe deze met elkaar gecombineerd kunnen worden om verschillende soorten projecten uit te voeren.

Onmisbare onderdelen die je niet mag missen zijn een voeding, een USB-kabel voor aansluiting op de computer en een complete set aansluitkabels. En het bord zelf uiteraard. Daarnaast moet je ook beschikken over diodes, weerstanden, schakelaars, drukknoppen en geïntegreerde schakelingen.

Instructies en tutorials

De instructies en tutorials die bij de kit zitten, zijn een criterium waarmee rekening moet worden gehouden. Het is waar dat zowel op het internet als in bibliotheken of boekhandels een veelheid aan documentatie met betrekking tot Arduino te vinden is. Het is echter altijd veel beter om de informatie van de fabrikant van het bord zelf te ontvangen.

De meegeleverde handleidingen en tutorials tonen over het algemeen verschillende projecten die met de elementen van de verworven set kunnen worden uitgevoerd. Veel fabrikanten bieden op hun website vaak bijgewerkte aanvullende gidsen aan. Aan de andere kant is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de handleidingen beschikbaar zijn in het Nederlands.

Bestendigheid van de onderdelen

Arduino is ontworpen om verschillende ontwerpen te testen en te creëren. In deze omstandigheden is het belangrijk dat je er op let dat de materialen van de onderdelen en componenten van goede kwaliteit zijn. Het is essentieel dat ze duurzaam zijn, zodat je ze niet al na enkele maanden gebruik hoeft te vernieuwen.

Soms zijn er borden en componenten te vinden met een vrij lage prijs, die echter gemaakt zijn met onderdelen van slechte kwaliteit of die slechte lasnaden hebben. Dit is op korte termijn misschien geen groot probleem. Op de lange termijn kun je hier echter problemen mee krijgen.

Samenvatting

De populariteit van Arduino is de laatste jaren niet gestopt met groeien. Veel programmeer- en elektronicaliefhebbers hebben in deze vrij te gebruiken hardwaretool een prachtige kans gevonden om hun eerste stappen te zetten in dit spannende vakgebied of om hun eigen technologische ontwerpen te maken.

Vandaag de dag is er een grote verscheidenheid aan Arduino borden, zowel officiele als compatibele. Ook is het mogelijk om complete kits te kopen met een verscheidenheid aan componenten. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat je behoeften zijn en hoe je Arduino gaat gebruiken.

Vond je ons artikel over Arduino interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale Arduino starter kit kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Harrison broadbent/ unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies