Laatst bijgewerkt: 20-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

31Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote autocamera test 2021. Hier stellen we alle autocamera’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste autocamera voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een autocamera wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Met autocamera’s kun je het verkeer opnemen en jezelf beschermen tegen mogelijke schade. In principe worden autocamera’s onderscheiden naar hun kenmerken en functies.
 • Autocamera’s zijn meestal uitgerust met allerlei extra’s, zoals een GPS of lusfunctie, een G-sensor, een bewegingssensor en een beeldscherm.
 • Wettelijk gezien is het gebruik van een autocamera toegestaan, maar de publicatie van de opnamen is verboden. Of de opnamen dienen om bewijsmateriaal te bewaren is aan het oordeel van de respectieve rechter.

Autocamera: Onze selectie

Autocamera: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om autocamera’s te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Videokwaliteit

Het belangrijkste criterium voor een autocamera is de videokwaliteit. Helaas kun je de videokwaliteit vaak niet testen voor je koopt. Maar de resolutie, de gebruikte processor en de cameralens verraden al enkele belangrijke gegevens over de latere videokwaliteit. In de meeste gevallen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe beter.

Bedenk steeds hoeveel geld de camera je kan besparen als je er maar één keer je onschuld mee kunt bewijzen. We kunnen je de volgende tips geven om een eerste indruk van de autocamera te krijgen voor je hem koopt.

 1. Kijk naar de opgenomen video’s van nachtrijden. Met veel autocamera’s kun je ‘s nachts maar weinig zien. Omdat je niet alleen overdag op de weg bent, moet je bij de aanschaf van een camera ook een nachtzichtfunctie overwegen om ‘s nachts beter zicht te hebben. Dit werkt door gebruik te maken van een infrarood LED licht.
 2. Kijk ook eerder naar consumentenopnamen dan naar opnamen van fabrikanten. Met consumenten kun je zeker zijn van kwaliteit en nauwkeurigheid.
 3. De resolutie van een camera geeft aan uit hoeveel afzonderlijke pixels het beeld bestaat. Hoe groter het aantal pixels, hoe gedetailleerder het beeld. Het is heel belangrijk dat je let op het grootst mogelijke aantal pixels, want dit heeft een zeer sterk effect op de videokwaliteit.

Met WLAN en/of Bluetooth kun je de digitaal opgenomen video’s naar een ander toestel overbrengen. Dit maakt gegevensoverdracht gemakkelijker en je kunt snel bij je opnamen op andere toestellen.

Opnamehoek

Het volgende belangrijke criterium is de opnamehoek. De opnamehoek bepaalt hoeveel van het beeld kan worden vastgelegd.

Hoe groter de opnamehoek, hoe meer van de omgeving kan worden vastgelegd.

Het is daarom aan te raden een autocamera te kopen met een opnamehoek van minstens 120 graden.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit is verantwoordelijk voor hoeveel gegevens op de dashcam kunnen worden opgeslagen. Meestal moet een geheugenkaart als optie gekocht worden. D

je moet er zeker van zijn dat een geheugenkaart van minstens 32GB in de autocamera kan.

Als de capaciteit te klein is, kan het voortdurend wissen van opnamen je veel tijd kosten, dus is het beter je tijd te besparen door de grootst mogelijke geheugenkaart voor je autocamera aan te schaffen. Zorg ervoor dat de geheugenkaart compatibel is met je dashcam.

Hittebestendigheid

Hittebestendigheid is ook een heel belangrijk criterium, want de autocamera moet bestand zijn tegen hoge temperaturen in de auto achter de voorruit, vooral in de zomer.

Veel fabrikanten staan hier voor een grote uitdaging, want lithium-polymeer batterijen zijn niet lang bestand tegen deze temperaturen. Let dus op het productinformatieblad, dat informatie over hittebestendigheid moet bevatten.

Breed dynamisch bereik

De WDR technologie wordt gestuurd door beeldsensoren die zich aan verschillende lichtomstandigheden kunnen aanpassen. Voor jou biedt hij het voordeel dat je bij weinig licht kunt fotograferen.

Je zult nog niet veel producten vinden die deze technologie gebruiken. De autocamera’s die deze technologie bevatten zijn ook veel duurder. Overweeg dus of je Breed Dynamisch bereik überhaupt nodig hebt voor je doeleinden.

WLAN, Bluetooth en USB

In tijden van digitalisering is de internet-mogelijkheid van een toestel een heel belangrijk punt. Met WLAN en/of Bluetooth kun je digitaal opgenomen video’s naar een ander toestel overbrengen. Het maakt gegevensoverdracht gemakkelijker en je kunt snel bij je opnamen op andere toestellen.

Met Wi-Fi en/of Bluetooth kun je de digitaal opgenomen video’s naar een ander toestel overbrengen. Het vergemakkelijkt de gegevensoverdracht en je kunt je opnamen heel snel op andere toestellen bekijken.

De USB poort wordt vaak gebruikt om de batterij op te laden. Je kunt een geschikte USB kabel gebruiken om je camera aan een stopcontact op te laden. Je kunt je camera ook rechtstreeks op je laptop of TV aansluiten met een USB kabel om je opnamen te bekijken.

Ingebouwde microfoon

De ingebouwde microfoon in een camera wordt gebruikt om geluid op te nemen tijdens video-opnamen. Hier is de geluidskwaliteit van cruciaal belang. Dit criterium is betrekkelijk nieuw voor autocamera’s, want vroeger werd weinig waarde gehecht aan geluidsopname.

Toch zijn er momenteel maar weinig dashcams die geen ingebouwde microfoon bevatten. Er zijn echter serieuze verschillen in de geluidskwaliteit, en daarom moet je ook hierop letten bij je aankoop.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een autocamera koopt

Wat is een autocamera?

Een autocamera is, zoals het woord al zegt, een camera voor de auto die registreert en opslaat wat er op de weg gebeurt. Een veel gebruikte synonieme term is de zogenaamde dashcam, wat letterlijk “dashboard camera” betekent.

krallengreifer-test

Autocamera’s zijn een nuttig gadget voor elke bestuurder. Bij een ongeluk helpen de door de camera opgenomen beelden als bewijs van hoe het ongeluk gebeurde. (Beeldbron: astro12 / 123rf)

Autocamera’s kunnen niet alleen dienen als bewijsmateriaal bij een ongeluk, maar ook als een middel tot zelfcontrole voor bestuurders: De opnamen kunnen gebruikt worden om het eigen rijgedrag te analyseren.

Welke voordelen heeft een autocamera voor jou?

In principe zijn er drie verschillende voordelen: Als bewijs, voor de analyse van je rijgedrag en voor de algemene observatie van het rijgedrag van weggebruikers. In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de drie punten en laten we je zien welke voordelen een autocamera voor je heeft.

Als bewijs

Bij een ongeval kunnen de opnamen als bewijs gebruikt worden om het verloop van het ongeval te documenteren en te verduidelijken. Normaal gesproken zal het moeilijk voor je zijn om je onschuld te bewijzen in een juridisch geschil zonder getuigen. Met de opname heb je het juiste bewijs in handen.

Over de ontvankelijkheid wordt beslist door de rechters zoals hierboven beschreven. In gevallen van poging tot verzekeringsfraude kan de opname van een autocamera ook als bewijs dienen. Omdat verzekeringsfraude steeds vaker voorkomt, kan het heel nuttig voor je zijn je ertegen te beschermen door een aankoop te doen.

Bij vandalisme/inbraak, vooral ‘s nachts, zijn er meestal geen getuigen en moet je dus zelf voor de schade opdraaien. Ook hier kan een autocamera met bewegingssensoren helpen om de daders te identificeren en als bewijsmateriaal te dienen.

Analyse van je rijgedrag

Normaal bekijk je je rijgedrag vanuit een subjectieve invalshoek en kun je daardoor je rijstijl niet goed beoordelen. De opnames helpen je om je rijgedrag te analyseren en een objectieve beoordeling te geven.

Beoogd gebruik Uitleg
Als bewijsmateriaal Bij een ongeval kunnen de opnamen als bewijsmateriaal gebruikt worden om het verloop van het ongeval te documenteren en te verduidelijken. Normaal gesproken zal het moeilijk voor je zijn om je onschuld in een juridisch geschil te bewijzen zonder getuigen. Met de opname heb je het juiste bewijs in handen. Over de toelaatbaarheid wordt beslist door de rechters.
Verzekeringszaken In gevallen van poging tot verzekeringsfraude kan de opname van een autocamera ook als bewijs dienen. Omdat verzekeringsfraude steeds meer voorkomt, kan het heel nuttig voor je zijn om je te beschermen door een aankoop te doen.
Security Bij vandalisme/inbraak, vooral ‘s nachts, zijn er meestal geen getuigen en moet je dus zelf voor de schade opdraaien. Ook hier kan een autocamera met bewegingssensoren helpen om de daders te identificeren en als bewijsmateriaal te dienen
Analyse van je rijgedrag Normaal bekijk je je rijgedrag vanuit een subjectieve invalshoek en kun je daardoor je rijstijl niet juist beoordelen. De opnamen helpen je je rijgedrag te analyseren en geven een objectieve beoordeling
Algemene kijk op het verkeer Wanneer heb je ooit de kans om het rijgedrag van andere weggebruikers terug te kijken? De dashcam biedt je deze mogelijkheid en laat een of twee kijkers van de opnamen geamuseerd of hoofdschuddend achter.

Wanneer heb je ooit de kans om achterom te kijken naar het rijgedrag van andere weggebruikers? De dashcam biedt je deze mogelijkheid en laat een of twee kijkers van de opnamen geamuseerd of hoofdschuddend achter.

Welke soorten autocamera’s zijn er?

In principe zijn autocamera’s niet te onderscheiden naar hun typen, maar naar hun eigenschappen. Deze specifieke kenmerken brengen elk hun eigen voor- en nadelen met zich mee. Afhankelijk van het doel van je autocamera zijn de opgesomde functies geschikt voor je.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welke autocamera voor jou het meest geschikt is. Daartoe laten we je kennis maken met alle bovengenoemde eigenschappen van een autocamera en laten we je zien wat in elk geval hun voor- en nadelen zijn.

Autocamera met GPS

De GPS functie biedt je niet alleen de mogelijkheid je route vast te leggen, maar geeft je ook interessante gegevens, zoals snelheid of de precieze locatie. GPS (Global Positioning System) wordt gebruikt om je positie te bepalen, waarvoor je minstens vier satellieten of zenders nodig hebt.

Eenvoudig uitgelegd zenden de satellieten voortdurend hun positie en actuele tijd naar de GPS ontvanger, in dit geval naar de autocamera. Hoe meer signalen worden uitgezonden, hoe nauwkeuriger de positie van de ontvanger kan worden bepaald.

Voordelen
 • gemakkelijk te gebruiken
 • automatische plaatsbepaling
 • exacte positiebepaling
 • registratie van je route
 • snelheidsmeting
Nadelen
 • signaalstoring (bv. in tunnels)
 • hoog batterijverbruik

De GPS functie is betrekkelijk eenvoudig te gebruiken en begint automatisch met volgen wanneer hij ingeschakeld wordt. Afhankelijk van de plaats kan dit een paar minuten duren. Niettemin kan signaalstoring optreden, bijvoorbeeld bij het rijden door een tunnel. Als het vastleggen van routes belangrijk voor je is, wil je de GPS functie op je autocamera niet missen.

Autocamera met lusfunctie

Met lusopnamen worden de oudste video-opnamen overschreven door nieuwe zodra het geheugen van je autocamera vol is. Dit geeft je de mogelijkheid je opnamen in een lus op te nemen, want de autocamera heeft maar een beperkte geheugencapaciteit.

Voordelen
 • automatisch overschrijven
 • geen handmatig wissen nodig
 • tijdbesparend
Nadelen
 • verlies van oudere opnamen

Met autocamera’s die geen lusfunctie hebben, zou je opnamen handmatig moeten wissen, wat erg tijdrovend en ook vervelend voor je kan zijn. De loop functie biedt je dus het voordeel dat er geen lopend videomateriaal verloren gaat. Bovendien waarschuwen goede auto camcorders je meestal met een akoestisch signaal voordat de opnamen overschreven worden.

Autocamera met G-sensoren

Een G-sensor is de zogenaamde versnellingssensor. Bij een ongeluk of een noodstop worden de resulterende krachten door de G-sensor waargenomen en de opname wordt automatisch opgeslagen. Dit is vooral nuttig bij kop-staartbotsingen, want de opgeslagen gegevens kunnen gebruikt worden om het verloop van het ongeval of de verkeerssituatie in het algemeen te verduidelijken.

Voordelen
 • Schrijfbeveiliging bij ongelukken
 • automatische activering
 • nuttig bij het ophelderen van een ongeluk
Nadelen
 • hoge gevoeligheid
 • onbedoelde activering bij onjuiste montage

Zowel de gevoeligheid van de G-sensoren als een onjuiste plaatsing kunnen leiden tot het onbedoeld in werking stellen van de schrijfbeveiliging. Bij veel autocamera’s is het echter mogelijk om de G-sensoren handmatig aan of uit te zetten.

Autocamera met bewegingssensoren

Een autocamera met bewegingssensoren begint op te nemen wanneer beweging wordt waargenomen. Dit is vooral handig voor je als je niet in de auto aanwezig bent. Wie heeft het niet meegemaakt als je na het boodschappen doen terugkomt bij de auto en een deuk of schaafwond ontdekt? Met een autocamera met bewegingssensoren heb je duidelijk bewijs in handen en kun je de nummerplaat of de dader laten identificeren.

Voordelen
 • automatische bewegingsdetectie
 • behulpzaam bij vandalisme
 • onafhankelijk van autostroom
 • registreer je route
Nadelen
 • hoog batterijverbruik

Natuurlijk verbruikt deze functie veel batterijstroom omdat hij gedurende deze tijd toegang moet krijgen tot de ingebouwde batterij. Als deze functie echter belangrijk voor je is, moet je ervoor zorgen dat je autocamera een langere opnametijd heeft, dankzij de ingebouwde batterij. De bewegingssensor wordt vaak de parkeersensor genoemd. Als je je auto parkeert, neemt de autocamera korte foto’s van bewegingen rond de auto.

Autocamera met display

Het voordeel van een display is dat je op elk moment bij de bewegende beelden kunt en zo een overzicht krijgt van de verkeerssituatie. Je kunt je opnamen ook op het scherm bekijken en hoeft ze niet op de computer op te roepen.

Veel mensen vinden een display afleidend, omdat bewegende beelden kunnen afleiden van het verkeer. Bovendien heeft een groter beeldscherm ook een verstoord gezichtsveld tot gevolg.

Voordelen
 • Bewegende beelden zien
 • Goed overzicht
 • Opnamen oproepen op het scherm
Nadelen
 • Verstoort het gezichtsveld
 • Verblinding bij ‘s nachts rijden

Als een display belangrijk voor je is, zorg er dan voor dat het handmatig aan en uit kan worden gezet. Een helder display kan verblindend zijn, vooral als je ‘s nachts rijdt, en deze functie kan heel nuttig zijn.

Autocamera met extra achteruitrijcamera

Een autocamera met een extra achteruitrijcamera wordt ook wel een dubbele autocamera genoemd. Hiermee kun je niet alleen het gebied voor je auto opnemen, maar ook dat van je achteruitkijkspiegel. Het bijzondere voordeel is dat je een uitgebreid overzicht krijgt van het verkeer.

In tegenstelling tot andere autocamera’s kan deze ook opnemen wat er achter je gebeurt. Helaas gebeuren er vaak ongelukken als de ene weggebruiker de andere raakt. In dit scenario heb je bewijs in handen en kun je bewijzen hoe het ongeluk gebeurde.

Voordelen
 • uitgebreid overzicht
 • nuttig bij kop-staartbotsingen
Nadelen
 • meestal omvangrijker (b.v. in tunnels
 • duurder

De dubbele autocamera is meestal omvangrijker en kan daardoor het gezichtsveld van een bestuurder belemmeren. Natuurlijk is deze beoordeling subjectief en kan ze van bestuurder tot bestuurder verschillend worden ervaren. Dit is waar beelden van een autocam inzicht kunnen geven in de mate waarin ze je kunnen beïnvloeden.

Hoeveel kost een autocamera?

De prijs van een autocamera varieert naargelang de inbegrepen functies. Je moet jezelf een vaste limiet stellen en de functies bepalen die voor jou het belangrijkst zijn. Je kunt een goede autocamera krijgen voor zo weinig als 40 euro, maar natuurlijk moet je hier ook naar de criteria kijken.

Wat is de beste plaats om de autocamera te monteren/installeren?

Waarschijnlijk de beste plaats om een autocamera te monteren is achter de achteruitkijkspiegel. Zo wordt het gezichtsveld van de bestuurder niet of nauwelijks verstoord en kan de hele weg in de opname worden vastgelegd.

Dit is echter niet altijd mogelijk, want sommige automodellen hebben niet genoeg ruimte om een camera te monteren.

In zo’n geval is het raadzaam de camera iets naar rechts te verplaatsen in de richting van de passagiersstoel. Je moet bij de installatie van de camera ook rekening houden met de ruitenwisser. Omdat niet de hele voorruit door de ruitenwisser bedekt wordt, moet je erop letten dat je de dashcam niet installeert op een plaats waar de ruitenwisser niet veegt.

Anders kunnen de opgenomen video’s van de camera onbruikbaar worden in slechte weersomstandigheden. De inbouw hangt enigszins af van de auto in kwestie. Eén ding geldt echter altijd in elk geval: een autocamera moet wordt altijd zo onopvallend mogelijk in de auto aangebracht. Het gezichtsveld van de bestuurder mag nooit belemmerd worden.

Welke alternatieven zijn er voor een autocamera?

De autocamera is beslist niet zonder alternatief. Omdat de smartphone onze voortdurende metgezel is geworden, is er ook de mogelijkheid om een app te gebruiken. De apps gebruiken de camera van de smartphone en bieden veel functies die lijken op die van de autocamera, zoals GPS.

Google Maps wordt heel vaak gebruikt om routes vast te leggen. Het grote voordeel van het gebruik van een app is dat ze goedkoper zijn dan de aanschaf van een autocamera. Bovendien is een smartphone gemakkelijker te vervoeren en is er alleen een houder voor in de auto nodig.

Het grote nadeel is de cameraresolutie en dus ook de videokwaliteit van de opnamen. Vooral bij ‘s nachts rijden zijn de opnamen nauwelijks bruikbaar. Dus als je waarde hecht aan opnamen van hoge kwaliteit, ontkom je er niet aan een bepaalde camera te kopen. Naast apps is er ook het alternatief van actiecamcorders, dat vooral populair is bij extreme sporters. We bespreken deze camera meer gedetailleerd in de volgende vraag.

Wat is het voordeel van een autocamera boven een actiecamcorder?

Je vraagt je misschien af waarom het nodig is een speciale autocamera te kopen als je ook gewoon een gewone action cam kunt monteren. Hier ligt echter het probleem. Het monteren van een actiecamcorder is erg moeilijk, terwijl een dashcam veel gemakkelijker te monteren is.

Je hebt een speciale bevestiging voor de auto nodig, die meestal al bij de aankoop van een autocamera inbegrepen is. Ook is er niet voor elke action cam een geschikte autobevestiging. Als je dus een camera voor de auto nodig hebt, moet je ook een autocamera voor dit doel kopen.

Hoe lang bestaat een autocamera al?

De precieze tijd kan niet gekwantificeerd worden. Maar de dashcam beelden van de Tsjeljabinsk meteoor in Rusland in 2013 hielpen de bekendheid van het toestel te vergroten.

Wist je dat veel autocamera’s niet alleen beelden opnemen, maar ze ook live “stempelen” met datum/tijd, snelheid en GPS gegevens? Dit is vooral nuttig bij een ongeluk. De gegevens zijn gemakkelijk af te lezen en kunnen nuttig zijn bij het ophelderen van het ongeluk.

Er zijn al lang zwarte dozen in auto’s, die op dezelfde manier werken als de zwarte doos in een vliegtuig. Het registreert gegevens over snelheid of geo-positie, bijvoorbeeld.

Waar komt de autocameratrend vandaan?

De autocameratrend komt heel sterk uit Rusland. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat in Rusland de opnamen als bewijsmateriaal in de rechtbank gebruikt kunnen worden. Dienovereenkomstig gebruiken veel mensen in Rusland autocamera’s om zich bij ongelukken te beschermen.

In Rusland worden heel wat opnamen naar YouTube geüpload en verspreid. Je kunt dus al heel wat opnamen op het internet bekijken en zelf een indruk krijgen.

Beeldbron: 123rf / Chutima Sonma

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies