Laatst bijgewerkt: 15-07-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

35Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote autoshampoo test 2021. Hier stellen we je alle autoshampoos voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste autoshampoo voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we je ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je autoshampoo wilt kopen.
De belangrijkste in een notendop

 • Met autoshampoos kun je je auto op de best mogelijke manier reinigen en verzorgen zonder de lak te beschadigen
 • In principe maken we onderscheid tussen glansshampoos, autoshampoos met wasverzorging en autoshampoos zonder toevoegingen, waarbij alle varianten in verschillende maten en prijsklassen verkrijgbaar zijn.
 • Autoshampoo met wasverzorging is vooral geschikt voor mensen die een 2 in 1 product zoeken, terwijl een glansshampoo een uitstekend glanseffect voor de auto bereikt.

Autoshampoo: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je autoshampoo’s koopt

Wat is autoshampoo?

Een autoshampoo wordt gebruikt voor het professioneel en grondig reinigen van een auto.

Autoshampoo dient als middel om de auto schoon te maken om hem van vuil te ontdoen. (Beeldbron: pixabay.com / sasint)

Door een autoshampoo te gebruiken kan vuil gemakkelijk van de lak verwijderd worden en anderzijds onderhoudt de autoshampoo het lakoppervlak van de auto, waardoor de auto een nieuwe glans krijgt.

Waarom moet autoshampoo gebruikt worden?

Autoshampoo moet altijd gebruikt worden om vuil en viezigheid van de auto te verwijderen, evenals andere invloeden van buitenaf, want die kunnen het lakwerk aantasten. Autoshampoo helpt bij het schoonmaken van de auto en onderhoudt tegelijk de lak, zodat de auto er ook na lang gebruik als nieuw uitziet.

Wist je dat je je auto beter niet met autoshampoo in de zon kunt schoonmaken? Als de verf opgewarmd is, druipen zowel het water als het schoonmaakmiddel heel snel en kunnen vlekken veroorzaken. Om tijdrovend opnieuw poetsen te vermijden, is het daarom beter je auto in de schaduw te wassen.

Voor wie is autoshampoo geschikt?

Autoshampoo is geschikt voor elke autobezitter, want elke auto heeft te lijden onder de invloed van vuil of andere stoffen.

Elke autobezitter moet zijn auto schoonmaken en onderhouden met behulp van autoshampoo om de lak en de carrosserie zo goed mogelijk te ondersteunen.

In welke maat moet ik autoshampoo kopen?

De grootte van de autoshampoo hangt altijd af van de grootte van de auto en het aantal wasbeurten.

Maat Geschikt voor
500ml – 1L Kleine auto’s en weinig wasbeurten
1L – 10L Grote auto’s en meerdere wasbeurten

Als je een kleine auto bezit en je auto maar een keer per maand wast, is een maat van iets minder dan 500 milliliter voor jou voldoende Bezit je echter een grote auto en wil je je auto zo vaak mogelijk een wasbeurt geven, dan kun je beter gaan voor een formaat van iets minder dan 10 liter. De grootte van autoshampoo hangt vaak af van de fabrikant, want ze bieden shampoos aan in verschillende maten en voor verschillende doeleinden.

Hoeveel kost autoshampoo?

Er is een groot prijsverschil tussen verschillende autoshampoos. Afhankelijk van de fabrikant en de grootte van de shampoo, varieert het kostenpunt.

De prijsklasse gaat van ongeveer 5€ tot 100€, waarbij het natuurlijk waar is dat autoshampoos met meer inhoud duurder zijn dan die met minder inhoud.

Wat zijn de alternatieven voor autoshampoo?

Autoshampoos kunnen uit vele ingrediënten gemengd worden en elke shampoo heeft zijn voor- en nadelen.

Olaf MenzelNIGRIN-Lackpflegeexperte
Afwasmiddel is niet geschikt om auto’s mee te wassen. De oppervlakte-actieve stoffen in afwasmiddel lossen de was van de auto op en kunnen aanzienlijke schade aan de lak veroorzaken. Autoshampoos daarentegen maken de auto krachtig maar toch zacht schoon. (Bron: www.auto.de)

Zowel afwasmiddelen als commerciële shampoo hebben het nadeel dat ze de bestaande waslaag van de autolak aantasten en vernietigen. Dit kan tot aanzienlijke schade aan het lakwerk leiden. Autoshampoo is bedoeld voor de reiniging en verzorging van de lak en is daarvoor optimaal geschikt.

Besluit: Welke soorten autoshampoo zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een autoshampoo wilt kopen, zijn er verschillende alternatieven waartussen je kunt kiezen:

 • Auto Shampoo Concentraat
 • Autoshampoo met wasbescherming
 • Glans Shampoo
 • pH-neutrale autoshampoo

De verschillende shampoos hebben allemaal hun voor- en nadelen en moeten gekozen worden afhankelijk van je gewenste doel.

Wat zijn de kenmerken van een autoshampoo concentraat?

Een autoshampoo concentraat is in principe een gewone autoshampoo, maar dan in een zeer hoge concentratie. Dit heeft het voordeel dat slechts een kleine hoeveelheid van de autoshampoo nodig is om het gewenste effect te bereiken. Deze optie kan kosteneffectiever zijn, afhankelijk van je behoeften.

Voordelen
 • Sterk geconcentreerd
 • Kleine hoeveelheid nodig
 • Doeltreffend
Nadelen
 • Geen wasbescherming

Wat zijn de eigenschappen van een autoshampoo met wasbescherming?

Autoshampoo met wasbescherming biedt de voordelen van een shampoo en een was in één product.

Voordelen
 • Shampoo en was in één
 • Grondige reiniging
 • Wasverzorging
Nadelen
 • Niet zo doeltreffend als de producten afzonderlijk
 • Meestal duurder in aanschaf
 • Geen glanzend effect

Enerzijds kan hij de auto grondig reinigen, anderzijds onderhoudt hij tegelijk de lak met een laagje was. Dit product vereenvoudigt de toepassing en biedt twee producten in één.

Wat zijn de kenmerken van een glansshampoo?

Een glansshampoo laat het voertuig na de reiniging opnieuw glanzen. Dit effect wordt bereikt door het zogenaamde lotuseffect, dat vaak het parelende effect wordt genoemd en ervoor zorgt dat water, dat na het wassen op de lak terechtkomt, er gewoon afrolt en zo nauwelijks waterresten op de auto achterlaat. Voor de laatste paar druppels op de verf kun je een microvezeldoek gebruiken om het glanseffect te versterken en eventueel achtergebleven water te verwijderen.

Voordelen
 • Glanzend effect
 • Parelend effect
 • Geen waterresten
Nadelen
 • Duurder in aanschaf
 • Geen wasbescherming

Wat onderscheidt een pH-neutrale autoshampoo?

Er moet altijd gezorgd worden voor het gebruik van een pH-neutrale autoshampoo, want die zijn zacht voor het lakwerk van de auto.

Voordelen
 • Zacht voor de lak
Nadelen
 • Afhankelijk van het type, geen wasverzorging en geen glanseffect

Het oppervlak moet gedroogd worden met een microvezeldoek, omdat die de achtergebleven waterdruppels optimaal kan opnemen. (Beeldbron: pixabay.com / ninofficialphotography)

Koopcriteria: Je kunt autoshampoos vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de veelheid aan mogelijke autoshampoos. De criteria die je kunt gebruiken om autoshampoos te vergelijken zijn o.a.:

 • Inhoud
 • Mengverhouding
 • Reinigingsvermogen
 • Wasbescherming
 • Geschiktheid voor verf
 • Glansgraad

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Inhoud

De inhoud of de hoeveelheid inhoud speelt een grote rol bij de koopbeslissing. Hier hangt het helemaal van jou af. Als je je auto graag regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, koop dan altijd een autoshampoo met een grotere inhoud, want die zijn meestal goedkoper in aanschaf dan verschillende kleine shampoos.

Als je je auto echter alleen wilt schoonmaken als het echt nodig is, dan kun je beter kiezen voor een autoshampoo met minder inhoud. Omdat je maar heel weinig shampoo nodig hebt, is dit de goedkopere optie voor jou. Als alternatief kun je natuurlijk ook een concentraat gebruiken, dat gekenmerkt wordt door zijn hoge concentratie en daardoor duurzamer is, want zelfs een kleine hoeveelheid is al voldoende.

Mengverhouding

De mengverhouding van de autoshampoo hangt af van de ingrediënten en de fabrikant. Meestal staat de verhouding aangegeven in de gebruiksaanwijzing of op de shampoo zelf om de consument erover te informeren. Je moet er echter altijd op letten dat je een autoshampoo koopt waarvan de mengverhouding niet te hoog is. Dit betekent dat je een shampoo moet kiezen waarbij je zo weinig mogelijk inhoud moet gebruiken voor een reiniging, om het meeste uit je shampoo te halen.

Reinigend vermogen

Reinigingsprestaties zijn een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste aspect van een autoshampoo. Het dient als indicator van de reinigingskracht en helpt de consument de juiste autoshampoo te vinden.

Fabrikanten prijzen zichzelf vaak aan als de beste reinigende werking te hebben, maar tests van betrouwbare bronnen moeten altijd gebruikt worden om te zien hoe autoshampoos in het echt presteren.

Was bescherming

De wasbescherming van een autoshampoo is essentieel voor de verzorging van de lak na het reinigen. Daarom bieden veel fabrikanten een 2-in-1 product aan dat naast de shampoo ook een verzorgende was bevat. Bij het zoeken naar een geschikte autoshampoo moet je dus duidelijk weten of je een 2 in 1 product verkiest of liever twee afzonderlijke producten koopt. Autoshampoos hebben meestal een etiket met extra wasbescherming en zijn iets hoger geprijsd.

Geschiktheid voor verf

Bij het kiezen van een autoshampoo moet je altijd duidelijk zijn voor welke auto of lak je de shampoo wilt gebruiken. Afhankelijk van de ingrediënten en de fabrikant kan het zijn dat niet elke shampoo geschikt is voor elke lakafwerking. Daarom moet je altijd rekening houden met de geschiktheid van de autoshampoo voordat je hem koopt.

Glansgraad

De glansgraad hangt altijd af van de soort autoshampoo en wordt het best bereikt met een glansshampoo. Hier moet je steeds letten op het parelende effect, want dit beschermt de verf tegen waterresten en bereikt zo het gewenste glanseffect.

Interessante feiten over autoshampoo

Hoe breng ik autoshampoo op de juiste manier aan?

Autoshampoo gebruiken is eenvoudig en ongecompliceerd. We laten je hier de juiste manier zien om het te gebruiken:

 1. Afhankelijk van de shampoo en de mengverhouding, doe je de aangegeven hoeveelheid shampoo en de aangegeven hoeveelheid water in een emmer en mengt ze door elkaar.
 2. Doop nu een spons of washandje in de emmer.
 3. Reinig daarna het oppervlak van de auto met de spons of washandschoen, bij voorkeur met lange rechte bewegingen.
 4. Spoel de auto na het schoonmaken af met schoon water.
 5. Droog tenslotte het oppervlak van de auto met een speciale handdoek en de reiniging is klaar. Een microvezel handdoek wordt aanbevolen, omdat die de resterende waterdruppels optimaal kan absorberen.

Moet ik koud of warm water gebruiken?

In het beste geval moet je nooit koud water gebruiken, maar altijd lauw water. Dit komt door het effect op de schuimvorming. Met koud water is de schuimvorming minder dan met lauw water, omdat autoshampoo beter met lauw water kan combineren. Omdat schuimen essentieel is voor het reinigen, moet je altijd lauw water gebruiken.

Welke mengverhouding gebruik ik?

De mengverhouding tussen shampoo en water hangt af van het soort autoshampoo en van de fabrikant. De te gebruiken mengverhouding kun je meestal vinden op de autoshampoo fles. Is dit niet het geval, dan moet je het de fabrikant vragen, want de mengverhoudingen kunnen van fabrikant tot fabrikant verschillen.

Hoe lang moet de autoshampoo werken?

De autoshampoo moet na het aanbrengen even inwerken (1-2 minuten) voordat hij met schoon water wordt afgespoeld. Een langere inwerktijd is niet nodig, want de shampoo werkt snel en verwijdert het vuil snel door het gebruik van het sponsje.

Wist je dat je delen van je auto in een bepaalde volgorde moet schoonmaken? Je moet beginnen met het schoonmaken van de velgen. Daarna moet je het lakwerk schoonmaken, waarbij je van het dak naar beneden werkt. Vervolgens moet de hele auto met de tuinslang worden schoongespoten en ten slotte drooggewreven.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies