close up of a speaker
Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Reizen in de auto zijn de ideale gelegenheden om naar jouw favoriete muziek te luisteren. Dan is het wel belangrijk dat je over goede autospeakers beschikt. Gelukkig zijn deze tegenwoordig veel bereikbaarder dan vroeger. Je vindt al een paar autospeakers van goede kwaliteit, tegen een redelijke prijs. Dit was een paar jaar geleden echt wel anders, toen was een goed geluidssysteem in de auto voorbehouden aan de gelukkige enkeling.

Kiezen voor het juiste geluidssysteem in de auto is geen gemakkelijke opgave. Je hebt er bepaalde basiskennis voor nodig en je moet weten waar je op moet letten. Naast de technische specificaties waaraan speakers moeten voldoen, moet je even stil staan bij de verwachtingen die je hebt. Precies hierom hebben we een compleet artikel geschreven, om jou te helpen bij het kiezen van de juiste autospeakers.
Belangrijk om te weten

  • Je kunt autospeakers vinden met een, twee of drie frequenties. In dit laatste geval is het handig om te weten dat woofers er zijn voor de lage tonen, drivers voor de middenfrequentie en tweeters voor de hogere geluiden.
  • Kwaliteit staat voorop, bij het kiezen van goede autospeakers. Investeer vooral in de speakers die voorin de auto zitten en in een versterker. Dit is slimmer dan alle geluidskwaliteit achterin de auto aanbrengen.
  • Op het moment dat je een paar autospeakers hebt gekozen, dan is het installatieproces belangrijk. Als je niet ervaren bent met de montage van geluidssystemen, kies dan voor autospeakers met een standaard montageproces. Zo voorkom je dat je eindeloos aan het installeren bent, voordat je het gewenste geluidsresultaat bereikt.

Onze selectie: De beste autospeakers op de markt

Hieronder presenteren we je een selectie van de vijf beste autospeakers die op dit moment in de Nederlandse markt zijn. Zoals je kunt zien, hebben we ons best gedaan om variatie aan te brengen in de selectie, zodat er ook voor jou iets tussenzit. Er staan alleen autospeakers van goede kwaliteit en bekende merken in, dus doe er je voordeel mee.

Autospeakers met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De prijs-kwaliteitverhouding van de Pioneer TS-G1020F autospeakers is uitstekend. Voor een zeer betaalbare prijs krijg je autospeakers van goede kwaliteit. Er zijn natuurlijk compos en coax-speakers die beter klinken, maar die zijn vaak ook een stuk duurder. Als je op zoek bent naar een aanvulling op je geluidsset in bijvoorbeeld een kampeer- of personenauto, zul je voldoende plezier uit deze speakers halen. Ze doen wat je mag verwachten van autospeakers uit deze prijscategorie.

De beste autospeakers die je ook kunt gebruiken in je caravan, boot of schuur

De Caliber CSB3 is een speakerset die meer definitie aan je muziek toevoegt. Je gebruikt deze waterbestendige speakers in verschillende situaties: niet alleen in je auto, maar bijvoorbeeld ook in je caravan, boot, schuur of in de badkamer. De UV-coating zorgt voor een beschermende laag, waardoor de speakers niet snel beschadigen. De speakers maken prima geluid voor een apparaat met zulke kleine afmetingen. Het zijn mooie compacte boxen.

De beste autospeakers voor de stoere jongens en meiden onder ons

De MTX AUDIO TERMINATOR luidsprekers zijn ontworpen om het beste geluid uit de standaard luidspreker uitsparingen van je auto te halen. De speakers voegen veel ‘thunder’ toe aan het geluid, zonder dat je het gehele interieur van je auto hoeft aan te passen. Als jij je achterklep opent en deze speakers tevoorschijn tovert, weet je zeker dat je de aandacht van menig man en/of vrouw om je heen steelt. De speakers hebben een frequentiebereik van 65Hz – 22KHz.

De beste autospeakers voor de no-nonsense audioliefhebber

De Excalibur X102 speakerset is ontwikkeld voor en door de no-nonsense audioliefhebber. Bij deze speakers draait het allemaal om de kwaliteit van het geluid. Het apparaat heeft een neutrale zwarte kleur en geen tweeter die uitsteekt of een magneet die onnodig diep gaat. De speakers passen daarmee eigenlijk vrijwel in iedere auto. De boxen produceren een mooi diep geluid voor een vriendelijke prijs. Voor iedereen die de door de fabriek ingebouwde luidsprekers wilt upgraden.

De beste autospeakers voor een mooi en vol geluid

Het bijzondere van deze coaxiaal autospeakers is dat deze twee frequenties kunnen weergeven: lage tonen en hoge tonen. Dit geeft een mooi en vol geluid. Deze JVC coaxiale autospeakers bevatten een woofer en een tweeter, de eerste voor de lage tonen, de laatste voor de hoge. De speakers zijn 10 cm en belastbaar tot 210 watt. Het frequentiebereik is 45 tot 22.000 Hz.

De autospeakers kunnen tot 90 dB weergeven, de diepe tonen door het glanzende membraan. Geeft een hybride surround sound. De installatie van het apparaat is eenvoudig, door de 8 luidsprekerklemmen en de kabel. De inbouwdiepte is 43,1 mm.

Shopgids: Alles wat je moet weten over autospeakers

Op het moment dat je nieuwe autospeakers gaat kopen voor jouw auto, dan is het verstandig om even na te denken over een paar belangrijke vragen. Er bestaan vandaag de dag zoveel soorten en maten autospeakers, dat het niet altijd gemakkelijk is om een keuze te maken. Om jouw keuzeproces wat te vergemakkelijken, beantwoorden we in het onderstaande gedeelte de meest over autospeakers gestelde vragen.

transportation and vehicle concept - sound stereo systems,Businessman hand driving a car , Male sit inside control volume audio system Finger lie on wheel Empty copy space ,vintage color

Het is belangrijk dat je jouw autospeakers op de juiste manier installeert, in goede verbinding met de voedingsbron.
(Bron: Asawin Klabma: 73815907/ 123rf.com)

Wat zijn autospeakers?

Autospeakers zijn eigenlijk niets anders dan elektroakoestische omvormers, ze zetten elektrische energie om in akoestische energie. Op deze manier vormen zij uit elektrische signalen geluidsgolven. In het geval van autospeakers, zijn deze speciaal ontworpen om in de auto geplaatst te kunnen worden. Zodat je onderweg kunt genieten van muziek of ander geluid.

Wat zijn de voor- en nadelen van autospeakers?

Er is geen enkele twijfel over mogelijk. Het hebben van een paar autospeakers van goede kwaliteit biedt een hele serie voordelen. Onder anderen, dat je kunt genieten van een betere geluidskwaliteit onderweg, waardoor het reizen leuker wordt. Er kleven echter ook nadelen aan autospeakers, bijvoorbeeld dat ze soms een behoorlijke investering vergen.

Voordelen
  • Lekker genieten van betere geluidskwaliteit
  • Diverse ontwerpen, afgestemd op jouw auto
  • Onderweg genieten van mooie muziek
Nadelen
  • Kunnen vrij prijzig zijn, als je kiest voor kwaliteit

Is het de moeite waard om autospeakers te kopen?

Als je wilt genieten van een veel betere kwaliteit geluid, dan loont het ongetwijfeld de moeite om nieuwe autospeakers te overwegen. In het bijzonder, wanneer je in een wat oudere auto rijdt, waarin nog altijd de oude luidsprekers zitten. Vaak zijn de reeds door de fabrikant ingebouwde autospeakers niet van de beste kwaliteit, dus ja, het is de moeite waard om ze te wisselen.

Welke soorten autospeakers zijn er allemaal?

In principe bestaan er twee soorten autospeakers, coaxiale autospeakers en autospeakers met gescheiden wegen voor de frequenties. Het eerste soort autospeakers zijn het meest gevraagd, want coaxiale speakers zijn heel praktisch. Luidsprekers die over verschillende gescheiden kanalen beschikken voor de hoge en lage frequenties bieden over het algemeen een nog betere geluidskwaliteit.

Coaxiale autospeakers Autospeakers met meerdere kanalen
Verdeling over de speakers Bestaan uit een hoofdspeaker en verschillende nevenspeakers. Iedere luidspreker functioneert onafhankelijk.
Geluidskwaliteit Geven een aangenaam geluid weer, maar kunnen niet tippen aan de kwaliteit van de autospeakers met gescheiden wegen. Geluidsweergave van de allerbeste kwaliteit, intense beleving van de muziek.

Moet ik de oorspronkelijke bron van de autospeakers vervangen?

Dit is een ingewikkelde vraag, vooral vandaag de dag, omdat multimediakanalen vaak al zijn ingebouwd in het dashboard. Over het algemeen geldt dat de door de fabrikant ingebouwde materialen niet van de allerbeste kwaliteit zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld in het geval je kiest voor een geluidspakket bij sommige leveranciers.

In dit laatste geval is de bron voor de geluidsweergave van goede kwaliteit. Mocht je audiofiel zijn en willen gaan voor het beste van het beste, dan zit er vaak niets anders op dan ook de bron te vervangen. Ben je echter tevreden met een goede geluidskwaliteit, dan kun je de voedingsbron het beste intact laten en alleen een paar goede autospeakers erop installeren.

Dieter ZetscheDirecteur bij Daimler
“In de toekomst bieden auto’s een van de meest waardevole luxe artikelen van de 21e eeuw, privacy en me-time.”

Wat betekent de RMS van autospeakers?

Als je het hebt over de potentie van autospeakers, dan is er een verschil tussen maximale en normale potentie. De nominale kracht wordt weergegeven in RMS, wat staat voor Root Mean Square in het Engels. RMS geeft het gemiddelde krachtniveau weer, dat de speakers kunnen weergeven.

Maximale potentie gaat over het maximale geluidsniveau, voordat de speakers beschadigen en het geluid vervormen. De RMS berekent men in tijdsintervallen van 10 miliseconden totdat deze breekt. Omdat niemand zijn/haar autospeakers wil opblazen, is de maximale RMS niet iets dat je opzoekt. Fabrikanten gebruiken dit getal echter wel, om hun autospeakers te promoten.

Verbeter ik vooral de autospeakers voorin de auto?

Als je van de allerbeste geluidskwaliteit wilt kunnen genieten in de auto, investeer dan vooral in autospeakers voorin de auto. Daarnaast loont het de moeite om voor goede versterking te kiezen. Ben je iets minder veeleisend als het gaat om de kwaliteit van de geluidsweergave, kies dan alleen voor wat meer kracht. Wissel dan alleen de reeds in de auto aanwezige autospeakers.

Speakers in a sport car

Houd bij het kopen van nieuwe autospeakers rekening met het originele formaat van de geïnstalleerde autospeakers.
(Bron: Cla78: 72267592/ 123rf.com)

Welk onderhoud vragen mijn autospeakers?

Zoals ieder elektrisch apparaat, vragen ook jouw autospeakers om de nodige onderhoudsmaatregelen. Om te beginnen is het belangrijk dat je ze correct installeert, op een geschikte voedingsbron. Dit voorkomt dat de autospeakers beschadigen tijdens het gebruik. Verder doe je er verstandig aan de autospeakers regelmatig voorzichtig schoon te maken.

Je kunt autospeakers schoonmaken met een stofzuiger. Bij voorkeur met een handstofzuiger, waarmee je ook in de hoekjes komt. Zet de mond van de stofzuiger recht op de box, om al het stof te verwijderen. Stof en vuildeeltjes die aan de randjes van de autospeakers kleven, kunnen mogelijk van invloed zijn op de geluidsweergave. Ga grondig en voorzichtig langs de randjes, zonder de autospeakers te beschadigen. Zo gaan jouw autospeakers lang mee.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als het moment eenmaal daar is dat je autospeakers gaat kopen, let dan op een aantal criteria. Om jou te helpen bij jouw keuzeproces, hebben we hieronder de belangrijkste criteria op een rij gezet. Op deze manier heb je een praktische aankoophandleiding voor de autospeakers die het beste passen bij wat je zoekt.

Kracht

De kracht of potentie, gemeten in Watt, geeft de capaciteit van autospeakers weer om geluid af te spelen. In het geval van autospeakers, wordt de kracht verdeeld over een aantal kanalen. Daarom is het belangrijk om, als je naar de specificaties kijkt, let op kracht. Gaat het over alle boxen samen, of voor ieder van de kanalen?

Een gemiddelde kracht kan 30 Watt per kanaal zijn, maar er bestaan ook autospeakers die tot wel 50 Watt per kanaal kunnen weergeven. Hoe dan ook, trap er niet in dat een hoger wattage automatisch leidt tot een betere geluidskwaliteit. Natuurlijk heeft de kracht wel invloed op de geluidskwaliteit, maar dit is niet het enige dat van invloed is.

speakers in the car

Het is belangrijk dat de autospeakers die je kiest, zijn afgestemd op de audio weergavebron.
(Bron: Pilgrimiracle: 17018224/ 123rf.com)

Impedantie

De impedantie meet de weerstand van een circuit tegen de doorgang van wisselstroom, in de geluidsbranche gaat het dan om het weerkaatsen van de geluidsgolven. Impedantie zegt iets over de bescherming tegen energiepieken, voordat de autospeakers beginnen te resoneren of vervormen. Impedantiewaarden variëren per frequentie, daarom bezit een autospeaker over zoveel verschillende waarden als het frequentiekanalen bezit. Nominale impedantie die fabrikanten normaalgesproken aanbieden refereert aan een frequentie van 1 kHz en ligt gewoonlijk op 4, 6 of 8 ohm.

Op het moment dat je autospeakers gaat kiezen, dan is het belangrijk om te gaan voor dat model die past bij de minimale impedantie van de bron. De weergavebron van audio of de versterker waarvan zij het geluid gaan weergeven. Op deze manier komen de signalen goed door, met de juiste kracht. Houd er rekening mee dat hoe hoger de impedantie in ohm is, hoe lager de weerkaatsing van het uitgaande geluid.

Frequentierange

De frequentierange geeft weer welke minimale en maximale frequenties autospeakers kunnen weergeven. Houd er rekening mee, dat het menselijke gehoor geluidssignalen met frequenties tussen de 18 of 20 herz en 20 kiloherz kan waarnemen. Kies daarom voor een paar autospeakers die het dichtst bij deze frequenties liggen.

Houd rekening met het belang van de bekabeling, op het moment dat je een set autospeakers installeert.

Aantal kanalen

Door middel van een aantal speciaal hiervoor ontworpen filters, de drivers, kunnen autospeakers de geluidsgolven verdelen. Autospeakers delen de geluidsgolven in volgens lage geluiden, middengolven en hoge tonen. De zogenaamde woofers geven lage tonen weer, de drivers de middeltonen en de tweeters de hoge frequenties.

Tegenwoordig zijn er autospeakermodellen verkrijgbaar met drie, twee of een weg of kanaal. Geluidssystemen met een weg of kanaal zijn te herkennen als een box met een luidspreker. Systemen met twee of drie kanalen zijn opgedeeld in een woofer en een tweeter, op deze autospeakers zijn dus meerdere onderdelen te zien.

Montage

De installatie of montage van een set autospeakers hangt voor een groot deel af van de auto die je hebt. Als je een oude auto bezit, dan is het goed mogelijk dat je eerst een aantal aanpassingen moet aanbrengen, voor je de autospeakers kunt installeren. Hoe eenvoudiger het montageproces, hoe beter. Let dan ook goed op de bekabeling van de autospeakers van jouw voorkeur, en de installatiediepte, zodat je de autospeakers netjes kunt monteren in jouw auto.

altavoces de auto

Als je wilt genieten van een uitstekende geluidsweergave, dan zit er vaak niets anders op dan de weergavebron veranderen.
(Bron: Alefat: 96859837/ 123rf.com)

Merk

Er zijn veel fabrikanten die autospeakers leveren, maar ze bieden niet allemaal dezelfde kwaliteit. Kies daarom voor gerenommeerde merken, als je zeker wilt zijn van jouw aankoop. Soms is het niveau van de klantenservice ook belangrijk, omdat je dan ondersteuning kan krijgen bij de montage, of om jouw vragen beantwoord te krijgen.

Een aantal bekende en kwalitatieve merken die autospeakers leveren zijn: Auna, Kenwood, Pioneer, JVC, Sony en JBL. In de selectie vind je een paar autospeakers van deze merken. Kies een paar autospeakers waar jouw oren blij van worden, tijdens het autorijden.

Samenvatting

Het kunnen onvergetelijke ervaringen zijn. Autoritten tijdens welke je geniet van jouw lievelingsmuziek met een loepzuivere geluidskwaliteit. Gelukkig kun je tegenwoordig een paar goede autospeakers kopen en monteren, zonder dat je hiervoor diep in de buidel moet tasten.

Desondanks, is het niet altijd gemakkelijk om de juiste set autospeakers te vinden. Die autospeakers die voldoen aan jouw verwachtingen en die goed in jouw bolide passen. Om deze keuze te vergemakkelijken, kun je de verschillende opties beoordelen aan de hand van een aantal criteria. Denk aan kracht, impedantie, gevoeligheid en het gemak van de montage. Kies je voor een paar efficiënte coaxiale autospeakers of voor speakers die de allerbeste geluidskwaliteit leveren in gescheiden kanalen? De keuze is aan jou. We hopen dat je nog vele mooie ritten voor de boeg hebt, waarop je kunt genieten van muziek uit jouw nieuwe autospeakers.

Ten slotte, als dit artikel je heeft geholpen bij jouw keuzeproces, dan lezen we dat graag in jouw commentaar hieronder. Je kunt dit artikel ook op social media delen met jouw vrienden.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Erik Bobeldijk: 12437970/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies