Laatst bijgewerkt: 15-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

27Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote autowas test 2021. Hier stellen we alle autowassen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste autowas voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we je ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je autowas wilt kopen.
De belangrijkste in een notendop

 • Het belangrijkste doel van autowas is de autolak te conserveren en zo de auto te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals regenwater.
 • Het aanbrengen van was helpt de autolak weer te glanzen en bereikt een mooi parelend effect als er water op de lak komt.
 • Het is aan te bevelen de auto minstens tweemaal per jaar met was te behandelen. Dit moet echter niet gedaan worden in de brandende zon.

Autowas: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je autowas koopt

Wat is autowas?

Autowas is een mengsel van verschillende wassoorten dat gebruikt wordt om de lak van een auto te onderhouden. Deze wassen kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. De natuurlijke was, vaak carnaubawas genoemd, wordt verkregen uit de Braziliaanse carnaubapalmbomen. De synthetische is helemaal gemaakt van allerlei kunstmatige ingrediënten. In dit geval is de natuurlijke was milieuvriendelijker dan de synthetische.

De was beschermt de lak tegen de buitenwereld en conserveert hem. Water parelt van het oppervlak. (Beeldbron: Pixabay.com / DerNaut)

De was zelf is een vast materiaal en kan dus niet goed uitgesmeerd worden. Daarom worden oliën en andere oplosmiddelen toegevoegd om het kneedbaarder en toepasbaarder te maken. Intussen is er ook spraywax, naast de traditionele harde was.

De wax conserveert de autolak, maakt het oppervlak glad en beschermt de auto tegen weersinvloeden. Het vult kleine krasjes op en houdt zo je auto langer schoon.

Waarvoor wordt autowas gebruikt?

Het belangrijkste doel van was is de lak van de auto te beschermen tegen alle omgevings- en mechanische belasting waaraan de lak bijna elke dag wordt blootgesteld. Als je was op schone verf aanbrengt, ontstaat er een soort beschermend laagje dat de verf tegen de buitenwereld afschermt. Deze beschermende laag houdt luchtvervuiling, UV stralen en water weg van de verf. Regenwater en water dat vanaf de weg op de auto spat zijn de grootste bedreiging voor de lak van de auto.

Dit water is meestal vervuild en tast de autolak aan. Als je je auto echter van tevoren met was behandeld hebt, zal die onmiddellijk parelen en weglopen. Door je auto te beschermen tegen vuildeeltjes in de lucht en vuil water, hoef je je auto niet zo vaak of zo intensief te wassen, omdat je het vuil gemakkelijker van het oppervlak kunt verwijderen. Behalve de beschermende functie geeft de wax je auto ook meer glans. Dof uitziend schilderwerk kun je weer laten glanzen door was te gebruiken. De verf op de carrosserie van de auto is niet helemaal vlak. Er zitten meestal microkrasjes en andere onvolkomenheden in de toplaag. Deze zijn minimaal en niet altijd met het blote oog zichtbaar.

Vuil kan zich in deze holtes nestelen. De was, als die op de pas gereinigde auto wordt aangebracht, vult deze krassen op en vormt een egaal en glad oppervlak waarop vuil geen houvast vindt en water er gewoon afrolt. Door autowas te gebruiken, bescherm je de lak niet alleen tegen de elementen, maar ook tegen slijtage. In de zomer bescherm je je auto tegen insecten, pollen, hitte en UV stralen en in de winter tegen sneeuw, ijs en strooizout. Zo blijft je auto er niet alleen langer mooi uitzien, maar blijft ook de beschermende functie van het lakwerk zelf behouden.

Als je regelmatig autowas gebruikt, verzorg je de lak, verkort en vereenvoudig je autowasbeurten en geef je je auto een nieuwe glans.

Welke verven zijn geschikt voor autowas?

Na verloop van tijd verweert verf gewoon. Natuurlijk hangt dit ook af van hoeveel zorg je aan de autolak besteedt en hoeveel je de auto belast. Het soort lakonderhoud hangt in principe af van de weersgesteldheid van de autolak. Als je niet kunt beslissen over een verzorgingsproduct, gebruik dan eerst het zwakkere, dat zachter is voor het lakwerk.

Lakconditie behandeling
Nieuw of zo goed als nieuw wassen en waxen
Kleine krasjes wassen, eventueel polijsten en waxen
Verweerd en dof wassen, polijsten en waxen

De lak van een nieuwe auto glanst prachtig en is in perfecte staat. De glans en de kleur zijn nog volkomen intact en er zijn nog geen krassen in het oppervlak. Na een paar jaar stapelen de krassen zich op en ziet de verf er wat doffer en verweerd uit. De kleur kan zelfs een beetje verbleken en het auto-oppervlak glanst niet meer.

Bij een nieuwe auto kun je rechtstreeks contact opnemen met de dealer of fabrikant en vragen of er niet al een wax is aangebracht en welke gebruikt werd. Met die is de was alleen al voldoende. Maar als de lak al verweerd is, moet de auto eerst een nieuwe glans krijgen met behulp van een pol ijstmiddel en daarna met de was geconserveerd worden. Behalve de conditie van het schilderwerk moet je ook rekening houden met de verfsoort. Als je auto een matte afwerking heeft, heb je misschien een andere wax nodig dan wanneer je metallic lak op je auto hebt.

Ga vóór je een wax koopt na of hij geschikt is voor je verfsoort of niet. Je vindt deze informatie meestal op de verpakking of in de productbeschrijving.

Wat kost autowas?

De prijzen variëren sterk, afhankelijk van de soort en kwaliteit van de was, maar ook van de grootte van de verpakking. De prijzen voor gewone consumptiegoederen kunnen oplopen van 4 tot 100 euro voor een verpakking van 100 milliliter. Hoeveel je uitgeeft aan was hangt ook af van welke autowas je gebruikt en hoe vaak je hem gebruikt. Harde was van hoge kwaliteit gaat langer mee dan spraywax, maar is duurder. De spuitwas moet echter vaker gebruikt worden omdat hij korter meegaat.

Wastype prijs per 100 ml
Natuurlijke was 10 € – 100 €
Synthetische was 4 € – 15 €
Hybride was 5 € – 30 €

Onder de synthetische wassen zijn de goedkoopste varianten. De duurste varianten zijn carnaubawassen, bij deze zijn er zelfs luxe varianten waar 100 milliliter enkele honderden euro’s kan kosten.

Wat zijn de alternatieven voor autowas?

Een alternatief voor voortdurend in de was zetten is verzegelen of coaten. Je kunt dit professioneel laten doen. Je hoeft geen werk te doen, maar je moet wel rekenen op hogere kosten. Hier kun je de auto laten conserveren met een nano lak of keramische lakverzegeling. Deze gaan veel langer mee dan gewone was, maar kosten navenant meer. Verfafdichtmiddelen zijn bijna altijd synthetisch. In de volgende video leer je de verschillen en de voor- en nadelen van waxen en sealants.

Er zijn ook autoshampoos die was bevatten. Je brengt een laagje was aan terwijl je de auto wast. Je moet je er echter van bewust zijn dat 2-in-1 producten meestal slechts een zwakke versie van het gewenste glanseffect bereiken.

Besluit: Welke soorten autowas zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten autowas:

 • Natuurlijke autowas
 • Synthetische autowas
 • Hybride autowas

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Hiermee willen we je helpen de voor jou meest geschikte autowas te vinden.

Wat zijn de eigenschappen van natuurlijke autowas en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De natuurlijke was wordt meestal gewonnen uit de carnaubaplant uit Brazilië. Dit breekt het licht in het warme kleurenspectrum, wat de glans van de lak van een auto optisch verhoogt. Carnaubawas is de hardste natuurlijke was. Omdat het fabricageproces ingewikkeld is, is de was meestal duur in aanschaf.

Voordelen
 • Beste glans
 • Gemakkelijke verwerking
 • Aangename geur
 • Natuurlijke ingrediënten
Nadelen
 • Minder duurzaam
 • Duur
 • Aanbrengen duurt meestal langer

Bovendien worden alleen natuurlijke grondstoffen gebruikt, wat beter is voor het milieu. De mooiste glans bereik je ook met natuurlijke was.

Wat onderscheidt synthetische autowas en welke voordelen en nadelen biedt het?

Synthetische wassen worden kunstmatig gemaakt. Deze zijn meestal gemaakt van aardgas, biomassa of steenkool. Ze kunnen gemakkelijk in grote hoeveelheden en verschillende soorten geproduceerd worden, waardoor ze goedkoper zijn. Daarbij zijn ze verkrijgbaar in de vorm van pasta’s, crèmes of geheel vloeibaar.

Voordelen
 • Meest resistente variant
 • Onbetaalbaar
 • Lange levensduur
 • Gemakkelijk te verwerken
Nadelen
 • Meer strepen en vertroebeling
 • Minder glans
 • Niet goed voor het milieu

Ze zijn zeer robuust, vooral tegen schoonmakers, kou, hitte, water en UV stralen, dankzij hun chemische structuur. Ze geven echter niet zo’n goed glanseffect en blijven niet zo lang zitten als natuurlijke was.

Wat zijn de kenmerken van hybride autowas en wat zijn de voor- en nadelen?

Hybride was is een mengsel van natuurlijke was en synthetische sealants. Dit is om de standtijd van de natuurlijke was te verlengen. Carnaubawas en siliconen zijn een welkom mengsel.

Voordelen
 • Lange duurzaamheid
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Goedkoop
Nadelen
 • Minder glans
 • Milieucompromis
 • Meer strepen en troebelheid

De hybride was is een compromisoplossing. Met een langere standtijd dan de Carnauba was kan bieden, scoort het. De natuurlijke stoffen worden echter ook vermengd met chemische stoffen, die op hun beurt het milieu vervuilen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om autowas te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om autowas te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:

 • Bescherming en glans
 • Kwaliteit en duurzaamheid
 • Consistentie
 • Hoeveelheid

Hieronder lees je wat elk criterium inhoudt en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Bescherming en glans

De belangrijkste taak van de was is de lak te beschermen tegen milieu-invloeden zoals UV-straling, het weer, strooizout, vogelpoep en andere. De was moet ook beschermen tegen zand of insecten. De verf moet daarom bewaard blijven.

Het inwerken van de was in de verf geeft hem ook een glans en een glad oppervlak, waar water gewoon vanaf rolt en vuil gemakkelijk te verwijderen is. De auto blijft langer mooi schoon en glanzend.

Kwaliteit en duurzaamheid

De geur van een autowas kan een aanwijzing zijn voor de kwaliteit. Als het geen scherpe nasmaak heeft, kun je aannemen dat je product van hoge kwaliteit is. De gebruiksduur geeft aan hoe lang de was op de auto meegaat voordat hij vernieuwd moet worden. Dit hangt af van het type. Natuurlijke was kan een levensduur hebben van 3-6 maanden, terwijl synthetische vaak steviger zijn en tot 9 maanden meegaan. Hybride wassen zitten in het midden met een levensduur van 3-7 maanden.

Consistentie

De eigenschappen van vloeibare en harde was verschillen sterk. Bij je beslissing moet je afwegen hoeveel tijd en moeite je in auto-onderhoud wilt steken. Harde was bestaat meestal uit natuurlijke mengsels. Vaak worden er andere wassen, zoals bijenwas, door de carnaubawas gemengd. Ze geven een betere lakverzegeling en blijven langer zitten dan spuitwaxen. Het is bestand tegen een aantal autowasbeurten en gaat enkele maanden mee. Het kost echter veel meer moeite en tijd om aan te brengen dan spuitwas. Spuitwas wordt meestal door de mens gemaakt. Soms wordt aan de synthetische polymeerverbinding natuurlijke was toegevoegd om de duurzaamheid te verlengen. Anderzijds is de inwerktijd bij deze soort was aanzienlijk korter, maar hij biedt geen langdurige bescherming voor het lakwerk. Het aanbrengen van spuitwas is vrij ongecompliceerd en snel.

Hoeveelheid

Autowas wordt meestal verkocht in hoeveelheden van 0,25 tot 1 liter. Vaak worden deze specificaties bovendien gegeven in hoeveelheden auto’s die je met één pak kunt leveren. Hoe lang je ermee weg kunt komen hangt af van hoe dik je de laag aanbrengt, hoe vaak je in de was zet, en hoe groot de te behandelen verfplek is. Voor een SUV heb je meer was nodig dan voor een kleine auto.

Interessante feiten over autowas

Hoe breng ik autowas op de juiste manier aan?

Als je hardwax met de hand aanbrengt, kun je het beste een microvezelproduct gebruiken, zoals een doek of spons. Het is het beste om het oppervlak in secties te verdelen, die je na elkaar bewerkt. Breng een dunne laag was aan, bijvoorbeeld met een microvezelsponsje, zonder druk uit te oefenen.

Door je auto met was te behandelen krijgt hij zijn glans terug en wordt hij tegelijk beschermd. (Beeldbron: Pixabay.com / DariuszSankowski)

Als je de gedeeltelijke plek hebt opgevuld, laat je hem even met rust en verwijder je voorzichtig de overtollige was met een microvezeldoek. Dit polijsten kun je het beste voorzichtig doen met cirkelvormige bewegingen. Als je klaar bent met het polijsten van het hele oppervlak van de lak, kun je het proces na een paar uur herhalen om de levensduur van de wax te verlengen.

Breng de was niet aan in direct zonlicht. De harde was zal sneller drogen en eventuele resten zullen moeilijker te verwijderen zijn.

Het werkt op dezelfde manier met de spray wax. Je spuit de wax niet rechtstreeks op de lak, want die mag niet op ruiten of remschijven komen, maar het beste is om hem op het microvezeldoekje te spuiten. Verdeel het product daarna met de doek over het schilderwerk en poets het residu er na een korte wachttijd af. Na een paar uur kun je wat water op de motorkap gieten en het parelende effect controleren. In de volgende video krijg je een uitleg over hoe je je auto met de wax behandelt.

Wanneer en hoe vaak moet ik autowas gebruiken?

Meestal wordt de was tweemaal per jaar aangebracht, eenmaal in het voorjaar en eenmaal voor de winter. Hoe vaak je autowas aanbrengt hangt af van hoezeer je auto aan de elementen wordt blootgesteld. Als je in een garage parkeert, hoef je waarschijnlijk minder vaak wax aan te brengen dan wanneer je buiten aan de straat parkeert.

Hoe vaak en hoe lang je je auto gebruikt, heeft ook invloed op hoe lang hij meegaat. Als je lange afstanden rijdt, belast dit de waslaag natuurlijk meer dan wanneer je af en toe een paar korte ritjes maakt. Een andere factor die bijdraagt is de duurzaamheid van de was.

In principe hoef je de was pas te vernieuwen als het regenwater niet meer goed van het oppervlak rolt. Toch is het aan te bevelen je auto minstens tweemaal per jaar in de was te zetten.

Hoe verwijder ik autowas?

Onmiddellijk na het waxen van de auto verwijder je overtollige wax met een microvezeldoek door hem in een cirkelvormige beweging uit te poetsen. Normaal slijt de autowas na verloop van tijd, maar soms wordt hij dof en doffer voor de volgende behandeling. In dit geval moet je de was van tevoren verwijderen, zodat je opnieuw een mooie waslaag kunt aanbrengen.

Voor het verwijderen van wasresten zijn er autoshampoos die speciaal voor dit doel gemaakt zijn. Een huishoudelijke afwasmiddel-water oplossing kan ook was verwijderen. Dit is echter niet aan te raden, vooral niet voor nieuw schilderwerk, want het middel kan te agressief zijn.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies