Laatst bijgewerkt: 15-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Autowasborstels zijn een onmisbaar onderdeel geworden van de dagelijkse inventaris van autobezitters. Daarom bieden steeds meer fabrikanten zo’n praktisch hulpmiddel aan om de auto schoon te maken. Met zo’n ruime keuze aan producten op de markt is het voor de consument vaak moeilijk om het juiste product voor hem te vinden.

Autowasborstels kunnen situaties in je dagelijks leven veel gemakkelijker maken, zodat je veel meer tijd overhoudt voor belangrijkere dingen in het leven en altijd een schoon uitzicht hebt als je in je auto rijdt. Met onze grote autowasborstel bespreking 2021 willen we je de belangrijkste informatie geven over het onderwerp autowasborstels. Dit omvat de uitleg van een autowasborstel, de verschillende maten en het materiaal. Onze hoogste prioriteit is om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken en je door het proces te begeleiden.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Autowasborstels stellen je in staat om in alledaagse situaties gemakkelijk vuil van je auto te verwijderen en bieden je zo de mogelijkheid om in de kortst mogelijke tijd voor een helder zicht te zorgen.
 • Autowasborstels kunnen gebruikt worden om motorfietsen, auto’s en vrachtwagens voorzichtig en grondig met de hand schoon te maken.
 • Er zijn veel alternatieven voor autowasborstels. Deze alternatieven betekenen dat iedereen ze zonder problemen kan gebruiken.
 • De meeste autowasborstels hebben een extra waterstijl waarmee je op moeilijk bereikbare plaatsen van je auto kunt komen.

Autowasborstel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een autowasborstel koopt

Wat is een autowasborstel?

Een autowasborstel wordt gebruikt om je auto zelf schoon te maken. Een goede autowasborstel kan zo nodig een bezoek aan de wasstraat vervangen.

Autowaschbürste-2

Een vuile auto kan je zicht bij het autorijden sterk belemmeren.
(Beeldbron: unsplash/ Realgraphy)

Sommige autowasborstels hebben een extra waterinlaat en maken het mogelijk om zelfs vastzittend vuil van je auto te verwijderen.

Hoe werkt een autowasborstel?

Autowasborstels zijn ontworpen om door iedereen gebruikt te worden en moeten prettig in de hand aanvoelen. Voor het beste resultaat moeten de haren van het penseel van zeer goede kwaliteit zijn. De kwaliteit van de borstelharen hangt ook samen met het lakwerk van je auto. Als de borstelharen te hard zijn, kunnen ze de lak of de ruiten van je auto bekrassen.

Je moet dus letten op de kwaliteit van de kwast en vooral op de borstelharen. Het is ook essentieel dat de borstel een ergonomisch handvat heeft en tijdens het schoonmaken niet uit je hand valt.

Hoeveel kost een autowasborstel?

Er is een kleine prijsklasse tussen de verschillende autowasborstels. De prijsklasse kan gaan van maximaal 5€ tot 30€.

Duurdere producten hebben, in tegenstelling tot goedkopere, verschillende extra mogelijkheden en zijn misschien iets gemakkelijker in het gebruik.

In het volgende stellen we twee autowasborstels van verschillende prijsbudgetten in een tabel voor:

Kärcher Zachte Autowasborstel GF Tuinreinigingsborstel Gardena Handwasborstel Autowasborstel Super Auto Brush
25,99€ 12,99€ 12,98€ 25,00€
Reinigen van grotere oppervlakken (bv. auto, caravan, boot, serre, rolluik) Roterende borstel voor het reinigen van auto’s, fietsen, motorfietsen en oppervlakken buitenshuis Ideaal voor het reinigen van tuinmeubels en voertuigen Hol handvat voor het vasthouden van de “Shampoo Stick”
met watertoevoer met reservoir voor vloeibare reiniger, krasbestendige PVC borstelharen en schokbestendige polypropyleen randen met slangaansluiting met telescopische stang

Welke autowasborstel heeft de beste kwaliteit?

Bij het vergelijken van verschillende autowasborstels zul je merken dat elk zijn eigen voor- en nadelen heeft. Om het je gemakkelijker te maken te beslissen welke autowasborstel je moet kopen, hebben we de verschillen op een rijtje gezet in een tabel. Het BILD.de test- en vergelijkingsportaal presenteert de beste autowasborstels in de vergelijking van 2020:
Kärcher WB150 ECD Duitsland Car Wash Brush
Vergelijking winnaar Prijs-prestatie winnaar
Onderscheiding: zeer goed (TÜV-getest) onderscheiding goed (TÜV-getest)
Hogedrukreiniger hulpstuk Wasborstel met watersteel
Borstelharen van kunststof Borstelharen van nylon
Plastic coating Plastic bekleding
brede borstelkop om snel oppervlakken te reinigen stevige aluminium staaf
roterende borstelring handvat van antislip schuimrubber
schrobben zonder kracht grote inspanning

Wat zijn de alternatieven voor autowasborstels?

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten autowasborstels. Het verschil zit hem vooral in de kwaliteit van het product, aan welke accessoires je bijzonder belang hecht en waar je de borstel wilt opbergen. Bovendien moet het essentieel voor je zijn hoeveel tijd je nodig hebt om je auto optimaal te reinigen met de autowasborstel, wat vooral afhangt van de kwaliteit van de borstel. Het is een absoluut pluspunt als een autowasborstel een ergonomisch gevormde handgreep heeft, waardoor je hem veel gemakkelijker kunt gebruiken en hij voorkomt dat het apparaat uit je hand valt.

Bovendien zorgt zo’n waterinlaat ervoor dat je gemakkelijk het hardnekkige vuil van je auto kunt verwijderen met behulp van extra water. Anders dan een autowasborstel is een autowasborstel ontworpen voor je onafhankelijk gebruik. Bovendien is zo’n product niet afhankelijk van een tijd of een plaats en kan het vele malen gebruikt worden.

Autowaschbürste-3

Autowasborstels maken je auto perfect schoon, maar je moet er wel geld voor betalen.
(Beeldbron: 123rf/ monticello)

In het volgende laten we je een video zien waarin de veelzijdige autowasborstels die momenteel op de markt zijn van het merk Kärcher worden voorgesteld. Een autowasborstel is een praktisch alternatief voor een conventionele autowasbeurt, want je kunt nu je auto schoonmaken waar en hoe je maar wilt.

Wat zijn de kenmerken van een autowasborstel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Autowasborstels zijn ideaal om je auto op eigen houtje schoon te maken, waar en wanneer je maar wilt. Een autowasborstel heeft zowel voor- als nadelen. In het volgende stellen we deze aspecten in een tabel voor:
Voordelen
 • Goedkoop (alleen aanschafkosten)
 • gemakkelijk in gebruik
 • geen krassen in de lak met natuurlijke borstelharen
 • druk kan zelf geregeld worden
Nadelen
 • Tijdrovend
 • veel moeite om te gebruiken
 • schoonmaken met borstels en reinigers niet overal toegestaan
 • mogelijke krassen in de lak

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om autowasborstels te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke autowasborstels. De criteria die je kunt gebruiken om autowasborstels met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

Maat

De grootte van een autowasborstel is een heel belangrijk punt waarmee je bij je aankoopbeslissing rekening moet houden.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende autowasborstels op de markt die veel ruimte in beslag kunnen nemen.

Autowasborstels zijn ideaal om thuis op te bergen, in je auto of in je garage. Het is echter een voordeel als de praktische reinigingsborstel zo weinig mogelijk plaats inneemt in je auto of garage. Het is echter uiterst belangrijk dat je autowasborstel, ondanks zijn kleine afmetingen, je een optimale kwaliteit kan garanderen. Je moet er ook op letten dat de grootte van je borstel aangepast is aan de oppervlakken die je wilt schoonmaken.

Gewicht

Het gewicht van je autowasborstel dient als richtlijn voor hoe goed je de borstel op je auto kunt gebruiken. Je moet ervoor zorgen dat je een zekere druk op de auto uitoefent om vastzittend vuil van verschillende oppervlakken te verwijderen. De autowasborstel moet daarom niet te zwaar zijn, zodat je gemakkelijk op moeilijk bereikbare plaatsen van je auto kunt komen, zoals het dak van een grote auto. Als de autowasborstel nogal zwaar is, kan dit gewicht een negatief effect hebben op je rug en, in het ergste geval, ernstige rugpijn veroorzaken.

Waterinlaat

Een gemeenschappelijk kenmerk van moderne autowasborstels is de zogenaamde waterinlaat. Zo’n waterinlaat biedt je de mogelijkheid om geen extra wasemmer nodig te hebben en zo je auto des te sneller schoon te maken. Tijdens het gebruik van je autowasborstel is er de mogelijkheid een knop te bedienen, die water uit het midden van je borstel laat lopen. Deze factor kan uiterst handig voor je zijn, want je borstel heeft een 2 in 1 functie en maakt het schoonmaken van je auto merkbaar gemakkelijker.

Materiaal

Je autowasborstel is idealiter van natuurlijk borstelhaar, want deze haren zijn heel zacht en kunnen daarom de lak van je auto niet beschadigen. Een ander materiaal dat ideaal is om je auto schoon te maken is microvezel. Microvezels zijn heel fijn en trekken letterlijk vuil aan. Met deze materialen zou je het perfecte resultaat voor jou en je auto moeten bereiken.

Uitbreiding

Veel autowasborstels hebben een stang waarmee je de borstel flink kunt verlengen. Hiermee kun je op veel plaatsen op je auto komen die met een gewone borstel gewoonlijk onbereikbaar zijn.

Autowaschbürste-1

Autowasborstels maken het je gemakkelijker om je auto schoon te maken. Met zo’n apparaat kun je gemakkelijk zelf vuil van je auto verwijderen.
(Image source: pixabay/ Pixelpower-01)

Het verlengstuk van je autowasborstel biedt je het voordeel dat je je vuile auto niet met je lichaam hoeft aan te raken. Bovendien worden je kleren niet vuil tijdens het schoonmaken.

Interessante feiten over autowasborstels

Voor welke oppervlakken is een autowasborstel geschikt?

Bij het gebruik van je autowasborstel moet je vooral letten op de oppervlakken van je auto waarop je het apparaat wilt gebruiken. Veel borstelharen kunnen krassen maken op de lak of de ruiten van je auto. Zorg er dus voor dat je een autowasborstel met natuurlijke haren voor je auto hebt gekocht. Natuurlijke borstelharen zijn uiterst zacht voor waslagen of delicate oppervlakken. Het is ook heel belangrijk hoeveel druk je op de autowasborstel uitoefent. Als je te veel druk op de borstel hebt uitgeoefend, kan dit de oorzaak zijn van krassen op je auto.

Hoe gebruik je een autowasborstel?

 1. Hulpstuk: Kies het beste hulpstuk voor je borstel (bv. microvezel)
 2. Stevige pasvorm: Zorg ervoor dat je de autowasborstel stevig vast hebt, zodat hij niet uit je hand kan glijden.
 3. Water: Dompel het hulpstuk van je autowasborstel in de wasemmer, waar een reinigingsmiddel en water in moeten.
 4. Trek je terug: Verleng de toverstaf indien nodig zodat je ook het dak van je auto kunt bereiken, of grotere auto’s schoon krijgt.
 5. Bevochtig: Maak je auto goed vochtig voor je gaat poetsen, zodat de borstel gemakkelijk over je voertuig kan glijden.
 6. Reinigen: Afhankelijk van het gebruikte hulpstuk laat je de borstel over het te reinigen gedeelte van je auto gaan.
 7. Schoonmaken: Maak de autowasborstel goed schoon in de wasemmer door met snelle op en neergaande bewegingen het vuil van de borstel te verwijderen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies