baby room
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

28Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

127Verzamelde opmerkingen

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel gedurende het eerste jaar en er is niets leuker voor je als ouder om die ontwikkeling mee te maken. Op het moment dat ze in staat zijn om zelf te bewegen en te beginnen met kruipen, is het geweldig om die veranderingen te zien. In deze fase kan je je kindje een handje helpen met een loopwagen.

Met dit speelgoed kunnen baby’s veel plezier beleven terwijl het ze helpt hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Maar om ze te gaan gebruiken moet je wachten tot je kind zelfstandig kan staan. Anders zijn ze contraproductief. In deze shopgids vertellen we je alles over dit product om je te helpen bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

 • Baby loopwagens zijn artikelen die speciaal ontworpen zijn voor peuters om hun psychomotorische vaardigheden te verbeteren en hun spieren te versterken. Daarnaast is het heel leuk voor ze om de wereld op wielen te ontdekken.
 •  Voordat je kindje dit soort speelgoed gaat gebruiken, is het belangrijk dat je de kenmerken en gebruiksinstructies leert kennen, want het kan gevaarlijk zijn als deze niet correct worden opgevolgd.
 • Bij de keuze van de ideale loopwagen moet je rekening houden met aspecten als stevigheid, gebruikte materialen, ontwerp en leeftijd van het kind. Op deze manier verzeker je je ervan dat je de best mogelijke aankoop doet.

Onze selectie: De beste loopwagens op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste loopwagens voor baby’s die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte baby loopwagen een stuk eenvoudiger.

De leukste muzikale loopwagen voor baby’s

Deze Chicco Babywalker helpt je baby te leren staan en de eerste stapjes te doen; dan begint de muziek te spelen en wanneer je kindje stopt, stopt ook de muziek. Ook zittend kan je kindje lekker spelen met deze Babywalker met leuke vrolijke activiteiten.

Doe de vormpjes in de juiste openingen, met geluidjes en lichtjes. Vanaf 9 maanden. Werkt op 2 AA-batterijen (niet inbegrepen).

De  baby loopwagen met de meeste activiteiten

Deze loopwagen van Fisher-Price zit boordevol activiteiten voor je kindje. Sla de bladzijde om of druk op de oplichtende knopjes en luister naar meezingliedjes en zinnetjes over cijfers en letters. Het loopgedeelte ondersteunt het kind bij het nemen van de eerste stapjes.

Als je kindje leert lopen, zijn de makkelijk vast te houden handgreep en de stevige basis met 4 wielen ideaal bij die eerste wiebelige stapjes.

De beste houten loopwagen voor baby’s

Deze houten loopwagen van I’m Toy is speciaal ontwikkeld voor kinderen die hun eerste stapjes zetten. De loopwagen heeft het uiterlijk van een koe. De oortjes van het beestje zijn van stof.

De duwkar wordt geleverd met allerlei leuke accessoires, zoals de houten blokken die door de zijkant van het wagentje passen, en het kalfje op wieltjes, dat je vast kunt maken aan de koe. Je kind zal gegarandeerd urenlang speelplezier aan deze loopwagen beleven.

De meest uitgebreide loopwagen

De Little Tikes 3-in-1 Activity Walker is heel veelzijdig. De 3-in-1 Activity Walker is een loopwagen, een staande activiteitentafel en een activiteitencentrum om aan te zitten en spelen in één.

Je baby kan er zittend mee spelen en dankzij de brede, stabiele basis en de gemakkelijk vast te pakken handgreep zijn de eerste stappen, begeleid met vrolijke muziek en lichten, geen probleem. Veel leuke speelmogelijkheden bevorderen de grove motoriek en het vroege rollenspel.

Shopgids: Alles wat je moet weten over baby loopwagens

Het is van groot belang dat je voordat je een loopwagen voor je baby koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Asian mother and baby training walking with walker toy

Loopwagens hebben meestal twee of vier wielen, een handgreep en een stoel.
(Bron: Anek Suwannaphoom: 97943785/ 123rf.com)

Welke voordelen heeft een loopwagen voor baby’s?

Elk speelgoed dat pedagogisch is en dat de ontwikkeling van je kind bevordert, is op zich al gunstig. Maar als we dieper ingaan op de voordelen van loopwagens, zal je beseffen dat het misschien wel één van de meest complete producten voor kinderen is:

 • De loopwagens hebben geen pedalen, dus ze dwingen het kind om zelf te duwen, iets wat de psychomotorische ontwikkeling bevordert.
 • Ze creëren een wisselwerking tussen het leerproces en hun neurologische structuren.
 • Ze bevorderen de autonomie van het kind, omdat ze zich vrij door het huis kunnen bewegen.
 • Het versterkt de coördinatie, zowel totaal als hand-oog gerelateerd.
 • Ze dragen bij aan de sociale ontwikkeling van kinderen, omdat ze plezier hebben en de omgeving om hen heen verkennen.

Zoals je ziet hebben loopwagens de perfecte balans tussen plezier, het leerproces en de ontwikkeling. Daarom zijn ze al vele jaren een stuk speelgoed dat onmisbaar is in huis en waar kinderen dol op zijn. Bovendien zijn veel van hen meegroeiend, dus ze begeleiden het kind gedurende enkele jaren.

Oudersvannu.nlWebsite voor ouders
“Bij sommige loopwagens kun je de wielen wat strakker aandraaien, zodat de wagen stroever rolt. Je kunt je kind ook leren om zich eerst vast te houden aan de bank, stoel of poef, en hem daarna laten over pakken op de loopwagen.”

Welke soorten loopwagens voor baby’s zijn er?

Je hoeft alleen maar een snelle blik te werpen op de speelgoedafdeling op Amazon om te beseffen dat er veel verschillende modellen loopwagens zijn om uit te kiezen. Maar hoewel elk merk verschillende modellen aanbiedt, kunnen we dit speelgoed in drie hoofdtypen onderverdelen:

 • Loopwagens op twee wielen: Meestal in de vorm van een motor of fiets. Dit type product vereist een grotere stabiliteit van het kind, omdat het beide benen moet ondersteunen.
 • Loopwagens met drie wielen: Ze lijken erg op driewielers en bieden een extra steunpunt dat het kind helpt om een beter evenwicht te bewaren.
 • Loopwagens met vier wielen: Het meest stabiele model van allemaal. Ze hebben meestal ontwerpen van auto’s of vrachtwagens en hebben een stuurwiel waarmee het kind het voertuig bestuurt.

Het belangrijkste verschil tussen de verschillende types is de stabiliteit die ze bieden. De keuze is dus afhankelijk van de leeftijd en de mogelijkheden van elk kind. Dit feit maakt dit speelgoed aan te bevelen voor verschillende fasen van de groei en daarom zijn ze heel populair.

Zijn loopwagens veilig voor baby’s?

Alle ouders zijn bezorgd over de veiligheid van hun kinderen. Nog meer als het speelgoed is waarmee ze zich kunnen verplaatsen en wat snelheid kunnen maken. Natuurlijk kan je kind altijd het risico lopen te vallen bij het gebruik van een loopwagen, maar je kunt het beste controleren of het product geschikt is voor gebruik:

 • Het eerste wat je moet doen is controleren of het speelgoed geschikt is voor de leeftijd of groeifase van je kind.
 • Bovendien moet het product voldoen aan de geldende voorschriften en goedgekeurd zijn.
 • Hoe stabieler en resistenter de loopwagen, hoe beter.
 • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gleuven niet groter zijn dan 10 millimeter, zodat de baby zijn vingers er niet in kan steken.
 • De hoeken en randen moeten afgerond zijn, om verwondingen te voorkomen.

Als je deze eenvoudige veiligheidsmaatregelen opvolgt zou er geen probleem moeten zijn als het kind de loopwagen gebruikt. Natuurlijk mag je niet vergeten dat je je kindje nooit alleen moet laten met de loopwagen. Af en toe vallen is normaal, maar je moet altijd voorkomen dat je kind bang wordt voor het speelgoed.

a toddler baby boy pushing pushing go cart, outdoors

De loopwagens helpen kinderen om onafhankelijker te zijn, omdat ze zich vrij door het huis kunnen bewegen.
(Bron: Olesia Bilkei: 93298111/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een loopwagen en een loopstoeltje?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, hebben loopwagens en loopstoeltjes niets met elkaar te maken. Het is erg belangrijk om dit in gedachten te houden, vooral omdat misbruik van een van beide speelgoedsoorten schadelijk kan zijn voor de kleintjes. Hieronder laten we de belangrijkste verschillen zien:

Loopwagen Loopstoeltje
Locatie van de baby Op de grond Hij hangt in het stoeltje, al staat hij op zijn tenen.
Bevestiging van de baby Geen Veiligheidsgordel
Doelstelling De eigen balans bevorderen Het vasthouden van de baby
Ze helpen om te leren lopen Ja Nee
Ontwikkelingsfase Wanneer de baby kan staan (met ondersteuning) Kleinere baby’s

Het is duidelijk dat de twee artikelen niets met elkaar te maken hebben. In grote lijnen biedt de loopwagen het kind weliswaar bewegingsvrijheid en dient hij of zij ter ondersteuning en verbetering van de motorische vaardigheden die hij of zij al bezit, maar het loopstoeltje is gewoon een houvast voor de baby waarmee hij of zij zich op een beperkte manier kan bewegen.

Wat is een meegroeiende loopwagen voor baby’s?

Dit is een veel voorkomende vraag, omdat veel merken beweren dat de loopwagen die ze verkopen meegroeiend is. Maar de waarheid is dat het niet altijd duidelijk is wat dit precies inhoudt. Het bijzondere aan dit type loopwagen is de duurzaamheid.

Hiermee wordt bedoeld dat het kind het product langere tijd kan gebruiken. De evolutionaire loopwagens zijn specifiek ontworpen om mee te groeien met het kind, dat wil zeggen dat ze verschillende activiteiten of functies hebben die worden geactiveerd naarmate de vaardigheden van het kind vorderen.

Zijn er voorschriften voor loopwagens voor baby’s?

Speelgoed dat in de Europese Economische Ruimte in de handel wordt gebracht, moet voldoen aan de essentiële veiligheidseisen volgens Artikel 10 en Bijlage II van Richtlijn 2009/48/EG. De eisen gaan over de fysische, mechanische, chemische en elektrische eigenschappen maar ook over de ontvlambaarheid, hygiëne en radioactiviteit van speelgoed.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je erop let dat de loopwagen die je koopt het CE-merkteken (Conformité Europe) draagt, waarmee de fabrikant zich verplicht om aan alle eisen van de genoemde norm te voldoen. Je mag je kind nooit een stuk speelgoed geven dat niet aan deze norm voldoet.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een baby loopwagen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de loopwagen die je nodig hebt:

Leeftijd of groeifase

Het eerste wat je moet beoordelen is natuurlijk of je kleintje oud genoeg is of voldoende motorische vaardigheden heeft om een baby loopwagen te gebruiken. Als dat zo is, is het belangrijk dat je de verschillende modellen vergelijkt en dat je het model kiest dat het beste bij je kind past.

Vergeet niet dat het verkeerd gebruik van dit soort speelgoed schadelijk kan zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de baby. Als je het bijvoorbeeld te vroeg gaan gebruiken, kan hij gefrustreerd raken omdat hij het niet aankan. Als je baby er daarentegen te groot voor is, verveelt hij zich en verbetert hij zijn vaardigheden niet.

Cute little boy learning to walk with walker toy on green grass lawn at backyard. Baby laughing and having fun making first step at park on bright sunny day outdoors. Happy childhood concept

De loopwagens hebben geen pedalen, dus ze dwingen het kind om ze zelf te duwen, iets wat de psychomotorische ontwikkeling bevordert.
(Bron: Kyryl Gorlov: 113437831/ 123rf.com)

Materialen

Een ander fundamenteel aankoopcriterium voor baby loopwagens en al het speelgoed en de producten die baby’s in huis gebruiken, zijn de materialen waarvan ze gemaakt zijn.

Je moet er altijd op letten dat geen van deze materialen giftig kan zijn voor kinderen.

Dankzij alle kennis die we vandaag de dag hebben over giftige plastic materialen, kondigen de meeste merken al aan dat hun producten geen enkele van deze materialen bevatten. Maar het is niet overbodig om dit te controleren. Het is ook belangrijk om erop te letten dat geen van de onderdelen los kan raken.

Stevigheid

Wat ook nauw samenhangt met de materialen is de resistentie van de loopwagen. Het doel van het speelgoed is dat de baby zich vrij kan bewegen en zijn omgeving kan verkennen. Dus het is logisch dat het speelgoed tegen een stootje moet kunnen. Dus hoe resistenter het is, hoe langer het mee zal gaan.

Bovendien moet het sterk en robuust genoeg zijn om het gewicht van het kind te ondersteunen, omdat het kind erop zal leunen en duwen. Als het niet je eerste kind is, weet je dat baby dingen op zich meestal niet lang meegaan, dus het is het beste om er één te kiezen die stevig en van goede kwaliteit is.

Ontwerp

Hoe lang duurt de interesse van een kind voor zijn speelgoed? Meestal niet zo lang. Daarom is het design van groot belang. Als je kiest voor een aantrekkelijke loopwagen, met kleuren, geluiden, lichten en plaatjes die je kind mooi vindt, is de kans groter dat hij zich er niet zo snel mee verveelt.

Gelukkig heb je een grote verscheidenheid om uit te kiezen. En met betrekking tot het ontwerp vind je ook de verschillende dynamische en pedagogische activiteiten die het speelgoed heeft. Met dit soort producten kunnen kinderen leren zonder er erg in te hebben, omdat ze er plezier aan beleven. Dus hoe meer activiteiten, hoe beter.

Veiligheid

Tot slot, hoewel dit één van de belangrijkste criteria is, moeten we het over de veiligheid hebben. We hebben al een paar keer eerder gesproken over onderwerpen die verband houden met de veiligheid. Ten eerste hebben we alle richtlijnen die er voor loopwagens bestaan genoemd. Het gekozen model moet natuurlijk voldoen aan deze voorschriften.

Aan de andere kant hebben we het gehad over alle maatregelen die je moet nemen of de controles die je moet uitvoeren voordat je kind het speelgoed begint te gebruiken. Het is belangrijk om te onthouden dat deze controles ook na elk gebruik moeten worden uitgevoerd, zodat je de veiligheid kunt garanderen.

Samenvatting

Baby loopwagens zijn misschien wel één van de oudste en meest gebruikte speeltjes in de geschiedenis van het speelgoed. En daar is een reden voor. Dit soort producten, naast het feit dat ze enorm leuk zijn voor kinderen, biedt hen tal van voordelen op psychomotorisch en cognitief niveau, dankzij de educatieve activiteiten die ze bieden.

Dankzij de loopwagens bewegen de kinderen zich vrij door het huis en ontwikkelen ze hun oriëntatie en spiercapaciteiten. Het is belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing en de veiligheidsmaatregelen volgt, om het gewenste resultaat te bereiken. We hopen dat jij en je baby veel plezier beleven aan de loopwagen van je keuze!

Vond je ons artikel over baby loopwagens interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte loopwagen voor hun baby kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Katarzyna Białasiewicz: 82361788/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies