Laatst bijgewerkt: 22-07-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

36Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote babythermometer 2021. Hier stellen we alle baby thermometers voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste babythermometer voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een babythermometer wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Baby’s hebben soms een verhoogde temperatuur of koorts door verschillende oorzaken en ziekten. Als je koorts vermoedt, moet je regelmatig de temperatuur opnemen en bijhouden. Als de koorts van je baby erg snel stijgt, is het belangrijk onmiddellijk een arts te raadplegen
 • Er zijn analoge, digitale en infrarode babythermometers. Elk van deze thermometers heeft zijn eigen voor- en nadelen. Analoge babythermometers zijn goedkoper, maar hebben niet zo veel functies.
 • Je kunt de temperatuur rectaal opnemen, bij de oren, in de mond of onder de oksels. De rectale meting is echter het nauwkeurigst en geeft daarom het veiligste resultaat.

Baby Thermometer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een babythermometer koopt

Waarom heb ik een babythermometer nodig?

Een babythermometer is een thermometer die speciaal voor baby’s ontworpen is om de lichaamstemperatuur nauwkeurig te meten. Baby’s kunnen snel een hoge temperatuur of koorts krijgen, dus is het nuttig om hun temperatuur goed in de gaten te houden.

Als de koorts hoog is, moet je een arts raadplegen, anders kunnen er risico’s zijn.

Waar moet ik rekening mee houden?

Voordat je een babythermometer koopt, moet je bedenken waar je hem voor wilt gebruiken. Behalve als temperatuurmeter kan hij bijvoorbeeld ook als nachtlampje gebruikt worden.

Als je baby vaak koorts heeft en snel ziek wordt, moet je ook van tevoren informeren naar de kwaliteit van de babythermometer en de werking ervan. Je baby kan ook gevoelig reageren op de tip van de babythermometer. In dit geval moet je een infrarode babythermometer kopen, want die meet zonder contact. Het is ook belangrijk vooraf na te gaan voor welke leeftijd de babythermometer geschikt is.

Wat zijn de mogelijkheden om de temperatuur van een baby op te nemen?

Je kunt de temperatuur opnemen in de billen, onder de oksels, in de mond, op het voorhoofd of in het oor. De meting onderin, d.w.z. rectaal, wordt als de meest nauwkeurige beschouwd, omdat die het meest overeenkomt met de kerntemperatuur van het lichaam.

Je moet bij deze methode een crème of vaseline gebruiken, zodat het geen pijn doet voor de baby. Veel baby’s of peuters houden echter niet van deze methode en kunnen zich niet stilhouden. Als dit het geval is, moet je een andere methode kiezen. Maar je moet in dit geval ook afzien van het gebruik van de mondmeting, want de baby zou op de babythermometer kunnen kauwen of hem te veel kunnen bewegen.

Hoeveel kost een babythermometer?

De prijsklasse van babythermometers ligt tussen de 2-1300 Euro. De prijzen variëren naargelang het merk, type, ontwerp en functie. Eenvoudige analoge babythermometers zijn vaak goedkoper dan digitale babythermometers omdat ze meer functies hebben. Het duurst zijn de infrarode babythermometers.

Type Prijsklasse
Analoge babythermometer 8-10 euro
Digitale babythermometer 2-60 euro
Infrarode babythermometer 3-1300 euro

Wat is een alternatief voor een babythermometer?

Een alternatief voor de babythermometer zou de gewone klinische thermometer voor volwassenen zijn, of met de hand een temperatuur opnemen.

Klinische thermometer voor volwassenen

Een koortsthermometer voor volwassenen heeft dezelfde functie als een babythermometer. Babythermometers zijn echter speciaal voor baby’s gemaakt en hebben een andere vorm en soms andere functies die speciaal voor baby’s ontworpen zijn. De meeste klinische thermometers voor volwassenen kunnen echter ook voor baby’s of zuigelingen gebruikt worden.

Met de hand een temperatuur opnemen

Je kunt de precieze temperatuur van je baby niet bepalen zonder een thermometer. Als er iets is, kun je testen of je baby een verhoogde temperatuur heeft of echt hoge koorts. Als je baby warm, zweterig aanvoelt en rode wangen heeft, dan is het waarschijnlijk koorts. Een andere aanwijzing kan koude handen en voeten zijn en zweten. Verlies van eetlust en pijnlijke ledematen kunnen ook tekenen van koorts zijn.

Als je baby koorts of een verhoogde temperatuur heeft, zijn de tekenen onder andere huilen, gillen, rode wangen, zweten en verlies van eetlust. (Beeldbron: Unsplash.com / Tim Bish)

Besluit: Welke soorten babythermometers zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een babythermometer wilt aanschaffen, zijn er drie alternatieven waar je uit kunt kiezen

 • Analoge babythermometer
 • Digitale babythermometer
 • Infrarode babythermometer

Elk van hen heeft zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en waar je de babythermometer voor wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van een analoge babythermometer en wat zijn de voor- en nadelen?

Analoge babythermometers zijn er het langst en zijn het meest bekend. Ze zijn gemaakt van glas en hebben een vloeistof binnenin. Vroeger bestond deze vloeistof uit kwik, maar die zijn tegenwoordig verboden omdat het lekken van de kwikvloeistof een te groot risico vormt. De huidige vloeistof, die Galistan heet, is echter veilig. De babythermometer heeft een meetschaal waarop de temperatuur wordt aangegeven. Je kunt de Analoge Babythermometer gebruiken in de oksels, de mond en het rectale gebied.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Werkt zonder batterijen
 • Milieuvriendelijk
Nadelen
 • Breekbaar
 • Langere meettijd
 • Niet flexibel

Het voordeel is dat bij deze variant geen batterijen gebruikt hoeven te worden en dat deze babythermometer lang meegaat. Het nadeel is dat je betrekkelijk lang moet meten. Rectaal heb je ongeveer 3-5 minuten nodig en in de oksels ongeveer 10 minuten om een nauwkeurig resultaat te krijgen.

Een analoge thermometer is van glas en bevat binnenin een vloeistof. Het geeft nauwkeurige informatie over de temperatuur en werkt zonder batterijen. Hij is echter ook breekbaar omdat hij van glas gemaakt is. (Beeldbron: pixabay.com / Gadini)

De babythermometer is ook van glas en dus breekbaar. Bijgevolg moet je oppassen dat je hem niet laat vallen of plet. Dit kan heel gevaarlijk zijn voor baby’s, want hun reactie is onvoorspelbaar.

Wat zijn de kenmerken van een digitale babythermometer en wat zijn de voor- en nadelen?

Digitale babythermometers zijn van plastic en hebben een ovale vorm. De meetpunt van deze variant kan flexibel of vast zijn. Het voordeel van de flexibele vorm is dat hij gemakkelijker in te brengen is. Een ander voordeel is dat de temperatuur op het display wordt aangegeven. Bovendien klinkt een signaaltoon als de meting klaar is.

Voordelen
 • Gemakkelijk te hanteren
 • kortere meettijd
 • waterdicht
 • disyplay display
Nadelen
 • Gebruik met batterijen

Je hoeft ook niet zoveel tijd uit te trekken om een meting te doen, want hij neemt minder tijd in beslag dan de analoge versie. De meeste klinische thermometers van dit type zijn waterdicht, hebben een lange looptijd en zijn gemakkelijk in het gebruik.

Het nadeel is dat je voor deze babythermometer batterijen nodig hebt. Als ze leeg zijn of je hebt er geen thuis, kun je de temperatuur niet opnemen. Het verwisselen van de batterijen kan bij sommige thermometers ook ingewikkelder zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een infrarode babythermometer?

Het voordeel van deze variant is dat de meting binnen een paar seconden klaar is en je de temperatuur op het scherm krijgt. De meting hoeft niet rectaal genomen te worden, maar kan ook op het voorhoofd of de oren genomen worden. Maar contactloos meten is ook mogelijk.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Snelle meting
 • Contactloos
Nadelen
 • Onnauwkeurige meetresultaten
 • Vorm onpraktisch

Het nadeel kan zijn dat de waarden onnauwkeurig zijn en van elkaar kunnen verschillen. Daarom is het soms nodig de meting te herhalen. De analoge babythermometers hebben ook vaak een grotere en bredere vorm dan de andere thermometers en kunnen daardoor onpraktischer zijn als je ze bijvoorbeeld mee wilt nemen voor onderweg.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om babythermometers voor kinderen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om babythermometers te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde babythermometer geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Meetpunt
 • Multifunctionaliteit
 • Nachtlampje
 • Waterdicht
 • Aanbeveling voor leeftijd

Meetpunt

Een voorverwarmde en flexibele meetpunt kan heel comfortabel zijn voor de baby. Hij schrikt niet onmiddellijk, zoals het geval is bij koude tips. Dit kan betekenen dat de baby niet friemelt of onrustig wordt. Bovendien kan de voorverwarmde meetpunt nauwkeurige meetresultaten opleveren.

Multifunctionaliteit

De multifunctionaliteit van babythermometers heeft betrekking op de manier waarop ze gebruikt worden, d.w.z. rectaal, op de oren, in de mond of onder de oksels. Sommige babythermometers kunnen alleen rectaal nauwkeurige metingen geven en andere kunnen in alle variaties gebruikt worden. Het voordeel hiervan is dat het de baby ten goede komt. Omdat de baby soms een fase heeft waarin hij rectaal meten niet prettig vindt, kun je dan onder de oksels meten.

Nachtlampje

Sommige babythermometers hebben een geïntegreerde lichtfunctie. Dit betekent dat je de temperatuur van je baby in het donker kunt opnemen of een licht in de kamer kunt laten branden.

Als je baby slaapt, maakt het licht hem of haar niet wakker, wat het gemakkelijker maakt de temperatuur op te nemen.

Waterdicht

De babythermometers zijn ook waterdicht en kunnen in bad gebruikt worden. Je baby is ontspannen en de introductie en de omgang kunnen gemakkelijker verlopen. Maar ook al zou je babythermometer in de gootsteen vliegen, hij zal niet breken en kan nog steeds gebruikt worden.

Aanbeveling voor leeftijd

De aanbevolen leeftijd van de babythermometer is erg belangrijk. Je moet van tevoren nagaan of de babythermometer geschikt is voor alle leeftijden of dat hij alleen geschikt is voor baby’s vanaf een paar maanden.

Wetenswaardigheden over babythermometers

Wat vertellen de temperaturen op de babythermometer je?

De normale temperatuur van een mens ligt tussen 36,3-37,4 graden. Verhoogde temperatuur wordt gezegd van 37,5-38 graden. Als de temperatuur van je baby in het bereik van 38,1-38,5 graden is, dan heeft hij of zij een lichte temperatuur. Koorts bestaat bij 38,6-39 graden en hoge koorts bij 39,1-39,9 graden. Als je babythermometer een waarde van 40 graden of meer aangeeft, dan heeft je baby erg hoge koorts.

Als je hoge of zeer hoge koorts van 40 graden of meer hebt, moet je onmiddellijk naar een dokter gaan.

Als de temperatuur mild is en de koorts normaal, moet je de temperatuur regelmatig opnemen en een arts waarschuwen als er geen verbetering optreedt.

Wat kan ik doen als mijn kind koorts heeft?

Het is heel belangrijk dat je baby voldoende vocht drinkt als hij of zij koorts heeft, anders kan het verlies van vocht uitdroging veroorzaken. Geschikt, licht verteerbaar voedsel is ook belangrijk om je baby weer op krachten te helpen komen.

Je baby moet voldoende slaap en rust krijgen, zodat het lichaam kan uitrusten en regenereren. Het is ook aan te raden het beddengoed regelmatig te verschonen, want het kan vochtig worden van het zweten. Als er geen verbetering optreedt in de gezondheid en temperatuur van je baby, moet je beslist een arts raadplegen.

Slapen is heel belangrijk voor je baby. Vooral als je baby ziek is en koorts heeft, moet je ervoor zorgen dat hij of zij voldoende rust en slaap krijgt. Maar je lichamelijke warmte is ook belangrijk voor het herstel. Zo krijgt je baby het gevoel dat je er bent en dat hij of zij zich kan ontspannen en niet alleen is. (Beeldbron: Unsplash.com / Brytny)

Hoe maak ik een babythermometer schoon?

Je vindt de schoonmaakinstructies in de gebruiksaanwijzing van je babythermometer, ze zijn erg belangrijk wat hygiëne betreft. Als je de babythermometer niet goed schoonmaakt, kunnen bestaande bacteriën in het rectale gebied zich verspreiden en verdere ziekten veroorzaken. Je kunt speciale schoonmaakmiddelen voor babythermometers kopen. Maar als je niet zeker bent, kun je het gewoon aan de fabrikant of de apotheek vragen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies