Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

117Verzamelde opmerkingen

Wanneer er een baby verwacht wordt, zijn bepaalde aankopen belangrijker dan andere; de wieg, de eerste babykleertjes of de luiers bijvoorbeeld. Ook is het van belang om de babyflessen op tijd in huis te hebben. Het is belangrijk om de tijd te nemen voordat je besluit welke flessen het beste voor je baby zijn.

Tijdens de eerste levensmaanden worden de babyflessen dag en nacht gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, materialen en vormen, daarom is het essentieel om eerst over de behoeften van de baby na te denken. Om deze reden hebben we deze gids voor je samengesteld, om je te helpen bij het kiezen van de beste babyfles.
Belangrijk om te weten

  • De grootte van de babyfles en het materiaal zijn twee aspecten die nauw samenhangen met de leeftijd van de baby. Iedere ontwikkelingsfase heeft zijn specifieke behoeften.
  • De zuigkracht van de baby is van belang bij de aankoop van een fles, hiervan hangt af of je een speen met langzame, normale of snelle toevoer moet kiezen.
  • Het is heel belangrijk dat de babyfles zo hygiënisch mogelijk is, vooral tijdens de eerste weken van de baby. Als er krassen of barstjes in komen moet de fles onmiddelijk vervangen worden.

Onze selectie: De beste babyflessen op de markt

Ook al heb je besloten om je baby borstvoeding te geven, toch zal je op een gegeven moment een fles willen gebruiken. Er zijn een groot aantal modellen verkrijgbaar voor elke ontwikkelingsfase van de baby. Hieronder vind je een selectie van de 5 beste babyflessen die op de markt verkrijgbaar zijn.

De beste babyfles met een speen in de vorm van een borst

Dit is een set van twee flessen van ieder 260 ml. Ditzelfde model is ook verkrijgbaar in: 60 ml, 125 ml en 330 ml. Het materiaal van de fles is polypropyleen en is ergonomisch gevormd. Dit model heeft een ultrazachte speen in de vorm van een borst. De fles is voorzien van een antikrampjesventiel om te zorgen dat lucht niet in de maag van je baby terechtkomt. Het materiaal is hittebestendig, dus kan gesteriliseerd worden zonder problemen.

De beste anti-koliek babyfles

Het anti-koliek ventielsysteem van Dr. Brown’s draagt bij aan het behoud van voedingsstoffen, wat zorgt voor een betere spijsvertering en zodoende voor een betere nachtrust. De set bestaat uit een fles, speen en ventielsysteem waardoor je je baby eenvoudig en comfortabel kunt voeden, wanneer jij dat wilt. Als je baby een meer ontwikkeld drinkpatroon krijgt, kun je het ventielsysteem verwijderen. De luchtpijp tegen darmkrampjes is zeer effectief en handig.

De beste babyflessen en fopspeen

De Difrax startersset voor Newborn en pasgeboren baby’s bestaat uit een anti-koliek babyfles en de meest geaccepteerde fopspeentjes van Difrax. De set is geschikt voor iedereen die net ouder is geworden van een pasgeborene. Difrax staat synoniem voor kwaliteit en dat geldt ook voor deze startersset. De anti-koliek fles helpt je in de strijd tegen krampjes en gulzig drinken. Een ander groot pluspunt is het gemak waarmee je de babyflessen reinigt.

De meest praktische babyfles

De Closer to Nature anti-koliek fles van Tommee Tippee is makkelijk te gebruiken en effectief tegen koliek. De fles is ontworpen met een gevoelige klep en biedt een optimale ventilatie tijdens het voeden. De buis in het midden van de fles geeft met verschillende kleuren aan of de melk voldoende is afgekoeld om je baby te voeden. De inhoud van de fles is 150 ml. De melk stroomt langzaam uit de fles. We vinden tot slot de handige greep erg fijn.

De beste babyfles voor een natuurlijk gevoel

De NUK Nature Sense 150ml fles klein 0-6M is ontwikkeld met gevoel voor natuur, die, vergelijkbaar met de tepel van een moeder, verschillende kleine openingen heeft. Ongeacht of je fles- en borstvoeding combineert of je baby gewoon wil laten wennen aan het drinken uit een flesje, de NUK Nature Sense-speen biedt jou en je kleintje een natuurlijke drinkervaring. Het design is simpel, maar mooi. Dit is de perfecte fles voor ouders die van producten met een natuurlijk uiterlijk houden.

Shopgids: Wat je moet weten over babyflessen

Ook al lijkt een babyfles een eenvoudig product, toch is het kiezen van de geschiktste niet zo makkelijk als je denkt. De keuze van het beste model hangt van verschillende aspecten af, zoals de ontwikkelingsfase van de baby, de ergonomie van de fles of het soort speen. In dit segment beantwoorden een aantal van de meest gestelde vragen over babyflessen.

mother feeds baby

Voor pasgeborenen is een fles van 90 tot 120 ml genoeg.
(Bron: Yanlev: 32228811/ 123rf.com)

Welke soorten babyflessen zijn er verkrijgbaar?

We kunnen babyflessen indelen volgens materiaal, soort speen en de ontwikkelingsfase van de baby. Wat het materiaal betreft, kunnen flessen van polypropyleen of van glas zijn. De eerste zijn lichter en bijna onbreekbaar. De tweede nemen geen geurtjes op en zijn bestand tegen temperatuursschommelingen.

Wat de spenen betreft, deze kunnen van silicone of van rubber (latex) zijn. Qua vorm kunnen ze rond of anatomisch (in de vorm van een tepel) zijn.  Afhangend van het aantal gaatjes, kunnen de spenen ingedeeld worden  in langzame, normale en snelle toevoer. Het soort toevoer wordt bepaald door de zuigkracht van de baby.

Happy mother feeding her baby boy his bottle at home in the bedroom

Voor een makkelijker overgang van borst- naar flesvoeding is een speen in de vorm van de borst een goed idee.
(Bron: Media Ltd: 30926759/ 123rf.com)

De spenen met een langzame toevoer zijn geschikt voor baby’s tijdens de eerste levensmaand. Vanaf 3 of 4 maanden worden de spenen van normale toevoer aangeraden. Als het tijd wordt voor het eerste hapje, dan zijn de spenen met een snelle toevoer het meest geschikt. In dit laatste geval zijn baby’s hier klaar voor vanaf 8 tot 10 maanden.

NVK (Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde)”Elke fles heeft een daarbij passende speen. Verwissel geen spenen van verschillende merken onderling, omdat als de speen los raakt van de fles de baby die dan plotseling in de mond of keel kan krijgen.”

 Wat zijn anti-koliek babyflessen?

Tijdens de voeding gebeurt het dat de baby lucht opzuigt. Dit kan vervelende krampjes veroorzaken voor de baby. Daarom hebben tegenwoordig de meeste zuigflessen een speciaal anti-koliek ventiel. Op deze manier blijft de speen altijd gevuld met voeding.

Teveel lucht opzuigen kan ook andere ongemakken veroorzaken zoals de hik of reflux. Voor deze gevallen zijn de spenen speciaal ontworpen om dit risico te vermijden. De anti-reflux spenen zijn groter en hebben een hoek van 30°.

Wist je dat sommige anti-koliek systemen een ventilatie systeem in de fles hebben?

Welke babyflessen zijn het geschiktst voor pasgeborenen?

Als je een fles voor een pasgeboren baby zoekt, zijn die van glas het meest aan te raden. Deze zijn namelijk makkelijker te steriliseren. Aangezien deze geen geurtjes opneemt, blijft de fles hygiënischer. Wat de inhoud betreft is een babyfles van 90 of 120 ml groot genoeg.

De vorm is ook iets om over na te denken. Tijdens de eerste levensmaand drinkt de baby nog langzaam, zodat het essentieel is dat de fles makkelijk in de hand ligt voor de ouders. Je zou kunnen kiezen voor een ergonomisch of driehoekig ontwerp. Als laatste is het handig om een anti-koliek of anti-reflux model te kiezen om ongemakken voor de pasgeborene te vermijden.

Mother gives to drink water baby

Babyflessen maken de eerste maanden deel uit van de baby’s voeding.
(Bron: Kuzmina: 48931104/ 123rf.com)

Wat is de juiste manier om een babyfles te steriliseren?

Een babyfles moet goed schoongemaakt worden. Het immuun systeem van de baby is nog in ontwikkeling, zodat een goede hygiëne van belangrijk is. Vooral tijdens de eerste levensmaand is het een goed idee om flessen van hittebestendig materiaal te kiezen, bestand tegen de hoge temperaturen van de sterilisator. Glas is een uitstekende optie.

Tegenwoordig bestaan er twee manieren om te steriliseren: de warme of koude (chemische methode). In het eerste geval kun je de fles steriliseren in kokend water, of middels een sterilisator die water omzet in stoom. In het tweede geval wordt de fles ondergedompeld in een vloeistof waaraan bepaalde ontsmettende middelen toegevoegd zijn.

baby milk bottle

Een belangrijk aspect bij de aankoop is de speen.
(Bron: Magone: 69282004/ 123rf.com)

Wanneer moet je een babyfles vervangen?

Soms is alleen steriliseren niet voldoende meer. Dan is het tijd om de fles te vervangen. Dit moet gebeuren als de fles krassen of barstjes krijgt. Het is ook belangrijk om de spenen na te kijken, deze kunnen na een bepaalde tijd gaan slijten. In dit geval moeten ze zo snel mogelijk vervangen worden.

De babyflessen en spenen moeten dus vervangen worden op het moment dat ze er minder goed uit beginnen te zien. Ook moeten ze vervangen worden bij de verschillende veranderingen en behoeften van de baby’s ontwikkeling. Bijvoorbeeld als de fles te klein wordt als de baby meer begint te drinken, of als een speen met een snellere toevoer handiger wordt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is logisch dat ouders de beste babyflessen voor hun baby willen aanschaffen. Het is waar dat deze een belangrijk onderdeel zijn van je baby’s voeding tijdens de eerste levensmaanden, zodat de keuze goed overwogen moet worden. Hieronder vindt je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de babyflessen die je nodig hebt.

  • Leeftijd
  • Materiaal van de babyfles
  • Vorm van de babyfles
  • Spenen
  • Anti-koliek systeem

Leeftijd

De leeftijd van de baby staat nauw in verband met de grootte van de fles. Hoe kleiner de baby is, hoe minder melk hij of zij nodig heeft natuurlijk. Daarom gebruiken baby’s voor hun eerste maand kleinere flessen. Aan een fles van 90 of 120 ml heb je dan meer dan genoeg.

Vanaf  de derde en vierde maand hebben baby’s grotere flessen nodig. Dit betekent dat ze flessen van tussen de 120 en 180 ml moeten gebruiken. Hoewel het aantal voedingen gewoonlijk hetzelfde blijft als tijdens de eerste maand (elke 3 uur ongeveer), hebben ze een grotere hoeveelheid per keer nodig.Vanaf 6 maanden kunnen ze per voeding tussen de 180 en 240 ml drinken.

baby bottle and milk powder on dark grey table

Babyflessen hebben meestal moderne anti-koliek systemen.
(Bron: Magone: 68532555/ 123rf.com)

Materiaal van de babyfles

Veel ouders weten vaak niet welk materiaal het beste is voor de babyflessen. Over het algemeen zijn deze verkrijgbaar in glas en polypropyleen, en beiden hebben hun voor- en nadelen. Die van glas zijn hittebestendig, makkelijk te steriliseren en nemen geen geurtjes op.

De flessen van polypropyleen zijn lichter van gewicht, en daarom kunnen ze handiger in het gebruik zijn dan de glazen flessen. Ze zijn praktisch onbreekbaar en ze kunnen ook gesteriliseerd worden op hoge temperaturen. Een nadeel kan zijn dat ze kunnen verkleuren bij gebruik van sommige voeding, zodat ze er minder lang als nieuw uitzien.

Voordelen Nadelen

Babyfles van polypropyleen

Lichter

Onbreekbaar

De baby kan hem vasthouden

Kan geurtjes opnemen

Verkleurd sneller

Babyfles van glas

Neemt geen geurtjes op.

Hygiënischer

Gaat langer mee

Breekbaar

Zwaarder

Vorm van de babyfles

Vooral pasgeborenen drinken nog heel langzaam en het voeden kan aardig lang duren. Dit betekent dat het essentieel is om flessen te kiezen die comfortabel zijn voor de ouders. De klassieke modellen zijn cylindrisch van vorm en bij veel ouders favoriet. Er zijn ook driehoekige, die makkelijk vast te pakken zijn.

Verder zijn er nog de ergonomische babyflessen. Deze zijn niet alleen ideaal en gemakkelijk vast te houden voor de ouders, maar later ook voor de baby, als hij of zij de fles zelf kan vasthouden.Sommige mensen gebruiken liever een breder formaat flessen. Het voordeel hiervan is dat deze makkelijker te reinigen zijn.

Spenen

Een ander aspect waar je goed op moet letten heeft met de spenen te maken.  Deze zijn voornamelijk verkrijgbaar van rubber (latex) en silicone. De eerste hebben een zachtere textuur en zijn geschikt voor de overgang van borst-  naar flesvoeding. Siliconen spenen zijn hygiënischer en duurzamer. Het nadeel is dat ze minder zacht zijn.

Wat de voedingstoevoer betreft, worden spenen ingedeeld in langzame, normale en snelle toevoer. Deze drie soorten worden afhankelijk van de leeftijd van de baby in deze volgorde gebruikt.

De spenen met langzame toevoer zijn ontworpen voor de eerste levensmaand en hebben een kleiner gaatje. Die met een snelle toevoer laten zelfs dikkere voeding als pap door.

Voordelen Nadelen

Rubber (latex) speen

Zachter

Soepeler

Natuurlijk

Kan geurtjes opnemen

Gaat minder lang mee

Siliconen speen

Hygiënischer

Sterker

Neemt geen geurtjes op

Minder zacht

Minder soepel

Systeem anti-koliek

Steeds meer worden de babyflessen uitgerust met een anti-koliek of anti-krampjes systeem. Als je wilt vermijden dat je baby lucht inslikt tijdens het zuigen moet je controleren of het gewenste model dit systeem heeft. Afhangend van het merk kan de speen een speciaal ventiel hebben dat alleen melk doorlaat wanneer de baby zuigt.

Er zijn ook modellen die een hoek van 30° vormen. Deze anti-reflux modellen verminderen de kans op boertjes of  de hik. Een andere optie is een ingebouwd ventielsysteem in de fles zelf. Hierbij blijft de lucht opgesloten in de fles en stroomt deze niet door naar de speen.

Samenvatting

Babyflessen zul je vroeg of laat nodig hebben voor je baby, tijdens meerdere maanden zullen ze een belangrijk onderdeel van je baby’s voeding uitmaken. Daarom raden we je aan  goed na te denken over de keuze van de fles. Denk aan het materiaal van de fles, de afmeting of het soort speen bijvoorbeeld.

Bovendien moet je bedenken dat een baby meer dan één babyfles zal gebruiken, tijdens zijn ontwikkeling zal hij meerdere nodig hebben al naar gelang de behoeften van elke fase. Ook is het nodig om de flessen op tijd te vervangen.

Vond je ons artikel over babyflessen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden of familie op social media, zodat ook zij de perfecte babyfles kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Famveldman: 60418002/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies