Via een klein scherm kun je als ouder op elk moment zien dat het goed met de baby gaat.
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

114Verzamelde opmerkingen

Babyfoons zijn apparaten waarmee je je baby op elk moment van de dag in de gaten kan houden. Het gaat om producten die in de zorg voor je baby niet onontbeerlijk, maar wel heel erg handig zijn. Doordat er een verbinding is met camera en microfoon, kun jij andere dingen doen, terwijl je weet dat je baby rustig slaapt.

Via een klein scherm kun je als ouder op elk moment zien dat het goed met de baby gaat. Tegelijkertijd kun je met je dagelijkse activiteiten doorgaan. Als je overweegt om een babyfoon aan te schaffen, raden we je aan deze gids te lezen zodat je de beste babyfoon koopt. We hebben in deze gids namelijk een aantal aanbevelingen en tips opgeschreven.
Belangrijk om te weten

  • Babyfoons met camera zijn de meest verkochte babyfoons, aangezien je je baby niet alleen kan horen maar ook zien wanneer die in de wieg ligt.
  • Babyfoons zijn ontzettend handig, vooral in de grotere woningen. Houd in dat geval wel rekening met het bereik van het model dat je op het oog hebt.
  • Sommige modellen bieden tweezijdige communicatie, dat wil zeggen dat de ouders tegen de baby kunnen praten via de babyfoon, zonder dat ze zich naar de babykamer hoeven te verplaatsen.

Onze selectie: De beste babyfoons op de markt

Het aanbod van babyfoons is ontzettend uitgebreid om tegemoet te komen aan alle behoeftes die ouders kunnen hebben. Daarom zijn er allerlei soorten modellen met verschillende ontwerpen en functionaliteiten op de markt te vinden. In deze sectie presenteren we de beste babyfoons die nu op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn, zodat het voor jou makkelijker wordt om een goede keuze te maken.

Eerdere Aanbevelingen

De beste babyfoon met duidelijk beeld en geluid

Zoek je een betrouwbare babyfoon zonder al teveel poespas, voor een aantrekkelijke prijs? Maar één die wel voorzien is van alle essentiële zaken zoals een goed bereik, scherp beeld en helder geluid? Dan biedt deze Easy babyfoon van Luvion precies wat je zoekt.

De camera is geschikt voor gebruik overdag en ’s nachts. Dankzij de terugspreekfunctie kun je ook tegen je kleintje praten. Het apparaat is zeer eenvoudig te bedienen en handig in gebruik.

De babyfoon met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De babyfoon van Alecto is al jarenlang een zeer populair product onder de ouders van pasgeborenen. Het apparaat heeft niet alleen een perfecte prijs-kwaliteitverhouding, het ziet er ook nog eens heel mooi uit.

De draadloze geluidsmelder en babyfoon is niet alleen geschikt om op je kleintje te letten, maar ook als telefoon- en inbraaksignalering en voor ruimte bewaking met een bereik tot 300 meter. Als de batterij bijna leeg is, krijg je een akoestische en visuele waarschuwing.

De beste babyfoon voor in het stopcontact

Met deze Motorola MBP-8 babyfoon hoef je nooit meer rekening te houden met extra batterijen of het opladen van de accu. Je kunt zowel de ouder- als de kinderunit direct in het stopcontact pluggen. Dat vinden we erg handig.

Dankzij de hooggevoelige microfoon hoor je bovendien ieder geluid dat je baby maakt. Ook de LED-lampjes reageren als je kind geluidjes maakt. Het apparaat is zeer eenvoudig te gebruiken en werkt perfect.

Shopgids: Alles wat je moet weten over babyfoons

Voordat je een babyfoon aanschaft, is het aan te raden om rekening te houden met een aantal factoren. Het gaat ten slotte om een apparaat waarmee je je slapende baby in de gaten houdt, kies daarom eentje die het beste past bij jouw behoeftes. Hieronder gaan we in op de meest veelvoorkomende vragen die mensen kunnen hebben over babyfoons.

Babyfoons met camera zijn de meest verkochte babyfoons, aangezien je je baby niet alleen kan horen maar ook zien wanneer die in de wieg ligt.

Een babyfoon is een onmisbaar hulpmiddel voor thuis als je ouder bent geworden.
(Bron: Andriy Popov: 41933965/ 123rf.com)

Wat is een babyfoon en hoe werkt hij?

Een babyfoon is een apparaat om een pasgeboren baby in de gaten te houden. Een babyfoon is voor de meeste ouders iets waarmee ze zichzelf gerust kunnen stellen aangezien ze hun baby vanuit een andere kamer in de gaten kunnen houden. Dankzij de microfoon en/ of camera, kunnen ouders hun baby horen en/ of zien via een apparaat.

Babyfoons bestaan uit twee onderdelen: een zender en een ontvanger. De eerste wordt bij de baby geplaatst, terwijl de tweede bij de ouders is. Afhankelijk van het model, het bereik en de functionaliteiten, kunnen de ouders een oogje in het zeil houden in de babykamer, zonder dat ze fysiek in dezelfde ruimte hoeven te zijn. Bovendien kunnen de ouders verder gaan met hun dagelijkse bezigheden.

Babyfoons zijn ontzettend handig, want door een babyfoon kun je andere dingen doen terwijl je baby aan het slapen is in een andere ruimte.

Wanneer is het handig om een babyfoon te gebruiken?

Babyfoons zijn ontzettend handige apparaten in een heel aantal gevallen. Als je bijvoorbeeld in een grote woning woont, is het erg nuttig omdat je kunt checken of het goed met je baby gaat terwijl je je toch op een afstand van de baby bevindt. Vooral voor personen die voor het eerst ouders zijn geworden, kan een babyfoon enorm veel rust geven.

Veel ouders maken zich zorgen over de zogenaamde wiegendood, ook wel bekend onder de Engelse afkorting SIDS dat komt van sudden infant death syndrome. Wiegendood is een verzamelnaam voor gevallen waarbij baby’s plotseling overlijden in de wieg. De meeste geavanceerde babyfoons hebben sensoren die reageren op abnormaliteiten van de ademhaling van de baby die in de wieg slaapt.

Babyfoons zijn ontzettend handig, vooral in de grotere woningen.

De zekerheid hebben dat het goed met je baby gaat is van onschatbare waarde.
(Bron: Dzmitry Kliapitski: 115810492/ 123rf.com)

Waar moet je een babyfoon installeren?

Je moet allereerst letten op het bereik van de babyfoon, om te weten waar je hem kunt plaatsen. Het bereik is de maximale afstand waarop een ontvanger van de zender kan geplaatst worden om te kunnen functioneren. Over het algemeen is dat, afhankelijk van het model, ongeveer tussen de 100 en de 400 meter.

Wat de zender betreft, deze kun je het best op een veilige afstand van de baby plaatsen.

Als het een babyfoon met camera is, zorg ervoor dat hij op scherpte staat afgesteld, zodat je een scherp beeld krijgt. Denk eraan dat andere elementen kunnen storen, zoals WIFI netwerken, draadloze telefoons of magnetrons. Probeer de babyfoon op enige afstand van dit soort elementen te plaatsen.

Hoeveel types babyfoons bestaan er?

In grote lijnen kunnen we zeggen dat er drie types babyfoons bestaan: met geluid, met video, en met een bewegingssensor. De eerste wordt ook wel een intercom genoemd, is vrij eenvoudig in hoe die werkt en de manier waarop hij functioneert lijkt een beetje op een walkietalkie. De babyfoon met video verzendt beelden en geluid naar een zogenaamde ontvanger.

Deze is daarom completer dan de eerste en hebben een scherm op de ontvanger. De camera van de zender heeft bij bepaalde modellen nachtzicht door middel van infrarood. De babyfoon met sensor is onder de babyfoons het meest geavanceerd, aangezien de babyfoon je adviseert als er bijvoorbeeld iets abnormaals is met de ademhaling van je baby. Hieronder hebben we een schema voor je gemaakt met de verschillende soorten babyfoons, de eigenschappen en de voordelen, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken.

Type babyfoon Eigenschappen Voordelen
Met geluid Overdracht van geluid

Kan eenzijdige of tweezijdige richting zijn

Scherpte van het geluid

Eenvoudige apparatuur

Met video Overdracht van beeld en geluid

Zoom en nachtzicht is mogelijk

Realtime beelden

Hoge definitiebeelden

Met bewegingssensor Overdracht van geluid en beeld

Waarschuwt wanneer de baby abnormaal ademhaalt

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om de beste babyfoon uit te kiezen, is het handig om rekening te houden met een aantal aspecten. Elk model heeft zijn voordelen en of hij geschikt voor je is hangt af van de behoeftes van jou en die van je baby. Hieronder gaan we een aantal aspecten bij langs die belangrijk kunnen zijn bij de aankoop van de babyfoon die het beste bij jou past. Let op deze aspecten om tot de beste aankoop te komen.

Met of zonder camera?

Aangezien er verschillende modellen babyfoons op de markt verkrijgbaar zijn, is het handig om je af te vragen of je een model met of zonder camera wilt. In het geval dat je niet tevreden bent met alleen geluid te kunnen horen, zal je op de prestaties van de camera moeten letten. Let erop of het nachtzicht heeft met infrarood, op die manier kun je ook in het donker je baby in de gaten houden.

Het is aan te bevelen om te zoeken naar een camera is beweegbaar is, op die manier kun je de camera in de beste positie zetten ten opzichte van je baby. Een andere interessante functie is die van de zoom.

Wat betreft het scherm is het aan te bevelen dat die in ieder geval de afmetingen van 2 inch en een hoge resolutie heeft. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de kwaliteit van het beeld is.

Bereik

Het bereik heeft te maken met de maximale afstand waarop de beide onderdelen van een babyfoon, dat wil zeggen de zender en de ontvanger, kunnen functioneren. Dit is een belangrijk aspect, vooral als je een grote woning hebt. Daarom is het goed om te weten wat de oppervlakte van je woning is wanneer je een babyfoon uitzoekt, zodat je een geschikte babyfoon aanschaft.

Het is niet verrassend dat als afstand tussen de kamers te groot is, dat de zender van de babyfoon de ontvanger niet kan bereiken. Over het algemeen ligt het bereik tussen de 100 en 400 meter. Als je de babyfoon in een kleine woning gaat gebruiken, is dit niet een factor waar je je zorgen over hoeft te maken.

Wist je dat het bereik van babyfoons over het algemeen wel tussen de 100 en 400 meter ligt? Zeker in een kleinere woning is dit meer dan voldoende om de afstand tussen jou en je baby te overbruggen.

Accuduur

Een ander belangrijk aspect is de autonomie van de babyfoon. Dit bepaalt namelijk hoe lang de babyfoon werkt. De meeste actuele modellen hebben een accu van hoge kwaliteit die kunnen worden opgeladen als ze worden aangesloten in het stopcontact. Er bestaan ook apparaten die functioneren met batterijen.

In deze zin is het erg handig om een babyfoon te kopen die een accu heeft met voldoende gebruiksduur. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat de babyfoon niet midden in de nacht afslaat. Er zijn tegenwoordig modellen op de markt te vinden die een accuduur van ongeveer 7 uur hebben, wat behoorlijk acceptabel is.

Sommige modellen bieden tweezijdige communicatie

Je babyfoon met camera moet zo goed mogelijk op de baby en de wieg staan afgesteld.
(Bron: luliia Albul: 79795589/ 123rf.com)

Communicatie

De communicatie van de babyfoons kunnen zowel eenzijdig als tweezijdig zijn. In het eerste geval gaat het om een babyfoon die de geluiden van de baby overbrengen. In het tweede geval kan de babyfoon zowel de geluiden van de baby als de stem van de ouders naar de eenheid van de baby overbrengen.

De laatsten (de tweezijdige babyfoons) zijn de favoriete keuze van veel ouders, aangezien je op die manier de baby kunt geruststellen, zonder dat je in dezelfde kamer hoeft te zijn. Als je baby in huilen uitbarst of op een andere manier onrustig is, hoef je in de eerste instantie niet naar de baby toe te gaan, maar kun je eerst proberen de baby via de babyfoon gerust te stellen.

Soms volstaat het om door een babyfoon te praten of te fluisteren om een baby te kalmeren zodat de baby weer in slaap kan vallen.

Energiezuinigheid

Tegenwoordig hebben de meeste modellen een stand eco of energiebesparing. Met deze stand is de gebruiksduur van de accu veel langer. De energie kan op verschillende manieren bespaard worden, bijvoorbeeld doordat doordat het scherm enkel aangaat wanneer er geluid wordt waargenomen door de babyfoon, in plaats van dat het scherm constant aan staat zodat de ouders te alle tijde hun baby kunnen checken.

Er bestaan ook modellen met een bewegingssensor, waarbij het scherm alleen maar aangaat wanneer er beweging wordt waargenomen in de babykamer. Door deze opties wordt er geen onnodige accu en energie verbruikt door de babyfoon terwijl je toch van alle voordelen van de babyfoon kunt genieten.

Het aanbod van babyfoons is ontzettend uitgebreid om tegemoet te komen aan alle behoeftes die ouders kunnen hebben.

Als je voor een babyfoon kiest met veel functies, heb je alles in één apparaat, wat veel ruimte bespaart.
(Bron: belchonock: 15756855/ 123rf.com)

Extra’s

Tot slot kun je overwegen om een babyfoon met extra functies aan te schaffen, die hoewel ze niet essentieel zijn, wel uitermate handig kunnen uitpakken. Eén van die extra’s die veel wordt gebruikt is een nachtlampje. Dit kan een beetje een overbodige functie lijken, maar hierdoor voelt je baby zich minder angstig in een donkere kamer.

Er bestaan ook modellen waarbij er slaapliedjes afgespeeld kunnen worden die je baby helpen in slaap te vallen. Een andere interessante extra is een thermometer, waarbij je de temperatuur van de babykamer in de gaten kunt houden zodat die altijd optimaal is voor je baby. Ook zijn er babyfoons met alarm of met verschillende camera’s die aangesloten zijn op een enkele ontvanger.

Samenvatting

Babyfoons zijn apparaten die heel handig zijn aangezien ze je helpen om je baby op ieder gewenst moment in de gaten kunt houden. Het voordeel van een babyfoon is dat je niet fysiek in dezelfde kamer aanwezig hoeft te zijn en je door kunt gaan met je dagelijkse bezigheden uit te voeren. Het is voldoende om een babyfoon dicht in de buurt te hebben om de zekerheid te hebben dat het goed met je baby gaat.

Aangezien er geen leeftijdslimiet aan een babyfoon zit, kun je hem gebruiken tot je zelf noodzakelijk vindt. Het zou zelfs handig kunnen zijn om een babyfoon te gebruiken als je kind al wat ouder is en in zijn eigen kamer speelt bijvoorbeeld. Let erop dat er verschillende modellen en merken bestaan, zodat je altijd een babyfoon kunt vinden die past bij jouw behoeftes.

Als je dit een leuke gids gevonden hebt, deel het dan op je social media of laat een commentaar achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Badaev: 75112730/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies