Babygym
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

123Verzamelde opmerkingen

Als ouders zijn er maar weinig dingen waar we ons meer zorgen over maken dan over de ontwikkeling van onze baby. Daarom gebruiken we producten die speciaal ontworpen zijn om onze kleintjes te helpen groeien, zoals babygyms, ook wel activitygyms of speelmatten genoemd. Komen ze je bekend voor?

Hoewel dit soort babyproducten vele voordelen bieden voor de ontwikkeling van verschillende capaciteiten tijdens de eerste levensmaanden, zijn we er misschien niet helemaal vertrouwd mee. Deze praktische gids over babygyms geeft ons de belangrijkste informatie hierover.
Belangrijk om te weten

 • De relatie die de baby met zijn omgeving creëert is van fundamenteel belang voor zijn toekomstige ontwikkeling, zowel in fysiek als intellectueel opzicht. Een baybgym kan een uitstekend hulpmiddel zijn voor het trainen van de beentjes en armpjes van de baby en voor het ontwikkelen van de juiste psychomotorische vaardigheden.
 • Dankzij babygyms leren baby’s kleuren, figuren, vormen of geluiden onderscheiden, en kunnen ze voortdurend met ze spelen in een leerproces dat ook leuk is. Het is een zeer compleet, nuttig en praktisch product, en er bestaan verschillende soorten.
 • Bij het kopen van een babygym is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de leeftijd en de grootte van je baby en de speeltjes van het speelrekje.

Onze selectie: De beste babygyms op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de beste babygyms voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte babygym een stuk eenvoudiger.

De beste 3-in-1 activity gym

Op een zachte speelmat met twee speelbogen houden vijf speeltjes en een schattige muziekleeuw je baby bezig met grappige geluidjes en muziek. Makkelijk mee te nemen. De muziek speelt 10 minuten en de speeltjes kunnen steeds op een andere plaats worden gehangen! Alles is makkelijk op te vouwen en mee te nemen.
De speelmat kan in de wasmachine gewassen worden.

De babygym bevordert de ontwikkeling van baby’s fijnmotorische en grofmotorische vaardigheden, denkvermogen en probleemoplossende vaardigheden. Muziek, grappige geluidjes en vrolijke kleuren stimuleren baby’s zintuigen. Als je baby groter is kun je de muziekbox ook apart gebruiken. De babygym werkt op 2 AA-batterijen.

De beste speeltrapeze voor baby’s

De complete babygym van Little Dutch is gemaakt van stevig hout en wordt inclusief speeltjes geleverd. Wanneer je baby lekker wakker is en op een speelkleed of in de box ligt, kan hij/zij zich goed vermaken door met de verschillende zachte speelfiguurtjes aan de houten babygym te spelen. Een babygym stimuleert de coördinatie van de handjes en de oogjes en prikkelt de zintuigen. Deze babygym is verkrijgbaar in blauw en roze en is geschikt voor baby’s van 0 tot 6 maanden.

Het leukste interactieve speelkleed

Deze speelmat van Vtech heeft drie manieren om te spelen, leren en ontdekken. De allerkleinsten kunnen spelen met de drie diertjes en het spiegeltje van de boog, oudere baby’s kunnen liggend op de buik of zittend spelen met het activiteitenpaneel. De pianotoetsen van het elektronisch activiteitenpaneel laten kennismaken met kleuren, vormen en dieren.

De vier speeltjes die aan de boog hangen kunnen ook eenvoudig aan een kinderwagen bevestigd worden. Het elektronisch paneel beschikt over 20 melodietjes en 6 gezongen liedjes. De speelmat is eenvoudig te verwijderen om gewassen te worden in de wasmachine. Het design is stevig en duurzaam, het volume is afstelbaar. Geschikt voor baby’s van 0-24 maanden.

De babygym met het mooiste ontwerp

Deze babygym van Skip Hop heeft maar liefst 17 activiteiten ter bevordering van de baby’s ontwikkeling. Het bestaat uit 5 verschillende dieren die je kunt ophangen, die verschillende zintuigen van je baby stimuleren. De speeldeken bestaat uit verschillende texturen, zoals knisperende bladeren, piepende bloemen en een babyveilige spiegel in de stam van de boom.

Het activiteitengym is in 2 minuten in elkaar gezet. Behalve de extra grote speeldeken, krijg je ook nog een comfortabel kussen voor ondersteuning voor als je baby op zijn buik wil liggen. Er zijn van dit merk verschillende motieven te verkrijgen, de speeltjes zijn ook aan een kinderwagen te bevestigen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over babygyms

Het is van groot belang dat je voordat je een babygym koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Ouders zijn altijd bezorgd over de veiligheid van hun baby.
(Bron: Oksana Kuzmina: 33021540/ 123rf.com)

Wat is een babygym en wat zijn de voordelen ervan?

Een babygym is een speelrek voor baby’s waaraan verschillende elementen hangen, zodat de baby zich al spelend kan vermaken en leren. De speeltjes die aan de boog hangen (o.a. knuffeldieren, gekleurde ballen of rammelaars) zijn speciaal ontworpen om het psychomotorische vermogen en het bewegingsapparaat van de baby te ontwikkelen.

Dit type speelgoed biedt grote voordelen voor baby’s in de eerste maanden van hun leven, omdat het het moment is waarop ze beginnen hun handen en benen te gebruiken terwijl ze gelijktijdig proberen om de speeltjes te pakken die aan het rek hangen. Deze objecten hebben verschillende texturen en kleuren, wat zeer stimulerend voor baby’s is.

Een babygym is een speelrek voor baby’s waaraan verschillende elementen hangen, zodat de baby zich spelenderwijs kan vermaken en leren.
(Bron: deymos: 66973082/ 123rf.com)

Op deze manier worden, naast de psychomotorische vaardigheden, ook het tastgevoel en het zicht van de baby’s bevorderd. De babygym helpt ook om zelfstandigheid van ons kind te bereiken, want met dit element kan het zich alleen vermaken, zonder dat er een volwassene bij moet zijn. Tot slot kunnen we ook nog de toename van flexibiliteit en kracht als voordeel noemen.

 • Vermaak
 • Psychomotoriek
 • Ontwikkeling van zicht en tastzin
 • Spierversterking
 • Meer coördinatie
 • Bewustwording van het lichaam en de omgeving

Vanaf welke leeftijd kan de babygym worden gebruikt?

Hoewel het in alle gevallen weer anders is, is het normaal dat baby’s niet reageren op de verschillende stimuli todat ze drie maanden zijn. Vanaf die leeftijd beginnen ze met hun handen en voeten te grijpen naar objecten die ze aantrekkelijk vinden. En dit is het doel van de babygym.

Daarom is het ideale moment om dit speelgoed te gaan gebruiken vanaf drie maanden. In het begin zal de baby de hele tijd liggen, maar beetje bij beetje zul je merken hoe hij zich probeert op te richten. We moeten de verschillende soorten babygyms die er zijn aanpassen aan de ontwikkeling van de baby.

Dit type speelgoed biedt grote voordelen voor baby’s tijdens de eerste levensmaanden.
(Bron: Yevheniia Ustinovska: 26765803/ 123rf.com)

Dus in het begin kun je kiezen voor een babygym die bestaat uit een speelmat voor de baby om op te liggen, maar na verloop van tijd, kunnen we andere soorten gebruiken die je kunt vastmaken aan de kinderwagen of die zo gemaakt zijn dat de baby er zittend mee kan spelen. Het belangrijkste is om het kind op verschillende manieren te stimuleren.

Tot welke leeftijd kan de babygym gebruikt worden?

Hoewel het gebruik van een babygym de intellectuele en lichamelijke ontwikkeling van de baby bevordert, is het niet raadzaam om het langer dan nodig is te gebruiken, omdat het contraproductief kan zijn. Kinderen groeien enorm snel en voordat je er erg in hebt beginnen ze te kruipen en pasjes te maken. Op dat moment moeten we stoppen met het gebruik van dit speelgoed.

Wanneer ons kindje begint te lopen, zijn de prikkels die een dergelijk speeltje biedt niet langer voldoende om verder te groeien. Daarnaast is het niet aan te raden dat kinderen te veel op hun rug liggen, ze moeten wennen aan nieuwe houdingen. Dan is het tijd om plaats te maken voor ander speelgoed.

Welke speeltjes kan een babygym hebben?

Gelukkig is het gebruik van babygyms wijdverbreid en kunnen we een grote verscheidenheid aan speeltjes vinden om aan het speelrek te hangen. Van accessoires in verschillende kleuren en vormen tot speeltjes die geluiden en muziek maken, of sommige met spiegels en felkleurige elementen die de aandacht van baby’s trekken.

 • Gekleurde speeltjes: In een eerste stadium worden zwart-witte hangers aanbevolen voor visuele stimulatie. Later worden andere kleuren toegevoegd voor multisensorische stimulatie.
 • Textuur: Om het tastgevoel van de baby te stimuleren en bij elk speeltje verschillende sensaties te creëren.
 • Geluiden en muziek: De baby ontwikkelt zijn gehoor en is verrast door de verscheidenheid aan geluiden die hem bereiken. Bovendien zijn deze speeltjes zeer aan te bevelen om baby’s te kalmeren.
 • Spiegeltjes: Om de hersenstimulatie en de belevingswereld van het kind te bevorderen. Dankzij de spiegels begint de baby de bewegingen die hij maakt te herkennen en verbetert hij de coördinatie.
 • Reflecterende speeltjes: De reflecterende elementen trekken ook de aandacht van de baby en houden hem bezig.

Binnen dit brede aanbod zijn er talloze combinatiemogelijkheden. Het zal ervan afhangen wat je kindje het leukste vindt en waar hij het meest van geniet. Tegenwoordig kunnen we zelfs speeltjes vinden die afzonderlijk worden verkocht en die we aan het speelrek van de baby kunnen ophangen zodat hij niet altijd dezelfde speeltjes ziet.

Is een babygym veilig voor de baby?

Ouders zijn altijd bezorgd over de veiligheid van hun baby. En dat is nogal logisch. Wat er heel vaak gebeurt is dat, met dit soort speelgoed dat de zelfstandigheid van het kind bevordert, het moeilijk voor ons is om ons er niet mee te bemoeien. Daarom zijn deze speelmatten ontworpen om je kind veilig te houden.

Toch is het belangrijk dat we bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Zelfs als we de baby zelfstandig laten ontdekken, spelen en leren met de speeltjes, moeten we hem nooit uit het oog verliezen. Wat het speelrek zelf betreft, moeten we ervoor zorgen dat alle accessoires goed vastzitten en dat ze niet kapot zijn, om te voorkomen dat de baby kleine stukjes inslikt.

Rob van LaerePapablogger
” Ik begrijp dat het misschien niet helemaal past in je landelijk opgezette huiskamer of jouw summer beach house, maar probeer het kinderspeelgoed niet af te stemmen op je interieur. Jouw baby ontwikkelt namelijk vrij weinig als de babygym gemaakt is van blank hout met wit geverfde speeltjes. Koop gewoon die felgekleurde van Fisherprice of EuroBaby en zie hoe snel jouw baby  grijpbewegingen maakt naar de babygym.”

Als de babygym is goedgekeurd en voldoet aan de veiligheidsrichtlijnen, hoeven we ons geen zorgen te maken en kunnen we gerust zijn terwijl de baby speelt, ontdekt en leert met de verschillende speeltjes. Ook al is het soms niet eenvoudig, toch moeten we ons kind de wereld zelfstandig laten ontdekken.

Zijn er veiligheidsrichtlijnen voor babygyms?

Zoals bij al het speelgoed dat door kinderen wordt gebruikt, moet de babygym voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd in de Europese richtlijn 2009/48/EG, die de veiligheid van dit soort artikelen regelt. Deze verordening schrijft voor dat al het speelgoed de CE-markering moet hebben, die de aanbevolen leeftijd aangeeft.

Wat speelgoed voor kinderen onder de zesendertig maanden betreft, wordt in de richtlijn de nadruk gelegd op het belang om ervoor te zorgen dat het artikel geen kleine onderdelen bevat of los kan raken, teneinde het risico van verstikking te verminderen. Ook staat er dat dit speelgoed geen scherpe metalen of glazen randen mag hebben.

Wat moet ik doen als mijn baby zich verveelt met de babygym?

Als je merkt dat de baby zich verveelt of niet meer naar de speeltjes kijkt, kun je ze vervangen door nieuwe die weer verrassend zijn. Zoals we al eerder zeiden, zijn er universele accessoires, zodat je ze kunt ruilen en de interesse van je kind langer kunt vasthouden. Hier zijn enkele tips:

 • Het is aan te raden om je baby niet langer dan een uur achter elkaar in de babygym te laten liggen, want als het kind te lang in dezelfde positie blijft, verliest hij sneller zijn interesse.
 • Hoewel het aan te raden is om de baby zelfstandig te laten spelen, is het in het begin goed als de ouders de speeltjes aanraken om hun aandacht te trekken.
 • Het is handig om genoeg speeltjes te hebben zodat je ze kunt verwisselen als je merkt dat de baby zich verveelt.
 • Het is ideaal om verschillende soorten speeltjes te combineren.
 • Je kind kan zich vervelen omdat hij het speeltje ontgroeid is en het tijd is om over te stappen op ander speelgoed. Maar pas op, want soms is het de overdaad aan speelgoed die de verveling veroorzaakt.
 • Wanneer baby’s te veel prikkels krijgen, weten ze niet waar ze naar moeten kijken en verliezen ze uiteindelijk de interesse in wat er voor hen ligt. Hetzelfde geldt als we ze ook van buitenaf stimuli laten zien als ze zich in de babygym bevinden. Daarom moeten we dat vermijden.

Wat is vroege stimulatie en hoe wordt dit met de babygym bevorderd?

Als we het hebben over speelgoed zoals babygyms hebben, hoor je vaak dat deze zeer gunstig zijn voor vroege stimulatie, maar misschien weet je niet precies wat dat betekent. Het is gewoon het geheel van activiteiten waarmee we de ontwikkeling van de lichamelijke en psychische capaciteiten van de baby bevorderen.

Het is zeer aan te raden om dit soort capaciteiten in een vroeg stadium te ontwikkelen, omdat ze rechtstreeks verband houden met de latere groei van het kind. Binnen de vroege stimulatie maken we onderscheid tussen de grove motoriek, dat wil zeggen de grote bewegingen van de baby, en de fijne motoriek, de meer nauwkeurige bewegingen.

Als we beide motorische vaardigheden stimuleren, zullen we het kind helpen om zijn lichaam en zijn bewegingen te controleren. En dit is een ander belangrijk doel van het gebruik van babygyms. Het gaat er tenslotte om ons kind te helpen groeien.

Zijn er babygyms voor tweelingen?

Als we een tweeling hebben, vinden we het als ouders heerlijk als ze samen spelen en tijd naast elkaar doorbrengen. En daar hebben we gelijk in, want het is zeer positief voor hen en hun toekomstige relatie. In dit geval hoeven we ons geen zorgen te maken. Ook daar hebben de babygym-fabrikanten aan gedacht.

Er zijn babygyms of speelmatten die speciaal voor deze gevallen zijn ontworpen. Ze hebben twee keer zoveel ruimte zodat de tweeling samen kan spelen. De enige voorzorgsmaatregel die we moeten nemen is dat er genoeg speeltjes zijn zodat ze er allebei plezier van kunnen hebben en kunnen leren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een babygym om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de babygym te vinden die het beste bij jou en je baby past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de babygym die je nodig hebt:

Leeftijd

De leeftijd van onze baby is een fundamentele maatstaf om te weten of dit artikel nuttig is of niet, bij het kiezen van een babygym. We hebben al eerder gezegd dat de minimumleeftijd voor het gebruik van dit soort speelgoed drie maanden is. Als het kind jonger is, zal hij niet weten wat hij ermee moet doen.

Het ideale interval voor het gebruik van de babygyms is tussen de drie en zes maanden, aangezien dit het moment is waarop de baby het meest zal leren met dit speelgoed.

Binnen dat tijdsbestek kunnen we de speeltjes vervangen en aanpassen aan de ontwikkeling en groei van ons kind.

Grootte van de baby

We weten dat elke baby weer anders is, dus soms heeft de leeftijd niet veel met de grootte van het kind te maken. Daarom is het belangrijk dat we niet alleen rekening houden met de leeftijd, maar ook met de grootte van ons kind om een babygym te kopen dat geschikt is voor hem. Het is ideaal als de baby net bij de speeltjes kan, maar ze moeten ook weer niet te dichtbij hangen.

Als de baby heel gemakkelijk bij de speeltjes komt, hoeft hij geen moeite te doen om zijn spieren te trainen. Dat betekent niet dat het te moeilijk gemaakt moet worden, want als ze er niet bij kunnen, kunnen ze zich vervelen en dat is ook niet goed. Hierbij moet je een balans zien te vinden.

Speeltjes

De verschillende accessoires die aan het speelrek hangen zijn bepalend voor dit speelgoed, dus hoe groter de variatie, hoe groter het vermaak en het leren van de baby. In dit geval is de diversiteit van de speeltjes essentieel. We moeten ervoor zorgen dat er speeltjes van verschillende kleuren en texturen zijn.

Er zijn ook speeltjes die geluiden maken en die baby’s veel stimuleren. We kunnen zelfs hangers met spiegels vinden, waar kinderen dol op zijn en die de ontwikkeling van het zicht bevorderen. Het is een goed idee om verschillende accessoires aan de boog te hangen, zodat de baby elke dag verrast wordt. Een goede truc is om ze regelmatig te veranderen.

Materiaal

We moeten weten dat onze baby, zodra hij merkt dat hij al die speeltjes aan kan raken, elk voorwerp in zijn mond zal stoppen. En dit is waar het belang ligt van het materiaal van de babygym. Het mag geen giftige bestanddelen bevatten.

En naast de veiligheid van de baby is het materiaal ook essentieel voor het schoonmaken van de babygym. De gezondheid van onze baby is belangrijk voor ons, dus we moeten het speelgoed zo schoon mogelijk houden. Er zijn materialen, zoals stof, die je gewoon in de wasmachine kunt doen zodat ze er weer als nieuw uitkomen.

Kwaliteit

Tot slot is de kwaliteit van de babygym ook van fundamenteel belang. Bij dit criterium moeten we allereerst aandacht besteden aan de bestendigheid van het speelgoed. Hoe steviger het is, hoe kleiner de kans zal zijn dat het in kleine stukjes zal breken die de baby in zijn mond kan stoppen of waarmee hij zich kan verwonden.

Een goede kwaliteit van het product zal ook mogelijke allergieën bij het kind tijdens het spelen voorkomen. Tot slot moeten we begrijpen dat hoe beter de babygym is, hoe comfortabeler deze voor de baby zal zijn en hoe beter hij zich bij de activiteiten zal voelen. Het is een goed idee om ons te laten adviseren door specialisten om de juiste keuze te maken.

Samenvatting

Als ouders vinden we het heerlijk om te zien hoe onze baby groeit en zich ontwikkelt. Een babygym is het ideale speelgoed vanaf de leeftijd van drie maanden, wanneer onze baby zich in de wereld om zich heen begint te interesseren en op verschillende prikkels begint te reageren. Met deze babygyms leren baby’s terwijl ze zich vermaken.

Je zult zien hoe de baby de vormen, kleuren en texturen van de hangende speeltjes onderscheidt en hoe hij zich verbaast over de verschillende voorwerpen. In een poging om elk speeltje te bereiken, oefent de baby zijn spieren en ontwikkelt hij zijn psychomotorische vaardigheden. Het is zonder twijfel het speelgoed dat de eerste maanden favoriet zal zijn bij je baby en jullie zelf.

Vond je ons artikel over babygyms interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte babygym voor hun baby’s kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Ekaterina Pokrovsky: 114350251/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies