Laatst bijgewerkt: 15-11-2019

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Als muggenbeten vervelend zijn voor volwassenen, dan kun je wel nagaan hoe het voor een baby moet zijn. Daarom zijn klamboes (babymuggennetten) essentieel om de allerkleinsten tegen deze insecten te beschermen. Het beste van deze producten is dat ze, afhankelijk van het model, geschikt zijn voor zowel een wieg als voor een kinderwagen of een Maxi-Cosi.

Er zijn zo veel dingen om aan te denken wanneer er een baby op komst is, dat het voor de hand ligt om de baby klamboe te vergeten. Met name in de zomermaanden zal je ze echter bijzonder handig vinden. Hieronder vindt je een gids voor het kopen van de beste klamboe voor baby’s, evenals een aantal tips en andere zaken om te overwegen.
Belangrijk om te weten

  • De babyklamboe houdt je baby uit de buurt van muggen en andere insecten zodat hij of zij rustig kan slapen of in de wandelwagen kan rijden.
  • Er zijn universele modellen die aan elke structuur kunnen worden aangepast, of het nu gaat om de wieg, de kinderwagen, het baby-autostoeltje, de reiswieg of het kinderbedje.
  • Verzeker je ervan dat het gaas van het muskietennet lucht doorlaat en optimaal zicht biedt om je baby op elk moment in de gaten te kunnen houden.

Onze selectie: De beste babyklamboes op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste babyklamboes voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de ideale babyklamboe  wat eenvoudiger.

Ultranatura Luna Muggennet

Deze babyklamboe voor een grotere wieg of kinderbed biedt een effectieve bescherming tegen alle soorten insecten. De klamboe is snel en eenvoudig te installeren, het montagemateriaal wordt meegeleverd.

Het materiaal van het gaas is zeer licht (100% polyester) en heeft een perfecte luchtcirculatie dankzij de 1,2 mm kleine mazen. Met spanring aan de bovenkant, zodat de klamboe ruim om het bed valt. Als de baby wat groter is  en begint te grijpen, moet er wel opgelet worden dat deze er niet in verstrikt kan raken.

Laloona Universeel Muggennet voor kinderwagen & buggy

Dit 3-in-1 muggennet is geschikt voor de kinderwagen, buggy’s en reisbedjes. Het materiaal is 100 polyester, heeft zeer fijne mazen en is machinewasbaar op 30°C. Het muggennet is eenvoudig te gebruiken: Je spant het in enkele seconden over je kinderwagen, het elastiek zorgt voor de nodige grip.

Het insectennet is eenvoudig mee te nemen en op te bergen, het is zeer klein opvouwbaar en weegt slechts 50 gram. Het materiaal is gegarandeerd scheurbestendig en kan wel tegen een stootje. Onmisbaar voor je babyuitzet om met je baby van de zomer te genieten.

Zamboo Muggennet voor babyschalen

Met dit insectennet dat speciaal voor alle gangbare merken babyschalen (Maxi-Cosi) bestemd is, komt je baby de zomer door zonder door muggen en andere insecten gebeten te worden. Het net van 100% polyester heeft fijne mazen en heeft een elastische band, zodat deze eenvoudig om de draagschaal gespannen kan worden.

De kleine opening maakt het mogelijk om de babydrager aan de handgreep te dragen, maar laat geen insecten binnen. Dit muggennet is in een hoesje heel eenvoudig op te bergen en is wasbaar in de wasmachine op 30°C. Sterk en bestand tegen scheuren, kan tegen een stootje.

Reer Muggennet voor kinderbedjes

Dit model muggennet is eenvoudig en betaalbaar, maar is geschikt voor de kleinere kinderwiegen. Het bedekt het kinderbedje volledig aan de bovenkant en de zijkanten waar de spijlen zijn, voor alle kinderbedden van 60 x 120 cm en 70 x 140 cm. Zo kun je gerust zijn dat je baby niet gestoken zal worden. Bovendien kan de baby er niet in verstrikt raken zoals bij een hangende klamboe zou kunnen gebeuren.

Het materiaal bestaat uit 100% polyester, is ademend en kan gemakkelijk gewassen worden,  op 30°C in de wasmachine. Eenvoudig mee te nemen als je met je baby op reis gaat. Een goede prijs/kwaliteit verhouding, niet voor niets een bestseller.

Diago babyklamboe voor wiegen met hemeltje.

Niets is vervelender dan muggen op warme zomernachten thuis of in bepaalde vakantielanden. Voor je baby is dit niet alleen vervelend maar zelfs gevaarlijk voor de gezondheid.  Dit muskietennet is ideaal voor kinderbedjes en wiegen met een hemeltje tot 70 x 140 cm. Om het net te bevestigen, plaats je het eenvoudigweg over de stof van het hemeltje en strijk je het over het hele bed.

Het net is gemaakt van 100% polyester (zonder optische witmaker) en kan in de machine gewassen worden. De stof heeft zeer fijne mazen zodat je gerust met je baby de zomer door kunt komen. Het hemeltje wordt niet bijgeleverd.

Shopgids: Alles wat je moet weten over babyklamboes

Voordat je een babyklamboe koopt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende aspecten. Het zijn zeer handige accessoires, maar bedenk eerst goed wat je behoeften zijn. Evalueer voor welke gelegenheden je de klamboe nodig hebt of welke maat je zoekt. Dit zijn enkele van de factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

De babyklamboe houdt je baby uit de buurt van muggen en andere insecten zodat hij of zij rustig kan slapen of in de wandelwagen kan rijden.

Omdat de muggennetten elastische randen hebben, passen ze vrijwel overal op.
(Bron: Gorlov: 105416246/ 123rf.com)

Waar zijn babyklamboes van gemaakt?

Babyklamboes kunnen in verschillende materialen worden geleverd. Eén van de meest gangbare is polyester, omdat het een sterke en stevige stof van goede kwaliteit is. Een ander materiaal dat vrij vaak voorkomt is katoen. Het is een stof die ook aardig sterk is en niet zo snel zal scheuren.

Het gaas moet zacht en licht aanvoelen en de lucht moet vrij kunnen circuleren. De meeste modellen zijn voorzien van een elastische band aan de randen, zodat het bij verschillende oppervlakken gebruikt kan worden.

foco

Kijk altijd even goed na of het elastiek niet makkelijk uitrekt.

Hoe moet je een babyklamboe bevestigen?

Er zijn vele modellen universele babyklamboes op de Nederlandse markt. Dit betekent dat ze geschikt zijn voor reiswiegen, kinderwagens, buggy’s of autostoeltjes. Deze zijn het meest gewild vanwege hun eenvoudige installatie. Je hoeft alleen maar het oppervlak goed te bedekken met behulp van de elastische band.

De installatie van vaste muskietennetten, zoals bijvoorbeeld die met een aan het plafond bevestigd hemeltje, kan echter ingewikkelder zijn. In dit geval kan het gebruik van gereedschap nodig zijn bij het ophangen van de klamboe. Hieronder leggen we je uit waar je nog meer op moet letten

Er zijn universele modellen die aan elke structuur kunnen worden aangepast, of het nu gaat om de wieg, de kinderwagen, het baby-autostoeltje, de reiswieg of het kinderbedje.

Geniet van een heerlijk ritje met je baby zonder je zorgen te maken over muggen of andere insecten.
(Bron: Gorlov: 113436251/ 123rf.com)

Welke soorten babyklamboes zijn er?

Er zijn verschillende soorten babyklamboes, maar we zullen ons richten op de meest voorkomende. Aan de ene kant zijn er die van het universele type die een elastieken band hebben en compatibel zijn met de meeste wiegjes, kinderwagens of buggy’s. Deze zijn meestal het gemakkelijkst in het gebruik en zijn perfect om overal mee naar toe te nemen.

Als je op zoek bent naar een muskietennet voor het kinderbedje, dat wil zeggen van meer permanente aard, dan is een klamboe met een hemeltje een geschikt model. Deze wordt meestal vastgehaakt aan het plafond en hangen aan beide zijden van de wieg. De muskietennetten met spanringen zijn ook erg handig omdat ze de baby beschermen en heel ruim om de wieg hangen.

Kan ik een babyklamboe in de wasmachine wassen?

De meeste babyklamboes op de markt zijn machinewasbaar. Het is echter raadzaam om het etiket met de wasvoorschriften van de fabrikant te raadplegen. Aangezien ze gemaakt zijn van makkelijk wasbare materialen, zoals polyester of katoen, zijn ze meestal geschikt om in de wasmachine te wassen.

Over het algemeen kunnen veel modellen in de machine worden gewassen op een temperatuur tot 30°C. Het feit dat ze geschikt zijn voor gebruik in de wasmachine maakt het onderhoud veel gemakkelijker. Zo kan het muskietennet altijd in optimale conditie zijn voor de baby.

Lauri ten GrotenhuisExpert Woning en Huishouden, Consumentenbond

“Verwijder het hemeltje zodra de baby groot genoeg is om eraan te trekken.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je er over denkt om een babymuggennet te kopen, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Het is goed om te weten wat de behoeften van jou en je baby zijn voordat je een model kiest. Hier zijn de aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een babyklamboe.

Ontwerp en afmeting

Zowel het ontwerp als de grootte zijn twee aspecten om in beschouwing te nemen. Het is een feit dat klamboes qua ontwerp meestal vrij eenvoudige items zijn. Meestal is het een soort gaas met een elastiek aan de randen, zodat het zich kan aanpassen aan verschillende oppervlakken. De meest voorkomende kleuren zijn wit en grijs.

Het ontwerp van het muggennet voorkomt dat muggen in de buurt van de baby komen en zorgt er tegelijkertijd voor dat de lucht normaal kan circuleren. Houd wat betreft de grootte rekening met de plaats waar je de klamboe wilt gebruiken. Meet de wieg, het wagentje of de structuur in kwestie om er zeker van te zijn dat het muskietennet deze in zijn geheel kan bedekken.

Kleur van de klamboe Voordelen Nadelen
Wit optimaal zicht Vlekken vallen meer op
Grijs Esthetische kleur Minder doorzichtig
Zwart Verbergt vlekken Niet iedereen houdt ervan

Gewicht

Het gewicht is een andere essentiële factor waarmee je rekening moet houden. Vooral als je van plan bent om het muskietennet overal mee naartoe te nemen en het te gebruiken wanneer je het nodig hebt, is het van wezenlijk belang. In dit geval is het ideaal dat het model dat je kiest licht van gewicht is en, als het eenmaal opgevouwen is, weinig ruimte in beslag neemt in bijvoorbeeld de  zak van de wandelwagen.

Normaal gesproken wegen klamboes niet meer dan 200 gram, dus dit zal geen probleem zijn. Zorg ervoor dat het goed opgevouwen kan worden zodat het makkelijker op te bergen is. Als het model een metalen structuur heeft voor de montage, kan het zwaarder zijn en veel meer ruimte innemen.

Verzeker je ervan dat het gaas van het muskietennet lucht doorlaat en optimaal zicht biedt om je baby op elk moment in de gaten te kunnen houden.

Alle voorwerpen in de naaste omgeving van de baby moeten altijd in optimale conditie zijn.
 (Bron: Jes2ufoto: 55593895/ 123rf.com)

Materiaal

Een ander aspect waar je aan moet denken is het materiaal waarvan het babymuggennet is gemaakt. Deze producten worden meestal gemaakt van stoffen die lang mee gaan en wel tegen een stootje kunnen. Eén van de meest gebruikte materialen is polyester, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en dat geschikt is om door kinderen te worden gebruikt.

Het wordt aanbevolen dat de stof een balans tussen lichtheid en stevigheid behoudt. Het moet een lichtgewicht gaas zijn, maar ook degelijk. Let er op dat het model soepel is en niet gemakkelijk scheurt.

foco

Het  is ook heel  belangrijk dat de stof van de klamboe de ouders optimaal zicht biedt om de baby altijd in het oog kunnen houden.

Installatie

Het is een goed idee om een babymuggennet te kiezen dat eenvoudig te installeren is. Dit betekent dat het geen grote moeite kost om het model op te hangen, vooral bij modellen die demontabel zijn. De klamboes die een elastiek aan de randen hebben, geven geen problemen bij de montage en zijn daarom heel populair.

Er zijn ook  modellen die haken bevatten voor meer draagvermogen. Anderen komen met steuntjes die nodig zijn om ze onder andere aan de wieg of de kinderwagen te bevestigen. Welk systeem je ook kiest, zorg ervoor dat het niet omslachtig is. Het is belangrijk dat de klamboe doeltreffend is, maar ook dat deze gemakkelijk te gebruiken is.

Er zijn zo veel dingen om aan te denken wanneer er een baby op komst is, dat het voor de hand ligt om de baby klamboe te vergeten.

Muggen brengen verschillende ziektes over.
(Bron: Thongsibsong: 66213820/ 123rf.com)

Onderhoud

Tot slot mogen we het onderhoud niet vergeten. Artikelen die in contact komen met de baby moeten altijd optimaal zijn. Daarom moeten ze wasbaar zijn (indien mogelijk in een wasmachine), zodat stof en eventuele vlekken gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

Er zijn vele modellen klamboes die geschikt zijn voor de wasmachine. Dit betekent dat je maar een paar uur hoeft te wachten tot deze weer schoon is. Als het muskietennet een metalen of kunststof structuur heeft, is het mogelijk dat het niet in de machine wasbaar is. Zorg ervoor dat je de productspecificaties nakijkt.

Samenvatting

Misschien is een babyklamboe niet het eerste waar je aan denkt bij de voorbereiding van je baby’s uitzet. Maar vooral in de zomermaanden of voor uitstapjes zijn ze bijzonder handig. Het bij de hand hebben van een muskietennet zal voorkomen dat de baby last heeft beten van muggen en andere insecten.

Een groot voordeel van deze producten is dat ze niet alleen zorgen dat muggen, maar ook andere vervelende insecten zoals bijen, wespen, mieren of spinnen worden buitengesloten. Op deze manier zal je baby van zijn of haar wandeling kunnen genieten zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij of zij gestoken wordt. En dat is een rustgevend idee.

Vond je ons artikel over babyklamboes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte babyklamboe voor hun kinderen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Resca: 64056928/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Erica Van Sas Opvoedingsdeskundige
Erica is een verloskundige van beroep en moeder van twee zonen. Ze weet veel over de opvoeding van kleine kinderen. Naast haar werk in het ziekenhuis werkt ze als kinderoppas en deelt ze haar ervaringen in haar blogs.