Laatst bijgewerkt: 19-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

De hele babykamer ziet er vrolijker uit als er een kleurige mobiel boven de wieg hangt.  Mobielen zijn echter meer dan aan simpele decoratie: Ze helpen je baby in zijn/ haar ontwikkeling en  maken de baby slaperig op het moment dat het bedtijd is.

Al is het van belang om de baby van houding te veranderen (rechtop zitten, op de buik liggen, enz.) zal je baby best veel tijd op de rug liggen en naar boven kijken, vooral als het bedtijd is. Op deze momenten zijn de mobielen ervoor om de baby zowel lichamelijk als mentaal te stimuleren. In deze shopgids helpen we je om de beste (en mooiste) mobiel te kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Mobielen zijn niet alleen decoratief, ze dragen op verschillende manieren bij aan de zintuiglijke en motorische ontwikkeling van je baby in elke fase van de eerste kinderjaren. Ze helpen je baby ook om te ontspannen voor het slapen gaan.
  • Mobielen met batterijen bieden veel meer functies dan alleen maar draaien en muziek afspelen: ze zijn er voor projectiedoeleinden, met verlichting, zonder geluid en nog veel meer.
  • Je kunt mobielen vinden die bij de gewoontes van je baby passen. Kleinere, eenvoudig te bevestigen mobielen kunnen overal mee naartoe genomen worden en op deze manier voelt de baby zich ook buitenshuis alsof hij/zij thuis is.

Onze selectie: De beste babymobielen op de markt

Als het gaat om het kiezen van een mobiel, vindt je een verscheidenheid aan merken, kleuren en vormen. Hier vindt je de beste opties die er op de Nederlandse markt zijn, zodat je de ideale mobiele telefoon voor je baby kunt kiezen.

Onze favoriete babymobiel met zachte knuffeldieren

Deze mobiel met zachte knuffeldieren zoals de vos, uil, egel, maan en sterren, heeft een mechanisch muziekdoosje, en speelt een zachte melodie. Gebruikt geen batterijen, en heeft een aan/uit schakelaar. Eenvoudig aan de wieg te bevestigen.

Het materiaal van de knuffeltjes is velours en fleece, kunnen verwijderd worden, om mee te spelen of om te wassen, en zijn wasbaar op 30°C. De hoogte van de mobiel is 65 cm, de doorsnee is 40 cm. Aanbevolen voor baby’s van 0-5 maanden.

De babymobiel met het leukste design

Deze prachtige STEFF Zebra collectie bestaat uit een babymobiel met zebraprint. De collectie is met de nodige zorg ontworpen bij onze zuiderburen: België. De zebramuziek laat je baby rustig indommelen door de bewegende knuffels en het rustige muziekje.

De babymobiel is eenvoudig te monteren en simpel aan het bed te bevestigen. Dit is een mooi product, met een leuk muziekje. De babymobiel zal zeer mooi staan in de kinderkamer.

De vrolijkste babymobiel

Deze kleinere mobiel van Tiny Love springt eruit vanwege diens veelzijdigheid. De mobiel is heel handig mee te nemen en is eenvoudig op te hangen in wiegjes, wipstoeltjes, wandelwagentjes, enz. Draait met of zonder muziek en heeft vijf verschillende melodieën.

De mobiel gebruikt 3 AA-batterijen, heeft vrolijke en kleurrijke figuren van een vos en een kuiken van een zacht materiaal. Vanwege zijn kleinere afmeting raden we deze mobiel niet aan voor boven een grote wieg.

De mooiste houten babymobiel

Deze prachtige babymobiel van Goki van hout heeft kleurrijke figuren zoals schaapjes, wolken en de maan. Dit model past geweldig thuis in de kinderkamer. Je kind zal al vroeg leren dat het tellen van schaapjes helpt om in slaap te vallen.

Als je kindje beweegt zal het net lijken alsof de schaapjes dansen. Je kunt de babymobiel, als je dat wilt, jaren lang boven het bedje laten hangen voor comfort bij het slapen gaan. Geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar.

De meest uitgebreide babymobiel

Deze mobiel heeft het allemaal. Zoals bijvoorbeeld een projector met een sterrenlichtshow op de wanden en het plafond, of een keuze uit drie geluidsstanden met tot wel 30 minuten slaapliedjes, ruis of natuurgeluidjes.

De mobiel heeft een afstandsbediening om de mobiel, de sterrenlichtshow en de liedjes te activeren. Als ze wat ouder worden kun je de projector als tafelprojector gebruiken en de mobiel kan ook losgehaakt worden en aan de kap van de wandelwagen bevestigt worden. Voor baby’s van 0-5 maanden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over babymobielen

Voordat je de mobiel van je baby kiest, is het handig om de mogelijkheden en de voordelen van bepaalde mobielen ten opzichte van andere te leren kennen. In dit onderdeel gaan we in op de meest gestelde vragen van ouders die op zoek zijn naar een mobiel.

Mobielen stimuleren de baby lichamelijk en geestelijk. 
(Bron: Famveldman: 61386379/ 123rf.com)

Waarom is het een goed idee om een mobiel voor mijn baby te kopen?

Mobielen zijn veel meer dan alleen decoratie. Ze bieden verschillende voordelen voor de ontwikkeling van je kind en begeleiden je kind in verschillende ontwikkelingsfasen van zijn of haar eerste levensjaren:

  • Zintuiglijke stimulatie: Mobielen zijn blikvangers omdat hun belangrijkste functie is om de aandacht van je kind te trekken. Hoe vrolijker en kleurrijker ze zijn, hoe meer ze de aandacht van je kind zullen trekken. Bovendien helpen mobielen, naarmate baby’s groeien, hen om afstanden beter te onderscheiden en hun diepteperceptie te ontwikkelen.
  • Ontspanning: De bewegingen en geluiden die door een mobiel worden weergegeven, kunnen je baby ontspannen voordat hij of zij gaat slapen. Een zachte melodie is perfect om je baby in slaap te laten vallen.
  • Ontwikkeling van de motoriek: Mobielen die baby’s stimuleren en prikkelen, leiden ook tot beweeglijkheid. De kleintjes volgen ze met hun ogen of strekken zich uit naar de mobiele telefoon. Deze bewegingen veroorzaakt door mobielen dragen bij aan de ontwikkeling van fijne en grove motorische vaardigheden en coördinatie.
Wist je dat mobielen de hersenen van onze baby stimuleren en zijn nieuwsgierigheid opwekken?

Wat is beter: een mobiel met of zonder batterijen?

Hangt ervan af hoe je deze wilt gebruiken. Met batterijen of wind draaien mobielen altijd. De rotatie van de windmobielen zal natuurlijk veel langzamer zijn, maar even rustgevend voor de baby.

Bovendien, als er geen zuchtje wind in de kamer van je baby is, zal de mobiel uiteraard niet bewegen. Het voordeel van mobielen met batterijen is dat ze niet afhankelijk zijn van de wind en meer stimulerend zijn. De roterende beweging is duidelijker en ze hebben vaak geluiden, soms zelfs lichtjes.

Zijn mobielen veilig?

Ja, maar het is belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Kies een mobiel die niet veel kleine onderdeeltjes heeft: ze kunnen losraken, in de wieg vallen en een verstikkingsrisico betekenen.

Kleine baby’s hebben mobielen dicht bij hun gezicht nodig om ze te kunnen onderscheiden. Vanaf ongeveer 5 maanden kan je kleintje zijn of haar armen en benen optillen en proberen om naar de mobiel te grijpen. Wij raden je aan de mobiel te verplaatsen wanneer je kind deze fase van de motorische ontwikkeling bereikt.

De ronddraaiende beweging van een mobiel maakt de baby rustig en slaperig. 
(Bron: Famveldman: 72028608/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn zoveel mobielen op de markt in Nederland dat het gemakkelijk is om jezelf te verliezen in een verscheidenheid aan kleuren en vormen. Als je een mobiel voor je baby wilt uitkiezen, moet je een paar dingen in gedachten houden:

  • Gebruiksmogelijkheden
  • Functies
  • Bevestiging
  • Ontwerp

Gebruiksmogelijkheden

Veel merken houden er rekening mee dat een baby niet alleen in de wieg slaapt. Draagbare mobielen, zijn perfect voor baby’s die bijvoorbeeld veel tijd in de auto doorbrengen en hulp nodig hebben bij het in slaap vallen. Een draagbare mobiel moet klein zijn en moet eenvoudig kunnen worden opgehangen of aan verschillende oppervlakken kunnen worden bevestigd.

Functies

Mobielen die op batterijen werken, kunnen veel meer functies hebben dan alleen maar cirkelvormige bewegingen maken. Veel mobielen kunnen sterren of andere rustgevende figuren projecteren die ‘s nachts de baby gezelschap houden. Er zijn ook veel mobielen waarvan de onderdelen losgehaakt kunnen worden, zodat de baby buiten de wieg kan slapen en bekende voorwerpen in de buurt heeft.

Bevestiging

Wanneer je een mobiel kiest, bekijk dan altijd de beoordelingen van andere ouders om er zeker van te zijn dat het bevestigingssysteem werkt met de wieg van je baby. De meeste mobielen zullen zich aanpassen aan elk type stang en materiaal, maar het is de moeite waard om na te gaan of andere ouders hier geen problemen mee hebben gehad.

Ontwerp

Zoals we al eerder hebben gezien, zijn mobielen niet alleen maar decoratief. Ook weten we dat ze meestal één van de belangrijkste blikvangers zijn in de slaapkamer van je baby. Dus het is leuk als ze een mooi ontwerp hebben. Als je baby’s kamer een thema heeft (bijvoorbeeld jungle of maritiem) is het gemakkelijk om een mobiel te vinden dat bij het thema past.

Er zijn ook ontwerpbedrijven die zich richten op het maken van mobielen van goede kwaliteit en die minder schreeuwerig en druk zijn. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat saai gekleurde mobielen niet zo makkelijk de aandacht van een baby zullen trekken, zodat hun functie niet zullen vervullen.

Mobielen met contrasterende kleuren, vooral zwart-wit, zijn bijzonder stimulerend voor baby’s van enkele maanden oud. Houd dit in gedachten als je wilt dat de mobiel die je kiest al in een vroeg stadium bij zal dragen aan de zintuiglijke ontwikkeling van je baby.

Samenvatting

Je baby zal veel plezier hebben aan zijn of haar mobiel. Bovendien dragen mobielen bij aan de sensorische, motorische en cognitieve ontwikkeling van de baby. Een mobiel met een zacht muziekje en rustige bewegingen kan je kindje helpen ontspannen en in slaap te vallen.

Er zijn talloze mobielen op de Nederlandse markt: met of zonder batterijen, wel of niet uitgerust met verlichting en projectors, demonteerbaar, draagbaar. Om jezelf een betere oriëntatie te geven, is het belangrijk om na te denken over hoe je dagelijkse routine eruit zal zien als de baby er is en te bepalen welke mobiel hier het beste bij past. Het is ook van belang om te bepalen welke functies je zoekt in een mobiel.

Vond je ons artikel over mobielen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte mobiel voor hun baby’s kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Costin79: 37577735/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies