baby with a lot of bubbles
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Eén van de heerlijkste momenten als kersverse ouders is het in bad doen van je baby. Het badritueel is een super fijn geluksmoment met je pasgeboren kindje, het zorgt ervoor dat jullie dichter bij elkaar komen en de band tussen ouder en kind nog hechter wordt. En natuurlijk worden zijn huid en haar verwend en verzorgd.

De huid van een baby is nog niet zo volgroeid als die van een volwassene. De huid is dunner, de pH-waarde is neutraal en er zit nog niet genoeg haar op. Factoren die het gevoeliger en kwetsbaarder maken. Daarom heeft je baby om deze redenen zachtere, meer delicate en specifieke producten nodig, zoals babyshampoo. In dit artikel helpen we je het beste product te kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Het gaat er bij het in bad doen van je baby niet alleen maar om de hygiëne. Het is een multisensorische ervaring voor de baby. En voor de ouders is het een moment om de baby te verwennen en te beschermen door zijn of haar gevoelige huidje te verzorgen. Dus ook al maakt het deel uit van de routine, het moet ontspannend en veilig zijn.
  • De huid van de baby heeft fysiologische verschillen met die van de volwassene en is nog in volle ontwikkeling. Daarom heeft deze speciale producten nodig die beschermend en niet schadelijk zijn. De babyshampoo die je kiest, moet een effectieve hygiëne garanderen, de natuurlijke afweer versterken en bijdragen aan een correcte ontwikkeling.
  • De keuze voor een babyshampoo met natuurlijke ingrediënten zal je helpen om de huid van je baby te beschermen. Als je een product gebruikt dat vrij is van chemische bestanddelen, voorkom je dat je baby wordt blootgesteld aan stoffen die irritatie, uitdroging, eczeem of allergische reacties kunnen veroorzaken.

Onze selectie: De beste babyshampoos op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste babyshampoos die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale shampoo voor je baby een stuk eenvoudiger.

De beste parfumvrije babyshampoo

Neutral Parfumvrij Baby Shampoo reinigt het haar en het babyhuidje op milde wijze. Neutral Baby bestaat uit een complete babyverzorgingslijn met 0% parfum en kleurstof. Bovendien zijn alle Neutral Baby producten hypoallergeen, pH-huidneutraal en dermatologisch getest. Met de Neutral Baby verzorgingslijn kan je je kindje van top tot teen verzorgen. Er is namelijk een Neutral Baby shampoo, wasgel, crème, huidolie en zelfs babydoekjes. Vooral voor het gevoelige huidje is de babyshampoo van Neutral de ideale verzorging.

De beste babyshampoo met Calendula

Deze shampoo van Weleda, met extract van Calendula, reinigt de huid en het haar van je baby en vergemakkelijkt het kammen. Dit product draagt het NaTrue-keurmerk. De ingrediënten zijn natuurlijk en zo min mogelijk bewerkt. Daarnaast zijn synthetische geur- en kleurstoffen uitgesloten, net als siliconen, microplastics en genetische modificatie. Het product prikt niet in de ogen. Inhoud: 200 ml.

De beste babyshampoo voor de gevoelige huid

Baby Bee Fragrance Free Babyshampoo & douchegel is een product dat niet prikt in de ogen, niet irriteert en veilig is voor de gevoelige babyhuid. Deze speciale formule, op basis van zoete sinaasappel en citroenolie, reinigt en voedt de babyhuid. Het is getest door kinderartsen en bevat geen ftalaten, parabenen of minerale olie. Het is wetenschappelijk bewezen dat Burts Bees baby shampoo & wasgel geschikt is voor dagelijks gebruik. Inhoud: 235 ml.

De beste babyshampoo voordeelverpakking

Vindt jouw kleintje het ook zo vervelend als het weer tijd is om de haartjes te wassen? Zwitsal Shampoo maakt gebruik van een anti-prik formule die de oogjes niet irriteert. Daarnaast is deze shampoo mild voor de hoofdhuid. De shampoo van Zwitsal is dus perfect afgestemd op je baby. Zo zal je kindje nooit meer hoeven huilen tijdens het wassen van de haren en zal het leren dat haar wassen niet vervelend is. Zwitsal Shampoo is pH-huidneutraal en uitvoerig dermatologisch getest. Shampoo van Zwitsal is geheel zeepvrij en geeft een zachte schuim.

De beste natuurlijke babyshampoo

Bij Naïf wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Waarom zou een shampoo uberhaüpt in de ogen mogen prikken? Wij houden hem liever mild en kiezen voor onder andere de volgende ingrediënten: Water, Gedroogde Kokosvezels (reinigt), Tarweproteïne, Katoenzaadextract en de bekende Naïf geur (hypoallergeen parfum). De verzorgingsproducten van Naïf worden gebruikt in vele ziekenhuizen en door erkende kraamzorginstanties.

Shopgids: Alles wat je moet weten over babyshampoos

Het is van groot belang dat je voordat je een babyshampoo koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

mother giving a shower to his baby

Babyshampoo moet in kleine hoeveelheden worden gebruikt.
(Bron: Fam Veldman: 55715839/ 123rf.com)

Hoe moet je babyshampoo gebruiken?

Babyshampoo moet spaarzaam worden gebruikt. Net genoeg om het haar en lichaam in te zepen met een zachte massage. De meeste van deze shampoos schuimen, dus er is geen noodzaak om meer product te gebruiken. Een babyspons kan ook worden gebruikt om het op het lichaam aan te brengen. En als je klaar bent, spoel je hem of haar goed af.

Vergeet niet dat het voor het badje van de baby essentieel is om de temperatuur van het water te controleren. Het mag niet te warm of te koud zijn (tussen de 30ºC en 35ºC). Houd de temperatuur van de kamer in de gaten. Probeer de tijd van het bad altijd te beperken tot maximaal 5 minuten. Als je klaar bent, haal je de baby eruit en wikkel je hem of haar in een handdoek, zodat je baby het niet koud krijgt.

Hoe vaak moet je je baby in bad doen?

Hierover verschillen de meningen van zowel de kinderartsen als de ouders. De meesten wijzen erop dat de frequentie van deze gewoonte afhankelijk is van culturele verschillen. Maar zelfs als de baby niet zweet, moet er aandacht worden besteed aan de hygiëne van de huidplooien, de luierzone en de navel.

Mamalove.nlWebsite over zwangerschap en baby’s
“Je kunt de haren van je kindje het beste wassen in het badje. Houd je hand onder het hoofdje van je kindje, om het goed te ondersteunen tijdens het badderen en bovendien recht te houden. Kun je het hoofdje niet goed recht houden, dan is de kans groter dat de shampoo in de ogen van je kindje komt. Dit is niet pijnlijk als je babyshampoo gebruikt bij baby haren wassen , maar toch is dat schuim in de ogen niet zo prettig voor je kindje.”

Wanneer start je met het gebruik van babyshampoo?

Totdat de baby begint te kruipen, wordt hij nauwelijks vuil en kan een bad met water alleen al genoeg zijn. Maar zodra de baby zijn omgeving begint te verkennen wordt het anders. Als ze eenmaal overal beginnen rond te kruipen hebben ze iets meer nodig om ze schoon te houden. Dit is het perfecte moment om shampoo toe te voegen aan de badroutine.

Op diezelfde periode zal je merken dat de baby beweeglijker zal worden en het moeilijker zal vinden om rustig in bad te blijven. Schuim, shampoo bubbels en een waterspeeltje zal hij vast leuk vinden. Je baby zal zich vermaken en je zal hem zonder problemen kunnen baden.

Waarom is een babyshampoo met een pH-waarde van 5,5 beter?

Als we het over de pH van de huid hebben, verwijzen we naar de mate van zuurtegraad of alkaliteit van de huid. Babyshampoos met een pH van 5,5 imiteren de zuurmantel van de babyhuid. De zuurmantel is een soort barrière of beschermend schild van de epidermis. Het beschermt het tegen agressieve stoffen zoals bacteriën en micro-organismen.

Als je producten gebruikt met een andere pH-waarde dan de zuurmantel, verandert de natuurlijke staat van dit schild. Wanneer de zuurgraad wordt gewijzigd, verliest het zijn effectiviteit, waardoor de huid wordt blootgesteld aan aanvallen van externe stoffen. Producten die dezelfde pH-waarde behouden daarentegen, helpen de verdediging te versterken.

little boy taking a shower

Babyshampoos met pH 5,5 bootsen de zuurmantel van de huid van een baby na.
(Bron: Pavel IIyukhin: 55144400/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een shampoo voor je baby om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de babyshampoo die je nodig hebt:

Samenstelling

De huid van de baby wordt gekenmerkt door het feit dat de epidermis niet volledig ontwikkeld is en meer doorlatend is dan die van de volwassene. Daarom moet je proberen producten met een hoge chemische samenstelling te vermijden en te kiezen voor producten met natuurlijke ingrediënten.

Het verdient de voorkeur en het wordt aanbevolen om een babyshampoo te kiezen die geen conserveringsmiddelen, kleurstoffen of parfum bevat. En het is raadzaam om ervoor te zorgen dat het product hypoallergeen en dermatologisch getest is.

mother and her son

Voordat je je baby in bad doet is het essentieel om de temperatuur van het water te controleren.
(Bron: Evgeny Atamanenko: 64792535/ 123rf.com)

Huidtype van de baby

Wanneer je de shampoo voor je baby koopt, moet je rekening houden met de bijzondere eigenschappen van de huid van je baby. Net als volwassenen hebben ook baby’s verschillende huidtypen en hebben ze allemaal speciale behoeften.

Huidtype Kenmerken Welke babyshampoo heb je nodig?
Normale huid Zacht en soepel. Dit huidtype heeft producten nodig die beschermen en hydrateren met behoud van de natuurlijke eigenschappen.
Droge huid Ruw en schilferig. Deze huid heeft behoefte aan voeding en heeft daarom een specifiek product nodig voor dat doel.
Gevoelige huid Wordt snel rood en geïrriteerd bij blootstelling aan dagelijkse omstandigheden zoals wind, kou, wrijving of water met overtollige kalk. Het is een zeer gevoelige huid die niet alleen extra bescherming en hydratatie nodig heeft, maar ook een verzachtende shampoo die verlichting biedt bij irritatie.
Atopische huid Het is een extreem droge huid die vaak periodes van intense jeuk en plaatselijke roodheid doormaakt. Je hebt een product nodig dat het beschermt en tegelijkertijd verzachtend werkt om het te kalmeren en met regenererende eigenschappen.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de aanwezigheid van berg op de hoofdhuid van de baby. In dit geval heb je een babyshampoo nodig om het te helpen verwijderen en het te voorkomen.

Babyproducten

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je kunt je hierbij per ongeluk vergissen. Zoals hierboven uitgelegd, is de huid van een baby niet zoals die van een volwassene. De huid is dunner en gevoeliger omdat het de componenten van de daarop aangebrachte producten absorbeert. Als deze niet geschikt zijn, kan dit een negatief effect hebben.

Producten voor volwassen zijn bedoeld voor de huid die al een staat van rijpheid heeft bereikt. Huid die andere behoeften heeft en dus andere verzorging nodig heeft. Het maakt niet uit hoeveel kwaliteiten een shampoo voor volwassenen heeft, de samenstelling ervan is mogelijk niet geschikt voor de babyhuid. Neem dus geen risico’s.

Verpakking

Als je al moeder bent weet je dit vast ook wel, het is iets waar iedereen zich in herkennen zal. Je hebt vast ook wel eens problemen gehad met het openen van de shampoofles terwijl je je handen vol had aan de baby. Het type verpakking is dus ook een inkoopcriterium waarmee rekening moet worden gehouden.

Als je de baby in bad doet, moet je het hoofdje en de rug van de baby met één arm vasthouden om ongelukken te voorkomen. Als er op dat moment niemand anders aanwezig is, wordt het aanbrengen van de shampoo moeilijk. Het hanteren van een fles met een schroefdop, of zelfs een fles die met één hand wordt dichtgeknepen, is gecompliceerd. Conclusie: de meest praktische zijn die met een dispenserformaat.

Prijs / kwaliteitsverhouding

Goedkoop is duurkoop, zeggen ze. En in dit geval is dit maar al te waar. Want als die kosten verband houden met de gezondheid van je baby, moet je geen risico’s nemen. Wanneer je een product koopt dat in contact komt met de huid van je baby, moet je rekening houden met de kwaliteit van de ingrediënten en de prijs van het product hangt daar nauw mee samen.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de samenstelling van het product. Een goedkopere babyshampoo kan ingrediënten van slechte kwaliteit of overtollige chemicaliën bevatten. En deze kunnen op korte of lange termijn schade aan de huid van je baby veroorzaken.

Samenvatting

Het badje van de baby maakt niet alleen deel uit van zijn routine. Het is een moment waarop hij heerlijk met water kan spelen en experimenteren en geluidjes van plezier maakt terwijl je van de gelegenheid gebruik maakt om zijn huid te verwennen. De babyhuid is zeer delicaat en heeft speciale aandacht nodig, vooral als het gaat om hygiëne en verzorging.

Een onjuiste huidverzorging brengt de beschermende barrière van de epidermis in gevaar. Het maakt de huid steeds gevoeliger en kwetsbaarder voor aanvallen van onder andere bacteriën, infecties en schimmels. Daarom is het zo belangrijk om de juiste babyshampoo te kiezen. Een shampoo die je baby’s huid en haar zachtjes reinigt, beschermt en de natuurlijke afweer ervan versterkt.

Vond je ons artikel over babyshampoo interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte shampoo voor hun baby kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Famveldman: 30781420/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies