nadador
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

110Verzamelde opmerkingen

Als je fan bent van zwemmen, zijn er bepaalde accessoires die niet in je uitrusting mogen ontbreken. Met deze handige tools haal je het beste van jezelf in het water naar boven. Bovendien zorgen ze ervoor dat je er als een echte professional uitziet. Een voorbeeld van zo’n accessoire is de badmuts. Badmutsen worden zowel door amateurs als professionals gebruikt, rekening houdend met de behoeften en persoonlijke smaken van iedere sporter.

Een badmuts is handig als je betere zwemprestaties neer wilt zetten, of simpelweg je haar droog wilt houden tijdens het zwemmen. Er zijn veel verschillende soorten badmutsen op de markt. Het kan daardoor soms lastig zijn om het product te vinden dat het beste bij je past. In deze shopgids helpen we je hierbij, door je kennis te laten maken met de belangrijkste kenmerken en van dit handige product.
Belangrijk om te weten

 • Een badmuts is een van enigszins elastisch kunststof of rubber gemaakt kapje. Badmutsen beschermen niet alleen je haar, maar voorkomen ook vervuiling van het water in een zwembad en helpen competitiezwemmers door het lichaam minder weerstand te laten bieden aan het water.
 • Het gebruik van een badmuts is in bepaalde openbare zwembaden verplicht om te voorkomen dat er haarresten in de filter terecht komen.
 • Als je een nieuwe badmuts wilt kopen, is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de kwaliteit en de prijs van het product. Op die manier kun je het model kiezen dat het beste bij je behoeften past, rekening houdend met onder andere de kleur en de grootte van de badmuts.

Onze selectie: De beste badmutsen op de markt

In sommige zwembaden is het dragen van een badmuts verplicht, omdat haren anders de filters van het zwembad kunnen vervuilen. Bovendien beschermt een badmuts ons hoofdhaar en zorgt het voor minder weerstand in het water. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete badmutsen die je op de markt kunt vinden. Lees de bijbehorende beschrijvingen en ontdek welke badmuts het beste bij je past.

De badmuts met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

De comfortabel unisex badmuts van Arena heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Voor een zeer betaalbaar bedrag heb je een sterke badmuts die voor 100% van siliconen is gemaakt.

De optimale pasvorm en de versterkte rand zorgen ervoor dat je de muts makkelijk aantrekt. De fabrikant raadt aan om de badmuts na elk gebruik onder helder water af te spoelen. Op die manier kun je er lang gebruik van blijven maken.

De beste badmuts voor kinderen

Je kind zal zich als een vis in het water voelen met deze badmuts op zijn of haar hoofd. De badmuts is gemaakt van siliconen en is zeer waterdicht. Het kapje past goed op ieder kinderhoofd en is ook geschikt voor kinderen met lang haar.

De badmuts van BECO is in verschillende kleuren en met diverse dierenprints verkrijgbaar. De kleuren zijn fel en opvallend, zodat je als ouder je kind al vanaf een grote afstand zult herkennen.

De beste badmuts voor lang haar

De badmuts van Aqua Sphere is speciaal ontworpen voor mannen en vrouwen met lang haar. De muts is gemaakt van hoogwaardig polyester, is erg flexibel en bedekt je haar en oren goed. Zelfs als je lange dreadlocks hebt kun je dit model gebruiken.

De badmuts heeft een verstelbare hoofdband voor een ideale pasvorm. De badmuts is ultra lichtgewicht, sneldrogend en duurzaam. De badmuts is bovendien tegen schadelijk UV-licht beschermd en gaat lang mee.

De beste siliconen badmuts

De siliconen badmuts wordt meestal gebruikt door de regelmatige tot intensieve zwemmer. Deze badmuts van Speedo is gemaakt van hoogwaardig siliconenmateriaal dat licht, geurloos, niet-toxisch en milieuvriendelijk is.

De silicone badmuts heeft een ergonomisch 3D-ontwerp voor een comfortabele en perfecte pasvorm. De silicone badmutsen kenmerken zich om een soepel en hydrodynamisch profiel in het water te bereiken. Met meer dan 80 jaar kennis en expertise in het zwemmen is Speedo een van de meest innovatieve badkledingmerken ter wereld.

Shopgids: Alles wat je moet weten over badmutsen

Maar hoe kies je nou een badmuts? Als je een nieuwe badmuts wilt kopen, is het belangrijk dat je de belangrijkste aspecten kent die bij dit product horen. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom badmutsen.

nadadador

Badmutsen zijn ontworpen om zowel het haar als de hygiëne van het water in het zwembad te beschermen.
(Bron: Karel Joseph Noppe Brooks : 48644197/ 123rf.com)

Aan welke kenmerken moet een badmuts voldoen?

Een badmuts kan verschillende doelen dienen. In sommige zwembaden is een badmuts verplicht, omdat haren de filters van zwembaden kunnen vervuilen. Bovendien beschermt een badmuts je hoofdhaar en zorgt het voor minder weerstand in het water. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste kenmerken waar een goede badmuts aan moet voldoen:

 • Ten eerste zijn badmutsen bedoeld om het haar van zwemmers te beschermen. Ze worden voor wedstrijden en trainingen gebruikt. In veel openbare zwembaden zijn badmutsen bovendien verplicht, om te voorkomen dat er teveel haar in de filters van het zwembad terecht komen.
 • Ten tweede moet de prijs-kwaliteitsverhouding in orde zijn. Er zijn verschillende soorten badmutsen, ieder met zijn eigen prijskaartje. Om te bepalen hoeveel geld je in een badmuts wilt investeren, is het belangrijk om naar aspecten als de kleur en grootte van het product te kijken. Ook hangt dit van de frequentie waarmee je zwemt af.

Zoals bij elke sport is het bij zwemmen ook belangrijk de juiste spullen te hebben. Er is geen badmuts die een volledige 100% waterdichtheid garandeert. Zelfs als de fabrikant aangeeft dat de badmuts ‘waterdicht’ is, kan er water via de nek of slapen binnendringen, op het moment dat je met je hoofd onder water gaat. Met de juiste badmuts gaat het zwemmen makkelijker en hou je het baantjes zwemmen langer vol.

Michael PhelpsAmerikaanse zwemmer
“Zwemmen is normaal voor mij, ik ben ontspannen, ik voel me comfortabel en ik weet wat me omringt. Het is mijn huis.”

Hoe duur is een badmuts ongeveer?

De prijs van een badmuts is afhankelijk van een aantal zaken, zoals het materiaal en de grootte van de muts. Er zijn veel verschillende prijskaartjes te vinden. De beste badmutsen op de markt zijn logischerwijs duurder dan badmutsen die van goedkoop materiaal gemaakt zijn. De prijs die jij voor de muts wilt betalen, hangt af van de frequentie waarmee je zwemt en hoe lang je de muts wilt blijven gebruiken.

Het is moeilijk om te bepalen wat de gemiddelde prijs voor een badmuts is, maar de meeste badmutsen liggen tussen de € 5,- en € 50,-.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een badmuts?

Zoals je eerder in deze shopgids kon lezen, is er op de huidige markt een oneindig aantal modellen badmutsen te vinden, geschikt voor iedereen: jongens, meisjes, vrouwen en mannen. De ontwerpen van badmutsen worden steeds mooier. Je kunt kiezen uit een grote verscheidenheid aan kleuren en beschermende materialen die de huid of het haar niet beschadigen.

Er zijn 3 belangrijke verschillende soorten badmutsen: stoffen, stof met siliconen coating of siliconen. Voor welke stof je kiest, hangt grotendeels van je behoeften af. We adviseren om de beoordelingen van andere gebruikers te raadplegen voordat je een badmuts koopt. Hieronder vind je een tabel met daarin de belangrijkste voor- en nadelen van een badmuts:

Voordelen
 • Beschermt het haar
 • Er is voor ieder wat wils, je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren en ontwerpen
 • Met een badmuts komt er weinig of geen water in de oren
 • De badmuts helpt om je zwembril op zijn plaats te houden
Nadelen
 • Ze gaan gemakkelijk stuk
 • Ze kunnen een drukkend gevoel op het hoofd geven

Waarom is het materiaal van een badmuts zo belangrijk?

Tomás Bisonó (2016) wijst ons in zijn artikel “Hoe de perfecte badmuts te selecteren?” erop dat we voldoende aandacht moeten besteden aan het materiaal van een badmuts, omdat dit voor een groot gedeelte het draagcomfort van het product bepaalt. Wij sluiten ons daar volledig bij aan. Hieronder vind je een vrij ruwe definitie van de 4 materialen die het meeste worden gebruikt voor de productie van badmutsen:

 • Latex. Dit materiaal is niet al te betrouwbaar, omdat de badmutsen gemakkelijk stuk gaan. Bovendien kan het gebruik van badmutsen uit dit materiaal allergische reacties veroorzaken. We raden daarom af om een latex badmuts te gebruiken, ook als deze erg goedkoop is.
 • Siliconen. Dit is een duur materiaal, maar ook het meest betrouwbare en resistente materiaal. Professionele zwemmers gebruiken vaak siliconen badmutsen omdat ze het hoofd van de zwemmer beschermen tegen warme en koude klimaten.
 • Stof. Dit is een redelijk comfortabel materiaal, omdat het geen druk op het hoofd uitoefent. Voor professioneel gebruik is het gebruik van een stoffen badmuts echte strikt verboden. Dat komt omdat ze in feite het haar niet beschermen en zich niet perfect aan het hoofd van de persoon die ze gebruikt aanpassen.
 • Neopreen. Dit materiaal wordt vooral gebruikt om mensen in te koud water te beschermen. Ze helpen je om een goede lichaamstemperatuur te behouden.

Nadador

Badmutsen worden van verschillende materialen gemaakt. Ieder materiaal biedt zijn eigen voor- en nadelen.
(Bron: NejroN: 25642529/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met een badmuts zwemmen is veel makkelijker dan zonder badmuts zwemmen. Als je een nieuwe badmuts wilt kopen, moet je ervoor zorgen dat je er een kiest die je helpt om je als een vis in het water te voelen. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om het meest geschikte model te kiezen. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van een badmuts:

Materiaal

Er zijn 3 verschillende soorten badmutsen: stoffen, stof met siliconen coating of siliconen. De stoffen badmuts wordt vooral gebruikt door de recreatieve zwemmer. De stoffen met siliconen coating, ook wel gecoat mesh genoemd, wordt vaak gebruikt door mensen die regelmatig zwemmen. De siliconen badmuts wordt meestal gebruikt door de regelmatige tot intensieve zwemmer. Afhankelijk van hoe vaak je zwemt, kun je dus het beste voor het een of het andere materiaal kiezen.

Locatie

Er zijn eigenlijk 3 gebieden waar je een badmuts kunt gebruiken, namelijk in het zwembad, op het strand of in de open zee. Afhankelijk van waar je de badmuts gaat gebruiken, moet je een badmuts met een bepaalde mate van bescherming, comfort en veiligheid zoeken. Voor verwarmde of buitenzwembaden is het raadzaam om een latex badmuts te gebruiken, omdat het gebruik ervan niet continu zal zijn en je de badmuts waarschijnlijk hooguit 2 dagen per week zal gebruiken.

Mensen met allergieën kunnen als alternatief voor een stoffen of siliconen badmuts kiezen. Aan de andere kant kunnen professionele zwemmers die regelmatig in het zwembad liggen, het beste voor het gebruik van een siliconen badmuts kiezen, omdat deze het haar beter beschermen en bovendien beter bestand zijn tegen de temperatuur van het koude water.

niños

Voordat je een badmuts koopt, moet je de afmetingen van je hoofd kennen.
(Bron: Dotshock : 19775042/ 123rf.com)

Ten slotte is het raadzaam om voor het zwemmen in de open zee, wat meestal minder vaak voorkomt, voor een neopreen badmuts te gaan, omdat dit een betere bescherming garandeert.

Grootte

Eenvoudig gezegd kunnen we zeggen dat de afmetingen van de meeste badmutsen erg op elkaar lijken. Normaalgesproken hebben badmutsen een vrij standaard afmeting van ongeveer 55 tot 59 cm. Het belangrijkste is dat ze zich perfect aan het hoofd kunnen hechten, zonder daarbij al te veel druk uit te oefenen.

Voordat je een badmuts koopt, raden we aan om de grootte van je hoofd op te meten. Op deze manier heb je een redelijk beeld van welk formaat badmuts het beste bij je past. Zo voorkom je dat de muts gemakkelijk losraakt en zorg je ervoor dat deze goed op je hoofd blijft zitten. De keuze van de grootte van de badmuts wordt dus gemaakt op basis van je hoofdomtrek.

Comfort

Of een badmuts comfortabel is, wordt vooral bepaald door de waterdichtheid en het ergonomische ontwerp van de muts. Deze criteria hangen nauw samen met de prestaties van de zwemmer en diens vermogen om verschillende afstanden af te kunnen leggen. Het is echter belangrijk om je er bewust van te zijn, dat er geen badmuts is die een volledige 100% waterdichtheid garandeert. Toch zit er een groot verschil in de waterdichtheid van de badmutsen.

Bij een waterdichte badmuts wordt het water zoveel mogelijk tegengehouden, om zo het haar droog te houden en sneller te kunnen zwemmen. Een stoffen badmuts is niet waterdicht en kan van je hoofd af gaan bij een duik in het zwembad. Om dit te voorkomen, wordt het gebruik van een siliconen badmuts aangeraden. Tegelijkertijd is het voor het comfort van de muts belangrijk dat deze zich eenvoudig aanpast aan de vorm van je hoofd.

Wist je al dat Groot-Brittannië het eerste land was dat een zwemvereniging oprichtte?

Uiterlijk

Ook het ontwerp en het uiterlijk van de badmuts zijn belangrijke criteria die invloed hebben op je aankoopbeslissing bij de aanschaf van een badmuts. Er bestaan gelukkig veel verschillende soorten badmutsen, er is voor ieder wat wils. Voor de kleintjes in huis kun je bijvoorbeeld kiezen voor een badmuts met een ontwerp van Mickey Mouse, de Hulk, Spiderman of iedere andere cartoon waar het kind fan van is.

Maar ook voor volwassenen is er voldoende keuze. Je kunt bijvoorbeeld voor een meer traditionele kleur kiezen, of een speciale print. De lengte van je haar is een ander aspect om te overwegen. Mensen met lang haar kunnen het beste op zoek gaan naar omvangrijkere badmutsen, die voldoende ruimte bieden om hun haar in op te bergen.

De decoratie voor badmutsen wordt als een fundamenteel onderdeel beschouwd als het gaat om het plezier waarmee de badmuts wordt gedragen. Een opvallende kleur zorgt er bijvoorbeeld niet alleen voor dat een kind zich vrolijk voelt, maar maakt ook dat ouders hun kinderen vanaf een afstandje in de gaten kunnen houden. Wel zo makkelijk als je zelf ook graag wilt genieten vanaf je lichtbedje op het strand of in het zwembad.

Samenvatting

Zwemmen met een badmuts is makkelijker dan zwemmen zonder badmuts. Badmutsen worden gemaakt van verschillende materialen zoals siliconen of stof. Ze worden niet alleen gebruikt om je haar tegen de nadelige effecten van chloor te beschermen, maar ook om te voorkomen dat er haar in het filter van zwembaden vast komt te zitten.

In deze shopgids hebben we je verteld op welke plekken je een badmuts kunt gebruiken, wat de voor- en nadelen van het gebruik van een badmuts zijn, welk materiaal het beste bij je past en hoeveel geld je ongeveer in een badmuts moet investeren. Ten slotte vind je in dit artikel een selectie met onze favoriete modellen, om je te helpen de badmuts te vinden die het beste bij je past.

Vond je onze gids over badmutsen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij kunnen ontdekken welke badmuts het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Wang Tom: 19807468/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies