Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

30Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote badolie test 2023. Hier stellen we alle badoliën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste badolie voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een badolie wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Slechts een paar druppels badolie maken van de bad-ervaring een kleine vakantie voor lichaam en ziel.
 • Badolie is bijzonder zacht voor de huid en beschermt haar tegen uitdrogen. De etherische oliën die erin zitten hebben een positief effect op de stemming en het individuele gevoel van welzijn.
 • Afhankelijk van je behoeften zijn er verschillende soorten badoliën die een ondersteunend en regenererend effect hebben op bijvoorbeeld een extreem droge huid of spanning.

Badolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een badolie koopt

Voor wie zijn badoliën geschikt?

Badoliën zijn tegenwoordig in talloze variaties verkrijgbaar. Er is voor elk wat wils. Een warm bad met toevoeging van badolie kan veel voordelen brengen. De verschillende samenstellingen zijn geschikt voor verschillende huidtypes en levenssituaties. Afhankelijk van de geur kan een verkwikkend of ontspannend effect bereikt worden.

Badoliën kunnen een verzorgend en regenererend effect hebben bij neurodermitis, zwangerschap of andere lichamelijke spanningen.

Onze huid wordt zwaar belast door invloeden van buitenaf. Badolie heeft een helende werking op droge huid en neurodermitis in het bijzonder. Het ondersteunt de natuurlijke beschermlaag van de huid en beschermt haar zo tegen uitdroging.

Badoliën kunnen zowel ontspannend als verkwikkend werken. (Image source: unsplash.com / Noah Buscher)

De speciale actieve bestanddelen in de badolie kunnen een ondersteunende werking hebben in bepaalde levenssituaties, zoals zwangerschap of ziekte. Bij lichamelijke stress of zelfs verwondingen hebben bepaalde badoliën een ontspannende en ontstekingsremmende werking.

Welk effect wil ik met de badolie bereiken?

Badoliën zijn een beetje als thee – er is iets voor elke situatie en voor elke smaak. De etherische oliën in de badolie zorgen voor de passende geur. De verschillende geuren kunnen een positieve invloed hebben op het lichamelijk en geestelijk welzijn:

etherische olie effect
rozenhoutolie, Arnica olie en jasmijnolie pijnstillend en antiseptisch
Sinaasappelolie en citroenmelisseolie stimulerend en spierontspannend
Lavendelolie kalmerend
Rozemarijnolie verkwikkend en stimuleert de bloedsomloop
Eucalyptusolie verhoogt de concentratie en heeft een stimulerende werking

Afhankelijk van het huidtype vind je hier ook een passende oplossing in de vorm van badolie. De zogenaamde draagoliën vormen de basis voor de badolie en hebben een positief effect op de huid:

Draagolie Geschikt voor de huid
Avocado-olie en amandelolie Voor de droge en geïrriteerde huid, b.v. bij neurodermatitis. voor neurodermitis
Jojoba olie voor acne, reuma en psoriasis
Teunisbloemolie voor de vette huid, roos en eczeem, maar ook voor neurodermitis
Sojaolie gaat huidveroudering tegen

Hoe gebruik je badolie op de juiste manier?

Als je eenmaal de juiste badolie voor je gevonden hebt, is hij heel gemakkelijk in gebruik

 1. Laat een warm bad vollopen en voeg een paar druppels van de badolie aan het water toe. Sommige verpakkingen geven ook aan dat je het deksel van de fles als hoeveelheidswijzer kunt gebruiken.
 2. Het water moet een temperatuur hebben van tussen de 36°C en 38°C.
 3. Geniet van het bad gedurende ongeveer 15-20 minuten.

Na gebruik van badolie hoef je geen extra crème op je huid aan te brengen, want de olie vormt al een beschermend laagje rond de huid om vochtverlies te voorkomen Belangrijke opmerking: Spoel je badkuip na het bad goed en zo snel mogelijk af met schoon water. Dit voorkomt dat de olie aan het oppervlak van de badkuip blijft kleven.

Hoeveel kost badolie?

De prijzen voor badolie variëren sterk, afhankelijk van de fabrikant, de kwaliteit en de hoeveelheid. De meeste badoliën variëren in prijs van € 4 tot € 14 voor 100 ml badolie.

Fabrikant Prijs voor 100ml
Kneipp vanaf 3,50€
Rituals vanaf 3,50€
Tetesept vanaf 4€
Nivea vanaf 3€
Frühmesner vanaf 12€
Primavera vanaf 15€

De badolie is zo sterk geconcentreerd dat voor het aanbrengen maar een paar druppels nodig zijn. Dit betekent dat de badolie niet zo snel opgebruikt is.

Hoe kan ik zelf badolie maken?

Zelf badolie maken biedt een goede gelegenheid om de ingrediënten afzonderlijk te bepalen. Bovendien is een zelfgemaakte badolie een leuk cadeau-idee.

Als je je eigen badolie maakt, kun je de geur en de vormgeving naar eigen wens aanpassen. (Image source: pixaby.com / couleur)

Bij het maken van badolie moet je de volgende hoeveelheden in acht nemen om huidirritatie te voorkomen

 1. 100 ml basisolie (bv. koudgeperste olijfolie, zonnebloemolie, jojoba-olie, amandelolie of avocado-olie)
 2. 12.5 ml emulgator (Mulsifan of Vloeibare Lecithine)
 3. 10 ml etherische oliën (bv. lavendelolie of citroenmelisseolie)

Meng de ingrediënten in volgorde door elkaar en giet ze in een afsluitbare bak. Klaar! Deze video laat nog eens zien hoe je de badolie het beste kunt mengen. Het legt ook uit waarvoor de emulgator zo belangrijk is:

Wat zijn de alternatieven voor badolie?

Behalve badolie zijn er ook andere badadditieven die de badervaring kunnen verbeteren. De populairste alternatieven en wat ze zo bijzonder maakt staan hier op een rijtje:

Badballen

Badballen lossen op in water en laten bruisen, een geur en soms kleur achter.

Badbommen

Badbommen werken in principe als badballen. Maar door de hogere concentratie citroenzuur en natriumbicarbonaat bubbelen badbommen meer.

Badchocolade

Badchocolade, vaak te vinden in de vorm van bonbons, bestaat uit sheaboter of cacaoboter in combinatie met essentiële oliën en kruiden. De combinatie van ingrediënten heeft een voedende werking op de huid.

Badparels

Badparels zijn van binnen gevuld met olie. Als de parel in het water oplost, komt de olie vrij en laat de huid fluweelzacht aanvoelen.

Badzout

Badzout bestaat uit anorganische zouten, zoals natriumchloride of natriumfosfaat. Door het osmotische effect op het water worden minder zouten aan de huid onttrokken en wordt de vorming van rimpels verminderd.

Bubbelbaden

Bubbelbaden reinigen de huid en scheppen een geurige atmosfeer. Helaas onttrekken ze ook vocht aan de huid en zijn daarom tamelijk ongeschikt voor de droge huid.

Besluit: Welke soorten badoliën zijn er en welke is geschikt voor jou?

Bij het zoeken naar de juiste badolie moet je je laten leiden door je persoonlijke behoeften. Afhankelijk van de huidsituatie kan de samenstelling van de badolie je huid ondersteunen en verzorgen.

 • Badolie voor droge huid en neurodermitis

Een badolie kan ook een ondersteunende werking hebben in levenssituaties waarin het lichaam aan een bijzondere belasting wordt blootgesteld.

 • Badolie voor spierspanning
 • Badolie voor zwangerschap

In het volgende gedeelte kom je meer te weten over de voordelen van de verschillende badoliën.

Welke badolie is geschikt voor droge huid en neurodermitis en wat zijn de voor- en nadelen?

Droge huid en neurodermitis zijn erg onaangenaam. De huid wordt gebarsten, begint trekkerig aan te voelen en jeukt.

Door het hoge oliegehalte beschermt badolie de huid tegen uitdrogen en kan het jeuk verlichten.

Voordelen
 • Beschermt de huid tegen uitdrogen
 • Verlicht jeuk
Nadelen
 • Parabenen en chemische kleurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen de huid schaden

Aanbevolen worden badoliën die teunisbloemolie, avocado-olie of amandelolie als basisolie bevatten. Deze hebben een bijzonder regenererend en verzachtend effect op de huid. Bepaalde badoliën zijn speciaal voor dit huidprobleem ontwikkeld. Om de huid niet te irriteren, moet de badolie vrij zijn van kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen en conserveringsmiddelen.

Welke badolie is geschikt voor spierspanningen en wat zijn de voor- en nadelen?

Spanning kan ontstaan na lichamelijke inspanning zoals sporten of lang zitten op het werk. Een warm bad met toevoeging van badolie kan helpen om de spieren te ontspannen. Dit effect kan na het oliebad nog uren aanhouden.

De etherische oliën in de badolie hebben een positief effect op spanning en de geest.

Voordelen
 • Ontspanning van de spieren
 • Langdurig effect
 • Revitalisering van lichaam en geest
Nadelen
 • Parabenen en chemische kleurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen de huid schaden

Muntolie, citroenolie, eucalyptusolie en rozemarijnolie zijn hiervoor bijzonder geschikt. Deze oliën hebben een verkwikkend en ontspannend effect op de spieren. Ook hier zijn er speciale badoliën die bedoeld zijn om de spieren te ontspannen.

Welke badolie is geschikt bij zwangerschap en wat zijn de voor- en nadelen?

Een warm bad tijdens de zwangerschap heeft een ontspannend effect op geest en lichaam. Bij veelvuldig baden beschermt de badolie de huid tegen uitdrogen en helpt ze ook om te regenereren na de geboorte.

Badoliën moeten zorgvuldig gekozen worden, vooral tijdens de zwangerschap, want niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor zwangere vrouwen, omdat ze ook vroege weeën kunnen op wekken.

Voordelen
 • Ontspanning voor lichaam en geest
 • De huid beschermen tegen uitdrogen
 • De regeneratie van de huid na de zwangerschap ondersteunen
Nadelen
 • Bepaalde badoliën kunnen de arbeid bevorderen en mogen niet zonder toezicht gebruikt worden
 • Parabenen en chemische kleurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen de huid schaden

Van badoliën met jeneverbes, Kaneel, marjolein, verbena, kamfer, rozemarijn, nootmuskaat, laurier, gember, kruidnagel en cederhout zijn om deze reden niet aan te bevelen. Alle andere badoliën mogen alleen in kleine hoeveelheden gebruikt worden. Voordat je een badolie tijdens de zwangerschap gebruikt, is het raadzaam een verloskundige of arts om advies te vragen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om badoliën te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke badoliën. De criteria die je kunt gebruiken om badoliën te vergelijken zijn de volgende

 • Ingrediënten
 • Huidcompatibiliteit & Zegel van goedkeuring
 • Effect
 • Hoeveelheid & Verpakking

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Ingrediënten

Badoliën zijn samengesteld uit een basisolie en een of meer etherische oliën. Als je een badolie koopt, moet je er zeker van zijn dat ze geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen of synthetische additieven bevat.

Het mag ook geen paraffineolie bevatten, want dat verstopt de poriën. Daarom is het beter om producten met plantaardige oliën te gebruiken. Plantaardige basisoliën worden het best verdragen. Als basis wordt vaak tarwekiemolie, amandelolie, jojoba-olie of teunisbloemolie gebruikt.

Deze zijn bijzonder zacht en verzorgend voor de huid. De extra etherische oliën geven de badolie zijn geur. De verschillende etherische oliën verschillen in hun effect op onze stemming en ons lichaam. Ze kunnen bijvoorbeeld een verkwikkend of ontspannend effect hebben.

Huidverdraagzaamheid & Kwaliteitszegel

Wat huidverdraagzaamheid betreft, moet je er eerst zeker van zijn dat de badolie pH-neutraal is. Bovendien staat op de verpakking van producten vaak informatie over speciale huidverdraagzaamheid, zoals “geschikt voor de droge huid” of “geschikt voor de babyhuid”.

Verdere aanwijzingen voor de huidverdraagzaamheid worden gegeven door verklaringen als “dermatologisch getest” of keurmerken als het “BDIH Kwaliteitszegel voor Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica”. Huidverdraagzaamheid wordt vaak ook bevestigd door certificaten of instituten.

Effect

Hoe de badolie werkt, hangt af van de ingrediënten die ze bevat. De combinatie van verschillende oliën heeft een ontspannende of verkwikkende werking op lichaam en geest.

De geur en het effect van de badolie kunnen zich optimaal ontwikkelen in warm badwater. (Image source: unsplash.com / Kirsten Marie Ebbesen)

De meestal plantaardige basisolie verzorgt de huid en beschermt haar tegen uitdroging. De toegevoegde etherische oliën geven de badolie zijn geur en hebben een positief effect op de geest. Meer gedetailleerde informatie over de verschillende soorten oliën en hun effecten vind je in het hoofdstuk “Welk effect wil ik bereiken met de badolie?

Hoeveelheid & Verpakking

Afhankelijk van de fabrikant worden badoliën afgevuld in hersluitbare glazen of PET flessen. De flessen zijn meestal ook verpakt in papieren dozen met meer gedetailleerde informatie over het product.

De meeste badoliën vind je in flesjes van 100-200 ml. Omdat voor een bad maar een kleine hoeveelheid badolie nodig is, gaan de flessen een tijdje mee. Je kunt ook grotere hoeveelheden badolie kopen in busjes.

Sommige fabrikanten bieden geschenksets of proeverijsets aan met verschillende flesjes badolie. De potjes bevatten vaak 20 ml badolie en zijn samen in één verpakking verkrijgbaar.

Beeldbron: unsplash.com / Roberto Nickson

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies