Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

26Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote badspons test 2022. Hier stellen we alle badsponzen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste badspons voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een badspons wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn twee categorieën badsponzen: Natuurlijke badsponzen en industrieel vervaardigde synthetische badsponzen.
 • Met de juiste reiniging kunnen badsponzen verscheidene weken gebruikt worden.
 • Natuurlijke badsponzen zijn meestal niet geschikt voor lichaamsverzorging als je een snel geïrriteerde huid of huidziekten hebt.

Badspons: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor badsponzen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke badsponzen. De criteria die je kunt gebruiken om de sponzen met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Materiaal

Het materiaal van de badspons is essentieel voor de functies ervan. We hebben de twee verschillende soorten spons al uitgelegd. Elke soort spons heeft zijn voor- en nadelen, dus je moet individueel afwegen welke aspecten voor jou het belangrijkst zijn.

Als je de badspons vooral voor lichaamshygiëne wilt gebruiken, moet je erop letten dat hij niet te grof is, anders kan je huid

beschadigd raken.

Er zijn ook sponzen die bijzonder geschikt zijn om de huid te exfoliëren.

Natuurlijke badsponzen zijn een hernieuwbare hulpbron. Omdat het een natuurlijk product is, kan elke spons er iets anders uitzien en is uniek. Evenzo zijn er verschillende soorten natuurlijke sponzen, die variëren in poriëngrootte, textuur en grofheid. Synthetische sponzen worden industrieel vervaardigd, dus de kwaliteit is constant en je kunt steeds precies hetzelfde product verwachten.

Absorptievermogen

Het absorptievermogen van een badspons beschrijft het vermogen van de spons om water op te nemen. Het absorptievermogen van badsponzen is vrij belangrijk, want een hoger absorptievermogen gaat vaak samen met een zachter gevoel.

Natuurlijke badsponzen hebben een hoog absorptievermogen.

Het absorptievermogen van natuurlijke badsponzen is zeer hoog; ze staan erom bekend dat ze een bijzonder grote hoeveelheid water kunnen opnemen. Afhankelijk van de vezel kunnen plastic badsponzen erg absorberend zijn, dus je moet even uitproberen welk plastic het beste bij je past.

Prijs

Ook de prijs speelt een belangrijke rol bij de keuze van een badspons. Natuurlijke badsponzen zijn meestal veel duurder dan synthetische badsponzen. Omdat een natuurlijke badspons een langer fabricageproces doormaakt, is ze duurder dan een industrieel vervaardigde badspons van synthetische vezels.

Het kan winstgevend zijn omdat het meestal langer meegaat dan de goedkopere synthetische badsponsjes. Er zijn ook hooggeprijsde synthetische badsponzen die in kwaliteit en duurzaamheid dicht in de buurt komen van natuurlijke badsponzen.

Hier kom jij om de hoek kijken: afhankelijk van hoeveel je wilt uitgeven, welke kwaliteiten voor jou het belangrijkst zijn in een badspons en hoe vaak je de spons wilt vervangen, kan een natuurlijke of een synthetische badspons de juiste voor je zijn.

Herkomst

Zowel natuurlijke als synthetische badsponzen hebben veel verschillende oorsprongen. Vooral bij natuurlijke badsponsjes kan de herkomst je iets zeggen over de kwaliteit.

Terwijl natuurlijke badsponzen als natuurproduct rechtstreeks uit de zee gewonnen worden of in een kwekerij gekweekt worden, zijn er eindeloze mogelijkheden voor synthetische sponzen.

De synthetische vezel kan van verschillende soorten plastic gemaakt worden, en bovendien is de produktie meestal niet gebonden aan een bepaalde produktieplaats. Als je meer wilt weten over de herkomst van je synthetische badspons, kun je contact opnemen met de betreffende fabrikant.

Aquafarming is de bekendste methode om natuurlijke sponzen te kweken. De ernstige overexploitatie van de oceanen door de mens leidt tot sterk verminderde natuurlijke populaties van zwemmende sponzen.

Als je een badspons koopt, let er dan op dat ze ofwel van een boerderij komt, ofwel Fairtrade verklaard is.

Natuurlijke badsponzen vind je overal in de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Hier vindt ook de meeste kweek plaats, want de omstandigheden voor de groei van de natuurlijke spons zijn er het best.

De herkomst van natuurlijke badsponzen kun je vaak vinden op het etiket of in de productbeschrijving, maar als dat niet zo is, kun je natuurlijk ook contact opnemen met de fabrikant.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een badspons koopt

Wat is een badspons?

Een badspons is oorspronkelijk het skelet van de hoornen ganzenveer spons en wordt door veel mensen gebruikt voor de dagelijkse lichaamsverzorging. De badspons wordt ook gebruikt in de geneeskunde als kompres, in de waterindustrie voor filtratie en als opvulling en als schoonmaakhulpmiddel.

Badeschwamm

Zo ziet een natuurlijke badspons eruit als hij is uitgewassen en klaar voor gebruik. (Image source: pixabay / Manfred Richter)

Welke soorten badsponzen zijn er?

Als je je een badsponsje wilt aanschaffen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen

 • Natuurlijke badsponsjes
 • Synthetische badsponzen

Zowel natuurlijke als synthetische badsponzen zijn er in verschillende soorten en vezels. De verzorging, duurzaamheid en vervaardiging van de twee verschillende badsponzen hebben elk hun voor- en nadelen.

Afhankelijk van wat je verkiest, is een andere soort badspons geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Natuurlijke badspons

Het grootste voordeel van een natuurlijke badspons is het absorberend vermogen. De natuurlijke spons is onbetwist de meest absorberende. Het is ook bijzonder effectief voor de lichaamsverzorging van de normale huid, want het bevordert de bloedsomloop en bevrijdt de huid van dode cellen.

Voordelen
 • Hoger absorptievermogen
 • Diepe reiniging van de huid en exfoliatie, Bevordert de bloedsomloop
 • Ecologisch afbreekbaar, geen milieu-impact
Nadelen
 • Een natuurlijke spons is ongeschikt voor huidziekten, ze kan irriteren
 • Niet geschikt voor de gezichtshuid
 • Gewoonlijk duurder dan synthetische badsponzen

Als hernieuwbare grondstof is een natuurlijke badspons geschikt voor jou als je duurzaam en milieuvriendelijk wilt leven.

Synthetische badspons

Vergeleken met een natuurlijke badspons zijn de meeste synthetische badsponzen aanzienlijk goedkoper, zodat je ze vaker kunt vervangen.

Voordelen
 • Geschikt voor mensen met een allergie
 • Meestal goedkoper
 • Grotere verscheidenheid aan verschillende vezels
Nadelen
 • Niet biologisch afbreekbaar
 • Minder absorberend
 • Komt meestal niet in de buurt van de zijdezachte textuur van een natuurspons

Als je je badspons vaker wilt vervangen, is een synthetische badspons misschien iets voor jou. Ook als je neurodermitis hebt of een gemakkelijk geïrriteerde huid, kan een speciale synthetische badspons handig zijn om je huid niet te beschadigen.

Hoeveel kost een badspons?

De prijsklasse voor badsponzen is heel breed. Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de spons kost een natuurlijke badspons tussen de 15 en 30 euro. Synthetische badsponzen zijn meestal veel goedkoper, en kosten tussen de 4 en 20 euro voor een vergelijkbare maat.

Type Prijs
Natuurlijke badspons 15-30 euro
Synthetische badspons 4-20 euro

De natuurlijke badspons is dus aanzienlijk duurder, maar zijn unieke structuur en fijnheid worden door veel klanten gewaardeerd.

In de meeste gevallen geldt: hoe kleiner de spons, hoe goedkoper hij is.

Dit geldt voor natuurlijke badsponzen en voor synthetische badsponzen.

Verschillende soorten natuurlijke badsponzen verschillen in prijs, omdat sommige soorten gekweekt kunnen worden en andere alleen in het wild voorkomen. Synthetische badsponzen zijn van verschillende kunststoffen gemaakt, dus ook hier is er een betrekkelijk grote prijsklasse. Afhankelijk van de kwaliteit van het plastic en de manier waarop de spons gemaakt is, komt de industrieel geproduceerde spons in de buurt van de eigenschappen van een natuurlijke badspons.

Hoe gebruik ik een badspons op de juiste manier?

Voor gebruik moet de badspons helemaal doordrenkt zijn. Dit verwijdert alle resten, vooral van natuurlijke badsponzen. Spoel de badspons een keer uit voor je hem voor het eerst gebruikt, dan is hij klaar voor gebruik.

Voor een optimaal resultaat bij de lichaamsverzorging beweeg je de badspons zachtjes met ronddraaiende bewegingen over het te reinigen lichaamsdeel. Afhankelijk van hoe je je voelt, kunnen ook waslotions, peelings of zelfs badzout in het badwater gebruikt worden. Om de huid niet te veel te belasten, moet je het hooguit een keer per week gebruiken.

Antibakterielle Seife

Een badset inclusief een natuurlijke badspons zou er zo uit kunnen zien. Je kunt het gebruiken om het jezelf gemakkelijk te maken. (Image source: unsplash / shawnee wilborn)

Om je huid nog soepeler te maken, kun je naast de badspons ook badbommetjes gebruiken. Ze bevatten veel waardevolle essentiële oliën die je huid verzorgen en reinigen. In

het algemeen heeft juist gebruik veel te maken met je welzijn. Zoek uit hoeveel schuim goed voor je is en met hoeveel druk je de badspons aanbrengt.

Als schoonmaakmiddel voor natuurlijke badsponzen moet je goed opletten: sommige sterke huishoudelijke schoonmaakmiddelen vernietigen de unieke structuur van de badspons. Anders zijn cirkelvormige bewegingen en het regelmatig uitspoelen van de spons heel effectief om te reinigen.

Welke alternatieven zijn er voor een badspons?

Badsponzen zijn voor veel klanten onvervangbaar. Er zijn echter alternatieven voor badsponzen op sommige toepassingsgebieden. Als alternatief voor het kopen van een gewone badspons, kun je zelf badsponzen maken.

Als alternatief kan een badstof handdoek gebruikt worden als schoonmaakhulpmiddel. Het absorptievermogen is meestal niet zo hoog als dat van een spons, maar badstof is goedkoper en gemakkelijker schoon te maken.

Hoe hygiënisch zijn badsponzen?

Badsponzen kunnen snel onhygiënisch worden. Maar met de juiste verzorging en regelmatig verschonen kun je zorgeloos wassen. Volgens studies zitten er tot wel tien miljoen bacteriën per vierkante centimeter op een spons.

Er is dus een risico dat je het vuil verspreidt in plaats van het te verwijderen. In het volgende gedeelte wordt uitgelegd hoe je je badspons kunt schoonmaken voor het beste resultaat en de langst mogelijke houdbaarheid.

Hoe maak ik een badspons schoon?

Dit gaat het beste in een zoutoplossing: los 125 gram zout op in 1 liter water en laat de natuurlijke badspons 24 uur in de oplossing rusten. Als de spons te grof en stevig wordt, kan hij als alternatief op 60 graden in de wasmachine gewassen worden zonder afwasmiddel als reinigingsmiddel.

Plastic badsponzen kunnen met huishoudelijke schoonmaakmiddelen schoongemaakt worden, maar je moet er wel voor zorgen dat je de badspons goed afspoelt voor je hem weer gebruikt, om huidirritatie te voorkomen.

Waarom voelen verschillende badsponzen verschillend aan?

Verschillende soorten sponzen voelen ook verschillend aan op de huid, dus zoek zelf uit welke voor jou geschikt is. Het gevoel op de huid wordt vooral bepaald door het materiaal en de poriegrootte. Hoe steviger het materiaal en hoe kleiner de poriën, hoe ruwer de spons op de huid aanvoelt.

Badeschwamm

Hier zie je een natuurlijke badspons met heel fijne poriën. Je kunt oliën gebruiken om het aanbrengen nog zachter en milder te maken voor je huid. (Image source: 123rf / 109939709)

Natuurlijke badsponzen zijn in het begin meestal zachter dan synthetische badsponzen, omdat hun fijne, zijdeachtige textuur een aangenaam gevoel op de huid achterlaat. Ze kunnen echter na verloop van tijd ruwer worden. Goed schoonmaken kan helpen om de spons zo lang mogelijk zacht te houden.

Hoe lang kan ik een badspons gebruiken?

Als vuistregel vervang je spoelsponzen elke week en badsponzen afhankelijk van het materiaal en de intensiteit van het gebruik.

Type Gebruiksduur
Spoelspons, kunststof of natuurlijk Maximaal 1 week
Natuurlijke badspons Maximaal een jaar
Synthetische badspons Maximaal 6 maanden

Kunststof spoelsponzen moet je niet schoonmaken, je spoelt ze gewoon uit en gebruikt ze maximaal een week, daarna gooi je ze weg. Een alternatief voor het plastic spoelsponsje is het loofah sponsje. Dit plastic-vrije alternatief wordt gepresenteerd in een ARD rapport. Natuurlijke badsponzen moeten van tijd tot tijd grondig schoongemaakt worden.

Als de spons broos begint te worden, of als hij een steeds onooglijker grijzige kleur aanneemt, is het hoog tijd om hem schoon te maken.

Beeldbron: 123rf / 45297525

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies