Onze selectiecriteria

Products

18Onderzochte producten
Hours

25Bestede uren
Studies

3Beoordeelde onderzoeken
Comments

108Verzamelde opmerkingen

Badzout is een product dat gemaakt is van zee- of steenzout. Hoewel het de laatste jaren heel populair is geworden, is het gebruik van badzout geen recente uitvinding, maar wordt het al duizenden jaren door verschillende culturen gebruikt, zowel om de cosmetische eigenschappen als de heilzame werking ervan.

Veel mensen denken dat badzout hetzelfde is als gewoon zout, maar dat is niet zo. Het mineraalgehalte van de twee soorten is verschillend. In tegenstelling tot tafelzout zijn de zouten die gebruikt worden om badzout te maken rijk aan magnesium, natrium, calcium of kalium; ze verbeteren de conditie van de huid, versterken de beschermende huidbarrière en verlichten bepaalde huidaandoeningen.

Belangrijk om te weten

 • Badzout kan van verschillende oorsprong zijn en verschillende effecten hebben, afhankelijk van de chemische samenstelling en de aroma’s die eraan worden toegevoegd.
 • Niet al het badzout is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten, maar sommige zijn “verrijkt” met kunstmatige parfums, siliconen en andere petroleumderivaten.
 • Voordat je badzout koopt, moet je goed weten welk huidtype je hebt, en welke effecten je wilt bereiken. Ze zijn niet allemaal hetzelfde!

Ranking: Het beste badzout op de markt

De badzouten die op de  Nederlandse markt verkrijgbaar zijn kunnen allemaal hetzelfde lijken. Denk je dat het enige verschil tussen de producten de kleur en het geurtje is? Dan heb je het mis. De verschillende soorten badzout die er te koop zijn, kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden, afhankelijk van hun eigenschappen. Hieronder hebben we vijf opties voor je uitgezocht.

1e plaats:Kneipp badkristallen Boswandeling

Kneipp-badkristallen bevatten een hoog percentage natuurlijk thermisch zout. Deze wordt verkregen in de enige overgebleven pannenboiler van Europa, de zoutmijn van Luisenhall, uit zuiver natuurlijke pekel, die op een diepte van 460 meter voortdurend wordt verrijkt door de zoutafzettingen van een 250 miljoen jaar oude oerzee. De van nature zuivere pekel is vrij van chemische toevoegingen en milieu-invloeden.

Met deze badkristallen van Kneipp voel je je alsof je door het bos loopt. Het product bevat natuurlijke etherische oliën van grenen- en dennenhout, en heeft een groene kleur in het water. Het is een combinatie van aroma- en kleurtherapie, en het product is huidvriendelijk. Je ontvang 2 potten met badkristallen van ieder 500 gram.

2e plaats: Lumunu Deluxe Bloemenzee Badzout

Het badzout van Lumundu is vermengd met echte, gedroogde rozenblaadjes. Ze geven niet alleen kleur aan het zout, maar zorgen ook voor een heerlijk zoete geur die de stress volledig verlicht. Bovendien verzorgt het de huid op een zijdezachte manier en stimuleert het de zintuigen.

Voor een vol bad, voeg ca. 8 eetlepels of meer toe aan het 37 °C warme badwater. De zachte geur ontvouwt zich onmiddellijk en het zout wordt in zeer korte tijd opgelost in het water. Het badzout is verpakt in een glazen beugelpot, en is dus milieuvriendelijk. het product is in Duitsland vervaardigd en bevat 700 gram.

3e plaats: Amaiva Basenbad Urmeer badzout

Dankzij de verhoogde pH-waarde van dit product van Amaiva, worden zuren uit het lichaam verwijderd en geneutraliseerd. Het product is speciaal ontworpen om huidproblemen te verhelpen, zoals acne, een droge huid, meeëters, etc. Het badzout bevat natriumcarbonaat en waterstofcarbonaat uit een natuurlijke bron. Deze zijn zeer alkalisch en helpen het badzout zijn verhoogde pH-waarde te bereiken.

Of het nu gaat om een badtoevoeging voor je badkuip, voor het masseren onder de douche, in de voetbaden of voor de productie van alkalische kompressen – het badzout “Urmeer” van Amaiva kan op vele manieren worden gebruikt. Het badzout bevat Himalayazout en is geurloos. Het product is in Duitsland vervaardigd door het familiebedrijf Amaiva. De inhoud van de pot bedraagt 600 gram.

4e plaats: NortemBio Epsom Zout

Dit Epsomzout van NortemBio bevat natuurlijke zouten van 99,7% magnesiumsulfaat microkristallen. Het product is geeft op natuurlijke wijze verlichting van ontstekingen en spierpijn, verbetert de stofwisseling, verwijdert giftige stoffen, verlicht pijn door artritis, verbetert de stemming, concentratie en slaap. Ook wordt het badzout aanbevolen voor sporters na intensieve trainingen.

Het badzout kan gebruikt worden in de badkuip, als voetenbad, gezichtsverzorging, als scrubzout tijdens het douchen, of als behandeling tegen vet haar. Het is geschikt voor alle huidtypes. Het product is in Spanje gefabriceerd, is geur- en kleurloos en wordt in een pot van 6 kilo aangeboden. Inclusief een e-book met alle gebruiksmogelijkheden.

5e plaats: Kneipp Badkristallen met Eucalyptus

Kneipp eucalyptus badkristallen zijn rijk aan waardevolle mineralen en sporenelementen die de huid zuiveren en verzorgen. De etherische eucalyptusolie wordt door de warme stoom via de neus ingeademd en via het water door de huid opgenomen.
Verfrist, werkt vooral op de luchtwegen en geeft verlichting bij verkoudheid. Deze geurige en kleurige kristallen kunnen zonder problemen gebruikt worden in de whirlpool.

Het badzout is vrij van conserveringsmiddelen (zoals parabenen), siliconen en minerale oliën. Het bevat natuurlijk verzorgende werkstoffen en is pH-neutraal. Het product is dermatologisch getest. Gebruik: voeg een dop badzout toe aan stromend warm water.
Watertemperatuur: 36 – 38°C. Duur van het bad: 15 – 20 minuten. De inhoud van het product bedraagt 500 gram.

Shopgids: Alles wat je moet weten over badzout

Badzout is een heel gangbaar product in bijna elke badkamer en is tegelijkertijd vrij onbekend voor veel mensen. Zoals we al vertelden zijn er nog steeds veel mensen die geloven dat keukenzout en badzout hetzelfde product zijn, terwijl dat niet het geval is. We gaan proberen een aantal van de meest voorkomende twijfels over dit product weg te nemen.

Mineraalrijke zouten, in combinatie met warm water en andere etherische oliën, kunnen helpen bij het verlichten van spierpijn.
(Bron: Alena Ozerova: 53055876/ 123rf.com)

Wat is badzout en waar wordt het voor gebruikt?

Badzout is een samenstelling van oplosbare, niet-organische stoffen die in combinatie met warm water – meestal in het bad – worden gebruikt om te genieten van hun gezonde werking en om te ontspannen. Ze worden vaak gemengd met andere componenten, zoals etherische oliën om hun effect te versterken of om hun eigenschappen toe te voegen aan die van het zout zelf.

Hoewel de naam is afgeleid vanwege de gelijkenis met gewoon zout, is de chemische samenstelling anders. Afhankelijk van de oorsprong ervan wordt deze onderverdeeld in twee soorten: zee- en steenzout.

foco

Zeezout ontstaat door de verdamping van zeewater dankzij de inwerking van de zon, terwijl steenzout in ondergrondse sedimenten wordt gevonden.

Waarom is het een goed idee om badzout te gebruiken?

Badzout van hoge kwaliteit bevat een aantal van de elementen die het lichaam nodig heeft, zoals magnesium, ijzer of calcium. Mineraalrijke zouten, in combinatie met warm water en andere etherische oliën, helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn bij overbelasting of zelfs artritis.

Natrium wordt gecombineerd met water om de hydratatie van de bovenste laag van de huid te beschermen en kan worden gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis. Bovendien dragen de aromatische eigenschappen van veel soorten badzout bij aan de geestelijke ontspanning en kan het zeer effectief zijn voor mensen met slapeloosheid.

Soort badzout Eigenschappen
Ontspannend De combinatie van mineralen, warm water en etherische oliën die in veel badzout aanwezig zijn, zorgt voor een gevoel van ontspanning en verlicht stress.
Hydraterend Het magnesium dat aanwezig is in badzout heeft vochtinbrengende eigenschappen.
Goed voor de bloedsopmloop Warm water opent de poriën en bevordert de opname van mineralen zoals zink, kalium en calcium in de huid.
Detox De poriën gaan open en de mineralen in het badzout reinigen je huid van giftige stoffen.
Pijnverlichtend Bepaalde soorten badzout verlichten artritisgerelateerde pijn.
Ontsmettend De aanwezigheid van natrium en andere mineralen in dit product werkt als een natuurlijk “conserveringsmiddel” op je huid.

Hoe bereid je een bad met badzout?

Het bereiden van een lig- of voetenbad met badzout is heel eenvoudig. Om te beginnen moet je in het geval van de badkuip de stop erin doen. Giet vervolgens het badzout in het bad. Het beste is om deze onder de waterstraal te plaatsen, zodat het zout beter oplost en het zijn aroma kan verspreiden, als ze geparfumeerd zijn.

De hoeveelheid zout dat je moet gebruiken hangt een beetje af van je wensen en behoeftes, maar 100 gram is een gemiddelde hoeveelheid. De temperatuur van het water moet de maximale temperatuur zijn die je aangenaam vindt. Als het bad vol is, zet dan de kraan dicht, ga er heerlijk in liggen en geniet.

De hoeveelheid zout dat je moet gebruiken hangt een beetje af van je wensen en behoeften.
(Bron: Alena Ozerova: 54740953/ 123rf.com)

Kan badzout ook voor andere doeleinden worden gebruikt?

In feite kun je badzout voor vele andere dingen gebruiken. Als je denkt dat badzout “alleen” dient om het in het badwater te doen, is dat niet het geval. Het badzout kan voor veel doeleinden gebruikt worden die allemaal goed voor je gezondheid en je uiterlijk zijn.

 • Je kunt het als een gezichtsmasker gebruiken als je het met een kleine hoeveelheid water mengt tot een dikke pasta.
 • Als je het zout in gelijke delen mengt met water of met een olie, zoals olijfolie, kokos- of amandelolie kun je dit gebruiken als body scrub.
 • Als je badzout oplost in heet water en het mengsel vervolgens laat afkoelen, heb je een natuurlijke, antibacteriële gezichtstonic, perfect voor de acne-gevoelige huid.
 • Je kan het zelfs gebruiken om je mondhygiëne te verbeteren als je het mengt met baksoda. Deze formule heeft een witmakende en desinfecterende werking op de tanden.
 • Je kunt het ook gebruiken als behandeling voor nagels en nagelriemen. Los het zout gewoon op in een kom met heet water en dompel je handen er een paar minuten in onder.

Welke soorten badzout zijn er?

Naast zee- en steenzout zijn er drie subtypes badzout: het Epsomzout, dat afkomstig is uit de gelijknamige streek in het Verenigd Koninkrijk, het Zwarte Zeezout, dat afkomstig is uit de Zwarte Zee, en het Himalayazout, dat worden gewonnen uit gebieden in de buurt van het Himalayagebergte. Er zijn meer soorten, maar deze worden het meest gebruikt.

Soort badzout Eigenschappen
Epsomzout Dit zout is kleurloos, rijk aan magnesium, verlicht spier- en gewrichtspijn. Verwijdert giftige stoffen uit het lichaam en scrubben de huid.
Dodezeezout Dit zout is kleurloos, rijk aan kalium en calcium, voorkomt vochtophoping en verbetert de bloedsomloop. Helpt tegen osteoartritis en psoriatische artritis.
Himalayazout Dit zout is roze door het hoge ijzergehalte. Het verbetert de bloedsomloop en vermindert spierontstekingen.

Wat voor badzout moet ik gebruiken?

Zoals je kunt zien, heeft elke soort badzout andere eigenschappen – hoewel er ook verschillende soorten badzout zijn die overeenkomsten hebben. Daarom moet je er een kiezen die aansluit bij je behoeften en routines. Welke je ook kiest, we raden je aan altijd producten te kiezen die zo natuurlijk mogelijk zijn en geen synthetische ingrediënten zoals parfums bevatten.

Mensen die spier- en gewrichtspijn willen verlichten, moeten kiezen voor Epsomzout. Dode Zeezout wordt vooral aanbevolen bij huidproblemen en om de textuur van de huid te verbeteren, ook als deze gezond is. Himalayazout, daarentegen, is het meest aanbevolen voor een ontspannend bad voor het slapen gaan.

Welk effect hebben de verschillende aroma’s van badzout ?

Niet alle badzouten zijn gearomatiseerd, maar de meeste wel en vaak worden ze gebruikt in de aromatherapie. Elke geur heeft een effect op onze stemming, dus het is aan te raden dat je er één kiest afhankelijk van de beleving die je wilt ervaren. Ons advies is om te kiezen voor zout met aroma’s die afkomstig zijn van natuurlijke ingrediënten.

Aroma Indicaties
Lavendel of munt De geur van lavendel of munt wordt aanbevolen voor het verlichten van stress of slapeloosheid.
Citrusvruchten Citrusvruchten hebben het vermogen om je energie te geven, dus ze worden vooral aanbevolen voor een bad in de ochtend.
Eucalyptus Eucalyptus werkt vooral goed voor het verlichten van een verstopte neus, dus het is heel goed voor als je verkouden bent of een allergie hebt.
Citroengras Badzout met een geur van citroengras is aan te raden bij hoofdpijn of jetlag.

Hoe kan ik badzout gebruiken als ik thuis geen badkuip heb?

Het komt steeds vaker voor dat we geen badkuip in onze badkamer hebben: we leven in een wereld die op volle toeren draait, we hebben nergens tijd voor en het is waar dat dat het veel sneller is om te douchen dan om in bad te gaan. Maar maak je geen zorgen, want je hoeft geen bad te hebben om van de eigenschappen van badzout te genieten.

Je kunt het zout onder de douche gebruiken als een body scrub als je het tot een dikke pasta mengt met een drager olie. Met de stoom van het warme water lost het zout op en kun je genieten van de eigenschappen en de gearomatiseerde waterdamp. Natuurlijk kun je er ook je handen of voeten in onderdompelen om ze na een lange dag te ontspannen.

Als je op zoek bent naar geparfumeerd badzout, kun je het beste een badzout met etherische oliën kiezen.
(Bron: Diana Vyshniakova: 24825228/ 123rf.com)

Heeft badzout contra-indicaties?

Het badzout op zich heeft geen contra-indicaties. Wat wel schadelijk kan zijn, vooral als je een gevoelige huid hebt of als je problemen hebt met je bloedsomloop, is te vaak of te lang in bad gaan, omdat het zout de huid kan uitdrogen of je gewrichten een zwaar gevoel kan geven.

Baden in zeer heet water – met of zonder badzout – mag niet meer dan één keer per week, bovendien is het goed om water te besparen! Het is ook niet aan te raden om er meer dan een half uur in te liggen. Als je uit het bad komt, gebruik dan je gebruikelijke vochtinbrengende crème of olie om het risico van een droge huid te verminderen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van badzout om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het badzout te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het badzout dat je nodig hebt:

 • Samenstelling
 • Aroma
 • Kleur
 • Grootte van de kristallen
 • Oorsprong

Samenstelling

Bij het kopen van badzout is de samenstelling de belangrijkste factor die je moet overwegen. We raden je aan om producten te kiezen met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, omdat deze minder gevaarlijk zijn voor je huid en minder kans hebben om allergieën te veroorzaken of te verergeren. Bovendien zijn ze over het algemeen effectiever.

Als je op zoek bent naar geparfumeerde badzouten, is ons advies om te zoeken naar producten met etherische oliën in hun ingrediënten. Als je geïnteresseerd bent in een geurloos soort badzout vanwege de samenstelling ervan, denk er dan aan dat je het gewenste aroma kunt toevoegen als je het product mengt met enkele druppels van je favoriete etherische oliën.

Aroma

We hebben al kort opgemerkt dat de verschillende aroma’s die badzout kan hebben, eigenschappen hebben die van elkaar verschillen. Tegenwoordig kun je kiezen uit een breed assortiment aan parfums: die van kruiden, bloemen of fruit zijn de meest voorkomende geuren. Je hoeft je niet te laten meeslepen door een lekker geurtje, maar je kunt ook genieten van de effecten ervan.

Een goede optie voor een variatie in je badbeleving is om een geurloos badzout te combineren met verschillende etherische oliën. Vergeet niet om de eigenschappen van deze olieën te raadplegen en ze te combineren om hun psychische, curatieve en medicinale effecten te versterken.

foco

Vermijd kunstmatige parfums, omdat deze huidallergieën kunnen veroorzaken.

Kleur

Het badzout wordt in verschillende kleuren aangeboden. Enerzijds kan de kleur afhangen van de chemische samenstelling – we hebben al gezegd dat Himalayazout een roze kleur heeft vanwege het hoge ijzergehalte – maar anderzijds kunnen kleuren ook worden toegevoegd door middel van natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen.

Het gekleurde zout kleurt het badwater, wat de werking ervan kan versterken en bovendien esthetisch is. Wij raden je aan te kiezen voor zout dat gekleurd is met natuurlijke ingrediënten, zoals kruiden of bloemen.

Als je wit badzout wilt kleuren, kun je een paar druppels kleurstof toevoegen.

Grootte van de kristallen

Hoewel we bij badzout meestal denken aan een vrij grof korrelzout, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Tegenwoordig vinden we badzout op de markt met kleine, middelgrote, grote of zeer grote kristallen. De afmeting van de kristallen hangt af van waar we ze voor willen gebruiken.

Als we bijvoorbeeld badzout willen gebruiken als body scrub door het te mengen met een olie, kunnen we beter een zout met kleine kristallen kiezen. Voor een bad in een badkuip zijn grote kristallen prima. Aan de andere kant is het beter om middengrote kristallen te gebruiken voor een bad voor je voeten of handen, deze lossen namelijk beter op.

Oorsprong

We hebben het al gehad over de meest gangbare oorsprong van badzout: Epsom, de Dode Zee en de Himalaya. Zoals je weet, heeft elk van hen een andere samenstelling, een zuiverheidsgraad die varieert. Die van de Himalaya, een steenzout gevormd onder zeer hoge druk, is de zuiverste. Daarom hebben ze verschillende eigenschappen.

Als je badzout gaat kopen, kijk dan goed of het echt afkomstig is uit de streek van herkomst. Fabrikanten manipuleren soms hun labels om ons te doen geloven dat we bijvoorbeeld een Epsom-zout kopen, terwijl het in werkelijkheid gewoon zout is met eigenschappen die lijken op die van Epsom-zout. Lees de informatie op de etiketten altijd zorgvuldig door.

Samenvatting

De mensheid is al jarenlang bekend met de weldadige effecten van badzout. Het is een product dat in vrijwel alle badkamers aanwezig is, maar denk niet dat ze allemaal hetzelfde zijn. De eigenschappen variëren naargelang de oorsprong en de chemische samenstelling ervan, of de etherische oliën die aan de formules worden toegevoegd.

We hopen dat we je hebben geholpen met deze shopgids om het enorme aanbod aan badzout beter te kunnen begrijpen. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de keuzemogelijkheden bij de aankoop van een fles badzout ontelbaar. Daarom is het belangrijk om te weten welk soort zout je zoekt en welke effecten je hoopt te bereiken.

Vond je ons artikel over badzout interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte badzout kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Alena Ozerova: 54740907/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Gijsje raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Het is altijd belangrijk voor haar geweest om het beste uit de mensen te halen op een natuurlijke manier. Ze heeft nu haar eigen kleine schoonheidssalon en veel vaste klanten die veel belang hechten aan de expertise van Gijsje.