lutier tafelschroef
Laatst bijgewerkt: 19-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

15Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Wil je een stuk materiaal stevig vastmaken op je werkbank? Dan heb je een bankschroef nodig. Bankschroeven zijn handige tools die eigenlijk op geen enkele werkplaats mogen ontbreken. Hoewel ze er op het eerste gezicht misschien minder spectaculair uitzien dan gereedschap zoals een slijp- of boormachine, kun je zonder hen de meeste taken niet eens uitvoeren.

Bankschroeven zijn al eeuwenlang in veel werkplaatsen aanwezig. Ze dienen om het materiaal waar je mee werkt stevig op hun plaats te houden. Het zijn hulpmiddelen die zijn bedoeld om veilig te klussen. Het is daarom erg belangrijk dat de bankschroef die je koopt stabiel en solide is. In deze shopgids leggen we alles uit over bankschroeven.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn veel verschillende soorten bankschroeven op de markt verkrijgbaar. Sommige hebben een draaiende basis, andere zitten vast aan het werkblad. Elk type bankschroef is speciaal ontworpen voor een specifieke soort klus. Het is daarom belangrijk om te bedenken welke bankschroef je nodig hebt.
 • Sommige schroeven hebben een klein aambeeld. Dit zijn meestal de beste modellen voor metaalbewerking.
 • Een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een bankschroef zijn de materialen waar de tool van gemaakt is. Een bankschroef moet robuust zijn, zodat deze bestand is voor zware klussen zoals boren, snijden en vijlen.

Onze selectie: De beste bankschroeven op de markt

Er zijn veel verschillende soorten bankschroeven op de markt verkrijgbaar. Sommige modellen zijn steviger en stabieler, terwijl andere schroeven roterende voetstukken of accessoires zoals een aambeeld hebben. Het kopen van de beste bankschroef is daarom geen eenvoudige klus. Om je hierbij te helpen hebben we de markt onderzocht en een selectie voor je gemaakt met de beste bankschroeven. Je vindt ze hieronder:

De bankschroef met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De bankschroef van Stanley heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is een klemschroef van gegoten aluminium. De schroef heeft een vergrendelbaar kniegewricht dat draait tot 360 graden, waardoor je er erg comfortabel mee kunt werken.

De bankschroef is te gebruiken in veel verschillende posities, is licht van gewicht en werkt erg soepel. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een model dat aan al je basiswensen zal voldoen. Dankzij de gele afwerking ziet de bankschroef er ook nog eens leuk uit op je werktafel.

De beste bankschroef met een klembreedte van 125 mm

De bankschroef van Benson is gemaakt van gietijzer en is erg stevig en stabiel. Met een klembreedte van 125 mm en een instelbare spanwijdte van 0 tot 135 mm is de bankschroef geschikt voor zowel kleine als grote werkstukken.

De bankschroef werkt erg soepel. Je draait de beweegbare bek gemakkelijk vast of los. De tool is bovendien gemakkelijk in gebruik, heeft een fijne prijs en gaat lang mee. Je kunt de bankschroef met twee bouten vastzetten zodat hij geen kant meer op kan.

De beste bankschroef met een klembreedte van 150 mm

Voor het echt zware werk is een bankschroef met een klembreedte van 150 mm aan te raden. In deze categorie komt de bankschroef van Tectake als winnaar uit onze test. De parallelle bankschroef met aambeeld is geschikt voor ieder soort klus.

De klembekken zijn vervangbaar. De bankschroef kan bovendien door de geïntegreerde draaischijf 360 graden worden gedraaid. De bek is breed en nodigt uit om zwaar te belasten. Alles wat je nodig hebt bij zware klussen!

De beste bankschroef met gietijzeren frame

Deze bankschroef van Silverline heeft een gietijzeren frame, een met chroom geplateerd schroefhandvat en uitlijningsstaven. Gietijzer is een stevig en zwaar materiaal dat de bankschroef zijn stabiliteit geeft. Hierdoor is de bankschroef erg stevig en betrouwbaar.

De schroef heeft een openingswijdte van 125 mm en is op iedere soort werkbank te monteren. Deze bankschroef is in het speciaal geschikt voor alledaagse klussen. De tool is tot slot praktisch in gebruik en eenvoudig te installeren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over bankschroeven

Een bankschroef is een werktuig dat wordt gebruikt om onderdelen stevig op hun plek te houden. Het is een veelzijdige tool met diverse toepassingen. Je komt bankschroeven overal tegen, van werkplaatsen tot technische lokalen op middelbare scholen. Om je te helpen de beste bankschroef te vinden, geven we hieronder antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.

Trabajador de la madera de alto nivel que utiliza maquinaria

Een bankschroef is een werktuig dat wordt gebruikt om onderdelen stevig op hun plek te houden.
(Bron: Auremar: 80130940/ 123rf.com)

Wat is een bankschroef precies?

Bankschroeven zijn zeer robuuste gereedschappen, met variabele groottes en gewichten, variërend van 200 gram tot 30 kilo. Een bankschroef wordt gebruikt voor het stevig vastklemmen van materiaal op een werkblad of -tafel zodat je veilig boor-, snij-, vijl- of andere klussen kunt uitvoeren. De bankschroef garandeert de beste afwerking en veiligheid.

Bankschroeven zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Ze hebben echter allemaal een aantal gemeenschappelijke onderdelen:

 • Twee bekken om het werkstuk stevig vast te houden, waardoor uitglijden of plotselinge bewegingen worden voorkomen.
 • Een hendel die je kunt draaien om de kaken te openen of te sluiten.
 • Een steunvoet die vast of roteerbaar is. De voet moet op een werktafel worden gemonteerd.

Wat zijn de voordelen van een bankschroef?

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een bankschroef is de veiligheid die het werktuig biedt. Door de onderdelen stevig op hun plaats te houden, kun je met een bankschroef eenvoudig zware taken uitvoeren zoals zagen, boren of vijlen, zonder bang te hoeven zijn dat het materiaal wegglijdt of beweegt. Andere belangrijke voordelen van een bankschroef zijn:

 1. Je kunt er zeer grote stukken materiaal mee vastklemmen.
 2. Hierdoor heb je je beide handen vrij terwijl je werkt.
 3. Je kunt stukken van verschillende formaten plaatsen, zelfs heel kleine, om deze nauwkeurig te bewerken.
 4. Bankschroeven zijn erg handig bij het zagen van bijvoorbeeld plastic onderdelen, zoals afvoerbuizen. Ook als je koper wilt solderen, houd je met een bankschroef de onderdelen gemakkelijker op hun plaats.
 5. Bankschroeven zijn een geweldige optie als je onderdelen moet slijpen, zagen of schuren.

Zoals je ziet zijn bankschroeven onmisbare tools op iedere werkplaats. Het zijn werktuigen die voor elke klus van pas kunnen komen.

Portret van een luthier

Door de onderdelen stevig op hun plaats te houden, kun je met een bankschroef eenvoudig zware taken uitvoeren zoals zagen, boren of vijlen, zonder bang te hoeven zijn dat het materiaal wegglijdt of beweegt.
(Bron: Auremar: 73752280/ 123rf.com)

Wat voor soort bekken hebben bankschroeven?

Bankschroeven hebben twee bekken: een vaste en een bek die mee beweegt met de eerste. De eerste bek zit op een onbeweeglijk deel van de bankschroef. De tweede bek is de bek die zich beweegt door aan de hendel te draaien. Hierdoor schroef je de ene bek dichter bij de andere.

Door de hendel met de klok mee te bewegen, sluiten de bekken zich. Zo kun je eenvoudig het materiaal er tussen plaatsen. Als de hendel in de tegenovergestelde richting wordt bewogen, gaan de bekken weer open om het materiaal los te laten. De opening van de bekken kan parallel of staand zijn. Op die manier kun je de bankschroef in twee groepen verdelen.

 • Parallelle bankschroeven: Dit soort bankschroeven worden het meest gebruikt op werkplaatsen, omdat de bekken altijd parallel worden gehouden in elke opening, waardoor stukken van verschillende afmetingen op een geschikte manier worden vastgehouden zonder dat er teveel druk op moet worden uitgeoefend. Deze bankschroeven zijn gemaakt van gietijzer of gietstaal.
 • Staartbankschroef: Deze bankschroeven zijn gemaakt van gesmeed staal en zijn zeer resistent. Ze hebben hetzelfde ontwerp als vroeger, toen ze werden gebruikt om hoefijzers te maken. De bankschroef wordt bevestigd aan een stevige werkbank of muur. De lange staart kan vast worden gemaakt aan een drager op de grond. Ze zijn niet geschikt voor mechanische instelwerkzaamheden omdat hun bekken niet parallel blijven wanneer ze worden geopend en daardoor onderdelen niet goed worden vastgehouden of vervormd worden als ze te strak worden aangedraaid.

Bekijk van tevoren welke soort bankschroef jij nodig hebt voor de klus die je wilt uitvoeren.

Senior vrouwelijke monteur die een auto repareert in een garage.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een bankschroef is de veiligheid die het werktuig biedt.
(Bron: Polc: 95465031/ 123rf.com)

Hoe ziet een bankschroef met aambeeld eruit?

Sommige bankschroeven hebben aambeelden. Deze gereedschappen zijn onmisbaar bij het smeden van materialen. Op een aambeeld plaats je gloeiend hete stukken, om ze vervolgens met de hamer te raken. Ook dient een aambeeld als ondersteuning om metalen stukken te corrigeren. De vorm van aambeelden is vergelijkbaar, ongeacht hoe groot of zwaar ze zijn. Een aambeeld bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Gezicht: Dit is het bovenoppervlak van het aambeeld en het belangrijkste onderdeel waarop het te smeden stuk wordt geplaatst. Het moet volledig glad zijn en enigszins opgeruwde randen hebben, zodat er geen risico bestaat dat het werkstuk met de randen wordt gesneden.
 • Hoorn: Een aambeeld heeft twee hoorns. Het ene is vaak conisch, het andere heeft een plat bovenvlak. De hoorns worden bijna altijd gebruikt om stukken te buigen of ze een ronde vorm te geven.
 • Oog: Op het slagvlak zitten meestal een of twee ogen die worden gebruikt voor klussen zoals het boren van metalen platen.
 • Basis: Dit is het onderste deel. Het moet stevig en breed zijn, pootjes hebben of volledig kunnen worden vastgemaakt aan het werkoppervlak.

Een bankschroef met aambeeld is een handige tool die eigenlijk dus op geen enkele werkplaats mag ontbreken.

Menselijke monteur die een auto repareert in een garage.

Een bankschroef met aambeeld is een handige tool die eigenlijk op geen enkele werkplaats mag ontbreken.
(Bron: Polc: 100136931/ 123rf.com)

Tips voor het gebruik en onderhoud van een bankschroef

Bankschroeven zijn zeer eenvoudige gereedschappen die geen elektrische stroom gebruiken. Het onderhoud van een bankschroef is daarom erg eenvoudig. Het belangrijkste is om de tool op een geschikte hoogte te plaatsen, zodat je comfortabel kunt werken zonder geforceerde houdingen aan te moeten nemen. Hiervoor moet je de bovenkant van de schroef met je elleboog kunnen aanraken.

Hieronder geven we je nog meer handige tips voor het gebruik en onderhoud van een bankschroef:

 • Als je niet met de bankschroef werkt, is het raadzaam om de bekken naar elkaar toe te draaien, totdat ze elkaar lichtjes raken en de slinger in verticale positie te laten.
 • De bankschroef mag nooit met zware voorwerpen worden geraakt.
 • Bevestig geen grote onderdelen op kleine schroeven.
 • Houd de schroeven goed ingevet en schoon. Voorkom dat resterend materiaal zich hoopt in de moeren of andere onderdelen van de bankschroef.
 • Maak de geleiders na elk gebruik met een doek schoon en breng een dun laagje olie aan.
 • Breng nooit olie aan op de draaivoet of voet, aangezien dit de klemkracht van de tool vermindert.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hierboven hebben we antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over bankschroeven. Nu is het tijd om naar de belangrijkste aankoopcriteria te kijken. Deze factoren zullen het verschil maken tussen een goede of een slechte aankoop. Als je de beste bankschroef voor je werkplaats wilt kopen, lees dan snel verder!

Materiaal

De belangrijkste factor bij het kopen van een bankschroef zijn de materialen waar de tool van gemaakt is. Bankschroeven zijn ontworpen om zeer zware klussen uit te voeren ​​en moeten daarom zo solide en bestendig mogelijk zijn. We raden aan om op zoek te gaan naar een bankschroef van harde materialen, zoals gietijzer of gehard staal, vooral als je repetitieve en zware taken moet uitvoeren.

De schroef en as moeten van staal of smeedijzer zijn. Voor de hendel is het het beste om voor roestvrij staal te kiezen. De bek moet van lood zijn of van een ander zacht materiaal dat de onderdelen waarmee je werkt niet beschadigt. Zoek voor zware bouten naar gesmede stalen bekken.

Menselijke monteur die een auto repareert in een garage.

De belangrijkste factor bij het kopen van een bankschroef zijn de materialen waar de tool van gemaakt is.
(Bron: Polc: 100136914/ 123rf.com)

Bek

Om de bankschroef met de meest geschikte bek te kiezen, moet je rekening houden met wat voor soort klussen je gaat uitvoeren. De bek bepaalt zowel de breedte als het gewicht van het materiaal dat de bankschroef kan dragen. Om je een idee te geven:

De opening van de bek kan van 50 tot 150 mm groot zijn.

Als je op kleine stukken hout werkt zal een schroef met een zeer grote bek niet handig zijn, aangezien de bek dan te groot is voor het werk dat je wilt doen. In andere gevallen is een grote bek juist wel handig, zoals bij extra zware klussen. De belasting die een bankschroef kan dragen wordt uitgedrukt in kilo’s. Het is erg belangrijk dat je deze informatie kent voor zware klussen, bijvoorbeeld bij mechanische werkzaamheden.

Basis

De basis is het deel van de bankschroef dat aan de bank is bevestigd. Dit onderdeel is erg belangrijk, omdat het de sterkte en stabiliteit van de tool bepaalt. We hebben eerder in deze shopgids al uitgelegd dat er twee soorten basissen zijn, namelijk met vaste en met roterende voetstukken. Beide soorten zijn ontworpen voor een bepaald type klus en hebben hun eigen kenmerken en voordelen.

Er zijn ook meerhoekige bankschroeven. Deze omvatten een korte arm die aan het lichaam is bevestigd door een roterend systeem waarmee het in talloze posities kan worden bewogen en vergrendeld. Deze zijn ideaal voor het rondom bewerken van onderdelen, omdat je deze niet steeds opnieuw los en vast hoeft te maken.

Aambeeld

Sommige bankschroeven hebben een aambeeld. Deze accessoires zijn onmisbaar als je materiaal wilt smeden om bijvoorbeeld sieraden te maken. Ze worden gebruikt om het desbetreffende materiaal met een hamer te slaan en te bewerken. Het is daarom erg belangrijk dat het aambeeld stabiel en bestendig is.

Als je een bankschroef met aambeeld wilt kopen, moet je weten dat de beste aambeelden uit één stuk en van gietijzer zijn gemaakt. Gehard staal is ook een optie, of een combinatie van beide. De bankschroeven met de kleinste aambeelden wegen tot 2 kilo, terwijl de zwaarste een gewicht van 150 kilo of meer kunnen bereiken.

Soort

Er zijn veel verschillende soorten bankschroeven op de markt te vinden, van de typische parallelbankschroef, die veelzijdig en goedkoop is, tot de traditionele staartbankschroef. We raden aan om een bankschroef te kiezen op basis van het soort klussen dat je ermee wilt uitvoeren. Als je bijvoorbeeld hout wilt bewerken, kun je het beste een houtbankschroef gebruiken, die uit hout vervaardigd is en een groot klemoppervlak heeft.

Als je geen vaste werkplek hebt, raden we aan voor een bankschroef te kiezen die je eenvoudig los- en vastmaakt, zodat je hem overal mee naar toe kunt nemen. Het belangrijkste is dat je altijd kiest voor een handige tool die het uitvoeren van je klussen makkelijker maakt.

Samenvatting

Bankschroeven zijn erg handige hulpmiddelen. Je komt ze op iedere werkplaats tegen. Zonder bankschroef zou je een hoop klussen niet uit kunnen voeren. Ze bieden de nodige zekerheid tijdens het klussen. Met een bankschroef blijft het werkstuk stevig op zijn plaats en heb je je beide handen vrij om een werktuig te bedienen.

In dit artikel hebben we je alles verteld wat je moet weten om de bankschroef te vinden die het beste bij je past. We hebben uitgelegd wat een bankschroef precies is en wat de belangrijkste kenmerken zijn. We hebben bovendien de meest voorkomende vragen beantwoord en de belangrijkste aankoopfactoren geanalyseerd die de beste schroef onderscheiden van andere modellen.

Vond je onze shopgids over bankschroeven interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie, zodat ook zij de beste bankschroeven op de markt vinden.

(Bron van de header afbeelding: Lipskiy: 100753384/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies