Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

49Bestede uren

36Beoordeelde onderzoeken

159Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote baret test 2023. Hier stellen we alle baretten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste baret voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een baret wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De baret is een platte stoffen muts ter grootte van een eetbord, die gekenmerkt wordt door een kleine stomp in het midden.
 • De baret is een historisch hoofddeksel uit het zuidwesten van Frankrijk dat zijn naam dankt aan Napoleon III. Deze noemde het abusievelijk het “béret basque” omdat hij het zag woekeren tijdens een reis naar Baskenland.
 • Hoewel het vroeger vooral door mannen gedragen werd, is het tegenwoordig vooral in de damesmode te vinden en is het verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en motieven, en in wol, vilt, ribfluweel of leer.

Beret: Onze selectie

Van Der Rich Baret

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek nu de klassieke en stijlvolle baret van het merk Van Der Rich. Gemaakt van 100% wol, deze one-size baret biedt u niet alleen een warm gevoel, maar ook een elegante uitstraling die past bij elke outfit. Of u nu een stijlvolle avond uit plant of gewoon gezellig door de stad wandelt, de Van Der Rich baret wordt uw favoriete accessoire tijdens de koudere maanden.

Luckywaqng Baret

Ontdek de betoverende Dinosaurus-Oor-Pluche Baret van Luckywaqng, het perfecte cadeau voor kinderen en volwassenen. De charmante, grappige en schattige uitstraling van deze baret zal u en uw vrienden doen stralen op feestjes en bij activiteiten. Of u nu op zoek bent naar een ideaal feestcadeau voor Kerstmis, Valentijnsdag, Pasen, Halloween of Thanksgiving; deze veelzijdige konijnenoor-moving-hoed overtreft al uw verwachtingen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een baret koopt

Wat is een baret?

Een baret is een hoofdbedekking die meestal van wol of vilt gemaakt is en gekenmerkt wordt door een ronde, platte vorm. De dop is ook betrekkelijk breed uitgesneden en heeft de omtrek van een middelgrote plaat. Typisch voor de baret is een kleine stomp wol in het midden van de muts, die het overblijfsel is van een pompon die gebruikelijk was bij vroegere baretten. Tegenwoordig is de baret vooral populair bij intellectuelen en kunstenaars, maar hij wordt ook in de vrije tijd als modeaccessoire gedragen, want hij is niet alleen stijlvol, maar ook praktisch, kreukvrij, luchtdoorlatend en, afhankelijk van het materiaal, waterafstotend.

Waar komt de baret

vandaan? De baret komt oorspronkelijk uit de streek van de Pyreneeën in het zuidwesten van Frankrijk en de aangrenzende streek Béarn, niet uit het Baskenland zoals men uit de naam zou kunnen veronderstellen.
Wist je dat de naam “baret” eigenlijk historisch onjuist is? De baret ontstond niet in Baskenland op de grens van Frankrijk en Spanje, maar in de aangrenzende streek Béarn.

Volgens de overlevering noemde niemand minder dan Napoleon III de doppen bij vergissing “bérets basques” in plaats van “béret béarnais” toen hij in 1855 naar de streek reisde. Niemand attendeerde hem echter op zijn vergissing, waarschijnlijk uit eerbied, waardoor de term “beret basque” bedacht werd.

De naam van de pet is gebaseerd op Napoleon III, die graag in Baskenland vertoefde met zijn vrouw Eugénie en daar veel boeren dit type pet zag dragen.

Hij noemde ze daarom bij vergissing “béret basque” en vestigde zo de term onder de bevolking. Aan de Spaanse kant van de Pyreneeën was dit type muts sinds het midden van de 19de eeuw ook wijd verbreid en werd het “boinas” genoemd. Via Spaanse immigranten bereikte de Spaanse baret Zuid-Amerika en verspreidde zich daar, vooral in Argentinië en Uruguay.

De politieke betekenis van de Franse baret kwam in de 19e eeuw en werd ook gezien als een teken van nationale identiteit.

Wat kost een baret?

De kosten van een baret variëren naargelang de kwaliteit, het ontwerp, het materiaal en de plaats van aankoop. In warenhuizen of kleinere winkels zijn de prijzen soms iets duurder dan in online winkels, omdat het online gemakkelijker is de verschillende leveranciers te vergelijken.

De baret wordt gekenmerkt door zijn platte vorm en zijn stomp in het midden van de muts. (Foto: Dani Vivanco / unsplash.com)

Je kunt over het algemeen eenvoudige baretten kopen voor tussen de tien en 20 euro. Dit zijn baretten van polyacryl, eenvoudige wol of een wolmengsel. Als je waarde hecht aan betere kwaliteit en vakmanschap, maar toch op de prijs wilt letten, ga dan voor baretten van alpacawol, angora of goed vilt.

Hoogwaardig materiaal en bekende merken als Akubra, Barts, Mayers, Stetson en Wegener, bijvoorbeeld, zijn alleen al vanwege hun naam wat duurder en kosten vanaf 60 euro. Bovendien zijn baretten van hogere kwaliteit meestal handgemaakt en van speciale materialen gemaakt, zoals nappaleer met satijnen voering of kasjmierwol.

Model Prijs
Lagere prijsklasse 10 tot 20 euro
Middelste prijsklasse 30 tot 60 euro
Hogere prijsklasse hxab 60 €

Zijn er verschillen in baretten voor mannen en vrouwen?

Baskische hoeden voor mannen

Baskische hoeden voor mannen zijn meestal in de traditionele snit en in de kleuren beige, grijs, blauw of bruin. Klassiek wordt de herenbaret van zwarte wol gedragen met een jasje, een trui en een stoffen broek, maar tegenwoordig kan hij ook op allerlei manieren gecombineerd worden. Beanies zijn bijzonder geschikt voor mannen met een smal gezicht, waardoor hun gelaatstrekken nog opvallender en mannelijker lijken. De baretten hebben meestal ook een leren band aan de binnenkant, wat nogal atypisch is voor de damesbaret.

Baret voor dames

De baret, die oorspronkelijk uitsluitend door mannen gedragen werd, vond zijn weg naar de damesmode in de jaren 1920, vooral door sterren als Marlene Dietrich. Tegenwoordig wordt de baret zelfs meer door vrouwen dan door mannen gedragen en is hij verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en motieven. Dit is ook het verschil met de baret voor mannen, want voor de vrouwenvarianten wordt een grotere verscheidenheid aan modellen aangeboden. Dit omvat niet alleen de kleuren, die behalve in het klassieke rood, zwart of blauw ook in vrouwelijke kleuren als roze, roos of violet komen, maar ook de speelse motieven, zoals kleine bloemetjes of strikjes. Voor extravagante voorkeuren zijn er ook baretten met lovertjes en glitters, die ook gedragen kunnen worden als je uitgaat. Handschoenen en sjaals in dezelfde kleur zijn ook populair bij de verschillende baretten.

Beret of baret?

Hoewel baret en baret vaak als synoniemen voor elkaar gebruikt worden, verschillen ze enigszins in vorm en functie. Het kenmerkende verschil is de kleine stomp in het midden van de baret, die de baret niet heeft. De baret is een platte muts die rond of vierkant is en gemaakt is van stof, wol, vilt of fluweel en met zijde gevoerd kan zijn. De oorsprong van de baret gaat terug tot de 15de eeuw en werd beschouwd als een symbool van opleiding en welvaart.

Pas later, toen de baret uit de mode raakte, werd hij steeds meer door de boerenbevolking gedragen, wat leidde tot de ontwikkeling van de baretvorm. De baret werd niet alleen gedragen door de hoogopgeleiden, maar ook door de liberaal gezinde en politiek actieve middenklasse. Tegenwoordig is de baret nog te vinden in enkele speciale gebieden, terwijl de baret louter als modestuk en als burgerhoofddeksel wordt gezien. Typische gebieden en toepassingen van de baret zijn:

 • Baretten die gedragen worden door militairen, politie of douanebeambten
 • Mantels voor kerkleden
 • Baretten voor padvinders
 • Baretten die door academici gedragen worden als onderdeel van hun officiële academische kledij bij afstudeerceremonies
 • Baretten gedragen door rechters

Besluit: Welke soorten baretten zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je kiezen tussen twee soorten baretten

 • Originele baretten
 • Slouch hoeden

Door de verschillende ontwerpen en manieren om ze te maken, variëren de kenmerken van baretten. Dit levert voordelen en nadelen op die kunnen ontstaan bij het dragen van de pet. Afhankelijk van het doel en de voorkeur kan de ene of de andere baret meer geschikt zijn. In het volgende gedeelte worden de verschillen in afwerking en vormgeving kort uitgelegd, zodat je zelf kunt beslissen welke baret geschikt is voor jou. Het beschrijft ook de voor- en nadelen van elke baret.

Wat is een originele baret en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een originele baret is de typische platte pet van plaatformaat met kleine stompjes, die de typische Franse charme belichaamt.

Voordelen
 • Geschikt voor alle seizoenen
 • Makkelijk op te bergen
 • Casual en chique uitstraling
Nadelen
 • Geen oogbescherming

Over het algemeen zijn ze gemaakt van vilt of wol en dus geschikt voor zowel koud winter- als warm zomerweer. Dankzij het soepele materiaal kan de baret gemakkelijk in de tas opgeborgen worden zonder te verkreukelen. Afhankelijk van de maat kan de baret wat losser gedragen worden.

Wat is een baret en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Slouchy caps zijn een vorm van baret en worden ook wel schippersmuts of platte pet genoemd. Het verschil met de baret ligt in de vormgeving van de Schiebermütze, want die heeft een extra piek aan de voorkant van de muts en de typische stomp op het midden van de muts ontbreekt. De piek is meestal buigzaam en naar voren doorgenaaid en beslaat het voorste kwart van de ronde muts.

Dit dient als bescherming van de oogzone tegen de zon of regen. Dit type baret wordt bij voorkeur door mannen gedragen en werd oorspronkelijk in de jaren 1930 gebruikt als onderdeel van de werkkleding van ploegbazen. Het vizier was bedoeld om houtspaanders uit de ogen en het haar te houden.

Voordelen
 • Bescherming in weer en wind
 • Ziet er stijlvol en casual uit
Nadelen
 • Modellen met oor- en nekbescherming slecht zijn op te bergen

Tegenwoordig is het vooral populair bij jacht- of sportkleding. Speciale modellen hebben ook extra oor- en nekbescherming, die beschermen tegen koud weer en dus ook in de winter gedragen kunnen worden.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om baretten te vergelijken en te evalueren

Dit hoofdstuk beschrijft de belangrijkste factoren die gebruikt worden om baretten te vergelijken. De volgende criteria helpen je de juiste baret voor je te vinden en maken je aankoopbeslissing gemakkelijker

 • Maat
 • Kleur & Ontwerp
 • Materiaal
 • Schoonmaak inspanning

Maat

Baretten zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan maten. Als je je baret in een winkel wilt kopen, kun je hem passen om te zien welke het beste op je hoofd past, of de winkelbediende om raad vragen. Als je je baret online wilt bestellen, moet je eerst je hoofdmaat weten.

Om je eigen hoedenmaat te weten te komen, kun je eenvoudig je hoofdomtrek opmeten met een meetlint. Leg hiervoor het meetlint op de achterkant van je hoofd en breng het aan beide kanten net boven je oren naar voren en verbind het over je wenkbrauwen in het midden van je voorhoofd.

Slouch hoeden hebben de voorkeur van mannen en worden gekenmerkt door hun kleine piek aan de voorkant van de hoed. (Foto: Meghan Holmes/ unsplash.com)

Als de meting een oneven getal is, zoals 57,5 centimeter, kun je beter het eerstvolgende grotere getal nemen, 58 centimeter. Het centimetergetal is dan eenvoudig de Duitse hoedenmaat. Als je liever een losse en nonchalante pasvorm voor je baret hebt, kun je hem ook een maat groter kopen. Er zijn ook verschillen in de grootte van de buitendiameter van de dop. Je kunt kiezen tussen een grotere diameter, die negen tot 12 poef breed is, of smallere modellen met acht poef. Pouce is een Franse meeteenheid die ook nu nog in veel hoedenwinkels gebruikt wordt.

Kleur & Ontwerp

De traditionele kleuren van een baret zijn zwart, wit, beige, rood en blauw. Het is nu echter verkrijgbaar in allerlei kleuren en patronen, zoals geruit, gestippeld of gestreept. De ontwerpen verschillen over het algemeen in snit, want sommige modellen zijn iets wijder gesneden en liggen dus iets losser op het hoofd. Er zijn ook stijlen zoals de schuiverpet, die zich in hun ontwerp onderscheiden door de kleine piek aan de voorrand van de pet.

Materiaal

Wol

De traditionele baret is van wol en stamt uit de tijd dat ze door herders gedragen werd. Tegenwoordig is het een accessoire dat zowel door mannen als vrouwen in hun vrije tijd gedragen wordt. De baret kan van eenvoudige wol gemaakt zijn, maar ook van speciale wol zoals kasjmier. Bijzondere en speelse modellen zijn er ook in een grof gebreide of gehaakte uitvoering, die ook met bloemen of patronen versierd kan worden.

Vilt

Vilt is ook lang gebruikt als materiaal om baretten van te maken. Enerzijds biedt het, net als wol, de drager bescherming bij koud weer, maar anderzijds beschermt het het hoofd tegen de zon op warme dagen.

Baretten zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. (Foto: CarolinaP/ pixabay.com)

Corduroy

Corduroy is een materiaal met fluweelachtige lengteribbels dat vooral in de jaren ’70 en ’80 populair was. Tegenwoordig is het vooral populair in het herfst- en winterseizoen en geeft het je outfit een casual, stadse uitstraling.

Leer / imitatieleer

baretten zijn er ook in leer of imitatieleer. Deze kunnen je outfit een coole, rockende flair geven. Je kunt je baret voorbehandelen met teflon om de stof een waterafstotende functie te geven, zodat de muts ook bij slecht weer gedragen kan worden.

Materiaal Speciale kenmerken
Wolte Wol is een materiaal dat van natuurlijke vezels gemaakt is en is daarom bijzonder vriendelijk voor de huid. Het geeft een aangenaam gevoel als het gedragen wordt en is verwarmend.
Vilt Vilt kan zowel van natuurlijke als van synthetische vezels gemaakt zijn. Het wordt gekenmerkt door zijn verwarmende eigenschappen en is gemakkelijk te verzorgen.
Cord Cord kan ook van natuurlijke en synthetische vezels gemaakt worden. Het fluweelzachte materiaal geeft een bijzonder nonchalante uitstraling.
Leder Leer wordt gemaakt van dierenhuiden en is bijzonder duurzaam. Het geeft een stoer uiterlijk en is met de juiste voorbehandeling ook waterafstotend.

Schoonmaakinspanning

Afhankelijk van het materiaal moet de baret verschillend onderhouden worden. In veel gevallen is het beter de baret niet te wassen, maar hem met een kledingborstel schoon te maken, want dat is veel zachter voor het materiaal. Verder moeten baretten van wol niet te warm gewassen worden, omdat de stof anders krimpt. Daarom raden we je aan ze alleen indien nodig voorzichtig met de hand te wassen. Droog

je baret niet in de droogtrommel of direct in de zon, maar op een handdoek om te voorkomen dat het materiaal beschadigd wordt of de kleur vervaagt.

Wetenswaardigheden over de baret

Geschiedenis van de baret

De oorsprong van de baret gaat terug tot de streek rond de Pyreneeën in het Franse zuidwesten, en tot de aangrenzende regio’s Béarn en Gascogne. Omdat Napoleon III graag in Baskenland verbleef, vernoemde hij de pet naar deze streek en omdat niemand hem wilde tegenspreken, raakte de naam ingeburgerd. In die tijd werd de baret vooral gedragen door herders en boeren. Tijdens de Franse Revolutie bereikte de baret Parijs.

Wist je dat er een verschil is tussen een baret en een baret?

In tegenstelling tot een baret is de baret een civiele hoofdbedekking. Een ander kenmerk is de kleine stomp in het midden van de baret – een overblijfsel van een vroegere bobble.

De baret had een bijzondere en politieke betekenis tijdens de Carlistische oorlogen in de 19de eeuw, want rode baretten dienden als onderscheidingsteken van de Navarrese bataljons. Daarna ontwikkelde de baret in de kleuren zwart of donkerblauw zich tot een symbool van nationale identiteit en was ook populair onder de burgerbevolking in zowel Frankrijk als Spanje.

Dit was vooral duidelijk in de jaren 1940, toen het dragen van een baret in het door Duitsland bezette Elzas-Lotharingen als een teken van verzet werd opgevat en daarom ook verboden werd. Tegenwoordig wordt de baret gezien als een modieus kledingstuk dat ook bijzonder populair is bij intellectuelen of kunstenaars.

Hoe draag ik een baret op de juiste manier?

Je kunt een baret op je hoofd dragen als elke andere hoed. Je kunt echter de typisch Franse look krijgen door de baret iets schuin opzij te dragen. Grotere modellen met een bredere diameter van de plaat zijn hiervoor het meest geschikt. Bovendien kan de baret gecombineerd worden met een grote verscheidenheid aan outfits en stijlen. Als je de voorkeur geeft aan een klassieke look, raden we je aan de baret te combineren met een grijze pak- of chino broek en een wit overhemd of blouse.

Ga met mooie witte sneakers en een casual jasje. Natuurlijk is de baret ook typisch Parijs chic als hij gecombineerd wordt met een coltrui en enkellaarsjes. De baret is sinds de winter van 2018 weer in de mode. Het is zowel een modern als een klassiek modeaccessoire. Maar de verschillende dragers ervan laten ook zien dat de baret meer is dan een Frans nationaal symbool: tot de beroemdsten behoren niet alleen Audrey Hepburn en prinses Diana, maar ook Che Guevara en Ernest Hemingway.

De pet is dus een symbool van elegantie en rebellie ineen en veel meer dan alleen maar een Frans-meisjes it-stuk. De baret kan uitstekend gecombineerd worden met een grote verscheidenheid aan outfits. Van een gezellige street style look, tot een baljurk of zelfs de biker look, de baret kan uitstekend gestyled worden en is daarom een must-have in elke garderobe. Een andere look is de militaire of de straatstijl.

Dit omvat een donkerblauwe baret samen met een olijfgroen jasje en een blauwe slanke jeans met zwarte laarzen. Een grijze sjaal rondt de outfit af en houdt je warm op koude dagen. Ga voor urban chic met een lichtgekleurde losse jeans, een T-shirt en een piekerige pet.

Maak je eigen baret

Als je liever je eigen baret maakt in plaats van er een te kopen, zijn er verschillende mogelijkheden. Daartoe behoren breien, haken of het naaien van een baret. Er zijn verschillende YouTube kanalen en blog sites op het internet die je hierbij kunnen helpen. Alles wat je nodig hebt zijn de nodige materialen, zoals wol, brei- of haaknaalden of vilt en een naaimachine. Het voordeel hiervan is dat je de baret precies zo kunt maken als je wilt en hem kunt aanpassen aan de vorm van je hoofd.

Foto credit: Dani Vivanco / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies