basketbal
Laatst bijgewerkt: 25-09-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

22Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

107Verzamelde opmerkingen

Basketbal staat nummer 4 in de top 5 van de meest beoefende sporten ter wereld. De sport kent miljoenen liefhebbers en beoefenaars in alle leeftijdscategorieën. In het professionele basketbal is een onwrikbare conditie en een bepaalde lichaamslengte nodig, maar dit geldt niet voor de amateursport. Veel kinderen en jongeren vallen voor deze actieve balsport.

Zonder net en zonder bal kun je niet basketballen. In dit artikel laten we je kennismaken met alle facetten van dit tweede element, de basketbal. Zo lees je over de verschillende kenmerken en eigenschappen, maar ook vind je tips en de beste basketballen op de Nederlandse markt. Weet jij al welke basketbal het beste past bij jouw favoriete tak van sport? Na het lezen van dit artikel is het je klip en klaar.
Belangrijk om te weten

  • Tijdens basketbal wedstrijden in de professionele league, spelen basketballers alleen met leren basketballen.
  • Een basketbal moet over de juiste luchtdruk beschikken, wil je hem goed kunnen sturen, stuiten en draaien.
  • Jouw leeftijd en geslacht, bepalen voor een groot deel welke basketbal het beste bij jou past.

Onze selectie: De beste basketballen op de Nederlandse markt

We gaan je hieronder de meest erkende en gewaardeerde basketballen op de Nederlandse markt laten zien. Voor alle duidelijkheid gaat het hier om ballen die voor amateursport basketbal zijn ontwikkeld. Niet om die basketballen die voor officiële en professionele basketbal wedstrijden zijn bedoeld. Welke bal past het beste bij jou?

De beste basketbal voor recreatief gebruik


AffiliateLink


SportX Basketbal

Tijdelijk niet leverbaar

Met deze SportX basketbal kun je een spannend potje basketbal spelen. Hij is gemaakt van rubber en heeft een multicolour kleurstelling en reliëfoppervlak. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De maat van de bal, die in 3 kleurencombinaties verkrijgbaar is, is 240 x 240 x 240 cm en het gewicht is 491 gram. De bal is niet voor professioneel gebruik bestemd, maar is van goede kwaliteit. In reviews wordt vermeld dat de bal niet opgeblazen wordt geleverd en dat er ook geen pompje bij wordt geleverd.

De beste outdoor basketbal

Dribbel weg met deze NBA Silver basketbal voor buiten. Deze basketbal van Spalding doet wat hij moet doen tijdens het trainen of een wedstrijd. Maar, houd de bal wel rond en stevig, om die slam dunk te kunnen maken. Een amateur-basketballer schrijft: iedere keer als ik de basketbal zie liggen, heb ik zin om weer een potje te spelen. De bal heeft geen overdreven reliëf, dus ik kan goed mijn grip trainen. Ik ben blij met mijn basketbal en hoop dat hij lang meegaat!

De beste basketbal voor mannen

De Nike Dominate outdoor basketbal is uit rubber vervaardigd en heeft een uitstekende grip. Zeer robuust in maat 7, met een opvallende oranje kleur. Weegt relatief zwaar voor een basketbal, tussen de 565 en 650 gram, waardoor hij vooral geschikt is voor personen vanaf 12 jaar en heren. In de bekleding van zacht rubber vind je diepte groeven, voor optimale plaatsing van je handen. Duidelijk aanwezig reliëf, biedt je totale balbeheersing. De andere maten van deze basketbal zijn 6 voor vrouwen, 5 voor jonge basketballers en 3 voor het trainen van vaardigheden.

De beste basketbal voor kinderen

De Spalding TF-150 DBB All Surface Basketbal is geschikt voor outdoor gebruik, maar ook voor indoortrainingen. De TF-150 biedt een uitstekende grip en is gemaakt van slijtvast synthetisch materiaal met rubber. Deze bal in maat 5 heeft een 69 – 71 cm omtrek en weegt 480 gram. Deze maat is geschikt voor kinderen, al is de bal ook verkrijgbaar in grotere maten. Let op, voorkom een kapot ventiel door basketballen alleen op te pompen met metalen pompnaalden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een basketbal

Veel grote sportmerken bieden een ruim assortiment in basketballen aan. De kwaliteit hiervan is doorgaans goed, wat gunstig is voor de koper die zin heeft in zijn basketbal training of wedstrijd. Er zijn echter ook veel verschillen tussen de soorten basketballen, daar willen we je hieronder meer over vertellen. Dit doen we door een aantal veel gestelde vragen over de basketbal te beantwoorden. Zo weet jij straks precies welke basketbal je wilt kopen.

basketbal

Er bestaan verschillende soorten en maten basketbal, voor de diverse doelgroepen.
(Bron: Fabio Formaggio: 65091320/ 123rf.com)

Welke maat en welk gewicht basketbal is het beste voor mij?

Een bal voor basketbal, heet hetzelfde als de sport zelf, namelijk basketbal. Het gaat om een ronde, met lucht gevulde bal, om basketbal mee te spelen. Tijdens een partijtje is de basketbal altijd in beweging, doordat spelers ermee dribbelen, hem naar elkaar overspelen en tijdens lanceringen richting de basket. De omtrek van een bal voor deze teamsport meet 75 cm voor volwassenen en hij weegt hierbij ongeveer 600 gram. Voor de verschillende doelgroepen en trainingsvormen, bestaan er verschillende maten, modellen en materialen basketbal.

De basketbal zelf kan gemaakt zijn van aan elkaar genaaide stukken leer, met een holle rubberen binnenkant. Maar ook van de meest moderne en geavanceerde synthetische stoffen die momenteel beschikbaar zijn. Afhankelijk van het geslacht en de leeftijd van de basketballers, kiest men een basketbal. De maattabel van een basketbal begint bij maat 1, met een basketbal die speciaal op kleine kinderen is afgestemd. In de tabel hieronder, vind je de meest gebruikte maten basketbal, voor kinderen vanaf 9 jaar tot aan de basketbal voor volwassenen:

Maat Leeftijd Omtrek in cm Gewicht in gr
5 Kinderen tussen de 9 en 11 jaar. Minibasketbal 69 – 71 cm 470 – 510 gr
6 Volwassen vrouwen, meisjes vanaf 12 jaar en kinderen tussen de 12 en 14 jaar 72 – 73 cm 510 – 567 gr
7 Volwassen mannen, jongeren vanaf 15 jaar 75 – 78 cm 567 – 650 gr

Waar is een basketbal van gemaakt?

Een basketbal voor officiële doeleinden en in de hogere league is gemaakt van echt leer. Er zitten bobbeltjes aan de buitenkant van de bal, om deze ruw te maken. De ruwheid van de basketbal verbetert de grip op de bal, omdat deze door het zweten soms glad kan worden. Men raadt aan om een leren basketbal alleen binnen te gebruiken.

Een basketbal van kunstleer lijkt erg op een lederen basketbal, maar zijn van een iets mindere kwaliteit. Rubberen basketballen zijn nog eenvoudiger te maken en zijn overal in Nederland verkrijgbaar. Ze vallen op door hun hardheid, wat dit type basketbal geschikt maakt, om buiten mee te spelen. Op een basketbalveld van cement of asfalt.

Wist je dat men Michael Jordan wereldwijd beschouwt, als de beste basketballer aller tijden? 

Een bal is onmisbaar tijdens basketbal. Hij moet van goede kwaliteit zijn, schoon en met de juiste luchtdruk. Een te zachte basketbal is dan wel lichter, maar geeft je minder sportief rendement. Volg daarom de volgende stappen: koop een ballen-pomp met een passend opzetstukje voor jouw basketbal. Maak de naald vochtig en zet hem in het ventiel en pomp hem op. Om te testen of een basketbal hard genoeg is, laat je hem vanaf schouderhoogte vallen. Als het goed is, stuitert deze terug tot je middel.

basketbal

Een basketbal kan uit leer, rubber of plastic gemaakt zijn.
(Bron: Alen Ciric: 12780963/ 123rf.com)

Welk onderhoud heeft mijn basketbal nodig?

Een basketbal is sterker dan de meeste ballen die in andere balsporten worden gebruikt. Maar ook een basketbal kun je beter niet lang aan extreme omstandigheden blootstellen. Schop niet tegen de basketbal, zoals bij voetbal. Zorg ook goed voor het ventiel in de bal, vooral als je hem oppompt. Het schoonmaken van de basketbal is simpel en belangrijk:

  • Maak de basketbal na ieder gebruik schoon met een borstel of spons. Je kunt hierbij een zachte zeep op schoonmaakmiddel gebruiken.
  • Droog hem af met een vaatdoek of laat hem drogen aan de lucht. Vermijd hierbij direct zonlicht of warmtebronnen.
  • Bewaar de basketbal binnen. Als je de basketbal niet vaak gebruikt, laat er dan een beetje lucht uit, voordat je hem opslaat.

Als jouw leren basketbal kapot is, laat hem dan door een professional repareren. Heb je een basketbal uit een sportwinkel, dan kun je vragen of hij onder de garantie valt. Zitten er barstjes of scheuren in jouw basketbal, of raakt deze lek, dan is dit soms wel, soms niet te repareren. Ligt het probleem bij het ventiel in de basketbal, repareer hem dan niet zelf. Barstjes of scheuren kun je vaak zelf oplossen met behulp van een spray of vloeistof. Deze eerste oplossing dekt het probleem af, terwijl de tweede langzaam uithardt, totdat er geen bubbels meer ontstaan door ontsnappende lucht.

basketbal

Reinig jouw basketbal na ieder gebruik, zodat deze lang meegaat.
(Bron: Sorapong Chaipanya: 45049302/ 123rf.com)

Wat zijn de meest bekende basketbal merken?

Het grootste merk op het gebied van basketbal is het Amerikaanse Spalding, ook terug te vinden in onze selectie. Spalding was het eerste merk dat de basketbal officieel uitbracht, meer dan 100 jaar geleden. Het is een prestigieus merk en de basketballen van dit merk worden gebruikt tijdens de belangrijkste wereldcompetities. Ook de merken hieronder spelen een belangrijke rol in het basketbal:

  • Spalding: Het eerste bedrijf dat de basketbal officieel produceerde aan het einde van de 19e eeuw. Amerikaans bedrijf, dat ook voor officiële competities levert. Vanaf het begin van de jaren 80 is de basketbal van dit merk, de officiële bal van de NBA. Tegenwoordig ook wel gebruikt in de Europese basketbalcompetitie, de Euroliga.
  • Wilson: Een ander Amerikaans bedrijf (Wilson Sporting Goods), dat vooral basketbal levert aan de universitaire competities voor mannen en vrouwen. De zogenaamde NCAA.
  • Molten: Japanse fabrikant die de internationale basketbal organisatie FIBA van basketballen voorziet. Deze ballen zie je in veel verschillende soorten competities terugkomen.
  • Nike: Sportmerk dat veel sportartikelen produceert en verkoopt wereldwijd. Staat qua basketbal minder hoog aangeschreven dan de hiervoor genoemde merken, maar is toch meestal van goede kwaliteit. De basketbal van Nike was in een aantal belangrijke Europese basketbal wedstrijden van de Euroliga te zien.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het juiste soort basketbal te vinden in het brede aanbod, volg je een aantal stappen. Je kiest aan de hand van een aantal criteria, zoals de maat, het materiaal en het antwoord op de vraag of je binnen of buiten basketbalt. Als je jouw wensenlijstje eenmaal helder hebt, dan kun je makkelijker een goede basketbal kiezen. Hieronder een aantal criteria, aan de hand waarvan je ook jouw ideale basketbal kunt vinden:

Maat en materiaal

Welke maat basketbal het beste is voor de basketballer voor wie je de bal koopt, bepaal je aan de hand van de volgende richtlijnen. Basketballen met de maten 1 tot en met 5 zijn geschikt voor vaardigheidstrainingen en voor kinderen tot 11 jaar. Maat 6 is geschikt voor vrouwen, maar ook voor kinderen vanaf 12 jaar, tot ongeveer 14 jaar.

Jongens vanaf 15 jaar kunnen dan overstappen op een basketbal maat 7. Dit is de grootste en zwaarste soort basketbal die er is. Deze maat is aanwezig op alle belangrijke internationale basketbal toernooien. Zelfs in de voorschriften van sommige nationale sportfederaties, refereert men eraan dat de basketbal deze maat moet hebben.

basketbal

Verschillende merken bieden verschillende soorten en maten basketballen aan.
(Bron: Alen Ciric: 24558346/ 123rf.com)

Het materiaal waaruit de basketbal gemaakt is, bepaalt de hardheid en duurzaamheid van de bal. Een echt leren basketbal is doorgaans van de beste kwaliteit en biedt je een uitstekend sportief rendement, als je in een zaal speelt. Een basketbalveld van asfalt of cement tast dit type basketbal te snel aan. Nep leer kan ook, maar de kwaliteit van dit type basketbal is minder dan die van een echt lederen bal. Rubber basketballen zijn minder van kwaliteit, maar geschikter als je graag buiten wilt basketballen.

Type basketbalveld

De basketbal-sport is rond het einde van de 19e eeuw ontstaan. Spelers gebruikten twee fruitmanden en een voetbal, om het spel te spelen. Daarna is de sport uitgegroeid tot wat het nu is, met een enorme spurt in de laatste decennia. Ook het type basketbal heeft zich ontwikkeld. Tegenwoordig zijn ze te verkrijgen van leer, synthetisch materiaal, rubber of plastic. Afhankelijk van het materiaal, speel je beter binnen of buiten. Een samenvatting is te zien in de onderstaande tabel:

Basketbalveld Type Materiaal Kenmerken
Zaal basketbalveld  Gelakt hout Echt of synthetisch leer Je kunt ze goed vastpakken en voelen zacht aan
Basketbalveld buiten Cement of asfalt Rubber of synthetisch materiaal Verdraagt de wrijving met de ondergrond beter en slijt langzamer dan (kunst)leer

Replica’s

Sommige fanatieke basketballers spelen graag met een basketbal uit de hoogste klasse. Maar, omdat deze best duur kunnen zijn, is dit niet altijd haalbaar. Daarom hebben de verschillende fabrikanten zich toegelegd op het produceren van replica’s die veel goedkoper zijn. Natuurlijk kan de kwaliteit van een replica niet tippen aan de kwaliteit van een originele high profile basketbal. Dat wil echter niet gelijk zeggen, dat dit ballen van magere kwaliteit zijn. Je kan vaak prima basketballen met een replica.

Luchtdruk

De luchtdruk in een basketbal moet voldoende zijn om lekker te kunnen trainen. Als de basketbal te hard of te zacht is, dan bemoeilijkt dit het spel en vermindert het onze sportieve prestaties. Een basketbal die te hard of te zacht is, gaat ook minder lang mee, dan een basketbal met de juiste druk. Knijp in de bal en laat deze stuiteren vanaf schouderhoogte, om te bepalen of deze hard genoeg is.

Wil je de luchtdruk heel precies bepalen? Laat dan een basketbal vanaf 1.80 meter op gelakt hout stuiteren. Als alles goed is, dan stuitert de basketbal omhoog, tot tussen de 1.20 meter en 1.40 meter. Grover gezegd, vanaf de schouderhoogte van de Nederlandse man, zou deze moeten terugkomen tot het middel. Pomp waar nodig bij, of open het ventiel om lucht uit de basketbal te laten ontsnappen.

Samenvatting

Een basketbal is een veel gezocht artikel in sportwinkels en online, want er zijn veel mensen verzot op basketbal. Als fanatieke basketballer heb je dan ook ruime keuze in soorten en maten basketballen. De meeste basketballen die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, zijn van goede kwaliteit. Wil je zeker weten dat je geen miskoop doet, kies dan een van de ballen uit onze selectie hierboven. Gebruikers hebben deze basketballen beoordeeld als goed tot uitstekend.

Bekende basketbal merken, blijven nieuwe technologieën op de markt brengen in hun sportproducten. Ze willen niet minder dan topkwaliteit leveren, omdat bekende en minder bekende basketballers daarom vragen. En zeg nou zelf, je kijkt toch ook liever naar een kwalitatief potje basketbal, dan naar gehannes met een te zachte of harde basketbal?

Vond je dit artikel over de basketbal leuk en weet je al welke basketbal je gaat kiezen? Laat het ons hieronder weten en deel dit artikel met jouw hele basketbalteam.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Daniel Thornberg: 38216521/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies