Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

26Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Batterijen zijn een essentieel deel van ons dagelijks leven. Niet elk apparaat moet of kan direct op het lichtnet worden aangesloten – bijvoorbeeld de afstandsbediening in de huiskamer of het polshorloge dat je bij elke stap vergezelt. Batterijen kunnen zich echter snel in grote aantallen ophopen in lades.

Dan rijst de grote vraag, welke batterij heeft nog sap en welke kan weggegooid worden? Accutesters, ook wel batterijmeters, accutesters of batterijtesters genoemd, kunnen helpen de vraag te beantwoorden. Een batterijtester is een compact apparaat dat de ladingstoestand en de batterijspanning van een batterij meet. Zo kun je gemakkelijk nagaan of de batterijen nog in het huishouden gebruikt worden of dat ze weggegooid kunnen worden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Het is onmogelijk in één oogopslag te zien of de batterijen nog voldoende energie leveren of al leeg zijn. Batterijtesters geven in korte tijd informatie over de vraag of de batterijen nog gebruikt of weggegooid moeten worden.
  • De meeste toestellen kunnen gebruikt worden om gewone soorten batterijen te testen. Sommige modellen bevatten ook meer gespecialiseerde types zoals lady batterijen of knoopcel batterijen.
  • Batterijtesters kunnen je helpen geld te besparen door te voorkomen dat je batterijen die nog in goede staat zijn moet weggooien. Het milieu stelt het ook op prijs als je de volledig ontladen batterijen in de daarvoor bestemde inlevercontainers teruglevert.

Batterijtester: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor batterijtester

Om een geschikte batterijtester voor je te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Deze aspecten moeten een vergelijking van de afzonderlijke toestellen vergemakkelijken, zodat je objectief en doelgericht je keuze kunt maken.

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Aantal soorten batterijen

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste aspect bij de keuze van een batterijtester. Hoe meer verschillende soorten batterijen in je huishouden gebruikt worden, hoe praktischer het is als je batterijtester een verscheidenheid van soorten kan testen. De meeste testers hebben gewoonlijk betrekking op C, AA, AAA en D batterij soorten. Wil je je batterijtester ook gebruiken voor knoopbatterijen of babybatterijen van N-formaat? Als dat zo is, is het belangrijk te controleren of de tester geschikt is voor deze soorten batterijen.

Type stroomvoorziening

Er zijn twee soorten stroomvoorziening voor een batterijtester. Ofwel de voeding via een aparte batterij, ofwel via de te testen batterij zelf. Een batterijloze tester kan op elk moment onafhankelijk gebruikt worden. Deze worden echter vaak geassocieerd met een lager bereik van functies. Wil je er zeker van zijn dat je toestel zelfs de kleinste restenergie weergeeft? Dan is het beter een product met een eigen batterij te gebruiken. Een tester met een batterij verbruikt echter energie, dus de batterij zal op een gegeven moment vervangen moeten worden.

Meettype

De meter meet vooral de batterijspanning en geeft die weer. Bij het meten van de ladingstoestand is er de mogelijkheid om met en zonder weerstand te meten. De spanning van de energiecel blijft constant bij meting zonder weerstand. Dit kan tot onnauwkeurigheden in de meting leiden. Daarom is het beter als een batterijtester met weerstand meet. Daartoe wordt een stroomstoot aan de energiecel toegevoerd en de reactie van de batterijen geregistreerd. Aan de hand van de sterkte van de reactie bepalen zulke apparaten de toestand van de batterij.

Display type

In batterijtesters wordt het testresultaat op een display getoond. In analoge apparaten gebeurt dit meestal met een wijzer die op een schaal aangeeft of een batterij nog werkt of vervangen moet worden. Digitale batterij-testers tonen deze informatie meestal op een schaal met balkjes. Sommige modellen kunnen zelfs de elektrische spanning nauwkeurig weergeven. Je moet zelf beslissen of je genoeg hebt aan een analoge batterijmeter, of dat je liever nauwkeurige waarden wilt laten weergeven. Bedenk wel dat digitale batterijtesters vaak duurder zijn dan analoge testers.

Handzaamheid

Een batterijtester moet handzaam zijn en weinig wegen. Dit betekent dat hij niet alleen plaatsbesparend kan worden opgeborgen, maar ook gemakkelijk kan worden vervoerd. Dit is vooral praktisch op reis. Vaak telt elke gram als je de koffer mee wilt nemen in het vliegtuig of de batterijtester in je rugzak wilt dragen, bijvoorbeeld. Bijzonder lichte toestellen wegen tussen 40 en 60 gram, dat is ongeveer het gewicht van een ei. Zwaardere toestellen kunnen zo’n 250 tot 300 gram wegen. Dan heb je al het gewicht van een koolrabi in je bagage.

Gids: Veelgestelde vragen over batterijtesters in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over batterijtesters beantwoorden. Dit moet je een beter inzicht geven in het gebruik van het apparaat.

Wat is een batterijtester?

Een batterijtester is een apparaat om de toestand van batterijen of oplaadbare accu’s te controleren. Het meet de spanning van de energiecellen. Daartoe wordt de batterij in een voorgefabriceerde sleuf geperst of in een verstelbare houder of schuifinrichting geklemd. Afhankelijk van de meting wordt ofwel de toestand van de batterij op een schaal getoond, of de spanning wordt direct op een display weergegeven. Zo kan bepaald worden of de energiecel nog bruikbaar is.

Welke soorten batterij-testers zijn er?

Er zijn verschillende soorten batterij-testers. Eenvoudige batterij-testers meten alleen de spanning van de batterij en het vermogen van de batterij in volt. Andere accutesters kunnen naast deze gegevens ook de capaciteit van de accu meten en eventuele storingen opsporen. Een multimeter is de eenvoudigste vorm van een batterijtester. Het is een zogenaamd meervoudig meetinstrument. Een multimeter kan gebruikt worden om vooral spanning en stroom te meten. Ze zijn er zowel in analoge als in digitale vorm.

Batterij-testers zijn er in verschillende vormen. De toestellen geven de spanning van de batterijen aan. (Image source: Thomas Kelley / Unsplash)

Er zijn echter veel batterij-testers die veel meer functies hebben dan een eenvoudige multimeter. Deze meters zijn zo ontworpen dat ze vaak verschillende soorten en maten batterijen kunnen testen. In de toestellen kunnen bijvoorbeeld AA batterijen of 9-volt blokbatterijen gestoken worden, natuurlijk ook AAA batterijen en in sommige gevallen zelfs knoopcellen. Bovendien zijn er speciale autobatterijtesters waarmee je auto-accu’s kunt controleren.

Wat kost een batterijtester?

De prijs wordt vooral bepaald door de functie-omvang van een batterijtester. Digitale toestellen zijn meestal duurder dan de analoge versie. De prijzen van de apparaten kunnen variëren van laag tot hoog. De volgende tabel moet je een overzicht geven.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (3 – 9 €) Display, weinig functies en weinig batterijtypes, onnauwkeurige meetresultaten, meestal gevoed door eigen batterij
Middelmatig geprijsd (9 – 20 €) Meestal digitaal getal, veel batterijtypes, nauwkeurige meetresultaten, batterijgevoed
Hoog geprijsd (20 € en meer) Veel functies, grote keuze aan batterijtypes, zeer nauwkeurige meetresultaten

Wat moet ik doen als ik testin

Zoals bij bijna alle andere meetmethoden is het bij het meten van de capaciteit van batterijen of accu’s belangrijk dat de batterijmeter op een vlakke ondergrond wordt gebruikt, met zo weinig mogelijk beweging. Op meters met een analoge weergave kan beweging tot gevolg hebben dat de naald niet naar het werkelijke punt op de meetschaal kan gaan. Bovendien kan de batterij uit de houder glijden en het resultaat onbruikbaar worden. Zelfs een digitale batterijtester kan aan meetkwaliteit inboeten als, bijvoorbeeld, de te testen batterij door trillingen loskomt. In dit geval kan de mislukte test ertoe leiden dat de batterij voor leeg wordt aangezien. Een stabiele tafel die niet wiebelt is geschikt om op te meten. Optioneel kun je het toestel ook gewoon op de vloer zetten en het meetresultaat daar laten bepalen.

Wanneer moet ik een batterij weggooien?

Het hangt af van het doel waarvoor je je batterij nog wilt gebruiken. Als je batterij nog maar een derde of de helft van zijn werkelijke laadcapaciteit over heeft, kan hij heel snel opgebruikt zijn in een apparaat dat veel energie nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval met een op afstand bestuurbare auto. Andere toestellen, zoals een wandklok, kunnen echter nog steeds met zo’n batterij werken. Dit komt omdat het minder stroom vraagt.

Conclusie

Bij de keuze van een batterijtester moet je een geschikt apparaat kopen voor de batterijen die je ook regelmatig in het huishouden gebruikt of die je wilt testen. Voor gewone batterijtesten zijn batterijtesters zonder eigen stroomvoorziening prima geschikt. Wil je echter extra functies gebruiken, dan is het aan te raden een toestel op batterijen te kopen. Met een batterijtester kun je geld besparen door batterijen die je bent gaan gebruiken te gebruiken in een apparaat dat minder stroom vraagt. Batterijen die al vervormd, verroest of zelfs lek zijn, moeten onmiddellijk weggegooid worden. De batterijtester zou toch geen bruikbaar resultaat geven. Bovendien stel je jezelf niet bloot aan onnodige gezondheidsrisico’s als je defecte batterijen gebruikt.

Beeldbron: mohamed Abdelgaffar / Pexels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies