Toddler boy in a dangerous situation at home.
Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

17Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Een van de belangrijke momenten in het leven van een baby is de overgang van het ledikant naar het peuter- of kinderbed. Elk kind heeft zijn eigen tempo, maar meestal gebeurt dit rond de leeftijd van 2 jaar. In bed slapen is niet alleen een belangrijke verandering voor het kind, maar ook voor de ouders. Dat komt vooral door de angst dat het kind kan vallen terwijl het slaapt.

Bedhekjes zijn ideale hulpmiddelen voor deze fase. Het zijn beschermende accessoires die het risico van vallen tijdens de nacht wegnemen. Op deze manier wennen kinderen aan hun nieuwe bed en blijven ouders kalm. Als je meer wilt weten over de verschillende soorten bedhekjes die er zijn, raden we je aan deze gids verder te lezen.
Belangrijk om te weten

  • Bedhekjes, ook wel bedrekjes en bedrails genoemd, vergemakkelijken de overgang van het ledikantje naar het bed. Elk kind heeft zijn eigen tempo, maar over het algemeen komt dit moment rond de leeftijd van 2 jaar.
  • Ze worden gemaakt van verschillende materialen en kunnen zowel aan het bed worden vastgemaakt of worden ingeklapt. Voordat je een model kiest, is het handig om te controleren hoe dik het matras en hoe groot het bed is.
  • Enkele van de meest populaire modellen hebben gewatteerde randen. Als je kind dan tegen de rand valt, zal het geen schade lijden.

Onze selectie: De beste bedhekjes op de markt

Als je op zoek bent naar een van de beste bedhekjes die er zijn, raden we je aan verder te lezen. Een goed bedhekje bevordert niet alleen de rust van je kind, maar ook van jezelf. Vergelijk de onderstaande producten met je eigen wensen en kies het model dat het meest aan je behoeften voldoet. Verderop bieden we enkele tips om de bedhekjes correct te gebruiken.

Eerdere Aanbevelingen

Het bedhekje met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het bedhekje van Safety 1st komt als beste uit onze test. Klanten waarderen de prijs-kwaliteitsverhouding van dit product zeer en raden de aanschaf van dit product daarom aan anderen aan. Het bedhekje is eenvoudig te installeren en net zo makkelijk weer te verwijderen.

Het inklapbare bedhekje van Safety 1st is 148 cm lang en geschikt voor matrassen van 200 cm lang. Je kind houdt goed zicht door het gaas. Het bedhekje is gemakkelijk te onderhouden en te wassen.

Het meest praktische bedhekje

Met het bedhek van Baninni is de overgang naar een “groot” bed minder eng. Het grootste voordeel van dit bedhekje is dat er geen montage nodig is, omdat je het eenvoudig onder het matras schuift. Het staat direct klemvast. Het hekje is eenvoudig op te bergen, door de verschillende delen in te klappen.

Klanten waarderen dit product vanwege de kwaliteit en het gemak waarmee het te gebruiken is. Voor deze prijs lukt het je niet zelf zo’n sterk bedhekje te maken.

Het meest stijlvolle bedhekje

Hoewel veiligheid en comfort de 2 belangrijkste factoren zijn bij het uitkiezen van een bedhekje, wil uiteraard het oog ook wat. Het bedhekje van vidaXL heeft een stijlvol en prachtig design. Dit model zal mooi staan in iedere babykamer.

Aan de 2 zijkanten is er een knop om de reling comfortabel op te tillen of te laten zakken, waardoor je je kind eenvoudig in bed kunt leggen en uit bed kunt halen. Geschikt voor kinderen van 18 maanden tot 5 jaar.

Shopgids: Wat je moet weten over bedhekjes

De keuze voor een bedhekje hangt van verschillende aspecten af, zoals de omvang van het bed, materialen en installatiemethode. Er zijn veel verschillende opties, waardoor je misschien wel wat hulp kunt gebruiken. Als dat het geval is, raden we je aan deze gids verder te lezen.

Little boy standing in bed

Bedhekjes bieden baby’s en ouders rust.
(Bron: Famveldman: 61386379/ 123rf.com)

Wat is een bedhekje?

Een bedhekje is een beschermend accessoire dat voorkomt dat het kind valt tijdens het slapen. Het is een tool die is ontworpen om de overgang van het ledikantje naar het bed te vergemakkelijken. Het is een essentiële aanvulling bij de eerste keer dat het kind in een bed slaapt. Meestal komt dit moment als het kind ongeveer 2 jaar oud is.

Voordat je een bedhekje kiest, is het belangrijk om te controleren hoe het bed waarop het zal worden geïnstalleerd er precies uitziet. De plaatsing van het hekje hangt af van de omvang van het bed en het matras. Met een passend bedhekje kan het kind rustig wennen aan zijn nieuwe slaapplek.

Zijnerzijds, zullen ouders de zekerheid hebben dat hun kind veilig in bed ligt.

Waarom wordt het gebruik van een bedhekje aanbevolen?

Het komt vaak voor dat ouders bang zijn voor de veiligheid van hun kind tijdens de overgang van het ledikantje naar het bed. Een bed heeft geen enkel element van bescherming dat voorkomt dat het kind valt of eruit komt. Bedhekjes bieden de veiligheid die kinderen ‘s nachts nodig hebben, waardoor ook ouders weer rustig kunnen slapen.

Kinderen groeien razendsnel. Op een gegeven moment is het nodig om de wieg te vervangen door een bed. Met een bedhekje kan het kind geleidelijk en zonder angst wennen aan zijn nieuwe slaapplek. Met het verstrijken van de tijd, als er geen risico meer is op vallen, zal het bedhekje niet langer nodig zijn.

Alejandra MelúsExpert in het Vroege Stimulatie behandelprogramma
“Je kunt ook een klein bedhekje kopen dat het kind tegenhoudt, zodat het kind niet valt als hij veel kantelt of beweegt, maar het niet beperkt er overheen te klimmen en zelf uit bed te komen.”

Wat zijn de voordelen van een bedhekje?

Afhankelijk van hoe het bed in de kamer staat, wordt het bedhekje aan één of aan beide zijden geplaatst. Je kunt zowel in de breedte als in de hoogte een rek plaatsen. Het doel is in beide gevallen hetzelfde: voorkomen dat het kind ‘s nachts valt tijdens het slapen, zodat je kind en jij een betere nachtrust hebben.

Het gebruik van een bedhekje heeft grote voordelen. Ten eerste zal het kind meer zelfvertrouwen krijgen en minder bang zijn voor een mogelijke val tijdens het slapen. Tegelijkertijd zullen ouders kalm zijn wetende dat het kind niet zomaar uit bed kan vallen. Het bedhekje brengt op die manier vertrouwen en veiligheid voor beide partijen.

Bright newborn room interior

Bedhekjes bieden veiligheid aan onze baby’s en andere geliefden.
(Bron: Bialasiewicz: 42783513/ 123rf.com)

Welke verschillende soorten bedhekjes zijn er?

Afhankelijk van de installatietechniek zijn er 2 soorten bedhekjes te onderscheiden: Er zijn bedhekjes die onder het matras worden geplaatst en hekjes die aan het bed vast worden gemaakt door middel van een verankeringssysteem. De hekjes kunnen verder ‘fixed’ of mobiel zijn. De eerste kun je niet bewegen, terwijl de laatste inklapbaar en dus praktischer zijn.

Op het gebied van inklapbare hekken vinden we ook verschillende soorten. Je hebt hekjes die je naar beneden vouwt, waardoor de toegang tot het bed wordt vergemakkelijkt. Er zijn ook “telescopen”, die worden ingeschoven alsof ze een telescoop zijn. Tot slot zijn er rekken die je volledig van het bed kunt verwijderen. Dit soort rekken zijn handig om dagelijks gemakkelijk te plaatsen en weg te halen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van een bedhekje?

Het materiaal van een bedhekje is een van de belangrijkste aspecten om te beoordelen als je er een koopt. Rekjes worden van hout, aluminium, metaal of plastic gemaakt. De meest voorkomende zijn hekjes van metaal met gaas. Vaak is het textielgedeelte verwijderbaar om in de wasmachine te kunnen wassen.

Voor een kind is het fijn als de metalen buis is bedekt met een voering van zacht materiaal. Dit voorkomt dat het kind zichzelf verwondt als het tegen het hekje aanrolt tijdens de slaap. Controleer het beschermingsniveau en het installatiegemak voordat je een bedhekje koopt.

Als je voor een mobiel bedhekje kiest, zorg er dan voor dat de bediening ervan eenvoudig is.

Hoe weet je hoe groot een bedhekje moet zijn?

De maat van een bedhekje wordt door het type bed en de afmetingen ervan bepaald. De lengte van de kinderbedden ligt meestal tussen 140 en 150cm. Dit betekent dat het mogelijk is om een bedhekje van deze of kortere lengte te kiezen. Het is tevens mogelijk een hek aan de hoofdzijde te plaatsen. Kijk daarvoor naar de breedte van het bed.

Wat betreft de hoogte van het rek is het raadzaam om tussen de 40 en 50cm te zitten. De keuze voor de exacte hoogte hangt af van de slaapgewoonten van het kind en het gewenste beschermingsniveau. In ieder geval is het niet raadzaam om een bedhekje te selecteren dat minder dan 16cm boven het matras uitkomt. Vergeet ook niet naar de dikte van het matras te kijken.

Jesús Garrido GarcíaKinderarts
“Ik raad aan om te starten met een wiegje of een bed met zijbescherming, omdat het kind naar de zijkanten kan bewegen op zoek naar ondersteuning en mogelijk minder goed slaapt als hij dat niet vindt, of valt”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn veel verschillende soorten bedhekjes te koop. Het kan zijn dat je overspoeld raakt door de diverse opties bij het kiezen van een model. Om je te helpen de juiste keuze te maken, tonen we hieronder een reeks aankoopcriteria waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van een bedhekje. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  • Bevestigingssysteem
  • Veiligheid
  • Afmetingen
  • Materiaal
  • Comfort

Bevestigingssysteem

Het installatiesysteem is een van de essentiële aspecten om te overwegen als je een bedhekje gaat kopen. Een van de meest voorkomende modellen is het hekje dat je onder het matras plaatst en dat wordt vastgehouden door het gewicht van het kind. Dit systeem is zeer handig en makkelijk in gebruik.

Er zijn ook bedhekjes die aan het bed worden bevestigd, hetzij met spanbanden of geschroefd. Hoewel de installatie ervan iets complexer is dan die van het vorige geval, zijn ook dit zeer geschikte modellen. Reisbedhekjes kun je makkelijk demonteren. Afhankelijk van het soort bed waar je het bedhekje voor wilt gebruiken, is het ene model geschikter dan het andere.

Veiligheid

Het beschermingsniveau is een ander belangrijk aankoopcriterium. Een bedhekje met een hoog veiligheidsniveau, zal in meer vrede voor de ouders en het kind zelf resulteren. Zorg er daarom voor dat het hekje op de juiste manier aan het bed wordt bevestigd. Voor de meest rusteloze kinderen is het extra belangrijk dat het rekje stevig in elkaar zit.

Experts raden aan om het bedhekje op een afstand van minder dan 2cm of meer dan 26cm van de hoofdzijde te installeren. Dit is een veiligheidsrichtlijn om ongewenste klappen tijdens de slaap te voorkomen. Ook is het handig als het hekje is uitgerust met een zachte bekleding dat ieder ander ongemak voorkomt. Als het kind het hekje dan raakt, zal het zichzelf geen pijn doen.

Newborn baby boy in hospital cot

Veel kinderartsen raden het gebruik van een bedhekje aan om ongelukken te voorkomen.
(Bron: Famveldman: 43359772/ 123rf.com)

Afmetingen

Ook de afmetingen van een bedhekje is een factor waarmee je rekening dient te houden. De keuze voor een hekje hangt grotendeels af van het formaat van het matras, het bed en de positie daarvan in de kamer. Als het bed bijvoorbeeld tegen de muur is geplaatst, heb je alleen bescherming nodig voor de vrije zijde. In het andere geval zijn hekjes voor beide zijdes vereist. Bedhekjes zijn meestal 140 tot 150cm lang.

Er zijn ouders die de voorkeur geven aan kortere rekjes. In dat geval worden ze op de hoogte van het hoofd geplaatst. Het beschermingsniveau is praktisch hetzelfde als dat van de rekken die de hele zijkant bestrijken. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant, zodat het resultaat optimaal is.

Materiaal

Het materiaal van een bedhekje zegt veel over de effectiviteit en duurzaamheid ervan. Er zijn veel verschillende soorten hekjes op de markt verkrijgbaar. Je kunt bedhekjes van hout, plastic, metaal of aluminium vinden. Meestal zijn ze voorzien van een zachte bekleding om zo zacht en comfortabel mogelijk aan te voelen.

Het is belangrijk om een bedhekje te kiezen dat is gemaakt van materiaal van hoge kwaliteit. Verder is het handig om een model met een afneembare hoes te kiezen, zodat je deze makkelijk met de wasmachine kunt wassen. Er zijn modellen met een zachte voering die voorkomen dat het kind gewond raakt. Op deze manier gaan veiligheid en gemak hand in hand.

Materiaal Voordelen
Hout Stevig en fraai
Plastic Goedkoop
Aluminium Stevig en flexibel
Metaal Duurzaam

Comfort

Ook de bediening en het comfort zijn beslissende details bij het kopen van een bedhekje. Het is belangrijk dat het hekje niet alleen veilig, maar ook praktisch is. Om die reden is een inklapbaar model een goede optie. Deze bedrekjes hebben meestal een scharniersysteem om ze gemakkelijk op te vouwen of in elkaar te zetten. De scharnieren zijn zo ontworpen dat ze niet knellen.

Het is belangrijk om een bedhekje te selecteren dat handig is bij het dagelijkse gebruik ervan. We adviseren er een te kopen waarbij de kleine makkelijk in en uit het bed komt en die makkelijk te bevestigen is. Over het algemeen zijn bedhekjes van aluminium het meest praktisch.

Samenvatting

Het kiezen van het juiste bedhekje is een belangrijke taak voor de ouders. Door een de juiste bescherming te kiezen, investeer je in de veiligheid van je kind. Het is een product dat ouders vroeg of laat moeten overwegen. Om deze reden is het handig om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten en opties die er zijn.

De overgang van een ledikantje naar een peuter- of kinderbed kan erg spannend zijn. We raden aan om een bedhekje te kiezen dat is gemaakt van hoogwaardige materialen en op die manier zoveel mogelijk veiligheid biedt. Dit is de beste manier voor het kind om zich sneller aan te passen aan zijn nieuwe slaapplek. Zorg ervoor dat het bedhekje zowel functioneel als comfortabel is.

Als je ons artikel interessant vond, laat dan hieronder je reactie achter en deel je eigen ervaringen met ons. Je kunt het artikel ook delen op social media.

(Bron van de header: Lobanov: 25372671/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies