Laatst bijgewerkt: 16-09-2021

Je begeleidende brief is de eerste bladzijde die de recruiter van je sollicitatie ziet. Daarom moet het zorgvuldig geformuleerd en ontworpen worden. De allereerste zin kan beslissen of de lezer ook de rest van je stukken bekijkt of je oninteressant verklaart en je weggooit uit het proces. Daarom kun je je sollicitatiebrief het beste beginnen met een grote knaller die de belangstelling van de recruiter wekt en ieders aandacht op jou vestigt.

Behalve de inhoud zijn voor een goede sollicitatiebrief ook enkele formele zaken van cruciaal belang, zoals de opmaak, het ontwerp en de juiste structuur. Lettergrootte, lettertype en regelafstand zijn belangrijke criteria waar ook recruiters veel belang aan hechten. Daarom laten we je in dit artikel zien hoe je met je sollicitatiebrief punten kunt scoren en opvallen qua inhoud en vorm, en welke fouten je moet vermijden.
Belangrijk om te weten

 • De sollicitatiebrief, ook wel sollicitatiebrief of sollicitatiebrief genoemd, is de eerste bladzijde van je sollicitatieportfolio en is bepalend voor al je andere documenten.
 • Er is een DIN norm voor de lay-out, die de aanvragers richtlijnen geeft voor het ontwerp. Dit is echter niet bindend en is, vooral in creatieve beroepen, minder belangrijk dan in conventionele industrieën.
 • Wees heel voorzichtig bij het schrijven en gebruik geen sjablonen. Schrijf je sollicitatiebrief uitsluitend voor één bedrijf en kristalliseer je motivatie heel duidelijk uit.

Definitie: Wat is een sollicitatiebrief?

De sollicitatiebrief wordt vaak ook de begeleidende brief genoemd en is de eerste bladzijde van je hele sollicitatie. Het is de eerste bladzijde van je hele sollicitatie. De recruiter ziet je sollicitatiebrief het eerst en het belangrijkst, dus je mag hier geen fouten maken.

In tegenstelling tot de andere documenten in je sollicitatie gaat het er in je sollicitatiebrief om een portret van je vaardigheden en kwalificaties te maken en je motivatie voor de baan en het bedrijf overtuigend over te brengen.

Om dit te doen combineer je je eigen vaardigheden met de eisen van de personeelsadvertentie. In je sollicitatiebrief moet ook staan naar welke baan je solliciteert, waarom je dat doet en waarom je de perfecte kandidaat voor het bedrijf bent.

Veel sollicitanten vinden het erg moeilijk om een sollicitatiebrief te schrijven, en terecht, want met deze ene bladzijde kun je je ofwel onderscheiden van de massa, of er in verdwalen. Als de sollicitatiebrief niet overtuigend is, zal de recruiter niet naar je andere documenten kijken, hoeveel kwalificaties of bijscholingscursussen je ook gevolgd hebt.

De begeleidende brief staat helemaal aan het begin van je sollicitatie. Hier moet je een overtuigende eerste indruk maken. (Image source: unsplash.com / Green Chameleon)

Bovendien zijn er voor elke bedrijfstak en elk beroep verschillende kenmerken waarmee een sollicitatiebrief rekening moet houden. Als je solliciteert naar een baan als advocaat, zal je sollicitatiebrief er anders uitzien dan als je solliciteert naar een baan als grafisch ontwerper. Het is dus niet mogelijk sjablonen te gebruiken of zinnen te kopiëren, waardoor dit het meest individuele deel van je applicatie wordt.

Achtergrond: Wat je moet weten over sollicitatiebrieven

Als je de recruiter met je sollicitatiebrief wilt overtuigen, moet je op een paar dingen letten. Dit geldt zowel voor de inhoud als voor de algemene opmaak en vormgeving van je sollicitatiebrief. In de volgende paragrafen willen we je wat tips geven om van de eerste pagina van je sollicitatie een succes te maken.

Hoe moet een goede sollicitatiebrief eruit zien?

Eerst willen we het over het formele deel van de sollicitatiebrief hebben, want het is het beste om al deze instellingen en opmaak te doen voor je begint te schrijven. Het basisprincipe voor alle begeleidende brieven is echter dat één A4-tje voldoende is. Stel daartoe de marges van tevoren in, zodat je niet met te veel tekst komt te zitten die je na het formatteren weer moet verwijderen.

Om je wat wegwijs te maken, is er een speciale norm voor werkaanbiedingen, DIN 5008. Deze norm bepaalt bijvoorbeeld de marges, spaties of alinea’s en plaatst het adres van de ontvanger precies zo dat het in het venster van de envelop past. In principe hoef je je niet strikt aan deze norm te houden en kun je er, afhankelijk van de bedrijfstak, enigszins van afwijken. Maar voor beroepen die grote zorgvuldigheid vereisen, moet je je sollicitatiebrief volgens DIN 5008 schrijven.

Wat papier betreft, moet je altijd wat hoogwaardiger en dikker papier gebruiken, en natuurlijk geen hondenoren, koffievlekken of iets dergelijks. Bovendien moet de printer ook een resultaat van hoge kwaliteit leveren, anders heb je zelfs niets aan het beste papier.

Je moet het juiste papier voor je toepassing gebruiken. Je kunt het beste dikker papier kiezen. (Image source: pixabay.com / PCB-Tech)

Wat het lettertype betreft geeft de DIN norm geen exacte regels, maar je moet het gebruik van kronkelende lettertypes of moeilijk leesbare lettertypes vermijden. Je zit altijd aan de veilige kant met schreeflettertypes zoals Times of Georgia; bovenal verbeteren deze lettertypes de leesbaarheid voor de recruiter. Voor korte koppen kun je daarentegen ook schreefloze lettertypes gebruiken, zoals Arial, Verdana of Helvetica. Er zijn echter maximaal twee verschillende lettertypes toegestaan. Als je wat creatiever wilt zijn, kun je natuurlijk deze twee lettertypes gebruiken, maar voor conventionele begeleidende brieven is het beter er maar één te gebruiken.

De DIN 5008 lettergrootte voor begeleidende brieven is 12 punts, maar als je wat meer tekst wilt opnemen, kun je ook 11 punts gebruiken. Hij moet echter niet kleiner zijn, want de bedoeling van een sollicitatiebrief is kort en bondig tot de kern van de zaak te komen. Ondertitels, adressen en de datum kunnen iets groter opgemaakt worden, in 13 punts letter, en je kunt ook vette letters gebruiken. Idealiter is de regelafstand 1.5.

Ook de vormgeving speelt een rol. Idealiter gebruik je ook de kleuren van de huisstijl in je sollicitatiemap en laat je de recruiter zien dat je ook met zulke aspecten van het bedrijf te maken hebt gehad. In de creatieve sector mag je sollicitatiebrief wat vrijer van opzet zijn en ook vormen en grafieken bevatten, maar die mogen niet het middelpunt van het document worden. Zorg er vooral voor dat je kleuren uit hetzelfde kleurenschema gebruikt en dat je applicatie er niet kitscherig of kinderachtig uitziet. In conventionele beroepen is een gewone en eenvoudige applicatie zonder veel franje meer op zijn plaats.

Wat moet ik in mijn sollicitatiebrief zetten?

Als je je sollicitatiebrief geformatteerd hebt, kun je beginnen met schrijven. De eerste bladzijde moet verdeeld zijn in een inleiding, hoofdgedeelte en conclusie. Voor de inhoud gelden de volgende richtlijnen:

 • Inleiding: interesse in het bedrijf en motivatie
 • Lichaam: je belangrijkste beroepskwalificaties en zachte vaardigheden
 • Conclusie: Informatie over het beginnen bij het bedrijf en je salarisverwachtingen

Voor je hele sollicitatiebrief kun je de AIDA formule gebruiken, die eigenlijk uit de marketing komt, maar ook zinvol is voor een sollicitatiebrief, omdat je jezelf wilt promoten en de aandacht op jezelf wilt vestigen:

 • A = Aandacht: Trek de aandacht met originele bewoordingen
 • I = Interesse: Wek interesse in je persoon
 • D = Verlangen: wek nieuwsgierigheid met successen en vaardigheden
 • A = Actie: roep op tot actie, d.w.z. een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek

In de volgende hoofdstukken laten we je zien wat je als leidraad kunt gebruiken bij het schrijven en wat je in de afzonderlijke delen van je sollicitatiebrief moet opnemen.

Inleiding

De inleiding moet al een grote indruk maken op de recruiter, want de eerste vier tot zes regels bepalen of hij of zij bereid is de rest van je sollicitatiebrief te lezen. Omdat je hier geen punten kunt scoren met je kwalificaties, moet je motivatie voor het bedrijf en de geadverteerde functie duidelijk herkenbaar en overtuigend zijn.

Standaardzinnen als “Hierbij solliciteer ik” moet je beslist weglaten, want die zijn onpersoonlijk en vervelen de recruiter. Beantwoord in je inleiding de volgende vragen:

 • Waarom wil je voor dit bedrijf werken?
 • Wat zijn je sterke punten die een meerwaarde bieden voor het bedrijf?
 • Tenslotte, waarom ben je de perfecte kandidaat voor de baan?

In de inleiding kun je de recruiter ook een voorproefje geven van je werk door een visie voor het bedrijf te beschrijven die je uiteindelijk zou uitvoeren als je de baan zou krijgen. Het belangrijkste is dat je de zwakke punten van het bedrijf niet aan de schandpaal nagelt, maar ze juist aanpakt en er iets positiefs van maakt, zonder arrogant over te komen.

Hoofdgedeelte

Het hoofdgedeelte is praktisch het hart van je sollicitatiebrief, want hier kun je eindelijk punten scoren met de kwalificaties en vaardigheden die je voor de baan meebrengt.

Je kunt in je CV dieper ingaan op je harde vaardigheden, maar die moeten ook in je begeleidende brief vermeld worden en, idealiter, niet alleen in je CV herhaald worden. Hier moet je je concentreren op de eisen van de personeelsadvertentie en voorbeelden geven om je beweringen te staven.

Je zachte vaardigheden zijn iets moeilijker te bewijzen, want je krijgt geen referenties of certificaten, maar je moet je vaardigheden bewijzen met voorbeelden uit je dagelijks leven. Simpelweg schrijven “ik ben een teamspeler” is een no-go. Waarom ben je een teamspeler? Hoe heb je dit kunnen aantonen in vorige banen, stages of in je dagelijks leven?

In het hoofdgedeelte is er plaats voor je zachte vaardigheden, bv. sociale vaardigheden, naast je harde vaardigheden. (Image source: unsplash.com / Priscilla Du Preez)

Bovendien moet je de aandacht voor je werk niet verliezen. Natuurlijk zul je veel zachte vaardigheden hebben, maar die zijn niet allemaal van belang voor de baan. Concentreer je daarom op de eisen in de personeelsadvertentie en vermeld ook andere vaardigheden die je voor de baan belangrijk vindt.

Conclusie

Tenslotte gaat de laatste alinea van je sollicitatiebrief alleen over je vroegst mogelijke begindatum, je salarisverwachtingen, als die nodig zijn, en een slotformule bij de uitnodiging. Ook hier is de formulering het toppunt, want net zoals je met een knal naar binnen ging, moet je de sollicitatiebrief ook met een knal beëindigen.

Vermijd de aanvoegende wijs en vraag de recruiter specifiek om actie te ondernemen.

Zinnen als “ik zou het graag doen” komen verlegen en niet overtuigend over. Wees zelfverzekerd en schrijf direct “Ik verheug me erop uitgenodigd te worden voor een gesprek”.

Als je niet zeker bent van je salarisverwachtingen, kijk dan eenvoudig naar de salaristabel per federale staat en let ook op de grootte van het bedrijf. Een start-up zal je een lager bruto jaarsalaris betalen dan een groot wereldbedrijf. Formuleer vooral je wensen en motiveer ze met, bijvoorbeeld, “Op grond van mijn kwalificaties zijn mijn salarisverwachtingen …”.

Hoe kan ik een verandering van baan in mijn sollicitatiebrief verantwoorden?

Het is niet ongewoon dat werknemers van baan veranderen, maar dat moet niet in een negatief daglicht gesteld worden. Slechte uitspraken over de vorige werkgever zijn een absolute no-go en maken een slechte indruk op elke potentiële nieuwe werkgever.

Probeer tenslotte je verandering op een positieve manier te rechtvaardigen, bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar een nieuw perspectief, een uitbreiding van je takenpakket of verschillende ontwikkelingsmogelijkheden die het nieuwe bedrijf je kan bieden. De grootte van het bedrijf kan ook een reden zijn, als je liever van een kleine start-up naar een grote internationale onderneming zou willen overstappen en nieuwe uitdagingen zou willen aangaan.

Hoe moet mijn sollicitatiebrief eruit zien als ik geen werkervaring heb?

Het onderwerp kwalificaties is erg aanwezig, vooral bij jonge professionals, maar iedereen begint klein en zonder enige voorafgaande ervaring. Als je bijvoorbeeld gestudeerd hebt, heb je misschien al enkele stages als referentie. Anders ligt de nadruk natuurlijk nog meer op je motivatie, je zachte vaardigheden en je passie voor het bedrijf en de baan.

Naast de sollicitatiebrief kan het zinvol zijn een motivatiebrief te schrijven om de recruiter te laten zien dat je echt gepassioneerd bent voor de baan. In je sollicitatiebrief kun je ook punten scoren met technische termen uit de sector en je gebrek aan kennis van het vak goedmaken met je deskundigheid. Natuurlijk moet je niet overdrijven en zulke termen zo subtiel mogelijk in je sollicitatiebrief invoegen.

Kan ik ook sjablonen gebruiken voor mijn sollicitatiebrief?

Theoretisch kun je natuurlijk sjablonen gebruiken voor je sollicitatiebrief. Het belangrijkste is dat de inhoud uitsluitend van jou komt en dat je geen voorbeeldformuleringen gebruikt. Wervers hebben een goed oog voor zulke dingen en merken het meteen als je alleen de naam van het bedrijf en je sterke punten en kwalificaties veranderd hebt.

Wat de lay-out betreft, kunnen sjablonen natuurlijk nuttig zijn als je niet zo creatief bent of de nodige vaardigheden mist.

Als je echter solliciteert als grafisch ontwerper of in een ander creatief beroep, maak je idealiter je eigen lay-out en pas je die specifiek aan de huisstijl van het bedrijf aan.

Hoe kan ik mijn sollicitatiebrief sturen?

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om je sollicitatiebrief naar het bedrijf te sturen. De klassieke manier is natuurlijk om je sollicitatie per post te sturen. Je moet een C4 envelop gebruiken en de bladzijden niet vouwen. Als je je brief precies volgens DIN 5008 geschreven hebt, kun je ook een envelop met venster gebruiken, anders is het geen vergissing een gewone envelop te gebruiken.

Tegenwoordig is het veel gemakkelijker om de applicatie als een PDF bestand te bundelen en ervoor te zorgen dat de bijlage niet groter is dan 5 MB. Anders loop je het risico dat de recruiter je e-mail niet eens kan openen. Verwijs tenslotte naar je bijlagen in het tekstveld van de e-mail en schrijf een paar korte regels over je verzoek. In de onderwerpregel staan meestal alleen de functie en het referentienummer. Bovenal is het belangrijk dat je e-mail adres een goede reputatie heeft. In het beste geval maak je gewoon een nieuwe aan met je achternaam en voornaam.

Sollicitaties per e-mail of online sollicitaties zijn tegenwoordig heel gewoon en worden vaak zelfs uitdrukkelijk gewenst. (Image source: unsplash.com / Kaitlyn Baker)

Veel bedrijven bieden sollicitanten ook de mogelijkheid om via een online portaal te solliciteren. Daartoe moet je je documenten uploaden en tekstvelden met je persoonlijke gegevens invullen. Omdat je niet alles in één bestand bundelt, is het nog belangrijker de afzonderlijke bestanden correct te “labelen”, bv. “Brief van aanvraag van XY” of gewoon “Brief van aanvraag”. Vaak zijn er optionele tekstvelden in zulke online formulieren, maar je moet er toch zeker van zijn dat je ze invult en ze ten slotte apart op juiste spelling controleert.

Welke fouten moet ik vermijden in mijn sollicitatiebrief?

Opdat je aan het eind van je sollicitatiebrief alles op juistheid kunt controleren, hebben we een kleine checklist samengesteld met de meest gemaakte fouten:

 • Spelling- en grammaticafouten
 • De verkeerde contactpersoon of algemeen adres vermelden
 • Ongestructureerde lay-out of overdreven vormgeving
 • Geen bedrijfsreferentie en gebrek aan motivatie voor de baan
 • Verwijzing naar kwalificaties die niet ter zake doen
 • Uitweidingen die niet ter zake komen
 • Geen handtekening
 • Verkeerd bedrijfsadres of contactgegevens

Neem dus je hele sollicitatiebrief nog eens door voor je hem verstuurt en controleer of je alle fouten vermeden hebt.

Conclusie

De rest van je portfolio staat en valt met je sollicitatiebrief. Als je de interviewer met je eerste paar regels kunt overtuigen, heb je al een grote stap gezet op weg naar het gesprek. Als je onze tips volgt en je bij het schrijven van je brief concentreert op je sterke kanten en op het bedrijf, zul je dit kunnen overbrengen en je onderscheiden van de massa.

Wees individueel en maak je sollicitatiebrief ver weg van formuleringen die al op het internet te vinden zijn, want zelfs schijnbaar moderne en nieuwe zinnen worden op den duur standaard en daardoor saai voor recruiters. In elk geval moet je de checklist nog eens doornemen en er een nachtje over slapen voor je hem verstuurt. De volgende dag zul je vaak punten ontdekken die verbetering behoeven en kun je de sollicitatiebrief tot in de perfectie brengen.

Beeldbron: pexels.com / Pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies