Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

43Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

153Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote beitel test 2022. Hier stellen we alle beitels die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste beitel voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een beitel wilt kopen.
De belangrijkste dingen

in een notendop

 • Beitels stellen je in staat om delicaat werk met hout te doen, vooral bij het bouwen van meubels of dergelijke stukken hout.
 • Er zijn verschillende basissoorten beitels, die elk hun eigen toepassingsgebied hebben
 • Voor basisuitrusting kun je sets kopen die alle maten bestrijken. Afzonderlijke stukken voor specifieke toepassingen zijn ook verkrijgbaar tegen redelijke prijzen.

Beitel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een beitel koopt

Wat is een beitel precies?

Beitels, vaak ook beitels genoemd, behoren tot de groep van bouwgereedschappen. Meer precies zijn het gereedschappen om hout vast te klemmen.

Dit betekent dat je ze kunt gebruiken om fijn en delicaat werk op hout te doen dat met een machine moeilijk te doen is. Er zijn verschillende soorten beitels om esthetische resultaten te bereiken voor verschillende projecten.

Uit vondsten blijkt dat gereedschap dat lijkt op de huidige beitels al 13.500 jaar geleden gebruikt werd.

Deze werden eerst van bot gemaakt, later van steen, en vanaf ongeveer 2.800 jaar geleden met de komst van ijzer en staal. Het principe is sindsdien niet wezenlijk veranderd en heeft altijd de tand des tijds doorstaan.

Beitels behoren al duizenden jaren tot de basisuitrusting van een goede vakman (Image source: pixabay.com / Free-Photos)

Voor welke werkzaamheden heb ik een beitel nodig?

Als je zelf houten meubels wilt bouwen of bewerken, heb je een beitel nodig om delicater werk te kunnen doen. Een beitel kan ook gebruikt worden om verbindingen te maken tussen twee stukken hout, zogenaamde pengat- en penverbindingen.

Andere toepassingsgebieden met hout zijn de instrumentenbouw, en het gebruik bij draaiwerk, waarbij een draaiend stuk hout ermee bewerkt wordt.

Een ander toepassingsgebied dat nogal verschilt van het vorige zijn beitels voor boorhamers. Deze kunnen gecombineerd worden met een in de handel verkrijgbare slagboor en zo gebruikt worden om beton, tegels of, afhankelijk van de uitvoering, ook metalen te verwijderen.

Hoe wordt een beitel gemaakt?

De volgende basisconstructie geldt voor alle verschillende soorten beitels: Twee delen – handvat en blad. Het handvat kan van hout of van kunststof zijn. Het lemmet is altijd van gehard en geslepen staal.

Bovenaan en onderaan het handvat zit een metalen ring. Het onderste, dat op de overgang van de twee delen zit, wordt ook wel huls genoemd en voorkomt dat de steel versplintert terwijl je ermee werkt.

De metalen ring die aan het bovenuiteinde bevestigd is – ook wel slagring genoemd – zorgt ervoor dat het handvat niet gehavend wordt door klappen met het tikhout.

Wat kost een beitel?

Beitels worden bijna altijd met meerdere tegelijk verkocht, omdat bij het werken ermee vaak verschillende maten nodig zijn. Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende beitels. De kosten variëren naargelang de kwaliteit en de grootte van de beitel.

Het aanbod kan gaan van ongeveer 12 euro voor losse stukken tot 500 euro voor hoogwaardige sets van meerdere stukken. Als je dit gereedschap vooral vaak gebruikt en thuis veel toepassingen hebt, lijken de prijzen voor beitels ons redelijk.

Losse beitels beginnen bij een prijs van 12 euro, hoewel smallere beitels meestal goedkoper zijn dan brede. Er zijn afzonderlijke stukken, hier gaat het vooral om de speciale Japanse fabricagemethode, die tot 250 euro kan kosten.

Sets zijn er vanaf 40 euro, maar kunnen ook oplopen tot 500 euro Het zijn hoogwaardige sets van verschillende stukken die timmerlieden of soortgelijke beroepen bij hun werk gebruiken.

Type Prijsklasse
Los stuk ca. 12 – 250 euro
Sets ca. 40 – 500 euro

Als je een beitel met een bepaalde afmeting nodig hebt voor een activiteit, of als je een gereedschap van hoge kwaliteit wilt voor de meest gebruikte afmeting, kun je hem kopen als een los stuk.

Als je met beitels wilt gaan werken en er nog geen hebt, kun je er verschillende tegelijk kopen in een set.

Alternatieve toepassingen

Beitels kunnen ook als slaghamers gebruikt worden. Hiervoor zijn meestal hulpstukken met een SDS inbus nodig, dat is de standaard insteekmaat voor conventionele boormodellen.

Deze combinatie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor toepassingen tegen beton, tegels en andere materialen die op een soortgelijke manier verwijderd kunnen worden.

Beslissingsgedeelte: Welke soorten beitels zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een beitel wilt kopen, zijn er vier alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Beitel/beitel
 • Guts
 • Beitel voor houtdraaien
 • Japanse modellen

Afhankelijk van het toepassingsgebied kun je een van deze vier categorieën kiezen. De volgende paragrafen zullen je helpen bij je beslissing.

Wat zijn de eigenschappen van een beitel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Eerst wordt een onderscheid gemaakt tussen twee vormen

 1. Vorm A: Rechte randen. Dit is de meest voorkomende vorm van een beitel. Het heeft rechte randen zoals reeds gezegd. Dit werk goed voor ruw werk en voor het uithakken van pengaten voor pen- en gatverbindingen. Deze maken het mogelijk hout in elkaar te ponsen, wat de constructie extra stabiliteit geeft.
 2. Vorm B: Afgeschuinde randen. Deze vorm is goed voor fijn werk en maakt het uitbeitelen van scherpe hoeken mogelijk, bv. pinakels.

Wat zijn de kenmerken van een guts en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De guts heeft een ronde, gebogen kling. Het wordt gebruikt om gutsen uit te hakken of om uitsparingen te maken. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen rechte en gebogen bladen.

Het meest genoemde toepassingsgebied is de instrumentenbouw, vooral de vioolbouw. De guts is dus een gereedschap voor delicaat werk.

Wat zijn de kenmerken van een houtdraaibeitel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Houtdraaibeitels hebben geen slagring aan het eind van het handvat en de handvatten zijn meestal langer dan die van andere types, wat komt door de manier waarop dit type gebruikt wordt.

Ze zijn niet voorzien van een hamer, maar worden op een draaibank gebruikt om draaiende stukken hout te snijden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen beitels met een rechte dwarsdoorsnede en buizen met een halfronde dwarsdoorsnede.

Er zijn ook talloze speciale vormen voor speciale toepassingen.

Houtdraaibeitel in actie (Image source: pixabay.com/ HesselVisser)

Wat onderscheidt de Japanse modellen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Ook wel Nomi genoemd. Ze worden gebruikt als de hoogste precisie vereist is bij de bewerking van massief hout. Aan de ene kant voor het maken van houten verbindingen, aan de andere kant voor het bouwen van mooie meubels of muziekinstrumenten.

Het lemmet is gesmeed uit twee lagen staal. Aan de ene kant is er zacht ijzer, dat het lemmet beschermt en klappen dempt. De andere is een dunne laag van het hardste koolstofstaal. Het blad is bevestigd onder een hoek die uniek is voor dit type.

Nomis liggen bijzonder prettig in de hand omdat ze zo gemaakt zijn dat er een naadloze overgang is van het lemmet naar het handvat.

Voordelen
 • Hogere kwaliteit
 • Bijzonder geschikt voor delicaat werk
 • Uniek lemmet
Nadelen
 • Duur
 • Worden korter als ze geslepen worden

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om beitels te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke beitels.

De criteria die je kunt gebruiken om beitels te vergelijken zijn o.a.

 • Handvat
 • Afmeting
 • Materiaal

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Handvat (handvat)

Het handvat – ook handvat genoemd – kan van hout of van kunststof gemaakt zijn.

Die van plastic worden als veiliger beschouwd omdat ze door hun vorm bij het werken niet kunnen wegglijden. Bovendien zijn ze meestal ergonomisch gevormd, wat enerzijds een veiliger greep verzekert en anderzijds een betere energieoverdracht mogelijk maakt.

Als je beitels met houten handvatten kiest, zijn die niet beduidend slechter. Ook zij kunnen door de leverancier ergonomisch gevormd worden en door middel van speciale vernissen tot op zekere hoogte antislip zijn.

Hier kun je kiezen voor de iets voordeligere plastic handvatten of voor de meer natuurlijke houten versie.

Afmetingen

Alvorens te kopen moet je nagaan welk assortiment beitels met verschillende afmetingen je nodig hebt. Dit varieert van 4 – 40 millimeter en gaat bijna tot het einde in stappen van 2. Vanaf 30 zijn er 32, 35 en 40.

Het is ook belangrijk dat dit in grote letters op de bovenkant van elke beitel gedrukt staat of op een of andere manier duidelijk zichtbaar gemaakt wordt. Het is onnodig ingewikkeld om bij elke wisseling te moeten controleren welke maat je vasthoudt.

Materiaal

Beitels zijn bijna altijd van gehard staal gemaakt. Er zijn alleen variaties in de samenstelling (speciaal gereedschapsstaal of chroom-vanadium staal). De mate van hardheid varieert weinig. Alleen uitzonderlijk goedkope producten wijken hier naar beneden af.

Beeldbron: pixabay.com / kim chungbae

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies