Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Welkom bij onze grote Ginkgo Biloba test 2022. Hier presenteren we alle Ginkgo Biloba producten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste Ginkgo Biloba product voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je Ginkgo Biloba wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Ginkgo Biloba bevordert de bloedsomloop en kan een positief effect hebben op de stromingseigenschappen van het bloed.
 • Bovendien zou ginkgo biloba een positief effect hebben tegen de ziekte van Alzheimer en geheugenstoornissen. De studiesituatie is echter enigszins ambivalent.
 • Ginkgo Biloba is verkrijgbaar in talloze doseringsvormen. Klassiek als tablet, voor ontspanning als thee of als tinctuur voor uitwendig gebruik

Best Ginkgo Biloba: Onze Selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Ginkgo Biloba koopt

Wat is Ginkgo Biloba?

Als je in de apotheek winkelt of goed naar tv-reclames kijkt, heb je zeker wel eens gehoord van Ginkgo Biloba als geneesmiddel of voedingssupplement. Ginkgo biloba is echter van oorsprong een boom die inheems is in China en Japan. Hij wordt beschouwd als een levend fossiel omdat hij de ijstijd overleefde.

Ginkgo Biloba wordt gebruikt als kruidengeneesmiddel en als voedingssupplement. (Image source: unsplash.com / Buzo Jesus)

Intussen wordt Ginkgo Biloba ook in Europa aangeplant en kun je in de herfst genieten van zijn prachtige, heldergele bladkleur. In het voorjaar zijn zijn waaiervormige bladeren, waaraan hij ook zijn bijnaam “eendenvoetboom” dankt, groen.

In deze gids vertellen we je echter niet over de boom, maar over het geneeskrachtige en voedingssupplement Ginkgo Biloba en alles wat je erover moet weten.

Waar helpt Ginkgo Biloba bij?

Ginkgo Biloba is een middel dat bij veel verschillende klachten kan helpen. In het bijzonder helpt het je om je mentale fitheid te vergroten. Dit komt doordat Ginkgo Biloba een bloedsomloop-bevorderende functie heeft. Daardoor worden je hersenen beter voorzien. Zo kan Ginkgo Biloba je helpen je concentratie te verhogen en de kwaliteit van je leren te verbeteren.

(1) Het innemen van Ginkgo Biloba kan ook positieve effecten hebben op Alzheimer patiënten. Er is echter verder onderzoek nodig om een goed gefundeerde en klinische evaluatie van het effect te verkrijgen. (2) Ginkgo Biloba speelt een belangrijke rol bij ziekten die het gevolg zijn van stoornissen in de bloedsomloop, vanwege zijn bloedsomloopbevorderende eigenschappen.

Hier moeten duizeligheid, tinnitus (suizen in de oren) en ook etalageziekte (PAVK) genoemd worden. Dit is vooral bestudeerd in verband met dementie. (3) Hiervoor moet men vertrouwen op een preparaat van de bladeren van de boom. Maar zoals met veel voedingssupplementen zijn de studies niet afdoend.

Er zijn ook studies die het effect van ginkgo bilboa op PMS patiënten (premenstrueel syndroom) onderzoeken. Na een zes maanden durende interventie met ginkgo biloba was er een aanzienlijke afname van lichamelijke en psychische symptomen in de groep die dagelijks 40 milligram ginkgo extract kreeg.

De onderzoekers concludeerden dat ginkgo biloba wel degelijk de ernst van PMS symptomen kan verminderen. (4) Ze benadrukken echter ook de noodzaak van verder onderzoek met Ginkgo Bilboa, vooral wat betreft de werkelijke werkzaamheid en de risicoloosheid van verschillende doseringen.

Weer een andere studie heeft ontdekt dat Ginkgo Biloba extract succesvol is bij de behandeling van vitiligo, ook bekend als witte vlekkenziekte. Zo kon bij proefpersonen de depigmentatie van de huid gestopt worden en de repigmentatie bevorderd. Wat wel duidelijk is, is dat ginkgo biloba de bloedsomloop verhoogt. Zo kan het innemen van het middel beslist helpen bij oorsuizen of hoofdpijn, omdat het de bloedvaten verwijdt.

Hoe werkt Ginkgo Biloba?

Het werkzame bestanddeel van de ginkgo boom zit in de bladeren. Om een resultaat te bereiken is de wisselwerking van de flavonoïden, ginkgoliden en terpenen in het blad van cruciaal belang. Samen beschermen ze de zenuwcellen tegen schadelijke invloeden.

Ook de hersenen profiteren van de samenstelling, want de functie van bepaalde boodschapperstoffen in de hersenen wordt ondersteund, waardoor het geheugen en het leervermogen verbeteren. Een ander effect is dat het ginkgo biloba extract de doorstromingseigenschappen van het bloed verbetert en vrije radicalen wegvangt.

Ginkgo Biloba heeft een grote verscheidenheid aan positieve eigenschappen. (Image source: unsplash.com / Johnny McClung)

Vooral het speciale extract EGb 761 zou werkzaam zijn. Daarom is het belangrijk dat je bij de aankoop van je product op dit ingrediënt let. (5) Alvorens Ginkgo Biloba te kopen, is het belangrijk te weten dat het product, of het nu een geneesmiddel of een voedingssupplement is, tijd nodig heeft om te werken.

Je moet enkele weken de tijd nemen voor de gewenste effecten merkbaar worden. Je moet ook hoogwaardige producten gebruiken. Dit geldt vooral voor voedingssupplementen, omdat die, in tegenstelling tot medicijnen, niet aan strenge regels onderworpen zijn.

Gingko Biloba als geneesmiddel

Geneesmiddelen zijn aan strikte voorwaarden gebonden om als geneesmiddel gedeclareerd te worden. Deze goedkeuring wordt aanvankelijk voor 5 jaar verleend. Dit betekent dat de veiligheid van je product altijd gegarandeerd is op basis van het nieuwste onderzoek. Anderzijds kosten medicijnen gemiddeld veel meer dan voedingssupplementen.

Gingko Biloba als voedingssupplement

Voedingssupplementen zijn niet aan zulke strenge regels onderworpen als geneesmiddelen. Er wordt geen maximum gehalte aan werkzame stof voor ze voorgeschreven, alleen een aanbeveling gegeven.

Voedingssupplementen worden als voedsel beschouwd en zijn alleen bedoeld om het lichaam van voedingsstoffen te voorzien, maar hebben geen geneeskrachtige werking. Ze zijn gemiddeld goedkoper dan medicijnen, maar je moet meer tijd investeren in het bestuderen van de productinformatie.

Welke alternatieven zijn er voor Ginkgo Biloba?

In principe moet je bij klachten meteen een afspraak met een arts maken, want je klachten moeten beslist medisch opgehelderd worden.

Als alternatief kun je je mentale prestaties verhogen met brain jogging.

Afhankelijk van de symptomen kan je arts een geneesmiddel voorschrijven met ginkgo biloba als werkzaam bestanddeel. Als je symptomen echter niet medisch ernstig zijn, kun je je levensstijl veranderen om je algehele welzijn te verbeteren. Een voorbeeld is om dagelijks een brain jog te doen.

Dit houdt in dat je elke dag een paar minuten de tijd neemt om puzzels en opdrachten te voltooien die een positief effect op je hersenkracht hebben. Je kunt oefeningen en boeken vinden op het Internet of in je plaatselijke bibliotheek.

Als je het bijzonder moeilijk vindt om je te concentreren, kan het helpen als je je werkplek en de omgeving ervan opruimt. Je moet vooral je bureau vrijhouden van afleidende dingen, zoals je smartphone of andere documenten, zodat je je alleen kunt concentreren op het werk dat voor je ligt.

Lichaamsbeweging kan ook helpen je mentale conditie te verbeteren.

Bovendien moet je alle mogelijke achtergrondgeluiden uitschakelen. Lichaamsbeweging is een andere tip die je kan helpen je mentale fitheid te vergroten. Korte, regelmatige oefensessies voorzien je hersenen van een optimale doorbloeding en stellen je in staat beter te presteren.

Besluit: Welke soorten Ginkgo Biloba zijn er en welke is geschikt voor jou?

Zoals bij veel kruidenremedies zijn er verschillende doseringsvormen. In deze gids laten we je zien welke doseringsvormen van Ginkgo Biloba er zijn. We vertellen je ook de voor- en nadelen van elk van beide. De gebruikelijke vormen van Ginkgo Biloba zijn als volgt

 • Gingko Biloba als kant-en-klaar preparaat
 • Gingko Biloba als tinctuur
 • Gingko Biloba als gedroogde bladeren

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de verschillende doseringsvormen en vergelijken we de respectieve voor- en nadelen.

Wat onderscheidt Gingko Biloba als een kant-en-klaar preparaat en wat zijn de voor- en nadelen?

Een voordeel van Ginkgo Biloba als kant-en-klaar preparaat is dat het gemakkelijk te gebruiken is. De tabletten of capsules zitten meestal in een blister of los in een blikje. Het enige wat je hoeft te doen is de preparaten met voldoende water door te slikken. Bovendien garanderen hoogwaardige preparaten dat je middel het extract bevat dat bij langdurig gebruik effect heeft.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Actief ingrediënt extract bevat
 • Slechts een veilige hoeveelheid ginkgolzuur bevat
Nadelen
 • Onaangenaam om door te slikken, afhankelijk van de grootte
 • Niet geschikt voor uitwendig gebruik

Een zeer belangrijke positieve factor bij eindpreparaten is dat vooral in farmaceutische geneesmiddelen het ginkgolzuurgehalte zo ver geëxtraheerd is dat er geen gevaar voor de gezondheid is. Als je het moeilijk vindt om grotere tabletten of capsules door te slikken, dan zijn kant-en-klare preparaten niet voor jou geschikt.

Wat zijn de eigenschappen van Gingko Biloba als tinctuur en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het gebruik van Ginkgo Biloba als tinctuur verschilt van het gebruik van kant-en-klare preparaten. Hier moet je de druppels in water mengen en het dan opdrinken. Je kunt de tinctuur ook uitwendig gebruiken. De tinctuur is ook uitstekend geschikt voor kompressen en kompressen die bij het aanbrengen de bloedsomloop stimuleren.

Voordelen
 • Geschikt voor uitwendig gebruik
 • kan verdund in water gedronken worden
 • Nadelen

  Niet smaakloos

Bij orale inname moet je er wel rekening mee houden dat de druppels meestal niet smaakloos zijn.

Wat onderscheidt Gingko Biloba als gedroogde bladeren en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Ginkgo biloba is ook in gedroogde vorm verkrijgbaar. Je kunt de gedroogde bladeren bereiden als thee. Deze variant is vooral geschikt in de winter om je welzijn te verhogen met een warme kop thee op koude winterdagen. Het is echter belangrijk dat je alleen gecertificeerde producten consumeert, want de gedroogde bladeren bevatten een hoog gehalte aan ginkgolzuur, dat er niet altijd voldoende uitgefilterd wordt. Onderzoekers vinden dit zuur een reden tot bezorgdheid.

Voordelen
 • Kan als thee bereid worden
 • Ontspannend
Nadelen
 • Te hoog gehalte aan ginkgolzuur
 • Te weinig actief ingrediënt

Bovendien kan uit de gedroogde bladeren niet genoeg actief ingrediënt geëxtraheerd worden, wat waarschijnlijk geen positief effect op je gezondheidstoestand zal hebben.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Ginkgo Biloba te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke alkalische poeders. Hier vind je de criteria die je helpen het juiste Ginkgo Biloba product te kiezen

 • Verpakkingsgrootte
 • Dosering
 • Allergenen
 • Vegan

In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de opgesomde punten.

Verpakkingsgrootte

Zoals we al uitlegden in het subhoofdstuk “Waarop letten bij het kopen van Ginkgo Biloba”, heeft het actieve bestanddeel in Ginkgo Biloba preparaten tijd nodig om zijn volledige effect te ontwikkelen.

Afhankelijk van de soort doseringsvorm kun je verschillende hoeveelheden Ginkgo Biloba kopen. (Image source: pixabay.com / Ivo Zahradnicek)

Hier raden we je aan een grotere verpakking ginkgo te kopen, die voldoende moet zijn voor minstens 8 weken, zodat je kunt profiteren van de positieve effecten van ginkgo. Een bekwame arts of apotheker zal je zeker helpen bij het kiezen van je individuele verpakkingsgrootte.

Dosering

Een andere belangrijke factor is de dosering van het werkzame bestanddeel. Het wordt meestal in droog extract gegeven en bedraagt gemiddeld 120 mg droog extract per tablet.

Voedingssupplementen vermelden echter vaak de hoeveelheid blad, die in een 50:1 verhouding tot het droge extract staat

. Dit betekent dat als op een verpakking 300 mg ginkgo biloba staat, het niet duidelijk is of het om het droge extract gaat of om de hoeveelheid blad. Als het 300 mg droog extract is, zou het een preparaat zijn met een hoge dosis werkzaam bestanddeel. Met 300 mg bladhoeveelheid, een preparaat met een lage dosis actieve stof.

De meest gebruikelijke en effectieve dosering van het droge extract in Ginkgo Biloba producten is 120 mg.(6) Je vindt echter ook producten op de markt met een bereik van 40 mg tot 240 mg. Sommige preparaten zijn geen producten die van zuiver ginkgo werkzaam bestanddeel gemaakt zijn. Vooral in preparaten met lagere doseringen wordt ginkgo gecombineerd met ginseng, omega 3 of vitaminecomplexen.

Ginseng

Ginseng, dat net als ginkgo inheems is in China, kan op vele manieren gebruikt worden. Men zegt dat het het immuunsysteem versterkt en de stofwisseling stimuleert. De wortel bestrijdt ook vermoeidheid en stress.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren worden als natuurlijke bron in veel vis gevonden. Ze dragen bij tot een normale hartfunctie. Ze hebben ook een positief effect op de hersenen.

Vitaminencomplex

Je lichaam heeft vitaminen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ze moeten via je voeding worden opgenomen omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Opnieuw willen we erop wijzen dat veel supplementen op hun producten niet het droge extract vermelden, maar de hoeveelheid blad, die in een 50:1 verhouding tot het droge extract staat. (Voorbeeld: 6000mg bladhoeveelheid = 120mg droog extract)

Allergenen

Sommige supplementen bevatten ingrediënten waarvoor je allergisch kunt zijn of waarvoor je een intolerantie hebt. Dit is vooral het geval met geneesmiddelen. Hier vind je op de ingrediëntenlijst vaak ingrediënten die lactose, maïszetmeel of soja bevatten.

Vegan

Ginkgo biloba als geneesmiddel of voedingssupplement is in de meeste gevallen veganistisch. Als je echter een veganistische levensstijl volgt, moet je de ingrediënten van capsulepreparaten beter bekijken, want de omhulsels zijn vaak van gelatine gemaakt.

Wetenswaardigheden over Ginkgo Biloba

Welke bijwerkingen kan Ginkgo Biloba hebben?

In de meeste gevallen heeft het innemen van Ginkgo Biloba geen bijwerkingen. (7) Sommige patiënten kunnen echter toch bijwerkingen krijgen. Hiertoe behoren maag- en darmklachten en hoofdpijn. Als je een van deze bijwerkingen ervaart terwijl je Ginkgo Biloba inneemt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Zoals we al beschreven hebben in de voor- en nadelen van ginkgo bladeren, kan ginkgo bladthee ginkgolzuur bevatten. Dit zuur is allesbehalve ongevaarlijk. In het ergste geval kan het allergieën veroorzaken of zelfs je genetische opmaak veranderen.

Wie mag ginkgo biloba niet innemen?

Zwangere vrouwen kunnen Gingko Biloba beter niet innemen.

Op veel bijsluiters van Ginkgo Biloba producten staat dat zwangere vrouwen geen geneesmiddelen of voedingssupplementen met Ginkgo Biloba mogen nemen. Bovendien mag je Ginkgo Biloba niet innemen als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, want het actieve bestanddeel van de plant versterkt de werking van de bloedstollingsremmers.

Je moet vóór een operatie stoppen met het innemen van gingko biloba.

In dit verband willen we ook nog vermelden dat je Ginkgo Biloba nooit vóór een operatie mag innemen en dat je er minstens een week vóór de datum van de operatie mee moet stoppen. Raadpleeg in dit geval je huisarts. De eerste stap voordat je een supplement of geneesmiddel koopt, moet zijn dat je met een arts of apotheker praat.

Kan ik Ginkgo Biloba zelf kweken?

Ginkgo biloba groeit ook in Europa. Daarom kun je overwegen een boom in je tuin te planten. De felgroene kleur in het voorjaar en het schitterende geel in de herfst springen beslist in het oog.

Je kunt echter geen wonderen verwachten op het gebied van gezondheid. Door de bladeren zelf te drogen kan het ginkgolzuur in de bladeren er maar onvoldoende uitgefilterd worden, wat bij inname gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Welke andere toepassingen zijn er voor Ginkgo Biloba?

Ginkgo Biloba is ook te vinden in huidverzorgingsproducten. Hier kun je kiezen uit douchegels, shampoos en badtoevoegingen. Deze producten beloven je een frisheidsboost en laten je de dag vol energie beginnen. Je vindt ook bodylotions en gezichtscrèmes met ginkgo biloba als ingrediënt, vaak in combinatie met Q10.

Wat zijn nog meer interessante feiten over Ginkgo Biloba?

Zoals we je aan het begin van onze gids vertelden, is Ginkgo Biloba een boom die inheems is in China en Japan. De kracht van deze boom kan bewezen worden door enkele interessante feiten.

Men zegt dat de ginkgo boom het eerste groen naar Hiroshima bracht nadat de atoombom in 1945 was gevallen. Verder wijdde zelfs Goethe zijn eigen gedicht aan deze plant. Het werd in 1819 gepubliceerd onder de naam Ginkgo Biloba. Ook in Weimar is een museum aan deze krachtige plant gewijd.

(Beeldbron: 123rf.com / Aleksej Lisitsyn)

Referenties (7)

1. Cieza A, Maier P, Pöppel E. Effects of Ginkgo biloba on mental functioning in healthy volunteers. Arch Med Res. 2003 Sep-Oct;34(5):373-81.
Bron

2. Canevelli M, Adali N, Kelaiditi E, Cantet C, Ousset PJ, Cesari M. Effects of Gingko biloba supplementation in Alzheimer's disease patients receiving cholinesterase inhibitors: data from the ICTUS study. Phytomedicine. 2014 May 15;21(6):888-92.
Bron

3. Spiegel R, Kalla R, Mantokoudis G, Maire R, Mueller H, Hoerr R, Ihl R. Ginkgo biloba extract EGb 761® alleviates neurosensory symptoms in patients with dementia: a meta-analysis of treatment effects on tinnitus and dizziness in randomized, placebo-controlled trials. Clin Interv Aging. 2018 Jun 13;13:1121-1127.
Bron

4. Ozgoli G, Selselei EA, Mojab F, Majd HA. A randomized, placebo-controlled trial of Ginkgo biloba L. in treatment of premenstrual syndrome. J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):845-51.
Bron

5. Lindner M, Gosewisch A, Eilles E, Branner C et al. Ginkgo biloba Extract EGb 761 Improves Vestibular Compensation and Modulates Cerebral Vestibular Networks in the Rat. Front Neurol. 2019 Feb 25;10:147.
Bron

6. Rigney U, Kimber S, Hindmarch I. The effects of acute doses of standardized Ginkgo biloba extract on memory and psychomotor performance in volunteers. Phytother Res. 1999 Aug;13(5):408-15.
Bron

7. Stefano Bonassi, Giulia Prinzi, Palma Lamonaca, Patrizia Russo et al. Clinical and genomic safety of treatment with Ginkgo biloba L. leaf extract (IDN 5933/Ginkgoselect®Plus) in elderly: a randomised placebo-controlled clinical trial [GiBiEx]. BMC Complementary and Alternative. 2018; Medicine volume 18, Article number: 22.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Cieza A, Maier P, Pöppel E. Effects of Ginkgo biloba on mental functioning in healthy volunteers. Arch Med Res. 2003 Sep-Oct;34(5):373-81.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Canevelli M, Adali N, Kelaiditi E, Cantet C, Ousset PJ, Cesari M. Effects of Gingko biloba supplementation in Alzheimer's disease patients receiving cholinesterase inhibitors: data from the ICTUS study. Phytomedicine. 2014 May 15;21(6):888-92.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Spiegel R, Kalla R, Mantokoudis G, Maire R, Mueller H, Hoerr R, Ihl R. Ginkgo biloba extract EGb 761® alleviates neurosensory symptoms in patients with dementia: a meta-analysis of treatment effects on tinnitus and dizziness in randomized, placebo-controlled trials. Clin Interv Aging. 2018 Jun 13;13:1121-1127.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ozgoli G, Selselei EA, Mojab F, Majd HA. A randomized, placebo-controlled trial of Ginkgo biloba L. in treatment of premenstrual syndrome. J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):845-51.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lindner M, Gosewisch A, Eilles E, Branner C et al. Ginkgo biloba Extract EGb 761 Improves Vestibular Compensation and Modulates Cerebral Vestibular Networks in the Rat. Front Neurol. 2019 Feb 25;10:147.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rigney U, Kimber S, Hindmarch I. The effects of acute doses of standardized Ginkgo biloba extract on memory and psychomotor performance in volunteers. Phytother Res. 1999 Aug;13(5):408-15.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Stefano Bonassi, Giulia Prinzi, Palma Lamonaca, Patrizia Russo et al. Clinical and genomic safety of treatment with Ginkgo biloba L. leaf extract (IDN 5933/Ginkgoselect®Plus) in elderly: a randomised placebo-controlled clinical trial [GiBiEx]. BMC Complementary and Alternative. 2018; Medicine volume 18, Article number: 22.
Ga naar bron
Recensies