Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een TV die niet je hele woonkamer in beslag neemt? Maar je wilt toch films kijken en spelletjes spelen in hoge resolutie? Dan is een 40 inch TV precies de juiste oplossing voor jou. Als je een middelgrote TV zoekt, kan dit al snel een overweldigende taak worden.

In onze grote 40-inch TV test 2022, laten we je zien waar je zeker rekening mee moet houden als je een TV koopt. We beantwoorden ook vragen die je jezelf moet stellen voor je een TV koopt.
De belangrijkste feiten in een notendop:

 • In tegenstelling tot grotere TV’s passen 40-inch TV’s in zowat elke huiskamer. Ze kunnen variabel gebruikt worden om films te kijken, videospelletjes te spelen of te surfen op het internet.
 • Er is een algemeen onderscheid tussen 3D, LCD en LED TV’s. 4K TV’s bieden de hoogste schermresolutie.
 • Je hoeft niet veel geld uit te geven om je een 40 inch TV te kunnen veroorloven. Veel basismodellen zijn verkrijgbaar voor maar €180.

40 Inch TV: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor 40 inch televisies

Als je een 40-inch TV wilt kopen maar niet zeker weet waar je bij de aanschaf op moet letten, overweeg dan de volgende koopcriteria. Samengevat zijn dat:

Als je meer wilt weten over de koopcriteria voor 40 inch TV’s, lees dan de volgende paragrafen. Hier gaan we meer in detail in op de criteria van functies, energieverbruik en beeldkwaliteit.

Functies

Voordat je een 40-inch TV koopt, moet je bedenken waarvoor je hem eigenlijk wilt gebruiken. Tegenwoordig is een televisie niet meer alleen een televisie, maar veel meer. Wil je met je TV op het internet surfen en bijvoorbeeld series op Netflix streamen? Dan heb je een TV met Smart TV en Internet functie nodig. Wil je extra informatie over lopende programma’s ontvangen? Dan heb je een TV met HbbTV functie nodig.

Wees je vóór de aanschaf bewust van wat je van een TV verwacht.

Er zijn al toestellen met een webcam, d.w.z. een geïntegreerde camera. Je kunt bijvoorbeeld apps voor videotelefonie gebruiken, zoals Skype. De meeste TV-toestellen hebben nu een opnamefunctie waarmee je programma’s kunt opnemen en opslaan. Bovendien hebben bijna alle toestellen verschillende aansluitingen, zoals HDMI en USB.

Ga vóór je een TV koopt na welke en hoeveel aansluitingen je voor je gebruik nodig hebt. Je zult merken dat je de TV optimaal aan je behoeften en wensen kunt aanpassen. Als je weet wat je van een TV wilt en waar je hem voor nodig hebt, kun je ook geld besparen. Je geeft niet veel geld uit aan functies en voorzieningen die je niet nodig hebt.

Energieverbruik

De vraag naar het energieverbruik van een elektronisch apparaat wordt in tijden van klimaatverandering steeds vaker gesteld. Je moet hier voorzichtig zijn, want de grootte van het TV toestel hangt niet noodzakelijk samen met het energieverbruik. Er zijn verschillen in stroomverbruik van tot 70% voor toestellen van dezelfde grootte.

Voor nieuwe toestellen wordt het energieverbruik aangegeven met het EU-energielabel. De letters en de kleurenbalk van het etiket maken het gemakkelijk om de energie-efficiëntie van verschillende TV toestellen te vergelijken.

Apparaten met het label A+ of A++ verbruiken de minste elektriciteit. Anderzijds zijn apparaten met een E of F rating echte stroomvreters. Grote toestellen met een beeldschermdiagonaal van 120 centimeter of meer hebben meestal een laag stroomverbruik en vallen in de klassen A+ of A++.

Omdat 40-inch TV’s nog niet in de klasse van grote toestellen vallen, moet je voorzichtig zijn met het stroomverbruik. Er kunnen grote verschillen zijn tussen fabrikanten. LED TV’s verbruiken over het algemeen minder elektriciteit dan LCD toestellen.

Beeldkwaliteit

Als het om de beeldkwaliteit van TV’s gaat, wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen HD, Full HD en 4K. Je krijgt de scherpste beeldkwaliteit met toestellen die geschikt zijn voor 4K, met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. De laagste resolutie is de HD resolutie met 1280 x 720 pixels.

In het 40-inch formaat is het verschil tussen HD en Full HD nauwelijks merkbaar.

Met een resolutie van 1920 x 1080 vormen de Full-HD sets een tussenstadium van HD naar 4K. De beeldresolutie van je 40-inch TV hangt af van je gebruiksgedrag en je eisen. Als je de TV alleen af en toe gebruikt om ’s avonds TV te kijken, is een HD resolutie prima voldoende. Filmliefhebbers en veeleisende gebruikers kunnen beter gaan voor het Full HD of 4K alternatief.

Bij een formaat van 40 inch is het verschil tussen HD en Full HD meestal nauwelijks merkbaar. Verschillen in beeldkwaliteit zijn alleen merkbaar vanaf een zitafstand van twee meter. 4K televisies zijn alleen aan te bevelen vanaf een grotere beelddiagonaal.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 40-inch TV koopt

Voordat je een 40-inch TV koopt, zijn er een aantal factoren die je moet overwegen. In de volgende paragrafen hebben we een aantal van deze factoren voor je samengevat en ze meer in detail toegelicht

Welke soorten 40-inch TV’s zijn er?

Als je een 40 inch TV wilt kopen, moet je je informeren over de verschillende soorten TV modellen. In de volgende paragrafen laten we je kennis maken met de belangrijkste soorten modellen:

3D 40 inch TV

De 3D TV is waarschijnlijk de meest vermakelijke manier om TV te kijken. De baanbrekende 3D technologie geeft je de mogelijkheid om je favoriete shows of videospelletjes in drie dimensies te ervaren met behulp van een bril. Beelden komen tot leven; je kunt je onderdompelen in je favoriete films. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve apparaten. De eerste soort vereist een 3D bril, die meestal groot en zwaar is. Voor passieve toestellen heb je alleen een kleinere polarisatiebril nodig.

Bovendien zijn er al passieve 3D televisies die geen bril nodig hebben. Er zijn nog steeds grote verschillen tussen de kwaliteit van de verschillende 3D sets. Uitgebreid overleg is nodig voordat je een 3D TV koopt. Een 3D TV is niet voor iedereen geschikt; veel gebruikers klagen over hoofdpijn of branderige ogen na een tijdje. De toestellen zijn nu nog extreem duur in vergelijking met andere soorten TV’s. Bovendien zijn er niet veel modellen te vinden in het 40 inch formaat, de meeste toestellen zijn groter.

Voordelen
 • Unieke 3D ervaring
 • Zeer vermakelijk
Nadelen
 • Erg duur in vergelijking met andere sets
 • Niet iedere gebruiker verdraagt het 3D beeld
 • Wisselende kwaliteit binnen fabrikanten
 • Brillen zijn vaak duur, alleen die van dezelfde fabrikant passen
 • Vaak niet verkrijgbaar in het 40 inch formaat

LCD 40 inch televisie

LCD TV’s zijn, na het uitsterven van de beeldbuis TV’s, de meest populaire toestellen om TV te kijken. De technologie van LCD TV’s, die oorspronkelijk van PC monitoren afkomstig is, maakt ook beeldreeksen met een hoge pixel-snelheid mogelijk. LCD TV’s zijn bijzonder populair vanwege hun robuuste en lichte vormgeving. Je kunt een LCD TV zonder problemen aan de muur bevestigen.

LCD TV’s maken ook indruk met hun lange levensduur en hun geringe gevoeligheid in vergelijking met bijvoorbeeld plasma TV’s. Tegenwoordig zijn LCD TV’s niet langer alleen maar TV’s. Bijna alle toestellen hebben een WLAN verbinding en zijn daarom ook geschikt als home cinema TV’s. Je kunt bestanden van je PC streamen of programma’s uit online mediabibliotheken.

Als je een LCD TV wilt kopen, hoef je niet veel geld uit te geven. Vergeleken met andere TV’s krijg je een robuuste TV waar je vele jaren geen problemen mee zult hebben. Maar in vergelijking met andere soorten TV’s moet je concessies doen op het gebied van kleurkwaliteit.

Voordelen
 • Robuuste en lichtgewicht constructie
 • Lange levensduur
 • Veel functies
Nadelen
 • Slechtere kleurweergave dan, bijvoorbeeld, LED TV”s

LED TV van 40 inch

Als je elektriciteit wilt besparen bij het TV kijken, koop dan een LED TV. Achtergrondverlichting met LED lampen bespaart tot 40% elektriciteit vergeleken met LCD TV’s. Toch maken LED TV’s indruk met hun hoge beeldkwaliteit. Zelfs bij vergroting is elke pixel zichtbaar, omdat elke pixel uit een lichtgevende diode bestaat. Vergeleken met LCD TV’s hebben LED TV’s een betere kleurweergave.

Een kleurzweem is ook niet te verwachten bij LED sets. De plaats van het TV-toestel is vaak een groot probleem. Niet zo met LED sets: Door de achtergrondverlichting zijn LED TV’s minder gevoelig voor reflecties. Je kunt je LED TV dus zonder problemen in de buurt van een raam zetten. Een groot nadeel van LED TV’s is dat ze geen zuiver zwart kunnen weergeven. Dit resulteert vaak in ongelijke verlichting. Bovendien is het contrast beperkt.

Voordelen
 • Bespaart elektriciteit door LED technologie
 • Hoge beeldkwaliteit
 • Geen locatieproblemen door geringe reflecties
Nadelen
 • Kan geen echt zwart produceren
 • Ongelijkmatige verlichting
 • Neigt naar contrastproblemen

Voor wie zijn 40 inch televisies geschikt?

Vanwege hun middelgrote afmetingen zijn 40-inch televisies ideaal voor kamers tot 18 vierkante meter. Dit betekent dat ze zowel in de woonkamer als in de meeste slaapkamers en keukens passen. TV’s van dit formaat kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Hun afmetingen zijn prima geschikt voor een filmavondje, maar ze kunnen ook gebruikt worden als oogvriendelijke PC monitors. 40 inch televisies zijn ook bij uitstek geschikt voor videospelletjes en gamen.

40 Zoll Fernseher-1

Met een Smart TV kun je meer doen dan alleen films kijken. Je kunt je thuisnetwerk benaderen en op het Internet surfen met de afstandsbediening. (Beeldbron: Unsplash/ Glenn Carsten-Peters)

Door de veelzijdigheid van 40-inch TV’s is de gebruikersgroep gemengd. Zo’n toestel past perfect in een eenpersoonshuishouden, maar ook in de kinderkamer of in de slaapkamer als tweede TV.

Wat kost een 40-inch TV?

Wat je betaalt voor een 40-inch TV hangt af van de fabrikant en de mogelijkheden van de TV. Over het algemeen hoef je echter niet veel geld uit te geven om een degelijke 40-inch TV te krijgen. Modellen met de meest basale kenmerken zijn verkrijgbaar vanaf €200.

Meestal moet je echter concessies doen op het gebied van beeldkwaliteit en afwerking. Eersteklas 40-inch TV’s kunnen tot €1000 kosten. Er zijn geen bovengrenzen. Hoeveel je aan een 40 inch TV wilt uitgeven hangt af van je budget en je eisen die je aan het toestel stelt.

Type 40 inch TV Prijs
3D TV 40 inch Vanaf 480€
LCD TV 40 inch Vanaf 175€
LED TV 40 inch Vanaf 190€

Je moet opmerken dat het stroomverbruik van de apparaten nogal verschilt. Besteed aandacht aan de energie-efficiëntie van de afzonderlijke producten. Je kunt gemakkelijk geld besparen met een energiezuinige TV.

Wat zijn de afmetingen van een 40-inch TV?

40-inch televisies hebben een beeldschermdiagonaal van 102 centimeter. Afhankelijk van de dikte van het frame hebben ze een breedte van ongeveer 91 centimeter en een hoogte van 53 centimeter in 16:9 beeldverhouding. Eén inch komt overeen met ongeveer 2,5 centimeter.

Een 40 inch TV is daarom, in tegenstelling tot grotere TV’s, prima geschikt voor middelgrote en kleine kamers. Door zijn afmetingen kan een 40 inch TV ook als tweede toestel gebruikt worden in bijvoorbeeld keukens of vakantiehuisjes.

Wat is de resolutie van een 40-inch TV?

De beeldresolutie van een 40-inch TV hangt af van het ontwerp en de mogelijkheden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen HD resolutie, Full HD en 4K (zie “Beeldkwaliteit” hierboven).

Resolutie Aantal pixels
HD (High Definition) 1280 x 720 pixels
Full-HD 1920 x 1080 pixels
4K 4096 x 2160 pixels

Bijna alle 40-inch TV’s bieden nu ten minste HD resolutie, maar de meeste toestellen kunnen Full HD. In het 40-inch formaat is het aanbod van 4K TV’s beperkt. Wil je Ultra HD resolutie in 4K, dan moet je een grotere TV kopen vanaf 43 inch.

Kun je een 40-inch TV aan de muur bevestigen?

Vaak rijst, wegens plaatsgebrek, de vraag of je je TV wel aan de muur kunt bevestigen. In de meeste gevallen is dit geen probleem.

40 Zoll Fernseher-2

Bijna alle 40 inch televisies kunnen zonder problemen aan een muur bevestigd worden. Dit bespaart ruimte en laat je kamer er opener uitzien.
(Beeldbron: Pixabay/ André Azambuja)

Bijna elk 40-inch model biedt de mogelijkheid om de TV aan de muur te hangen, naast hem horizontaal te plaatsen.

Muurbeugels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten vanaf €20.

In de meeste gevallen moet je echter de benodigde montageset apart kopen. Als je zo’n montageset koopt, moet je rekening houden met de afmetingen en het gewicht van de set. Het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte waarop je je TV monteert. Het is aan te bevelen dat de onderrand van het beeldscherm zich ongeveer op ooghoogte bevindt als je zit. Als er mensen van verschillende lengte in je huishouden zijn, is het zinvol om een in hoogte verstelbare wandconstructie te kopen.

Hoe ver moet ik van een 40-inch TV af zitten?

De afstand tussen de TV en de gebruiker is van cruciaal belang voor de kijkervaring. Zelfs de beste 4K TV heeft geen zin als je het beeld niet kunt zien.

De optimale zitafstand wordt berekend uit de beeldschermdiagonaal van de TV, de pixelgrootte en de gezichtsscherpte van de gebruiker. Als je goed kunt zien en je TV een grote pixelresolutie heeft, kun je verder van de TV gaan zitten dan de optimale zitafstand aangeeft.

Het is aan te bevelen dichter bij 4K TV’s met een hoge resolutie te gaan zitten dan bij andere TV’s. Dit is de enige manier om de hoge resolutie echt te waarderen. Voor een 40-inch TV is de optimale zitafstand 2,13 meter; voor 4K toestellen 1,50 meter. Je moet altijd de kijkafstand aanhouden om de beste kijkervaring te krijgen.

Foto bron: Shironosov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies