Laatst bijgewerkt: 18-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

4G technologie bracht een revolutie teweeg in de toegang tot internet. Maar om van de voordelen van deze innovatie te kunnen genieten, moet je apparaten gebruiken die deze technologie ondersteunen, zoals de 4G router.

De 4G router verdeelt breedband internet naar alle mobiele apparaten die met het netwerk verbonden zijn, met veel meer snelheid en stabiliteit.
Belangrijk om te weten

 • De 4G router kan verbonden worden met een 4G modem of mobiele internetchip – aangeboden door de gecontracteerde telefoonmaatschappij.
 • De 4G router kan werken in 2.4Ghz band of in dual band – 2.4 en 5Ghz. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller de gegevensoverdracht en hoe beter de prestaties van de apparatuur.
 • Sommige 4G router modellen bieden ook modemfunctie, zodat je niet beide apparaten hoeft te kopen.

Dit vindje misschien ook leuk

 • Wi-Fi-signaalversterker: Wat is het beste model 2022?
 • Wi-Fi antenne: Hoe kies je de beste in 2022

Beste 4G routers: Once selectie

redactie Heb je een goed breedband internetpakket gehuurd, maar merk je instabiliteit en lage snelheid bij toegang tot het netwerk? Misschien moet je investeren in een 4G router. Om je bij de aankoop te helpen, hebben we een lijst opgesteld met de beste modellen van het moment.

Koopgids

Tegenwoordig is het gebruik van het internet onmisbaar. Computer, notebook, smartphone, tablet, Smart TV, videospel, printer en zelfs apparaten zijn verbonden met het breedband netwerk. De router is het apparaat dat verantwoordelijk is voor de verdeling van het draadloze signaal voor al deze apparaten. Om zeker te zijn van maximale snelheid en stabiliteit, moet je investeren in een 4G router. Leer meer over de apparatuur in deze Koopgids.

 Imagem de uma mulher utilizando um notebook.

De 4G router zal een revolutie veroorzaken in de manier waarop je op het internet surft. (Bron: Jopwell / Pexels.com)

Wat is een 4G router?

De afkorting 4G duidt op de vierde generatie mobiele telefonie, waarin de transmissietechnologie LTE – Long Term Evolution – is verwerkt om internetgegevens te verspreiden met een hogere snelheid dan voorheen. De router is het apparaat dat verantwoordelijk is voor de verdeling van mobiele gegevens naar apparaten die met het netwerk verbonden zijn. Het grote verschil tussen een 4G router en een gewoon model is dat de apparatuur niet alleen verbinding kan maken met een 4G modem – sommige modellen hebben beide functies – maar ook compatibel is met een chip voor mobiel internet.

In beide gevallen – verbinding met modem of met een chip voor mobiel internet – moet je een 4G internet plan afsluiten bij je favoriete telefoonmaatschappij.

Tip: Voordat je een 4G router koopt, kijk je of je smartphone compatibel is met de technologie en verwissel je de chip van het toestel voor een model dat compatibel is met 4G internet.

Wat zijn de voordelen van een 4G router?

Omdat zijn prioriteit bij het internet dataverkeer ligt, onderscheidt de 4G router zich doordat hij veel sneller breedband internet biedt. Met snel internet verbetert de 4G router de ervaring van het surfen op het web: Multimedia inhoud in hoge definitie, snelheid bij downloads en snelle verbinding bij online spelletjes, streaming diensten en videoconferentie platforms.

Bovendien is de dekking veel gestructureerder, want een 4G router kan tot 400 gelijktijdige toegangen tot het netwerk dataverkeer verdragen zonder aan stabiliteit in te boeten.

Imagem de aparelhos eletrônicos.

De 4G router verdeelt internet over mobiele toestellen. (Bron: Pixabay/ Pexels.com)

De 4G router is ideaal voor wie geen vast breedband internet plan wil huren – met maandelijkse betalingen. Een ander voordeel is dat het toestel compact is, je kunt het overal mee naartoe nemen, zelfs op reis. Om van deze voordelen te profiteren is het belangrijk een compatibel pre-paid of post-paid mobiel internet pakket te kopen, zowel wat betreft de snelheid van de gegevensuitwisseling als de downloadlimiet.

Bedenk dat hoe meer toestellen op de 4G router aangesloten zijn, hoe sneller het internetverbruik zal zijn. Bekijk de voordelen – en enkele nadelen – van de 4G router in de tabel hieronder:

Voordelen
 • Biedt veel sneller en stabiel internet
 • Je vindt mogelijkheden in conventioneel of zakformaat
 • Hij is compatibel met modem en mobiele internetchip
 • Je hoeft je niet te abonneren op een maandelijks internetabonnement
Nadelen
 • De op de 4G router aangesloten apparaten moeten compatibel zijn met de technologie

Moet ik een 4G router met modemfunctie kopen?

Veel mensen weten het niet, maar modem en router zijn afzonderlijke apparaten met complementaire functies: de modem is de ontvanger van het breedbandinternet, terwijl de router de verbinding verdeelt over diverse apparaten.
Telefoonoperators bieden 4G modem aan door een pakket af te sluiten.

Telefoonoperators bieden 4G modem (het apparaat lijkt erg op een pen drive) aan door een pakket af te sluiten. Steek de 4G modem gewoon in de USB poort van de 4G router om het internet te gebruiken. Sommige 4G router modellen hebben de modemfunctie geïntegreerd, maar je zult op dezelfde manier de diensten van een telefoonmaatschappij moeten contracteren.

4G of 3G router: Wat is de beste apparatuur voor jou?

Wist je dat er twee grote verschillen zijn tussen routers met 3G en 4G technologie? Het eerste verschil is de verbindingssnelheid. Een 4G router is tot 100 keer sneller dan een 3G router. Deze verbindingssnelheid weerspiegelt zich in de ervaring bij het gebruik van internet. Het andere verschil is dat de 4G router verbindingsstabiliteit biedt. Het toestel kan tot 400 gelijktijdige netwerktoegangen voor dataverkeer ondersteunen – bijna tweemaal de capaciteit van een 3G router.

Imagem de um homem utilizando o notebook.

De 4G router is veel efficiënter dan de vorige technologie. (Bron: Alphaspirit/ 123RF.com)

Koopcriteria: Wat te analyseren bij het kopen van een 4G

router Voordat je een 4G router koopt, is het belangrijk om enkele criteria te analyseren en te vergelijken. Om je zoektocht te vereenvoudigen, hebben we hieronder de belangrijkste geselecteerd. Bekijk ze zorgvuldig om een goed apparaat te kiezen:

We zullen elk van deze onderwerpen in dit hoofdstuk uitdiepen.

Compacte of traditionele router?

In een tijdperk waarin verbreken van de verbinding geen optie is, is het hebben van snelle en betrouwbare breedband Internet toegang een absolute noodzaak. In die zin is het de moeite waard te investeren in een compacte 4G router.

Imagem de uma mulher colocando um roteador 4G dentro do bolso.

De draagbare 4G router past in je broekzak. (Bron: Openbaarmaking: TP-Link/ Amazon.com)

Dit apparaat zet de 4G signalen die van de mobiele internetchip worden ontvangen om in een persoonlijk Wi-Fi netwerk. Het interessantste is de mogelijkheid om meerdere apparaten op de apparatuur aan te sluiten. Toegang tot het internet gebeurt op een afstand tot 15 m van de 4G router. Het toestel is klein, licht en gemakkelijk mee te nemen. Het apparaat gebruiken is heel eenvoudig, je activeert het, machtigt de apparaten die je toegang wilt geven en dat is het.

Deze optie vervangt dataroaming, dat veel duurder is.

Voordelen
 • Overal toegang tot een snel, stabiel en veilig Wi-Fi-netwerk
 • Veel goedkoper dan gebruik van mobiele dataroaming
 • Compact apparaat, ideaal voor frequente reizigers
 • Kan tot 10 apparaten op hetzelfde netwerk aansluiten
 • Hoeft geen gebruik te maken van openbaar Wi-Fi-netwerk dat onveilig is
Nadelen
 • Het is een relatief duur apparaat
 • Moet altijd opgeladen worden
 • Lagere snelheid

Conventionele 4G router of Dual Band?

Ga bij de aanschaf van een 4G router na of het apparaat conventioneel is (werkt op de 2.4Ghz frequentie) of Dual Band – in staat om golven te coderen en decoderen op twee frequenties: 2.4 en 5Ghz. De werking is eenvoudig, de 2.4GHz frequentie is minder krachtig, maar heeft een groter bereik: 70m² binnenshuis.

Maar omdat deze frequentie in allerlei apparatuur gebruikt wordt, is de interferentie groter. De 5Ghz frequentie biedt een sneller signaal, maar met een kort bereik tot 35m². De Dual Band router schakelt naar behoefte van frequentie en is ideaal als je een krachtig apparaat nodig hebt. Is dit niet je geval, kies dan voor een eenvoudige 4G router.

Antennes

Een ander kenmerk dat je aandacht verdient is het aantal antennes van de 4G router. Je kunt modellen vinden met één tot acht interne of externe antennes, en hoe hoger het aantal antennes, hoe beter de verbinding en de stabiliteit van het draadloze netwerk. Een groter aantal antennes kan echter het verticale bereik van het internetsignaal verkleinen, wat onaantrekkelijk kan zijn als je het mobiele netwerk over twee of meer verdiepingen wilt verdelen.

Imagem de um roteador.

Een 4G router kan van één tot acht interne of externe antennes hebben. (Bron: Kittichai Boonpong/ 123RF.com)

Merk

Beoordeel bij het kopen zeker het merk van de 4G router en geef de voorkeur aan een apparaat met een erkend merk op de markt. Voor wie niet bekend is met de beste router merken, hebben we hieronder de beste fabrikanten op een rijtje gezet:

 • TP-Link
 • D-Link
 • Asus
 • Intelbras
 • Multilaser
 • Elsys

(Uitgelichte foto bron: Sashikin7/ 123RF.com)

Recensies