Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

40Bestede uren

33Beoordeelde onderzoeken

136Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote abrikozenpitolie test 2022. Hier stellen we alle abrikozenpitoliën voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste abrikozenpitolie voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je abrikozenpitolie koopt.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Abrikozenpitolie en abrikozenolie zijn hetzelfde product. De naam abrikozenpitolie is echter meer op zijn plaats, want de olie wordt niet uit het vruchtvlees van de vrucht gewonnen, maar uit de amandel van de pit.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen zoete gekweekte abrikozen en wrange wilde abrikozen, die elk voor verschillende doeleinden tot olie verwerkt worden. Olie van de zoete abrikozen vertoont sterke overeenkomsten met amandelolie.
  • De abrikozenboom komt oorspronkelijk uit China en werd daar gezien als een symbool voor jonge meisjes. De Romeinen brachten de koudebestendige plant naar Europa. De grootste teeltgebieden in Europa vind je in Turkije.

Beste Abrikozenpitolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je abrikozenpitolie koopt

Wat zijn de effecten van abrikozenpitolie?

Door het hoge vitamine B17 gehalte en het ingrediënt amygdaline zou de olie een genezende en preventieve werking tegen kanker hebben. Een beschadigde huid, bijvoorbeeld in verband met contactdermatitis, ouderdomsvlekken, acne, enzovoort, kan ook baat hebben bij een behandeling met abrikozenpitolie.

NiveaKosmetikunternehmen
Abrikozenpitolie is optimaal voor een fluweelzachte huidverzorging: ze bestaat voor 70 procent uit oliezuur, een onverzadigd vetzuur.

Het voordeel van onverzadigde vetzuren is dat ze zeer snel in de huid worden opgenomen. Wat overblijft is een glad huidgevoel – zonder olieresten.

(Bron: nivea.de)

Door de vele enzymen is abrikozenolie een natuurlijke verjongingsmiddel. Het heeft een mild antibacterieel effect en versterkt het immuunsysteem. Bij uitwendig gebruik laat het de huid aangenaam aanvoelen en bij gebruik als haarolie heeft het ook een voedende, vochtinbrengende en haargroeistimulerende werking.

kleine Fläschchen mit Öl neben Aprikosen

Abrikozenpit etherische olie is erg populair voor therapeutische doeleinden in de aromatherapie.(Image source: 123rf.com / 107639543)

Voorzichtigheid is echter geboden met de dosering. Bijwerkingen van het hoge vitamine B12 gehalte kunnen optreden door het vrijgekomen blauwzuur. De hoeveelheid moet laag genoeg gehouden worden, zodat het lichaam het zelf zonder problemen kan afbreken.

In de homeopathie wordt van abrikozenpitolie gezegd dat ze kanker voorkomt en geneest.

Wat zijn de ingrediënten van abrikozenpitolie?

Abrikozenpitolie is heel gezond door de complexe samenstelling van zijn actieve bestanddelen. Hier vind je een lijst van de belangrijkste ingrediënten

  • Oliezuur: Met ca. 66% het grootste bestanddeel en een bijzonder belangrijk onverzadigd vet, en tevens een omega-9 leverancier.
  • Linolzuur: Omega-6 vetzuur, essentieel voor een gezonde huid.
  • Palmatinezuur: Belangrijkste tussenproduct van het menselijk metabolisme.
  • Stearinezuur: Verzadigd koolstof- en vetzuur, ook gebruikt in schoonmaakmiddelen.
  • Palmoitoleïnezuur: Onverzadigd omega-7 vetzuur.
  • Vitaminen: B1-B17, E, A

De hoge joodwaarde (96-109) wijst op het hoge aandeel onverzadigde vetten in abrikozenpitolie. Ook dit is een opmerkelijk kwaliteitskenmerk.

Wat zijn de eigenschappen van abrikozenpitolie?

De volgende tabel geeft je een korte beschrijving van de natuurlijke olie:

Botanische naam Naamsynoniemen Kleur Geur Smaak
Prunus armeniaca Abrikozenolie, abrikozen(pit)olie, Barelle geel-goud typisch zoet-fruitig bitter of zoet-fruitig afhankelijk van variëteit

Ook interessant: het aroma van abrikozenpitolie doet denken aan amandelen en wordt daarom ook gebruikt voor de bereiding van persipan, een pasta die lijkt op marsepein.

Waar komt de abrikozenboom vandaan en hoe ziet hij eruit?

De abrikozenboom is ontstaan in Azië/China, waar hij al meer dan 5000 jaar wordt gekweekt. Vaak wordt echter aangenomen dat de plant uit Armenië afkomstig is, waar ook de botanische naam van afgeleid is. Anderen beweren dat de abrikozenboom voor het eerst in India werd gekweekt.

Wist je dat abrikozenbomen erg ongevoelig zijn voor kou?

In Azië worden de bomen soms gekweekt in gebieden hoger dan 4000 m.

De Romeinen brachten de 6-10 meter hoge plant naar Europa. Het nu grootste Europese teeltgebied ligt in Turkije, maar de vrucht wordt in de meeste mediterrane landen geteeld. Het seizoen in Midden-Europa loopt van half juli tot eind augustus.

Abrikozen worden al lang beschouwd als een afrodisiacum en in China staan ze voor schoonheid, vrouwelijkheid, jeugd en kinderwens.

Wat zijn de mogelijke toepassingen van abrikozenpitolie?

Abrikozenolie is heel veelzijdig in zijn gebruik: in de keuken, als cosmetisch product of in de homeopathie- het maakt overal een goede indruk.

Voeding

Het aroma van abrikozenpitolie harmonieert wonderwel met een grote verscheidenheid aan gerechten. Het is vooral aan te bevelen als dressing voor salades of als ingrediënt voor desserts. De vele vitaminen en onverzadigde vetzuren bevorderen de gezondheid van binnenuit.

Wel moet je opmerken dat koudgeperste, natuurlijke abrikozenolie niet te veel verhit mag worden, want het verliest daarbij veel van zijn gezonde bestanddelen. Geraffineerde abrikozenolie kan ook gebruikt worden om te frituren, maar de charismatische smaak van de olie gaat dan verloren.

Huidverzorging

Als symbool van jeugd en schoonheid is het niet moeilijk te raden dat abrikozenolie een wondermiddel voor de huid is. Ouderdomsvlekken vervagen bij regelmatig gebruik en, in het algemeen, is de olie populair als ingrediënt in anti-verouderingscrèmes.

De droge, schilferige huid wordt soepel en zijdezacht dankzij de hydraterende eigenschappen van linolzuur. Of ze nu gebruikt worden als gezichtsolie, handcrème, lichaamsolie of massageolie, het effect van de producten is een zachte huid. Het is ook ideaal en heel zacht als make-up remover, vooral voor de gevoelige huid.

De olie heeft een helende en beschermende werking op beschadigde huid, bijvoorbeeld zonnebrand. Abrikozenolie verzacht ook contactdermatitis (allergische reacties van de huid) en helpt tegen hevige jeuk en branderigheid.

Abrikozenpitolie kan ook een positief effect hebben tegen acne, omdat het de verhoorning van mee-eters verzacht, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.

Haarverzorging

Als je last hebt van droog haar dat vatbaar is voor gespleten haarpunten, zul je veel baat hebben bij een haarmasker of shampoo met abrikozenpitolie als ingrediënt.

Gezondheidszorg

Ook al is de orthodoxe geneeskunde nog niet voldoende overtuigd van een genezende werking van abrikozenpitolie, in de homeopathie wordt het al lang beschouwd als een kankerpreventief middel. Dit kan verklaard worden door het hoge gehalte aan vitamine B17. Als het in het lichaam wordt afgebroken, komt giftig blauwzuur vrij, dat de kankercellen binnendringt en ze vernietigt.

De olie kan ook een helende werking hebben tegen schimmelinfecties, huid- of nagelschimmels door zijn schimmeldodende werking.

Je spijsverteringsstelsel zal je ook dankbaar zijn voor een voorraad abrikozenpitolie: de ontstekingsremmende werking ervan kalmeert bijvoorbeeld het maagslijmvlies bij gastritis.

Aromatherapie

Aromatherapie gebruikt essentiële oliën om ziekten te bestrijden. Abrikozenpitolie wordt door inademing door de luchtwegen opgenomen en komt dan in de bloedbaan terecht. Het wordt ook gebruikt als massageolie. De therapie versterkt het immuunsysteem en verhoogt het welzijn.

Zowel je schoonheid als je gezondheid profiteren van de werking van het wondermiddel abrikozenpitolie!

Hier vind je een overzicht van alle toepassingsgebieden:

Probleem Beschrijving Toepassing
Eczeem en andere irritaties Het werkzame bestanddeel dat leidt tot verlichting van huidbeschadigingen is het linolzuur dat in abrikozenpitolie zit De olie kan in de vorm van crèmes of puur op de aangetaste huidgedeelten worden aangebracht. Orale inname van abrikozenolie kan ook huidbeschadiging voorkomen.
Aromatherapie Van de geur van etherische oliën wordt gezegd dat het positieve emoties bij ons oproept en het algemeen welzijn verhoogt Voor aromatherapie kan abrikozenpitolie worden geïnhaleerd, maar ook worden gebruikt als massageolie of badtoevoeging.
Droge huid, zonnebrand, ouderdomsvlekken, mee-eters Het linolzuur van abrikozenpitolie reguleert de waterhuishouding van de huid en handhaaft haar natuurlijke barrièrefunctie Het uitwendig aanbrengen van abrikozenpitolie kan een verscheidenheid aan huidbeschadigingen behandelen. Tegelijkertijd wordt de huid voorzien van vocht.
Roos of jeukende hoofdhuid Abrikozenolie hydrateert het haar en de hoofdhuid en zorgt tegelijkertijd voor volume en souplesse. Je kunt de olie in het haar en de hoofdhuid masseren, minimaal een uur laten zitten en daarna goed uitspoelen.

Het actieve bestanddeel dat tot verlichting van huidbeschadiging leidt is het linolzuur dat in abrikozenpitolie zit.
De olie kan in de vorm van crèmes of puur op de aangetaste delen van de huid aangebracht worden.
Bij orale inname van ap
Er zijn twee verschillende manieren om abrikozenolie te maken

  1. Gebruik van zoete gekweekte abrikozen of bittere wilde abrikozen:
    Nadat de vruchten van beide soorten geoogst zijn, laat men ze eerst drogen. Als de helft van de droogtijd voorbij is, wordt de pit van de gekweekte abrikozen er met de vingers uitgeperst. Wilde abrikozen moeten voor dit proces doormidden gesneden worden. De pitten, waarvan de zaden op amandelen lijken, worden ook gedroogd en dan gekraakt.
  2. Koud persen of raffineren:
    Terwijl bij de procedure met zuiver mechanische koude persing geen hitte en chemicaliën gebruikt worden, gaat het bij raffineren om ontgommen, ontzuren en stomen. De produktiemethode heeft een sterke invloed op de kwaliteit, de prijs en de stevigheid van de abrikozenpitolie. We hebben je meer details gegeven in de onderstaande besluitvormingsgids.

Wat is de waarde van abrikozenpitolie voor medicijnen?

Abrikozenolie en de abrikozenpitten worden gebruikt in de homeopathische geneeskunde ter voorkoming van kanker en in aromatherapieën. Voor orthodoxe artsen is er te weinig bewijs van het effect.

Besluit: Welke soorten abrikozenpitolie zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je abrikozenpitolie wilt kopen, zijn er in de winkels over het algemeen 2 verschillende soorten waaruit je kunt kiezen

  • koudgeperste abrikozenpitolie van de eerste persing en
  • geraffineerde abrikozenpitolie.

Ze verschillen vooral in hun productie en kwaliteit. Om je te helpen uit te zoeken welke abrikozenpitolie het meest geschikt is voor jouw doeleinden, hebben we hier de verschillen nader toegelicht:

Wat is koudgeperste/native abrikozenpitolie en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij koudgeperste oliën worden geen chemische additieven of externe hitte gebruikt. De produktie is zuiver mechanisch. Dit resulteert in een natuurlijke olie met al zijn ingrediënten.

Voordelen
  • Hoge kwaliteit
  • natuurlijkheid
  • waardevolle ingrediënten blijven bewaard
Nadelen
  • Duurder
  • gevoelig voor licht
  • gevoelig voor hitte

Koudgeperste of virgin abrikozenpitolie is zeer waardevol voor de gezondheid en de productie is ook milieuvriendelijker, maar het is ook de gevoeligere en duurdere variant.

Wat is geraffineerde abrikozenpitolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij de produktie van geraffineerde oliën worden de pitten onder hoge temperaturen en met behulp van chemicaliën bewerkt. Het eindproduct is een kleurloze olie die veel van zijn waardevolle vetzuren verloren heeft.

Positief kan echter zijn dat de smaak neutraler wordt, de productie goedkoper en de opslag gemakkelijker, omdat de olie niet meer zo gevoelig is voor licht en zuurstof. Bovendien is geraffineerde abrikozenpitolie beter verhitbaar.

Voordelen
  • Goedkoper
  • Minder gevoelig
  • Neutraal van smaak
Nadelen
  • Verlies van belangrijke ingrediënten
  • Neutraal van smaak

Door raffinage verliezen oliën wel aan kwaliteit, maar ze zijn minder ingewikkeld en universeler in gebruik. De typische smaak is ook verdwenen na verwerking, wat zowel positief als negatief kan zijn, afhankelijk van het gerecht en de voorkeur.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om abrikozenpit oliën te vergelijken en te evalueren

Om je te helpen een aankoopbeslissing te nemen, hebben we hier een paar criteria op een rijtje gezet om je te helpen het perfecte product voor je te kiezen

  • Prijs
  • Maat
  • Abrikozenpitolie van gekweekte of wilde abrikozen?
  • Fabrikant en kwaliteit

De afzonderlijke punten worden hieronder meer in detail besproken:

Prijs

De prijs varieert naargelang de kwaliteit en het merk. Inheemse, koudgeperste oliën hebben de neiging duurder te zijn dan geraffineerde.

Maat

Afhankelijk van het doel en de hoeveelheid abrikozenpitolie die je nodig hebt, kun je verschillende flesmaten kiezen. Bedenk dat je de olie binnen 12 maanden moet opgebruiken.

Abrikozenpitolie van gekweekte of wilde abrikozen?

Olie van zoete gekweekte abrikozen wordt gewoonlijk als voedsel gebruikt, omdat ze absoluut veilig is om te consumeren. Alleen voor medicinale doeleinden wordt in de homeopathie bittere wilde abrikozenolie voorgeschreven voor inname.

Flasche mit Öl neben Aprikosen

Abrikozenpitolie wordt vaak in natuurlijke cosmetica gebruikt – ook in combinatie met andere oliën.(Bron: 123rf.com / 105255086)

Olie van wilde abrikozen wordt ook vaker in cosmetica gebruikt omdat de concentratie van de actieve bestanddelen hoger is.

Productie

Je kunt meestal kiezen uit koudgeperste, virgin en geraffineerde abrikozenpitolie, al dan niet van biologische kwaliteit. Welke productiemethode voor jou het meest geschikt is, hangt af van het beoogde gebruik. Koudgeperste abrikozenpitoliën zijn geschikter voor consumptie omdat alle ingrediënten tijdens het produktieproces bewaard blijven.

Wetenswaardigheden over abrikozenpitolie

Wat is de houdbaarheid van abrikozenpitolie?

Als de olie goed bewaard wordt, is ze ongeveer een jaar houdbaar. Bewaren in donkere, gesloten flessen om het tegen licht te beschermen is essentieel. Bovendien moet het bij voorkeur in de koelkast bewaard worden. Dit geldt ook voor zelfgemaakte cosmetica en verzorgingsproducten met abrikozenpitolie, want anders kunnen ze snel ranzig worden.

Kan abrikozenpitolie verhit worden?

Koudgeperste abrikozenpitolie verliest bij verhitting veel van zijn waardevolle stoffen. Als je het wilt gebruiken om te bakken, enz. moet je de minder gevoelige, geraffineerde versie gebruiken.

Hoe moet abrikozenpitolie bewaard worden?

Abrikozenpitolie bewaar je het best in de koelkast of op een koele plaats, beschermd tegen licht en in een getinte glazen of plastic fles om het tegen licht en warmteschommelingen te beschermen.

Kun je zelf natuurlijke cosmetica maken met abrikozenpitolie?

Er zijn talloze doe-het-zelf instructies om je te helpen je eigen natuurlijke cosmetica te maken met de helende abrikozenpitolie. Of het nu gaat om zeepjes, lippenbalsems of lichaamscrèmes – meng zelf wat je nodig hebt!

Welke bijwerkingen kan abrikozenpitolie hebben?

Het hoge vitamine B17 gehalte van abrikozenpitolie kan niet alleen kanker voorkomen, maar ook negatieve effecten hebben op de rest van het lichaam door zijn natuurlijke cytostatische werking. Daarom moet het product niet in te hoge doses genomen worden.

Beeldbron: 123rf.com / 60306178

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies