Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

32Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote acne crème test 2019. Hier presenteren we alle acne crèmes die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste acne crème voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een acne crème wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Acne is een huidziekte die erfelijk is, ontstaat door hormonale veranderingen of veroorzaakt kan worden door verkeerde voeding
 • Acne crème kan naast medicijnen gebruikt worden als een topisch middel om de huid te behandelen. De belangrijkste ingrediënten van acne crèmes zijn benzoylperoxide, salicylzuur, retinol of zink
 • Een acne crème is op lange termijn alleen werkzaam als het onderliggende probleem van acne opgehelderd is. Ga dus, voordat je een acne crème koopt, na wat de oorzaak is van je huidveranderingen

Acne Crème: Onze selectie

Advies: Vragen die je jezelf moet stellen voor je acne crème koopt

Wat is acne?

Acne is in principe een ziekte van de talgklieren. Een overmatige talgproductie veroorzaakt huidoneffenheden die verschijnen als puisten, pukkels en mee-eters.

Heb je ook last van acne en verlang je naar een heldere huid? Onze gids geeft je tips over hoe je een heldere en stralende teint kunt krijgen met behulp van de juiste acne crème (Image source: pixabay.com / 5882641)

Acne komt het meest voor in de adolescentie. Door de hormonale veranderingen tijdens de puberteit wordt de talgproductie gestimuleerd door het hormoon testosteron. Maar acne kan ook voorkomen bij zuigelingen tot drie jaar.

Het hoeft meestal niet behandeld te worden en verdwijnt vanzelf. Behalve tieners en baby’s kunnen ook volwassenen acne krijgen. Dit komt meestal door hormonale veranderingen, slechte voeding of een erfelijke aanleg.

Welke vormen van acne zijn er?

Er zijn verschillende vormen van acne, afhankelijk van de ernst. Gewone, gewone acne heet acne vulgaris. In het volgende hebben we een overzicht gegeven van de verschillende vormen van acne.

Vorm van acne Symptomen Aangetaste lichaamsregio’s
Acne comodonica De mildste vorm, die gekenmerkt wordt door lichte, niet-ontstoken mee-eters Gezicht, vooral op de T-zone (neus, voorhoofd en kin)
Acne papulopustulosa Naast mee-eters hebben lijders pustels en papels die zich tot knobbels kunnen ontwikkelen en pijn doen bij aanraking Gezicht, bovenarmen, borst en rug
Acne conglobata Een ernstige vorm van acne waarbij zich diep in de huid grote knobbels vormen en abcessen (pusbulten) inkapselen,Meestal blijven er acnelittekens achter Gezicht, hals, meestal bij mannen
Acne fulminans Vrij zeldzaam en bijna altijd bij jongens,Acne gaat gepaard met koorts en gezwollen lymfeklieren, de huid is ernstig ontstoken Gezicht, hals, zelden op de rug

Zoals je ziet, hebben we in de tabel de vormen van acne ingedeeld naar ernst. Dit zijn echter lang niet alle soorten acne die er bestaan. Behalve dit onderscheid kan het ontstaan van acne ook naar leeftijd onderscheiden worden. Acne tarda, bijvoorbeeld, komt vaak voor na het 25ste levensjaar, vooral bij vrouwen (late acne). Acne infantum, daarentegen, komt voor bij baby’s en kleine kinderen, waarbij jongens vaker getroffen worden dan meisjes.

Wat is acne crème?

Zoals de naam al doet vermoeden is acne crème een crème die gebruikt wordt om verschillende vormen van acne te behandelen. Acne crème is een topisch middel, wat betekent dat het alleen bestemd is voor uitwendig gebruik op de aangetaste plekken.

Crèmes met antibiotica zijn minder geschikt voor de behandeling van acne, omdat de acne-veroorzakende bacteriën resistentie tegen de crème kunnen ontwikkelen, waardoor de behandeling moeilijker wordt. De meeste acne crèmes zijn, om de symptomen niet te verergeren, gemaakt van niet-comedogene ingrediënten en bevatten benzoylperoxide.

Deze stof voorkomt in wezen bacteriële groei en verzacht ontstekingen.

Naast de zogenaamde topicals zijn er natuurlijk ook medicijnen die gebruikt kunnen worden om acne te behandelen, vooral hormonale acne.

Hoeveel kost acne crème?

De prijs van acne crème kan sterk variëren. Voor acne crèmes op recept die door de ziektekostenverzekering worden vergoed, hoef je meestal niets te betalen of betaal je minder als je ze voorgeschreven krijgt. Over-the-counter acne crèmes beginnen rond de vijf euro en lopen meestal op tot 20 euro. Natuurlijk zijn er ook dure of goedkopere versies. Daarom kan hier geen exacte prijs bepaald worden.

Wat zijn de alternatieven voor acne crème?

Zoals reeds gezegd, is acne crème een topisch middel. De behandeling van acne kan ook met medicijnen ondersteund worden. Bij vrouwen kan bijvoorbeeld de anticonceptiepil of anti-androgenen genomen worden om de door hormonen veroorzaakte talgproductie te verminderen. Deze medicijnen worden voorgeschreven door gynaecologen, en je moet je ook onthouden van zelfbehandeling. Het is mogelijk dat je acne niet hormoon-gerelateerd is. Het is het beste om eerst je bloedwaarden te laten testen.

Behalve medicinale acnecrème kun je ook olievrije, niet-comedogene reinigingsgels gebruiken om je dagelijks te reinigen. Dit helpt voorkomen dat talg zich in je poriën ophoopt. Natuurlijk kun je ook huismiddeltjes gebruiken. Tea tree olie, bijvoorbeeld, is een uitstekende vlekkenbehandeling voor puistjes omdat het een antiseptische werking heeft en de puistjes uitdroogt. CBD kan ook effectief gebruikt worden om acne te behandelen. Het is verkrijgbaar als olie, capsules of crème en is een meer natuurlijke oplossing om acne te bestrijden.

Besluit: Welke soorten acne crème zijn er en welke is de juiste voor jou?

Acne crèmes zijn er in de vorm van crèmes, gels, zalven en pasta’s, maar het is niet zozeer de consistentie die belangrijk is, maar wel de werkzame bestanddelen die ze bevatten. In het volgende hebben we daarom acne crèmes voor je gedifferentieerd naar verschillende ingrediënten die effectief zijn gebleken bij de behandeling van acne.

Wat zijn de voordelen en nadelen van acne crèmes met benzoylperoxide?

Benzoylperoxide is een antibacterieel ingrediënt dat gebruikt wordt om acne te behandelen in verschillende crèmes, gels en zalven, maar ook in gezichtstoners. Wanneer je een acne crème met benzoylperoxide gebruikt, breekt het actieve bestanddeel af in zuurstof, waardoor je huid verrijkt wordt met zuurstof. Dit verstoort de voortplanting van bacteriën op je huid. Daardoor worden diepgewortelde mee-eters losgemaakt en verdwijnen puistjes sneller.

Voordelen
 • Bijzonder effectief, zelfs bij ernstige vormen van acne
 • Antibacterieel
 • Werkt snel
 • Verbetert het uiterlijk van de huid
Nadelen
 • Kan huidirritatie veroorzaken zoals jeuk of een licht branderig gevoel
 • Kan kleding en haar bleken

Het nadeel van acne crème met benzoylperoxide is dat het in verhouding agressiever werkt en huidirritatie kan veroorzaken. Het kan je symptomen verergeren als je het voor het eerst begint te gebruiken. Ook kan benzoylperoxide in contact met je kleren of haar een blekend effect hebben. Wees dus voorzichtig.

Wat zijn de voordelen en nadelen van acne crèmes met salicylzuur?

Hydroxyzuren kunnen verdeeld worden in alfahydroxyzuren en bètahydroxyzuren. Beide soorten zuren zijn uitstekend geschikt voor de behandeling van acne. Salicylzuur is, in tegenstelling tot zijn naam, geen huidbijtend, gevaarlijk zuur, maar kan helpen bij een gezonde regeneratie van de huid. Het kan ook in diepe lagen van de huid doordringen en werkt als een zachte exfoliant.

Voordelen
 • Bevrijdt van diepgewortelde onzuiverheden
 • Antibacterieel
 • Stimuleert de huidregeneratie
Nadelen
 • Kan vaak leiden tot een droge huid
 • Kan huidirritaties veroorzaken zoals jeuk of een licht branderig gevoel

Salicylzuur maakt eerst de poriën vrij van dode huidcellen en lost de keratinisatie van de huid op. Deze “peelende” eigenschap verwijdert bescherming en pus uit de poriën en verzacht bovendien ontstekingen. Een acne crème met salicylzuur kan er in verschillende concentraties zijn. Je huid kan er een beetje droog van worden of licht branden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van acne crèmes met retinol?

Retinol wordt in de VS vaak Retin-A genoemd omdat het vitamine A-zuur is. Het actieve bestanddeel is een van de meest effectieve bij de behandeling van acne en wordt door veel dermatologen aanbevolen. Retinol bestrijdt niet alleen puistjes, maar ook allerlei andere grote problemen. Het maakt de huid gladder en kan helpen tegen zonneschade, pigmentvlekken en tegen littekens.

Voordelen
 • Heeft een breed scala aan toepassingen
 • Helpt ook bijzonder goed bij acne littekens
 • Maakt de huid glad
Nadelen
 • Niet geschikt in de zomer omdat de huid dan gevoeliger wordt voor UV-straling
 • Kan huidirritaties veroorzaken zoals jeuk of een licht branderig gevoel

Het actieve bestanddeel is comedolytisch, wat betekent dat het mee-eters en puistjes open kan maken, waardoor ze verdwijnen. Je kunt de meeste acne crèmes met Retionol echter niet over de toonbank kopen. Je hebt een recept van je arts nodig, want de werkzame stof is niet erg zacht voor de huid.

Het gebruik van crèmes met retinol kan roodheid, een zeer droge huid, lichte huidirritatie en overgevoeligheid voor UV stralen veroorzaken. Zorg ervoor dat je de juiste bescherming tegen de zon gebruikt als je acne crème met retinol gebruikt. Je moet het ook in de winter gebruiken. Probeer in het algemeen retinolcrème te gebruiken in de koudere maanden en niet in het hoogtepunt van de zomer, waar de blootstelling aan de zon erg hoog is.

Wat zijn de voordelen en nadelen van acne crèmes met zink?

Zink is een belangrijk sporenelement in het lichaam. Het is zeer effectief bij de behandeling van acne doordat het de talgproductie reguleert, de wondgenezing versnelt en zo de acne veel sneller doet verdwijnen. Door een zinkcrème te gebruiken, drogen de puistjes sneller op. Zink heeft ook antibacteriële eigenschappen, wat ontstekingen vermindert.

Voordelen
 • Snellere genezing van puistjes Zacht middel voor de behandeling van acne
Nadelen
 • Minder effectief bij ernstige acne Kan moeilijk te verwijderen vlekken achterlaten op kleding

Het voordeel van zinkcrème boven andere acnecrèmes is dat het bijzonder goed verdragen wordt en geen huidirritatie veroorzaakt, zoals branderigheid of uitslag. Het is echter ook een tamelijk milde acnebehandeling en kan daarom minder effectief zijn bij zeer ernstige vormen van acne. Een ander nadeel van acne crème met zink is dat het meestal gekocht wordt als een witte zalf, zodat je het overdag niet onopvallend kunt aanbrengen. Ook kan zinkzalf vlekken op je kleren maken, die niet gemakkelijk te verwijderen zijn. 

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om acne crème te vergelijken en te evalueren

Hieronder tonen we je de criteria die je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele acne crèmes die er zijn. De criteria waar je op moet letten als je een acne crème koopt en ze vergelijkt zijn onder andere:

 • Verenigbaarheid van de ingrediënten
 • Toevoegingen
 • Doseringsvorm

Verenigbaarheid van de ingrediënten

We hebben de verschillende actieve bestanddelen die een acne crème kan hebben al beschreven in het beslissingsgedeelte. Benzoylperoxide, retinol en salicylzuur zijn chemische ingrediënten die je met je dermatoloog moet onderzoeken om de juiste concentratie voor je huid te vinden.

Het is ook belangrijk op te merken dat, in het algemeen, deze ingrediënten niet tijdens de zwangerschap gebruikt mogen worden zonder je arts te raadplegen.

Acne crèmes met zink of zelfs tea tree olie zijn zonder recept en milder van werking. Mensen met een gevoelige huid kunnen ze gebruiken.

Toevoegingen

Lees altijd goed de toevoegingen alvorens te kopen. Het is het beste een product te kiezen dat geen parabenen, minerale oliën en kunstmatige geurstoffen bevat. Parabenen zijn conserveringsmiddelen die zijn opgebouwd als oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. De inname van parabenen kan de hormoonhuishouding beïnvloeden en zo tot bijwerkingen leiden.

Het belangrijkste is dat er alleen natuurlijke additieven in je acne crème zitten. (Beeldbron: pixabay.com / Silvia Rita)

Ook minerale oliën worden als controversieel beschouwd. Minerale oliën zetten zich af in de organen van het lichaam, maar de gevolgen ervan voor de gezondheid zijn nog betrekkelijk onontgonnen. Het is echter bekend dat minerale oliën ook de beschermende barrière van de huid aantasten en, in combinatie met UV-straling, tot huidbeschadiging kunnen leiden.

Doseringsvorm

Acne crème is er in de vorm van zalven, gels en, natuurlijk, crèmes. Acne zalf is de meest vaste of stroperige toedieningsvorm. Wanneer het aangebracht is, is het meestal zichtbaar en kan het bijvoorbeeld niet goed onder make-up gedragen worden. Acne crèmes zijn lichter van consistentie.

Er zijn acne crèmes die op grote gebieden of alleen op specifieke plekken aangebracht kunnen worden. In tegenstelling tot zalven worden ze meestal snel in de huid opgenomen en kunnen ze zowel overdag als ’s nachts aangebracht worden, afhankelijk van de gebruiksaanwijzing.

Voeding kan een grote rol spelen bij acne. Blijf weg van fast food, vette en suikerrijke diëten!
(Image source: unsplash.com/Anna Plezer)

Een acne gel is bijzonder licht van textuur en op waterbasis. Het is daarom bijzonder geschikt voor grotere huidoppervlakten, zoals de borst of de rug, en wordt zeer snel in de huid opgenomen.

Bij het kiezen van een acne crème moet je eerst naar de ingrediënten kijken. Als je echter de keuze hebt uit verschillende doseringsvormen, kies je best de vorm die bij je dagelijkse behoeften past en in je dagelijkse routine kan worden ingepast.

Feiten die je moet weten over acne crème

Hoe gebruik ik acne crème op de juiste manier?

Natuurlijk moet je, voordat je een acne crème gebruikt, eerst de aanwijzingen en instructies van de fabrikant heel goed lezen en de crème precies volgens die aanwijzingen gebruiken. Als algemene regel geldt dat je je huid grondig moet reinigen met water of een zeer milde reinigingsgel voordat je de crème gebruikt. Daarna kun je je huid licht deppen met een handdoek.

Aloë vera kan op vele manieren gebruikt worden. Het kan gebruikt worden als kompres voor abcessen, om puistjes te behandelen en kan zelfs in je dieet verwerkt worden.
(Image source: unsplash.com/Franziska Ingold)

Bij het wassen van de huidzone moet je alleen lauw tot koud water gebruiken en geen warm of heet water. Dit kan je poriën openzetten en je huid gevoeliger maken voor de actieve ingrediënten, wat irritatie kan veroorzaken. Bovendien worden acne crèmes meestal in heel kleine hoeveelheden en heel dun aangebracht.

Als dit advies ook op de gebruiksaanwijzing staat, volg het dan zeker op, anders kun je uitslag krijgen of zelfs chemische brandwonden als je te veel gebruikt. Als je de gebruiksaanwijzing van het product heel nauwkeurig volgt, zit je aan de veilige kant.

Hoe kan ik mijn eigen acne crème maken?

Kun je gemakkelijk thuis acne crème maken? Je kunt het! We hebben een recept voor je over hoe je gemakkelijk je eigen acne crème met aloë vera kunt mengen. De crème is vooral geschikt voor de gevoelige en droge huid, want aloë vera hydrateert en bevat geen irriterende additieven Je hebt alleen deze ingrediënten nodig:

 • 20 ml elk van het kruidenolie-extract tijm en calendula
 • 6 g emulsan
 • 4 g bijenwas
 • 30 ml aloë vera gel (vers en gepureerd of gekochte drinkgel)
 • 30 ml gedestilleerd water
 • 15 druppels Biokons plus

Instructies:

 1. Doe eerst de kruidenolie-extracten, bijenwas en emulsan in een hittebestendige pot.
 2. Doe vervolgens de aloë gel in een tweede hittebestendige pot of kroes en zet beide vaten in een heet waterbad.
 3. Als het eerste mengsel van kruidenolie-extracten, bijenwas en emulsan gesmolten is, haal je beide potten uit het waterbad.
 4. Voeg dan langzaam de aloë gel toe aan de vetfase van de kruidenolie-extracten, bijenwas en emulsan en meng tot het mengsel goed gemengd is
 5. Zet dan de container met het mengsel in een koud waterbad en roer tot het mengsel lauw is.
 6. Voeg tenslotte druppelsgewijs de Biokons plus toe en meng grondig. Je eigen zachte acne crème is klaar.

Beeldbron: unsplash.com / 882641

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies