Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

40Onderzochte producten

43Bestede uren

48Beoordeelde onderzoeken

162Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote acne zalf test 2019. Hier presenteren we alle acne zalven die we uitvoerig testten. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de beoordelingen van de klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste acne zalf voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist op moet letten bij het kopen van acne zalf.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Acne zalven kunnen je helpen de ernst van je acne te verminderen en te voorkomen dat hij zich uitbreidt.
 • Acne zalven variëren sterk, afhankelijk van het uiterlijk en de verspreiding van acne.
 • Voor ernstige acne is een consult bij een dermatoloog aan te bevelen.

Beste Acne Zalf: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je acne crème koopt

Voor wie is acne crème bedoeld?

Acne crème is geschikt voor iedereen die last heeft van acne of bestaande acne onder controle wil houden.

Optimaal nemen na langdurige therapie met een zalf of een alternatief de symptomen geleidelijk af en wordt het risico van blijvende huidbeschadiging, zoals acne littekens, kleiner. (Image source: unsplash.com / Andi Whiskey)

Optimaal nemen de symptomen geleidelijk af na langdurige therapie met een zalf of een alternatieve behandelmethode, en neemt het risico op blijvende huidbeschadiging, zoals acne littekens, af. Milde of matige acne kan vaak goed behandeld worden met een gewone acne zalf.

Als je echter lijdt aan een ernstige vorm van acne, raden we je aan eerst met je arts te praten over acnebehandeling met medicijnen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal effectieve zalven en tabletten voor acne op de markt.

Welke alternatieven zijn er voor acnezalf?

Helende aarde

Het bekendste huismiddeltje tegen acne is waarschijnlijk helende aarde. Helende klei wordt vaak gebruikt als aanvulling op medicijnen. Het is verkrijgbaar als pasta of poeder, het laatste wordt met water gemengd.

In de regel breng je de pasta of gemengde aarde op de huid aan en wacht je tot het hard wordt. Een succesvolle toepassing van helende klei is merkbaar doordat de huid bevrijd wordt van vet, talg en overtollige huidschilfers en gestimuleerd wordt om de bloedsomloop te verhogen.

Je moet er echter rekening mee houden dat helende klei de huid nogal uitdroogt. Als je de neiging hebt een droge huid te hebben, kun je na het gebruik van helende klei beter een ander product gebruiken of een goede crème op je huid smeren.

Salie olie

Salie olie heeft ook een antibacteriële werking op huidontstekingen. Je hoeft salie-olie niet in een speciale vorm te kopen, maar je kunt het gewone huismiddel al gebruiken om acne te behandelen.

Als onderdeel van de acnebehandeling kun je een mengsel klaarmaken dat bestaat uit tien delen olijfolie en een deel salieolie. Als je het mengsel klaar hebt, doe je een paar druppels van dit mengsel op watten en dep je ermee op de ontstoken plekken. Je kunt dit meerdere keren per dag herhalen.

Tea tree olie

Tea tree olie is een natuurlijke etherische olie die uit de theeboom gewonnen wordt. Het heeft een antibacteriële werking en wordt, net als salie-olie, direct op de ontstoken huid aangebracht. Theeboomolie heeft echter als nadeel dat het zeer intens ruikt en de huid sterk kan irriteren.

Zink

Zink wordt ook vaak gebruikt in de vorm van zalfjes of als supplement tegen acne. Zink heeft een ontsmettende werking, hoewel opgemerkt moet worden dat deze zalf ook een sterk uitdrogend effect heeft.

Alvorens zink in tabletvorm in te nemen, moet je dit met je arts bespreken en eventueel nagaan of je überhaupt een zinktekort hebt, om een zinkoverschot te voorkomen.

Een teveel aan zink kan leiden tot verdringing van andere mineralen, wat weer ernstige bijwerkingen kan hebben.

Besluit: Welke soorten acne zalf zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe zijn er drie verschillende soorten acne zalf

 • Acnezalf met salicylzuur
 • Acne zalf met benzoylperoxide
 • Acnezalf met natriumbituminosulfonaat

In het volgende zullen we dieper ingaan op de voor- en nadelen van de verschillende soorten acne zalf, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Wat zijn de kenmerken van acnezalf met salicylzuur en wat zijn de voor- en nadelen?

Salicylzuur heeft de eigenschap de bovenste lagen van de huid zachter te maken, waardoor het gemakkelijker wordt vlekken te verwijderen. Dit werkzame bestanddeel is ook verkrijgbaar in verschillende doseringsvormen.

Doeltreffend en ook aan te bevelen is een concentratie van meer dan twee procent. Als je een lagere dosering wilt gebruiken, is het beter preparaten met benzoylperoxide te gebruiken.

Voordelen
 • Huidvlekken zijn gemakkelijker te verwijderen
Nadelen
 • Niet erg effectief bij lage concentraties, niet geschikt voor mensen met nierproblemen

Voorzichtigheid is geboden bij mensen met een verminderde nierfunctie. Ze moeten deze stof zo mogelijk vermijden, of alleen in heel kleine hoeveelheden gebruiken en niet op lange termijn.

Raadpleeg bij gebruik van andere medicijnen een arts om ongewenste wisselwerkingen te voorkomen.

Wat zijn de kenmerken van acnezalf met benzoylperoxide en wat zijn de voor- en nadelen?

Benzoylperoxide is een goed werkzaam bestanddeel gebleken bij de behandeling van acne. Het speelt de rol van een zogenaamd chemisch peelingmiddel: Het actieve bestanddeel gaat een vette huid tegen, verwijdert huidschilfers aan het huidoppervlak en gaat ontstekingen tegen.

De concentratie van benzoylperoxide kan in verschillende preparaten variëren, net als de toedieningsvorm. In het algemeen geldt: hoe sterker de acne, hoe sterker de dosering moet zijn. De sterkste preparaten hebben een concentratie van ongeveer 10%.

Dienovereenkomstig mag deze hoge concentratie alleen gebruikt worden bij ernstige acne. Voor milde tot matige acne wordt een dosering van 3-5% aanbevolen. De situatie is anders bij een zeer gevoelige huid of anderszins reeds bestaande ziekten. In dit geval moet de dosering eerst met een specialist besproken worden.

Voordelen
 • gaat zowel vette huid als ontstekingen tegen, verwijdert huidschilfers
Nadelen
 • kan niet eeuwig gebruikt worden

Bij het gebruik van benzoylperoxide moet je echter geduld hebben en niet verwachten dat het van de ene op de andere dag helpt. In de regel is de huid na 1-2 weken minder vet en na nog eens 2-4 weken moeten puistjes en mee-eters sterk verminderd zijn.

Bijwerkingen zijn natuurlijk altijd mogelijk. Het is het beste om eerst te testen hoe je huid op het actieve bestanddeel reageert. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld roodheid of branderigheid van de huid.

In zulke gevallen is het raadzaam een lagere concentratie te kiezen, de behandeling te onderbreken of het preparaat minder vaak te gebruiken. Als ook dit niet werkt, moet je eerst je dermatoloog raadplegen voor je het product blijft gebruiken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van acnezalf met natriumbituminosulfonaat?

Het actieve ingrediënt natriumbituminosulfonaat, gewonnen uit schalieolie, heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit actieve bestanddeel is verkrijgbaar als een doseringsvorm voor toepassing op de huid of als een preparaat voor orale inname.

Voordelen
 • antibacterieel, ontstekingsremmend
Nadelen
 • slechts zeer kort toepasbaar, omstreden effect

Opgemerkt moet worden dat zalven met dit werkzame bestanddeel in het algemeen niet langer dan twaalf dagen gebruikt mogen worden en tabletten niet langer dan zes weken. Ook moet opgemerkt worden dat het gebruik van natriumbituminosulfonaat omstreden is, omdat de werking niet helemaal bewezen is.

Afhankelijk van het huidtype kunnen ook ernstige huidirritatie en wisselwerkingen met andere geneesmiddelen optreden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om acne zalf te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om acne zalven te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde acne zalf geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Werkzame bestanddelen en hun eigenschappen
 • Beschikbaarheid

Werkzame bestanddelen en hun eigenschappen

De werkzame bestanddelen in acne zalven verschillen in hun doseringsvorm, in hun werking en in de duur van de toepassing. Om je een globaal overzicht te geven van de verschillende aspecten van de actieve bestanddelen, hebben we de volgende tabel samengesteld:

Werkzame stof Functie Doseringsvorm Toepassing
Toverhazelaar ontstekingsremmend, adstringerend lotion, zalf dagelijks
Alpha hydroxy zuur (AHA’s) exfolieert dode huidcellen, opent de poriën, tegen littekens pads, crème dagelijks
Salicylzuur verzacht de bovenste huidlaag zalf crème dagelijks
Benzoylperoxide chemisch peelingmiddel, tegen vette huid, tegen ontstekingen crème, zalf minstens 4 weken

Wetenswaardigheden over acne zalf

Zalfjes waarvoor recepten nodig zijn, zijn meestal sterker en kunnen ook sterkere bijwerkingen hebben.

Een voorafgaand advies van de betreffende specialist is vereist. In het algemeen kun je een receptvrij product proberen voor milde symptomen, maar als je geen succes hebt, is het zinvol een specialist te raadplegen die een zalf op recept kan voorschrijven.

Voor zalven die zonder recept verkrijgbaar zijn, kun je ook naar een apotheek gaan voor advies.

Wat veroorzaakt acne?

Acne is de meest voorkomende huidziekte bij de mens. Het ontstaat meestal bij adolescenten tijdens de puberteit. De term “acne” is een brede, want er zijn veel verschillende vormen van acne. Puistjes en mee-eters vormen zich echter meestal op het voorhoofd en de kin.

Acne op de rug en borst komt ook voor, maar minder vaak dan acne in het gezicht.

De meest voorkomende vorm van acne (acne vulgaris) is hormonaal. Dit wordt veroorzaakt door de mannelijke geslachtshormonen, die niet alleen bij mannen meer worden aangemaakt, maar ook in mindere mate bij vrouwen, vooral tijdens de puberteit

Maar omdat androgenen bij mannen meer voorkomen, hebben mannen ook meer last van acne. Androgene hormonen hebben het effect dat ze de talgklieren van de huid stimuleren om meer talg te produceren. Als de poriën normaal werken, wordt er via hen talg naar buiten afgegeven.

Tijdens de puberteit leiden hormonale veranderingen echter vaak tot een toename van de productie van hoornachtig materiaal, zodat de poriebuisjes verstopt raken. Daardoor hoopt zich onder het huidoppervlak talg op en ontstaan mee-eters, die niet voldoende kunnen wegvloeien.

Hormonale schommelingen kunnen behalve de puberteit ook andere oorzaken hebben. Ze komen bijvoorbeeld ook voor tijdens de zwangerschap, in de menopauze en als je stopt met het innemen van anticonceptiepillen.

Wat heeft dieet met acne te maken?

De juiste cosmetica kan je helpen om oneffenheden van buitenaf onder controle te krijgen. Je voeding speelt echter ook een centrale rol. Een verandering in dieet kan wonderen doen.

We hebben een video voor je gevonden die de volgende tips uitvoeriger bespreekt:

Vermijd een hoge bloedsuikerspiegel

Alles wat je bloedsuikerspiegel verhoogt, bevordert een onzuivere huid. Probeer korte-keten koolhydraten (b.v. suiker of witte meelproducten) tot een minimum te beperken en je bloedsuikerspiegel laag te houden.

Vermijd zuivelproducten

Als je problemen hebt met puistjes, probeer dan zuivelproducten uit je dieet te schrappen en kijk of je huid verandert. Het is wetenschappelijk bewezen dat zuivelproducten de talgproductie stimuleren.

Vermijd alcohol en nicotine

Onze huid is het grootste ontgiftingsorgaan. Dienovereenkomstig hebben ook alcohol en nicotine een effect op je huid.

Eet veel groen

Groene

groenten en fruit (bv. rucola, spinazie of boerenkool) hebben een ontstekingsremmende werking dankzij het chlorofyl dat ze bevatten.

Drink genoeg!

Hoe meer je drinkt, hoe beter je lichaam zichzelf kan ontgiften via de urine. Drink 1 liter water per 1000 kcal die je verbruikt. Voor een gewone consument zou dit tussen de 2,5- 3 liter per dag zijn.

Met een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding kun je je huidvlekken bestrijden. (Beeldbron: unsplash.com / Noah Buscher)

Beeldbron: 123rf.com /

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies