Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Of je nu een hobby-knutselaar bent of een gepassioneerd timmerman, goed gereedschap is heel belangrijk. Niet alleen voor een goed eindresultaat, maar ook voor je veiligheid en voor meer plezier bij het werk. Een goede afkortzaag is gemakkelijk te herkennen aan een paar kwaliteitskenmerken, die het zagen veel leuker maken. De zaag is zeer veelzijdig en kan niet alleen hout, maar ook buizen en aluminium betrouwbaar doorzagen.

Als je een goede afkortzaag zoekt, dan is onze grote afkortzaag test 2023 de juiste plaats voor jou. Hier vind je alle belangrijke informatie over deze speciale zaag en ontdek je de belangrijkste criteria voor je tot aanschaf overgaat. Kies tussen afkort- en verstekzagen, cirkelzagen, handcirkelzagen, tafelcirkelzagen, industriële cirkelzagen en afkortsystemen en vind de beste zaag voor je knutselactiviteiten.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Hakzagen moeten altijd gebruikt worden in combinatie met de juiste kleding. Veiligheidshandschoenen, veiligheidsbril en stevige schoenen mogen nooit ontbreken.
 • Bij het kopen van een afkortzaag kun je kiezen uit afkort- en verstekzagen, cirkelzagen, handcirkelzagen, ronde tafelzagen, industriële cirkelzagen en afkortsystemen.
 • Je kunt afkortzagen vergelijken op basis van de criteria vermogen, stationair toerental, maximale zaagbreedte en -diepte, zaagbladsteek en gewicht.

Beste Afkortzaag: Onze selectie

Einhell Afkortzaag

Ontdek de ultieme oplossing voor al uw zaagwerkzaamheden met de Einhell afkortzaag. Dit indrukwekkende stuk gereedschap maakt gebruik van een kwalitatief hoogwaardig metalen zaagblad, zodat u kunt rekenen op precieze en schone sneden bij elk project. De werktafel is gemaakt van gegoten aluminium, wat garant staat voor stabiliteit en duurzaamheid.

Einhell Afkortzaag

Het platform is uitgerust met een praktische schaal voor het aflezen van de werkbreedte, wat het werken met deze zaag nog efficiënter en gemakkelijker maakt. Een geïntegreerde laser en netvoeding markeren de snijlijn, zodat u uw werkstuk snel en nauwkeurig kunt positioneren. Vertrouw op de Einhell TC-SM 2131/1 Dual Verstekzaag voor al uw zaagbehoeften en ervaar zelf de perfecte combinatie van kracht, precisie en veelzijdigheid.

Scheppach Afkortzaag

Ontdek de veelzijdige kracht van de Scheppach HM90MP afkortzaag, speciaal ontworpen om u nauwkeurige en exacte resultaten te bieden bij al uw zaagwerkzaamheden. U kunt met gemak verschillende materialen zoals hout, kunststof, koper, aluminium en staal zagen dankzij de twee snijsnelheden en het multifunctionele zaagblad van 216 mm met 24 tanden. Uw zaagwerk krijgt de precisie die het verdient met de snijbreedte en hoogte van 340 of 65 mm.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een afkortzaag koopt

Voor we je de verschillende soorten afkortzagen voorstellen, willen we je eerst wat informatie geven over je nieuwe afkortzaag.

In dit deel kom je te weten voor welk soort werk een verstekzaag het meest geschikt is en welk zaagblad je voor welk materiaal nodig hebt.

We laten je ook meer zien over diverse extra functies en waar en voor welke prijs je je hakzaag kunt kopen.

Wat is een afkortzaag?

In principe behoort een hakzaag tot de soort cirkelzagen en wordt hij vooral gebruikt bij houtbewerking. Er zijn echter ook afkortzagen waarmee metaal gezaagd kan worden.

Je kunt met deze machine gemakkelijk hout snijden. Het afkorten gebeurt heel zuiver en precies.

Een afkortzaag zaagt heel precies en nauwkeurig en kan ook verschillende hoekmaten snijden. (Image source: 123rf.com / 72603885)

Je kunt ook verschillende hoeken zagen met een hakzaag. Afhankelijk van het model dat je kiest, kun je zelfs de hoeken apart instellen.

Afhankelijk van het model kan het stuk hout verticaal, horizontaal of beide ingekort worden.

Hakzagen zijn onder te verdelen in veel verschillende soorten, afhankelijk van de afmetingen van het hout en wat je ermee wilt doen, wat we verderop in dit artikel nader bespreken.

Waar kan ik een decoupeerzaag voor gebruiken?

Nu komen we bij een belangrijke vraag als het gaat om de aanschaf van een afkortzaag: waar kan ik hem voor gebruiken?

Hakzagen worden vooral gebruikt om hout te zagen, maar ze kunnen ook ander materiaal inkorten.

Zoals al gezegd worden hakzagen vooral gebruikt bij houtbewerking.

Doe-het-zelvers vertellen vaak verhalen over het zagen van hun eigen parket, het aanpassen van plinten of het voorbereiden van brandhout.

Ook andere materialen, zoals aluminium, buizen en zelfs stenen, kunnen met de zagen in de gewenste vorm gezaagd worden.

Maar wees voorzichtig, sommige grondstoffen vereisen een ander zaagblad! – Hierover kom je meer te weten in het volgende punt.

Welke voordelen hebben afkortzagen boven andere zagen?

Afkortzagen zijn uitgerust met een elektrisch zaagblad, dat het zagen van hout veel gemakkelijker maakt dan met originele zagen.

Zelfs voor het kleinste werk is zo’n zaag te verkiezen, want je krijgt een nauwkeurig resultaat.

De sneden zijn precies en het werkstuk kan opnieuw gebruikt worden zonder dat grote bijwerkingen nodig zijn.

Bovendien bespaart een elektrische zaag je de moeizame inspanning die met een handbediende zaag nodig zou zijn.

Voordelen
 • Nauwkeurige zaagsneden
 • Nauwkeurige hoeken
 • Gebruiksgemak
 • Veelzijdig bruikbaar
 • Compact formaat
Nadelen
 • Veiligheidsinstructies moeten zorgvuldig gevolgd worden

Tijdswinst heb je ook met dit type zaag.

Nooit meer meten en noteren wanneer je een bepaalde lengte wilt afknippen of een bepaalde hoek nodig hebt.

Welk zaagblad is geschikt voor welk materiaal?

Het juiste zaagblad is duidelijk van cruciaal belang voor de kwaliteit van je zaagsneden met de afkortzaag. Het is belangrijk hier niet op te beknibbelen en precieze en bevredigende resultaten te bereiken.

Zoals reeds gezegd, beïnvloedt de grootte van het zaagblad de zaagbreedte – hoe groter het blad, hoe breder en dikker werkstukken gezaagd kunnen worden.

Verschillende zaagbladen zijn geschikt voor verschillende materialen. Hier krijg je een kort overzicht van wat je met welk zaagblad kunt zagen

 • Universeel zaagblad: hardhout en zachthout, laminaat en parket, kunststoffen, aluminium, messing, koper, plat- en hoekijzer en thermofiberplaten
 • Universeel inzetbaar mes: ijzer, non-ferrometaal, kunststoffen, spaanplaat, massief hout en laminaat
 • Dun zaagblad: Dun hout, kunststof onderdelen (lijstwerk en schilderijlijsten), triplex en klein hout bij modelbouw
 • Wegwerpzaagbladen voor op de bouwplaats: bekistingshout

Welke extra functies heeft een afkortzaag?

Afhankelijk van het model kan een hakzaag verschillende extra functies hebben. Deze kunnen het snijden vergemakkelijken en je helpen nog preciezer te werken.
Laser

Veel afkortzagen zijn uitgerust met een laser om je te helpen nauwkeurig te zagen.

Dit toont het snijoppervlak, dat je als gids kunt gebruiken en dat nauwkeurig snijden mogelijk maakt. Voor je begint, hoef je alleen maar te controleren of de laser goed ingesteld is

Trekfunctie

Sommige afkort- en verstekzagen zijn uitgerust met een extra trekfunctie voor de zaagkop.

Hiermee kun je de zaagkop naar voren en naar achteren bewegen in de richting waarin je zaagt, zodat je breder hout kunt zagen als de huidige zaagdiepte van je zaag niet voldoende is.

Afzuiging

Op nieuwere zagen is een spaanderafzuiging direct op de snijpunt geïntegreerd.

Helaas kun je op veel forums lezen dat deze nog niet goed werken en dat veel gebruikers zelf een verbeterd afzuigsysteem in elkaar zetten en het aan hun afkortzaag bevestigen.

Basis

Er zijn veel onderstellen voor afkortzagen te koop, die van verschillende materialen gemaakt zijn.

Deze betekenen een extra investering, maar maken het gemakkelijker om de apparatuur professioneel te hanteren.

Als je echter nog niet zeker bent, kun je voorlopig ook zonder en de afkortzaag gewoon op je werkbank bedienen.

Afkorthekken

Verstelbare hekken kunnen zorgen voor herhaalnauwkeurigheid bij meerdere identieke snijbewerkingen.

Het hout wordt eenmaal op de gewenste lengte gelegd, het hek wordt daar vastgezet en nu kunnen de planken op precies dezelfde lengte gezaagd worden zonder ze eerst te hoeven meten.

Wat is de perfecte maaihoogte?

Verschillende snijdieptes zijn natuurlijk voldoende voor verschillende projecten – maar een grotere snijbreedte kan geen kwaad.

Dit geeft je flexibiliteit voor je toekomstige projecten met je hakzaag.

Fabrikanten bieden afkort- en verstekzagen in veel verschillende zaaghoogtes, van 80 mm tot 305 mm, alles is mogelijk.

Het is belangrijk te bedenken dat de grootte van het zaagblad en het te zagen voorwerp ook een rol spelen.

Voor dikkere planken of vierkant hout zijn er zagen met een extra trekfunctie – in dit geval kan de zaagkop naar voren en naar achteren bewogen worden, zodat bredere werkstukken verwerkt kunnen worden.

Wist je dat de meeste afkortzagen tegenwoordig een trillingsremmer hebben?

Trillingen hebben een negatief effect op de precisie bij het werken. Daarom zijn afkortzagen voorzien van de juiste bekleding om trillingen te verminderen. Dit garandeert nauwkeurig, stil en effectief werken.

Welke alternatieven zijn er voor een hakzaag?

Als je geen afkortzaag wilt kopen, heb je ook de mogelijkheid om andere soorten zagen te gebruiken.

Handcirkelzaag

Een handcirkelzaag is, zoals de naam al zegt, een handcirkelzaag die je zelf over het werkstuk van je keuze moet trekken.

Een handcirkelzaag is relatief klein en handzaam in vergelijking met een hakzaag, en dat betekent dat je heel precies kunt werken.

Een handcirkelzaag is echter niet per se geschikt voor grote en robuuste werkstukken.

Omdat je geen hulp hebt bij de geleider en de zaag zelf heen en weer moet bewegen, kun je natuurlijk de neiging hebben om in het begin ongelijkmatig te zagen.

Maar met een beetje oefening of hulpmiddelen zoals een waterpas of een speciale rail, zal het je lukken.

Cirkelzaag

Omdat de afkortzaag een soort cirkelzaag is, is hij natuurlijk ook een goed alternatief. In tegenstelling tot de handcirkelzaag is een echte cirkelzaag stationair en op een tafel bevestigd.

Daarom is de cirkelzaag natuurlijk niet zo handig en mobiel als een hakzaag.

Door zijn afmetingen is hij het meest geschikt voor het zagen van grote en robuuste werkstukken. Klein en precies werk is nogal moeilijk met een cirkelzaag, maar niet onmogelijk.

Omdat de zaag op een tafel bevestigd is, heb je automatisch een kleine geleider.

Strijkzaag

Met een strekzaag kun je niet alleen hout zagen, maar ook kunststof of non-ferrometalen.

Een schuiftafelzaag doet zelfs al het werk voor je – je hoeft het werkstuk niet met je handen door de zaag te duwen.

Dit maakt het natuurlijk mogelijk om bijzonder precies te werken. Je moet dit type cirkelzaag echter alleen gebruiken als je ervaring hebt.

Besluit: Welke soorten afkortzagen zijn er en welke is de juiste voor jou?

De term afkortzaag is een verzamelnaam voor zagen die vooral in de houtbewerking gebruikt worden om hout af te korten (afkorten).

Voor thuis zijn deze flexibele machines vooral geschikt voor het zagen van laminaat, parket of kleinere planken en zijn daarom erg populair bij doe-het-zelvers.

Ook andere materialen kunnen met deze praktische machines verwerkt worden.

Door hun optimale afmetingen vinden de handige gereedschappen hun plaats in elke werkplaats. Ze kunnen gemakkelijk vervoerd en op elke plaats gebruikt worden.

We maken onderscheid tussen de volgende soorten hakzagen

 • Afkort- en verstekzagen
 • Afkort- en verstekzagen met trekfunctie
 • Tafel afkort- en verstekzagen
 • Metalen afkortzaag

De verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van verstekzagen?

De belangrijkste soort is de verstekzaag. Door zijn eenvoudige bediening kunnen zelfs door niet-professionals nauwkeurige en precieze resultaten bereikt worden.

Voordelen
 • Geschikt voor amateurs
 • Diverse hoeken mogelijk
Nadelen
 • Zaagbreedte beperkt

Het kantelbare zaagblad maakt het mogelijk werkstukken in verstek te zagen (in een bepaalde hoek ten opzichte van elkaar).

De snijhoek van bijna alle gangbare modellen ligt tussen -45° en +45°. De gewenste helling kan zonder veel moeite met behulp van een weegschaal ingesteld worden.

Niettemin is de snijbreedte van de modellen beperkt. Afhankelijk van de grootte van de verstekzaag is dit natuurlijk een ander probleem. Hoe kleiner de zaag, hoe kleiner de zaagbreedte.

Wat onderscheidt afkort- en verstekzagen met trekfunctie en wat zijn de voor- en nadelen?

In principe kun je een afkortzaag en een verstekzaag met trekfunctie met elkaar vergelijken.

Voordelen
 • Hogere zaagbreedte
 • Kan een groter werkstuk verwerken
Nadelen
 • Hoger gewicht
 • Duurder

Het enige verschil is dat hier de kop van de zaag niet met de zaagtafel verbonden is, maar meestal kogelgelagerd is op een dubbele buis.

Dit geeft een grotere maaibreedte omdat de kop naar voren en naar achteren kan worden bewogen.

Hiermee kun je een groter werkstuk bewerken met een trek-verstekzaag.

Wat zijn de voordelen en nadelen van tafelverstekzaagmachines?

Een afkortzaag voor tafelgebruik is, zoals de naam al zegt, verbonden met een zaagtafel.

Voordelen
 • Hoge veiligheid
 • Handig
 • Perfect voor kleinere klussen
Nadelen
 • Beperkingen in zaagdiepte
 • Duurder

Door hun kleinere zaagblad zijn ze echter beperkt in sommige functies, zoals zaagdiepte.

Ze zijn vooral geschikt voor kleinere klussen in hout (schilderijlijsten) of aluminium.

Wat zijn de kenmerken van een metalen kapzaag en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een metaalkloverzaag geschikt voor het zagen van metalen voorwerpen.

De metaalzaag kan verschillende soorten metaal snijden en kan ook uitgerust zijn met verschillende zaagbladen of snijschijven.

Voordelen
 • Perfect voor kleinere klussen
 • geschikt voor verschillende soorten metaal
Nadelen
 • duurder, afhankelijk van het model

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten en maten, die meer of minder geschikt zijn, afhankelijk van de behoefte en het gebruiksgebied.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om afkortzagen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om afkortzagen te vergelijken en te evalueren.

Zo kun je gemakkelijker een overzicht krijgen en een geschikt en doeltreffend hulpmiddel kiezen.

Samengevat zijn dat:

 • Vermogen
 • Stationair toerental
 • Maximale snijbreedte en -diepte
 • Zaagblad helling
 • Gewicht

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Vermogen

Bij de keuze van je afkortzaag moet je erop letten dat je voldoende vermogen hebt.

Een afkortzaag mag niet minder dan 1.000 watt hebben.

Dit is wat de zaag nodig heeft om snelheid te houden bij het zagen van massief hout of hardere materialen. Daarom mag je geen afkortzaag gebruiken met minder dan 1.000 watt vermogen.

Je moet geen kracht opofferen omdat je daarmee door hardere materialen kunt snijden.

De meeste afkortzagen hebben een vermogen van tussen de 1.100 en 1.400 watt en zijn zeer krachtig.

Stationair toerental

Het stationair toerental geeft aan hoeveel omwentelingen per minuut het zaagblad maakt.

Een hogere snelheid verhoogt de nauwkeurigheid van de snijkant. Een hoge snelheid is dus onontbeerlijk voor nauwkeurig werk.

Het stationaire toerental van een hakzaag geeft het aantal omwentelingen per minuut aan. Hoe hoger hij staat, hoe nauwkeuriger en beter de resulterende snede.

Maximale snijbreedte en -diepte

De maximale snijbreedte geeft aan hoe breed een werkstuk kan zijn, zodat het onder een enkele snede kan worden doorgesneden. De grootste zaagbreedte wordt bereikt bij 90° (als het zaagblad niet gedraaid is).

Dit hangt rechtstreeks samen met de diameter van het zaagblad. Heb je een zaagblad met een diameter van 220 mm, dan is de maximale zaagbreedte ook 220 mm.

Bij verstekzagen, d.w.z. als het zaagblad onder een bepaalde hoek is gezet, wordt de maximale zaagbreedte verkleind.

Omdat de meeste afkortzagen tot een hoek van 45° gedraaid kunnen worden, is het zinvol om voor je koopt ook te kijken naar de maximale zaagbreedte bij 45°.

De snijdiepte, vaak ook de snijhoogte genoemd, is de maximale diepte (hoogte) die een werkstuk kan hebben, zodat het volledig kan worden doorgezaagd.

Deze maximale zaagdiepte hangt weer samen met de diameter van het zaagblad. Ook hier geldt: hoe groter de diameter, hoe groter de maximale snijdiepte.

Zaagbladkanteling

Dit heeft betrekking op de hoek tot welke de zaagkop kan worden versteld. Voor de meeste modellen is dit 45°.

Sommige fabrikanten maken ook afkortzagen met 46° of 47° verstelbare koppen, maar dit is in de praktijk nauwelijks merkbaar.

Gewicht

Omdat afkortzagen voor doe-het-zelvers vooral mobiele en transporteerbare machines zijn, speelt ook het gewicht een rol bij de aankoopbeslissing.

Kleinere machines wegen van nature minder dan grotere machines. Er moet ook altijd rekening gehouden worden met het beoogde gebruik.

Lichte en kleine afkortzagen die gemakkelijk te vervoeren zijn, zijn meer geschikt voor doe-het-zelf gebruik. (Image source: 123rf.com / 22842944)

Voor grotere klussen is een groter zaagblad nodig, dat op zijn beurt alleen met een grotere en zwaardere afkortzaag bediend kan worden.

Wetenswaardigheden over de afkortzaag

Tot slot willen we nog een paar vragen beantwoorden over het gebruik van je nieuwe afkortzaag.

In dit hoofdstuk lees je waar je op moet letten bij het bedienen van de afkortzaag, hoe je je afkortzaag en de afzonderlijke onderdelen juist instelt en wat je het beste kunt doen bij een defect.

Hoe bedien ik mijn afkortzaag op de juiste manier?

Voordat je je afkortzaag voor het eerst gebruikt, is het belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing en de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant leest.

Hier zijn vijf nuttige tips die je moet volgen bij het hanteren van (afkort)zagen:

Tip 1: De juiste kleding

Handschoenen, veiligheidsbril, stevige schoenen, lange mouwen en beenmode zijn een must-have!

Gehoorbescherming (zagen kan een volume tot 80dB produceren) en een pet om vervelende schaafsel in je haar te voorkomen zijn ook nuttig. Veiligheid eerst!

Tip 2: Een schone werkruimte

Vrij van olie, vet, stof en vuil en zorg ervoor dat de elektrische kabels niet naast een waterpunt lopen.

Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte is voor je werk en dat je je vrij kunt bewegen.

Tip 3: Het juiste zaagblad

Zorg er altijd voor dat je voor elke grondstof het juiste zaagblad gebruikt.

Anders kan de zaag stuk gaan of ongelukken veroorzaken.

Tip 4: Concentreer je

Vermijd afleiding en mogelijke storingsbronnen. Informeer je familie voordat je begint te knippen en leg je mobiele telefoon gedurende deze tijd opzij.

Tip 5: Juiste opslag

Maak na het zagen altijd je machine schoon en verwijder eventueel achtergebleven materiaal.

Je kunt hem daarna het beste afdekken om hem schoon te houden voor de volgende keer dat je hem gebruikt. En zorg er altijd voor dat de zaag buiten het bereik van kinderen wordt gehouden.

Hoe kan ik het zaagblad op de afkortzaag verwisselen?

Er zijn verschillende manieren om het zaagblad te wisselen: handmatig (met de hand of met een gereedschap) of automatisch (op professionele machines en geautomatiseerde afkortsystemen).

Bij kleinere afkort- en verstekzagen kan het zaagblad vaak met de hand verwisseld worden.

Bij het verwisselen van het zaagblad met gereedschap wordt het gereedschap in de draairichting bewogen om de moer en het zaagblad van de as los te maken.

Het nieuwe zaagblad moet in de draairichting geplaatst worden, d.w.z. de tanden wijzen in de richting van de snede.

Volg de gebruiksaanwijzing van je machine en neem alle veiligheidsvoorschriften in acht.

Hoe kan ik de hoek van de verstekzaag instellen?

Om te verstekzagen moet de precieze hoek ingesteld worden. Dit kan in slechts een paar stappen.

Eerst moet je je ervan vergewissen dat de helling van het zaagblad in de nul graden stand staat.

Bedien dan de veiligheidshendel en zet de zaagkop in de gewenste hoek. Een schaalverdeling op de machinetafel helpt je om de juiste hoek te bepalen.

Hoe bedien en stel ik de laser op mijn afkortzaag in?

Sommige afkortzagen hebben een geïntegreerde laser voor het precies plaatsen en afkorten.

Dit kun je instellen door het licht eenvoudig in de gewenste richting te richten en het dan in te schakelen.

De laser kan naar rechts, links of precies op de snede geplaatst worden.

Je moet zelf uitvinden welke variant voor jou het beste en gemakkelijkste is.

Stel het zaagblad van je hakzaag goed in voordat je de laser plaatst.

Als je de laser aanzet, zorg dan dat je geen direct oogcontact hebt. Dit is niet erg gezond voor je ogen.

Voordat je de laser aanzet, moet je je zaagblad uitlijnen en een klein stukje kit maken op de plaats waar je het zaagblad wilt laten beginnen. Zo weet je waar je de laser moet plaatsen.

Als de laser niet langs de kit loopt, moet je hem een beetje bijstellen en in de juiste stand brengen. Dan ben je klaar om te gaan.

Hoe kan ik een hek maken voor mijn afkortzaag?

Er zijn vaak voorgefabriceerde gaten in de zaagtafel waarin hekken geklemd kunnen worden.

Als je machine er geen heeft, doe dan wat onderzoek op het Internet.

Je vindt zeker instructievideo’s over dit onderwerp. Ze leggen in eenvoudige stappen uit hoe je dit hebbeding zelf kunt maken voor je verstekzaag.

Hoe kan ik defecten aan mijn verstekzaag zelf repareren?

Helaas kan technische apparatuur soms defect raken.

De gemakkelijkste oplossing is een specialist te bellen of, indien nodig, over de machine te klagen en op de reparatie te wachten, maar dit kan vaak lang duren.

Veel mensen vragen zich daarom af: Kan ik het niet zelf doen? Je moet op zijn minst enige mechanische basiskennis hebben.

Het is ook ten zeerste aan te raden de gebruiksaanwijzing te raadplegen voor hulp en je altijd van de hoogste veiligheidsgraad te vergewissen voor je begint te schroeven.

Internet forums of video’s die de afzonderlijke werkstappen in detail uitleggen, kunnen ook nuttig zijn.

Repair cafés worden tegenwoordig op sommige plaatsen steeds vaker aangeboden. Je kunt er terecht met je defecte apparaat en hulp krijgen van deskundigen, zodat je het uiteindelijk zelf kunt repareren.

Wanneer werd de eerste afkortzaag gebruikt?

Het is altijd belangrijk geweest om voorwerpen in te korten en ze in de juiste vorm te brengen.

Al in de steentijd gebruikten de mensen stenen of andere harde voorwerpen om hen daarbij te helpen.

Wist je dat de geschiedenis van de zaag, de voorloper van de afkort-, trek- en verstekzaag, teruggaat tot het oude Griekenland?

Volgens de mythen was Perdix, de neef van Daidalos, de uitvinder van de zaag. Men zegt dat hij de zaag modelleerde naar een visgraat.

De zaag zoals wij hem kennen, als een stalen blad met tanden, verschijnt voor het eerst in de 15de eeuw bij houtbewerkers.

In de loop van de geschiedenis werden ze steeds verder ontwikkeld tot rond 1830 voor het eerst een motorzaag in gebruik genomen werd.

Tegen het einde van de 19e eeuw was de overheersende handenarbeid in het bos grotendeels vervangen door zaagmachines.

Met het verstrijken van de tijd werd steeds meer vooruitgang geboekt en werden zagen ontwikkeld voor allerlei toepassingen.

De eerste mobiele cirkelzagen verschenen rond de jaren 1930. Het idee hierachter was om de zware materialen niet langer naar de zaaginstallaties te hoeven brengen, maar ze gewoon ter plaatse te kunnen zagen.

Houtbewerking zonder elektrische zagen is tegenwoordig niet meer weg te denken. Ook afkortzagen zijn ondenkbaar geworden voor huishoudelijk en doe-het-zelf gebruik.

Ze zijn te vinden in alle assortimenten van gespecialiseerde doe-het-zelf winkels en gereedschapfabrikanten en worden voortdurend verbeterd en gemoderniseerd.

Beeldbron: 123rf.com / 118797938

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies