Laatst bijgewerkt: 11-10-2021

Belangrijk om te weten

Wil je niet langer een traditioneel bidet gebruiken of wil je de ruimte in je badkamer beter benutten? De oplossing bestaat en ze heet een bidet toiletkraan. Hiermee wordt een sproeidouche bedoeld die naast het toilet wordt geïnstalleerd.

En als je een van degenen bent die nog steeds een traditioneel bidet wil gebruiken? Wel, we vertellen je ook over de soorten kranen die er zijn, zodat je de beste voor je behoeften kunt kiezen. Deze zijn nog steeds het populairst, hoewel wandkranen geleidelijk aan aan populariteit winnen.
Beste Afwachten: Onze selectie

is

 • Er zijn twee soorten bidet: het traditionele bidet en de nieuwe die in de wand of in het toilet ingebouwd zijn. Elk heeft een grote verscheidenheid aan kranen, afhankelijk van je behoeften. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en materialen.
 • Je kunt eenhendel- of tweegreepskranen kopen, d.w.z. met een enkele bediening voor warm en koud water of met twee. Elk heeft zijn voordelen en hangt af van je smaak.
 • Je oude bidet vervangen door een ingebouwd bidet, een hygiënische douche genoemd, kan heel voordelig zijn voor mensen met een handicap of mobiliteitsproblemen. Maar ze zijn ook geschikt voor dagelijks gebruik door iedereen.

De beste bidetkranen op de markt: Onze aanbevelingen

We brengen je een lijst van producten, of je nu je bidet wilt renoveren of een kraan met meer geavanceerde functies wilt kopen. We hebben die met verschillende functies geselecteerd, zodat je de kraan kunt kiezen die het beste bij jou en je gezin past.

Koopgids: Wat je moet weten over bidetkranen

Elke kraan heeft verschillende modellen en functies. Overweeg, voor je tot aanschaf overgaat, welke het beste zou passen bij de stijl van je badkamer en bij de mensen die hem gebruiken. Misschien is het tijd om van je oude bidet over te stappen op een moderner exemplaar? Lees verder en we helpen je beslissen!

Er zijn twee soorten bidet: de traditionele bidet en de nieuwe die verzonken zijn in de muur of in het toilet. (Bron: siraphol: 147950837/ 123rf)

Welke soorten bidetkranen zijn er?

Er is een grote verscheidenheid aan kranen voor elk budget. Bedenk dat ze dat ook kunnen zijn

 • Enkele hendel: met een enkele bediening om het water te regelen.
 • Twee-greeps: één knop voor heet water en een andere voor koud water.

Dit betekent niet dat een bidetkraan duurder is omdat hij twee functies heeft. Voor elke soort zijn er verschillende materialen en een ruime keuze aan afwerkingen op de markt. Deze combinaties bepalen de uiteindelijke prijs.

Type Installatie Type bediening
Planchet
 • Het is het klassieke bidet en de kraan gaat over het toilet.
 • Het is de eenvoudigste manier om een kraan te installeren of te vervangen.
 • Enkele of dubbele hendel.
 • Inbouw
  • Aan de muur bevestigd, in de pijp geïnstalleerd.
   Soms is het nodig om wat werk te doen.
  • De toiletkraan die geen bouwwerkzaamheden vereist.
 • De wandkraan kan een mengkraan zijn of een dubbele hendelkraan.
 • De toiletkraan gebruikt het koude water uit de stortbak van het toilet.
 • Wat zijn de voordelen van het installeren van een bidet in je huis?

  Dit badkamermeubel begon meer dan 3 eeuwen geleden door de adel gebruikt te worden. Pas in het midden van de 19e eeuw was het gebruik ervan al wijdverbreid onder de bevolking. Waarom? Vanwege zijn unieke hygiënische werking en bijkomende voordelen

  • Je zult minder toiletpapier gebruiken.
  • Nuttig voor hygiëne voor mensen met huidgevoeligheden of allergieën.
  • Het geeft een goede reiniging en verlichting bij ziektebeelden zoals aambeien.

  Maar er zijn veel mensen die de plank bidet niet gebruiken wegens smaak, comfort of lichamelijke onmogelijkheden. Voor hen zijn al enkele jaren inbouwdouches verkrijgbaar, met uitstekende voorzieningen voor mensen met een beperkte mobiliteit.

  Je kunt ééngreeps of tweegreeps kranen kopen, d.w.z. met één of twee bedieningsknoppen voor warm en koud water. (Bron: bannerwega: 20459685/ 123rf)

  Hoe vervang je het oude bidet door de hygiënische douche?

  Eerst moet je de beslissing nemen om te veranderen en een nieuw systeem in te bouwen, zowel voor jou als voor alle mensen met wie je samenwoont. Dan moet je kiezen uit de vele modellen en soorten waarover we je vertellen om je traditionele bidet te vervangen.

  Vervanging van het klassieke bidet betekent dat een slang naast of in het toilet geplaatst wordt.

  In het algemeen is de hygiënische douche een soort inbouw bidet, dat geïnstalleerd moet worden. Als je bijvoorbeeld een wastafel en een toilet vlak bij elkaar op dezelfde muur hebt, kun je die leidingen gebruiken.

  Hij is vooral handig als je een kleine badkamer hebt en er ruimte in wilt besparen. Hier zijn de voordelen.

  Wat zijn de voordelen van een ingebouwde bidetkraan?

  Dit type kraan werd een paar jaar geleden een trend in de binnenhuisarchitectuur. Behalve veel stijl hebben ze nog andere voordelen.

  Voordelen
  • Voor ouderen of mensen met beperkte mobiliteit: het is beslist veel handiger dan het traditionele bidet omdat je je niet hoeft te verplaatsen
  • Ruimte: je kunt veel ruimte besparen om een minimalistische inrichting te maken of het als opbergplaats te gebruiken
  • Veilige wateruitschakeling: sommige modellen hebben een systeem dat niet toelaat dat de kraan open blijft staan. Zo wordt geen water verspild en is het veilig in een huis met kinderen
  Nadelen
  • Wandkranen moeten met bouwwerkzaamheden geïnstalleerd worden. Er moet een stuk in de pijp verzonken worden en de kraan wordt er aan vastgemaakt

  Hoe water en energie besparen met een bidetkraan?

  Deze motivatie kan voortkomen uit belangstelling voor geldbesparing en/of het helpen van het milieu. Dan moet je ervoor zorgen dat

  • De kraan heeft een beluchter. De functie hiervan is de stroom water die binnenkomt te verminderen. Hoeveel kun je besparen? Tot 70%, afhankelijk van het product dat je gekocht hebt.
  • De afdichtingen en kleppen zijn altijd in goede staat. Bedenk dat je waterverspilling wilt voorkomen en daarvoor is het essentieel dat je regelmatig controleert of er geen lekken zijn.

  Maar het zal veel beter zijn als je voor slimme kranen kiest. Er zijn nu nieuwe technologieën beschikbaar die de waterefficiëntie bevorderen door het debiet te beperken tot maximaal 5 liter per minuut.

  Als je nog meer wilt besparen, neem dan deze aanbevelingen voor je bidetkraan en gebruik ze ook in je wastafel en douche. Je zult na verloop van tijd het verschil merken!

  Aankoopcriteria

  Je hebt al besloten de badkamer in je huis aan te passen en moet de beste kraan kiezen. Maar, er zijn zo veel mogelijkheden en je voelt je overweldigd! Daarom geven we je hier enkele heel belangrijke criteria die je zullen helpen.

  Monobloc of bimando?

  Zoals we je al verteld hebben, zijn dit de twee soorten bediening die er voor kranen bestaan. Het verschil tussen beide is dat de eenhendel kraan de temperatuur van het water en de intensiteit van het debiet met een enkele kraan regelt. In het geval van de tweehandige is dit verdeeld.

  Welke is het beste voor jou? Wat voor jou het gemakkelijkst te begrijpen en te gebruiken is. Je kunt ook rekening houden met de stijl van de rest van de sanitaire installatie. Welke van de twee je ook kiest, ze zullen de verwachte functie op dezelfde manier vervullen. Momenteel worden de eerste het meest gebruikt, vanwege hun gebruiksgemak.

  In het algemeen is de hygiënische douche of het ingebouwde bidet veel voordeliger dan het dure conventionele bidet. Vooral de eenvoudigere, die geen bouwwerkzaamheden vergen om ze te installeren. (Bron: Max Vakhtbovych: 6587829/ Pexels)

  Soorten afwerking

  Stijl is ook belangrijk in je badkamer! En nog meer met de huidige trend om ze te integreren in de inloopkast. Esthetisch gezien heb je verschillende mogelijkheden. Maar welke afwerkingen zijn er? Let op

  • Verguld
  • Brons
  • Zwart
  • Mat zwart
  • Mat of glanzend chroom

  We willen je ook graag wat ideeën geven over hoe je ze kunt combineren

  • Moderne badkamer of industriële stijl: een zwarte of matzwarte eenhendel mengkraan geeft een frisse, minimalistische uitstraling. Bij voorkeur met rechte lijnen.
  • Vintage stijl: een gouden mengkraan maakt een visueel verschil dat je zal bevallen! Nog meer als ze ronde vormen of stervormige bedieningselementen heeft. Als je ze samen met andere met messing afwerkingen gebruikt, krijg je een 70’s esthetiek die een trend is in de huidige vormgeving.
  • Traditionele badkamer: alle opties zijn geldig. Je hoeft alleen maar te kijken naar de rest van de kranen en andere elementen, zoals de kleur van de toiletbril.

  Welke materialen zijn er?

  Bidetkranen zijn hoofdzakelijk van messing of roestvrij staal gemaakt. De reden hiervoor is dat deze elementen een hoge duurzaamheid hebben, precies wat nodig is om de permanente vochtigheid in de badkamer te weerstaan.

  Materiaal Wat is Eigenschappen
  Roestvrij staal Een legering van ijzer en koolstof met een percentage chroom.
  • Dit is de meest gebruikte afwerking.
  • Gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
  • Roestbestendig.
  • Heeft een lange levensduur.
  Messing Een fusie van koper en zink. Een fusie van koper en zink

  • Een groot deel van de hedendaagse hulpstukken wordt in dit materiaal vervaardigd.
  • Hij heeft een chromen afwerking.
  • Het is zeer robuust en gaat daarom lang mee.

  Er zijn er ook die van goedkopere materialen gemaakt zijn, zoals plastic of een zinklegering. Bronzen kranen zijn ook verkrijgbaar. Deze zijn een actuele trend door hun elegantie en hun vermogen zich aan te passen aan bijna elke inrichting.

  Andere kenmerken

  Nog enkele specificaties waarmee je rekening kunt houden om de beste bidetkraan te kopen zijn

  • De beluchter: de nieuwere hebben meestal dit systeem dat lucht in de wateruitlaat blaast. Op deze manier wordt vermogen gewonnen en kubieke centimeters bespaard.
  • Met een beweegbare kop of kogelgewricht: sommige kranen bevatten dit meestal om de richting van het water beter te kunnen regelen.
  • Met een debietbegrenzer: dit vermindert het waterverbruik.
  • Handenvrij: deze omvatten pedaalbediening, elleboogbediening of met sensoren die de handpalm herkennen. Ze voorkomen kruisbesmetting en zijn daarom erg handig in drukke plaatsen zoals kantoren, stadions of openbare toiletten.
  • Kleppen: K ranen hebben meestal een compressieventiel. Ze zijn het zuinigst, maar ook het meest vatbaar voor lekkage. Daarom is de nieuwste technologie keramische ventielen. Ze hebben twee keramische schijven die op een heel precieze manier werken om het water door te laten. Dit maakt ze zeer duurzaam.

  Samenvatting

  De belangrijkste beslissing over bidetkranen is: traditioneel of ingebouwd. Elk heeft zijn eigen bijzonderheden, die we hebben gespecificeerd. Hieruit kun je verschillende materialen en afwerkingen kiezen. Er zijn ook verschillende bedieningswijzen, zoals enkele hendel en dubbele hendel.

  Evenzo kun je de kranen integreren met de algemene inrichting van je badkamer om een ruimte te krijgen met esthetiek en functionaliteit. Tegenwoordig is er technologie waarmee je het waterverbruik kunt verminderen om ontwerp te besparen en te helpen zorg te dragen voor het milieu. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de beste keuze te maken en van deze ruimte in je huis te genieten!

  (Zichtbare foto bron: siraphol: 125189601/ 123rf)

  Waarom kun je ons vertrouwen?

  Recensies