Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Wist je dat het blad op de Canadese vlag afkomstig is van een Esdoorn boom? Ahornstroop wordt gemaakt van deze traditionele boom van de Noord-Amerikaanse wouden. Het is een natuurlijke zoete siroop die zeer rijk is aan vitaminen. De grootste producent van dit heerlijke product is natuurlijk Canada. Meer bepaald de provincie Quebec.

In het volgende artikel delen we met je alles wat je over deze siroop moet weten. De voordelen ervan, het bekende detox dieet en enkele recepten zodat je ervan kunt genieten. Ga je gang en neem een kijkje!




Belangrijk om te weten

  • Er is 40 liter sap nodig om een liter ahornsiroop te produceren. Daarom is het proces om ahornsiroop te maken zo duur.
  • Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen voor het spijsverteringskanaal. Het is een natuurlijk voedingsmiddel dat darmkanker voorkomt.
  • Door het ahornsiroop dieet te volgen zul je het uiterlijk van je huid verbeteren. Door jezelf met dit dieet te ontgiften, zul je bovendien je lichaam en geest met energie vullen.

Beste ahornsiroop: Onze selectie

Esdoorn is een icoon van de Canadese cultuur. Het is de bron van heerlijke ahornsiroop. Hier vertellen we je hoe het gemaakt wordt, zijn eigenschappen, voordelen en hoe je het detox dieet doet.

Als koolhydraatrijk voedingsmiddel is het heilzaam voor sporters. (Bron: Tacar: 71409900/ 123rf)

Hoe wordt ahornsiroop gemaakt?

De productie van ahornsiroop gaat terug tot de precolumbiaanse tijd. Sinds die tijd maken de oorspronkelijke bewoners van Canada en de noordelijke Verenigde Staten ahornsiroop.

De productie van ahornsiroop begint in de late winter en duurt tot het vroege voorjaar. Om de siroop te extraheren wordt een gat in de boom gemaakt en het sap wordt er met een slang uitgehaald. Het sap wordt dan opgevangen in een emmer.

Als het extractieproces voltooid is, wordt het opgevangen sap gekookt. Bijgevolg verdampt het water tijdens dit proces. Naarmate het verdampt, wordt de siroop steeds geconcentreerder.

Tenslotte wordt het gefilterd om onzuiverheden en ahornsuikerkristallen te verwijderen. Het proces eindigt met verpakken, ook als de siroop nog heet is.

Welke soorten ahornsiroop zijn er?

Er worden twee criteria gebruikt om ahornsiroop in te delen: kwaliteit en transparantie. Bovendien zijn het Canada en de Verenigde Staten, die de grootste producenten zijn, die de ahornsiroop indelen. Daarom heeft elk land zijn eigen classificatie.

Beide landen gebruiken drie klassen en om geclassificeerd te worden moet het aan de volgende eisen voldoen: het mag niet gisten, het moet een gelijkmatige lichte kleur hebben en vrij zijn van onaangename geuren of smaken.
Hieronder zie je de classificatie volgens de regering van de VS(1):

Classificatie Kenmerken
Goudklasse A Lichttransmissie is groter dan 75%. Het heeft een subtiele smaak en een lichtgouden kleur.
Barnsteenkwaliteit A Lichttransmissie ligt tussen 50% en 74%. Het heeft een subtiele smaak en een zacht gouden kleur.
Donkere klasse A Lichttransmissie is tussen 25% en 49%. Het heeft de typische smaak van ahornsiroop. Het is amberkleurig en wordt gebruikt om te koken.
Zeer donkere graad A Lichttransmissie is minder dan 25%. Zeer donker met een zeer sterke smaak.

Wat zijn de eigenschappen van ahornsiroop?

Het is daarom ideaal voor sporters of mensen die erg actief zijn. Bijgevolg moet het verantwoord geconsumeerd worden, want de meeste koolhydraten die het bevat zijn suikers.

Ahornsiroop bevat ook verbindingen die polyfenolen genoemd worden. Men heeft ontdekt dat deze ontstekingsremmende eigenschappen hebben.(2).

Bovendien is deze siroop rijk aan calcium, kalium, riboflavine en zink.

Hieronder vergelijken we de voedingsinformatie van de belangrijkste ingrediënten tussen ahornsiroop en honing (portie van 100 g)(3)(4) :

Samenstelling Hoeveelheid ahornsiroop Hoeveelheid honing
Water (g) 32,4 17,1
Energie (kcal) 260 304
Koolhydraten (g) 67 82.4
Suikers (g) 60.5 82.1
Sucrose (g) 58.3 0.89
Glucose (g) 1.6 35.8
Fructose (g) 0.52 40,9
Maltose (g) 0 1,44
Galactose (g) 0 3,1
Calcium (mg) 102 6
IJzer (mg) 0,11 0,42
Magnesium (mg) 21 2
Kalium (mg) 212 52
Zink (mg) 1,47 0,22
Mangaan (mg) 2,91 0,08
Riboflavine (mg) 1,27 0,038

Waarvoor wordt ahornsiroop gebruikt?

Omdat het uit een boom gewonnen wordt, kan het dus een natuurlijke zoetstof genoemd worden. In die zin is het de veganistische vervanger van honing.

Een verantwoorde consumptie van suiker is aan te bevelen. Anders kun je je gezondheid schaden.

Bijgevolg is het een goed substituut als het in kleine hoeveelheden gebruikt wordt. Als we een grote hoeveelheid gebruiken, zouden we hetzelfde probleem hebben als met suiker.

Wat zijn de voordelen van ahornsiroop?

Als voedingsmiddel rijk aan koolhydraten is het heilzaam voor sporters. Maar ook, omdat het vol zit met antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen, voorkomt het ziekten zoals kanker . In tegenstelling tot honing is deze siroop veganistisch. Daarom zijn de industriële processen ervan niet agressief, als je het consumeert zorg je voor het milieu. Omdat het een voedingsmiddel is dat veel voedingsstoffen bevat, levert het bovendien de volgende voordelen op

  • Kalium: Onderhoudt de integriteit van de cellen en stabiliseert de hartslag.
  • Magnesium: Werkt in alle zachte weefselcellen, maakt eiwitten aan die nodig zijn voor het vrijmaken van energie.
  • Mangaan: Helpt verschillende stofwisselingsprocessen te vergemakkelijken.
  • Zink: Helpt het lichaam om het immuunsysteem sterk te houden.

Waaruit bestaat het ahornsiroop dieet?

Dit dieet bestaat uit een detox dieet. Met andere woorden, je zuivert je lichaam. Om dit soort dieet te doen moet je je lichaam voorbereiden om 4 dagen te vasten.

Voorvasten: 3 dagen voor het vasten, waarin je voedsel moet eten dat geen zware spijsvertering vergt. De bedoeling is je lichaam te laten wennen aan een dieet dat een lichte spijsvertering vraagt.

Postvasten: om geen last te krijgen van het jojo-effect, moet je je lichaam laten wennen aan de spijsvertering. Het is aan te raden hetzelfde dieet te doen als het voorvasten, maar dan vanaf de derde dag.

Hoe doe je het ahornsiroop dieet?

Bij dit dieet moet je 10 dagen lang 2 liter van een ahornsirooppreparaat consumeren. Inclusief de dagen voor en na het vasten. Bovendien kun je tijdens deze periode van dagen alleen water of kruidenthee consumeren. Maar je mag geen koffie, alcohol of vast voedsel nuttigen. Hieronder delen we met je het recept van de bereiding

  • 150 ml ahornsiroop. Ongeveer 16-20 eetlepels.
  • Vers sap van 4 of 5 citroenen.
  • Vul de rest van de fles aan met water.
  • 1 snufje rode cayennepeper.

Waarom doe je mee aan het ahornsiroop dieet?

Het is een detox dieet, dus je reinigt je lichaam van onzuiverheden. Je zult ook je spijsverteringskanaal ontzwellen. Anderzijds reguleer je je bloeddruk en verbeter je bijgevolg je bloedsomloop.

Een ander voordeel van ontgiften is de verbetering van de huid. Dit is de reden waarom acne en sproeten kunnen verdwijnen. Ook vult het doen van dit soort dieet je met energie, zowel geestelijk als lichamelijk.

Bovendien is het uitstekend tegen verkoudheid of allergie.

Maar voor je dit dieet doet, raden we je aan een voedingsdeskundige te raadplegen. Gedurende een periode krijg je maar heel weinig voedingsstoffen binnen. Bijgevolg wordt dit soort dieet aanbevolen voor mensen in optimale gezondheid (6).

Ahornsiroop recepten

Hier zijn enkele gemakkelijke en heerlijke recepten. Waarbij je de heerlijke smaak van ahornsiroop kunt ervaren. En ontdek misschien je nieuwe favoriete ingrediënt voor bij je recepten.

Choco pecannotentaart

Met dit recept heb je een rijke chocoladetaart die acht porties oplevert. Geschatte recepttijd 120 min. Ingrediënten:

Ingrediënten

  • Suiker 100 g.
  • Bittere cacao 20 g
  • Boter 150 g
  • Zout 2 snufjes
  • Zest van 1 citroen
  • Eigeel 3 stukjes
  • Meel 0000 250 g
  • Bruine suiker 150 g
  • Gesmolten boter 120 g
  • Zout 2 snufjes
  • Pecannoten 150 g
  • Whisky 2 el
  • Eieren 4 stuks
  • Meel 30 g
  • Melkchocolade 100 g
  • Ahornsiroop 300 g

Stap voor stap

  1. Roer in een kom met een elektrische mixer boter en suiker tot een romige massa. Klop met een garde tot het wittig wordt.
  2. Voeg zout, citroenschil toe en blijf kloppen tot het wit is. Voeg dan gezeefde eierdooiers, bloem en cacao toe. Klop tot het goed gemengd is.
  3. Neem het deeg uit de kom. Wikkel het in boterpapier en maak het plat met je handen.
  4. Laat ongeveer 90 minuten rusten. Rol uit en vorm in een vierkante vorm. Zet opzij.
  5. Meng voor de vulling de eieren, het zout en de bruine suiker in een kom. Voeg de bloem, whisky toe en klop met een draadklopper.
  6. Voeg de ahornsiroop toe en roer. Voeg gesmolten boter en pecannoothelften toe.
  7. Roer er ten slotte de melkchocolademunten of geraspte chocolade door.
  8. Leg de vulling boven op het gefrituurde deeg in de bakvorm. Bak op 175 °C gedurende 40 minuten.

Ahornsiroop is een energierijk voedingsmiddel. (Bron: Nathan Dumlao L6H2HQjowgs/ unsplash)

Verse ananasvruchtensalade met ahornsiroop, chocolade en walnoten

Lekker recept als je nog wat restjes ananas en aardbeien over hebt van het ontbijt. Je kunt dit lekkere en gezonde dessert maken. Voeg een vleugje zoetheid toe van de ahornsiroop. De ingrediënten:

Ingrediënten

  • 1/3 natuurlijke ananas (liefst rijp)
  • 1 handvol rijpe aardbeien
  • 1 banaan
  • 4 ons chocolade 99% of wat je maar hebt
  • 1 drupje ahornsiroop of honing per portie
  • 1 handvol pecannoten per portie
  • 1/2 eetlepel sultana’s per portie

Stap voor stap

  1. Schil en snijd de ananas in hapklare stukken.
  2. Verdeel over vier kommen en top elk met gelijkmatig geportioneerde, schoongemaakte aardbeien. Meng in elke kom zodat het een homogeen geheel wordt.
  3. Doe dan de sultana’s, walnoten, een drupje ahornsiroop en gesmolten hagelslag in elke kom. Je kunt het ter plekke eten of in de koelkast laten macereren tot het tijd is om te eten.

Er is 40 liter sap nodig om een liter ahornsiroop te produceren. Daarom is het proces om ahornsiroop te maken zo duur. (Bron: Zstockphotos: 13723792/ 123rf)

Originele pannenkoeken met ahornsiroop

De traditionele pannenkoeken die we allemaal kennen, maar met een originele twist. Met dit recept voor 12 personen kun je aan dit traditionele gerecht een draai geven met ahornsiroop.

Ingrediënten

  • 1,5 glazen tarwebloem
  • 1,5 glazen melk
  • 1 zakje gist
  • 30 g boter
  • 1 snuifje zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • Ahornsiroop

Stap voor stap

  1. Doe alle droge ingrediënten in een kom: bloem, gist, suiker en zout. Het is aan te bevelen het meel en de gist te zeven, zodat er geen klontjes zijn.
  2. Smelt 20 g boter en meng het met het ei en de melk.
  3. Meng geleidelijk het droge mengsel met de vloeistof. Meng goed zodat er geen klontjes ontstaan.
  4. Maak in een koekenpan met een beetje boter de pannenkoeken. Als ze beginnen te borrelen, draai ze dan om.
  5. De finishing touch is ahornsiroop en bessen.

Omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft voor het spijsverteringskanaal. Het is een natuurlijk voedingsmiddel dat darmkanker voorkomt. (Bron: Dream04: 138605163/ 123rf)

Pannenkoeken met room, aardbeien en ahornsiroop

Met deze luchtige pannenkoeken en het originele vleugje ahornsiroop kun je iemand verrassen met een smakelijk hapje. Het recept is bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 42 g suiker (6 eetlepels)
  • 2 g zout (2 snufjes)
  • 264 g melk
  • 200 g aardbeien
  • 4 XL eieren
  • 32 g boter
  • Ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-essence
  • Voor de slagroom
  • 280 g room (38% vet)
  • 20 g suiker

Stap voor stap

  1. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in dunne muntjes.
  2. Zeef in een kom 200 g bloem, 40 g suiker, 1 g zout. Meng alles door elkaar.
  3. Scheid het eiwit van het eigeel van de 4 eieren. Breng alle eiwitten over in een mengkom. Voeg dan een snufje zout toe, klop de eiwitten tot stijve pieken en zet apart.
  4. Maak in het mengsel een kuiltje in het midden en doe er de 4 eidooiers in. Voeg de 32 g boter, de theelepel vanille en de 264 g melk toe. Meng en klop alles door elkaar.
  5. Voeg de eiwitten toe tot ze stijf zijn. Meng het met een omtrekkende beweging met een keukentong.
  6. Doe 20 g suiker en 280 g room in een mengkom. Klop tot het opgeklopt is.
  7. Doe een beetje boter op een bakplaat op maximaal vuur en maak ze. Elke soeplepel is één pannenkoek, met dit beslag krijg je er 12.
  8. Serveer met een strookje aardbeienmuntjes en 3 pannenkoekjes voor elk bord. De room aan de ene kant en de ahornsiroop bovenop.

Door het ahornsiroop dieet te volgen verbeter je het uiterlijk van je huid. Ook door jezelf te ontgiften met dit dieet, zul je je lichaam en geest energie geven. (Bron: Shaiith: 127587673/ 123rf)

Conclusie

We kunnen zeggen dat ahornsiroop een geweldige metgezel voor je leven kan zijn. Dankzij zijn eigenschappen kun je je suikerconsumptie vervangen door een natuurlijk product met een vergelijkbare smaak.

Als je een atleet bent, helpt het je om alle verloren energie terug te winnen. Maar ook, met zijn ontstekingsremmende eigenschappen, voorkom je gevaarlijke ziekten voor je gezondheid. Als je het nog niet weet, verspil dan geen tijd meer. Probeer ahornsiroop en verander je manier van eten.

(Zichtbare foto bron: Bhofack2: 93198309/ 123rf)

Referenties (6)

1. Agricultural Marketing Service. United States Standards for Grades of Maple Sirup (syrup) [Internet]. Vol. 80, Federal Register. 2015. p. 4853–5. Disponible en: https://www.federalregister.gov/d/2015-01618"]
Bron

2. Syrup science [Internet]. Uri.edu. [citado el 8 de agosto de 2021]. Disponible en: https://www.uri.edu/features/syrup-science/
Bron

3. FoodData Central [Internet]. Usda.gov. [citado el 9 de agosto de 2021]. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169661/nutrients
Bron

4. FoodData Central [Internet]. Usda.gov. [citado el 9 de agosto de 2021]. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169640/nutrients
Bron

5. Yamamoto T, Sato K, Kubota Y, Mitamura K, Taga A. Effect of dark-colored maple syrup on cell proliferation of human gastrointestinal cancer cell. Biomed Rep. 2017;7(1):6–10.
Bron

6. Rozalén R. La poco saludable y peligrosa dieta de sirope de arce [Internet]. Sanitas.es. Muy Saludable; 2018 [citado el 9 de agosto de 2021]. Disponible en: https://muysaludable.sanitas.es/nutricion/peligrosa-la-dieta-del-sirope-arce/
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Soorten Ahornsiroop
Agricultural Marketing Service. United States Standards for Grades of Maple Sirup (syrup) [Internet]. Vol. 80, Federal Register. 2015. p. 4853–5. Disponible en: https://www.federalregister.gov/d/2015-01618"]
Ga naar bron
Siroop wetenschap
Syrup science [Internet]. Uri.edu. [citado el 8 de agosto de 2021]. Disponible en: https://www.uri.edu/features/syrup-science/
Ga naar bron
Voedingsstoffen van ahornsiroop
FoodData Central [Internet]. Usda.gov. [citado el 9 de agosto de 2021]. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169661/nutrients
Ga naar bron
Honing voedingsstoffen
FoodData Central [Internet]. Usda.gov. [citado el 9 de agosto de 2021]. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169640/nutrients
Ga naar bron
Effect van donkere ahornsiroop op de celproliferatie van menselijke gastro-intestinale kankercellen
Yamamoto T, Sato K, Kubota Y, Mitamura K, Taga A. Effect of dark-colored maple syrup on cell proliferation of human gastrointestinal cancer cell. Biomed Rep. 2017;7(1):6–10.
Ga naar bron
Het ongezonde en gevaarlijke ahornsiroop dieet
Rozalén R. La poco saludable y peligrosa dieta de sirope de arce [Internet]. Sanitas.es. Muy Saludable; 2018 [citado el 9 de agosto de 2021]. Disponible en: https://muysaludable.sanitas.es/nutricion/peligrosa-la-dieta-del-sirope-arce/
Ga naar bron
Recensies