Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

De wereld van de muziek is uitgestrekt, en de markt van muziekinstrumenten heeft veel te bieden. Een van de instrumenten met de grootste variatie is de akoestische gitaar. Hier vertellen we je alles wat je moet weten om een van deze veelzijdige gitaren aan te schaffen. Akoestische gitaren zijn van gitaren afgeleide instrumenten, en worden gekenmerkt door hun wijdverbreide gebruik.

Ze zijn zo wijd verbreid dat ze in de meeste landen over de hele wereld een gangbaar instrument zijn. In feite wordt zijn veelzijdigheid en populariteit vaak vergeleken met die van de piano, een ander bijna universeel instrument. Wegens het wijdverbreide gebruik zijn er voor dit instrument verschillende specificaties ontwikkeld. Aspecten als het aantal frets, de vorm en het materiaal zijn enkele van de aspecten die van model tot model verschillen. Deze diversiteit heeft geleid tot een verscheidenheid aan gitaren die optimaal zijn om verschillende effecten te produceren.
Belangrijk om te weten

 • Akoestische gitaren worden gerekend tot de meest populaire instrumenten ter wereld. In feite wordt het gebruikt in verband met melancholische gevoelens door zijn handgemaakte klank die in contrast staat met moderne striemende klanken. Het is een complex instrument dat in zijn geschiedenis veel veranderd is en waarvan er veel variëteiten zijn.
 • Het materiaal en de vorm zijn aspecten die direct invloed hebben op de kwaliteit van de klank die de gitaar voortbrengt. Dit zijn dus twee van de aspecten waar je goed op moet letten bij het kiezen van een akoestische gitaar. We vertellen je er later meer over.
 • Sommige akoestische gitaren hebben een uitgang om op een elektrische versterker aan te sluiten. Zo kun je het geluid via luidsprekers projecteren. Deze soorten gitaren worden elektro-akoestische gitaren genoemd, en hoewel ze niet de klank bieden die akoestische gitaren bieden, bieden ze wel de mogelijkheid om het geluid verder te versterken.

Beste akoestische gitaren: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over akoestische gitaren

Voor je een akoestische gitaar kiest, moet je het mechanisme ervan begrijpen. Door dit te weten kun je ook nagaan welke eigenschappen je nodig hebt om de ideale akoestische gitaar te krijgen. We bespreken ook twee essentiële aspecten van je beslissing: het budget dat je nodig hebt en waar het product verkrijgbaar is.

Het materiaal, de vorm en de afmetingen van de gitaar zijn allemaal aspecten die het profiel van het instrument beïnvloeden. Neem deze beslissingen dus in overeenstemming met de muziek die je wilt maken.
(Foto: Dean Drobot/ 123rf.com)

Wat is een akoestische gitaar?

Akoestische gitaren zijn harmonische snarige muziekinstrumenten. Dat wil zeggen, instrumenten die melodische klanken voortbrengen en werken door snaren te laten trillen. Akoestische gitaren hebben een klankkast, waarin de trilling van de snaren versterkt wordt.

De theorie is eenvoudig, maar ze zijn een complex instrument. Het zijn instrumenten met 6 snaren, waarvan de trilling verantwoordelijk is voor het geluid dat ze voortbrengen. Velen beschouwen de akoestische gitaar als een overbodigheid, omdat het van nature een akoestisch instrument is. Verder vormde dit type gitaar de basis voor latere ontwikkelingen zoals de elektrische gitaar.

Wat zijn de voordelen van een akoestische gitaar?

Net als bij Spaanse gitaren versterkt de akoestische gitaar het geluid door de trilling van de klankkast, de houtsoort is van grote invloed. Sparrenhout, palissander en cipres zijn enkele van de houtsoorten die vaak voor deze gitaren gebruikt worden. Vooral omdat ze trillingen heel goed geleiden. Er zijn twee aspecten die akoestische gitaren kenmerken: hun populariteit en de grote verscheidenheid aan soorten.

Het is een van de meest klassieke instrumenten, zelfs een groot aantal musici houdt zich bezig met de beheersing ervan. Dit komt door zijn veelzijdigheid, want de hoeveelheid klanken die hij kan voortbrengen is vrij groot, wat de musicus veel mogelijkheden geeft.

Voordelen
 • Het is een zeer veelzijdig instrument waarmee verschillende ritmes gespeeld kunnen worden
 • De klank die ze voortbrengen is universeel
 • Als je ernaar luistert, is het gemakkelijk te relateren
 • De techniek is betrekkelijk gemakkelijk te leren
Nadelen
 • Zelfs als je weet hoe je het moet spelen, kan het vele jaren duren voor je het onder de knie hebt
 • Ze moeten met zorg behandeld worden
 • Ze vereisen onderhoud om een kwalitatief goede klank te behouden

Hoe ontstond de akoestische gitaar?

De oorsprong van akoestische gitaren is niet vastgelegd, want hij is het resultaat van transformaties die in de loop der eeuwen plaatsvonden en niet nauwkeurig werden vastgelegd. In feite waren de variaties in hoeveelheid zo groot dat er misschien versies van gitaren geweest zijn die onbekend zijn. Naar aanleiding van archeologisch bewijs uit de oudheid kan geconcludeerd worden dat er in veel culturen gitaarachtige instrumenten geweest zijn.

En in feite zijn er tegenwoordig verschillende snaarinstrumenten die in veel opzichten verwant zijn met de akoestische gitaar, zoals de ukelele, de cuatro, de guitarron, en dergelijke. Er zijn echter twee algemeen aanvaarde theorieën over de oorsprong van de akoestische gitaar.

Sommigen beweren dat de oorsprong van het instrument Grieks-Latijns is en dat het zich met het Romeinse Rijk verspreidde. Anderen beweren dat een versie van de luit – een ander snaarinstrument – in de Middeleeuwen door de Arabieren in Spanje werd geïntroduceerd, en daar evolueerde. De hedendaagse akoestische gitaar is het resultaat van het ontwerp van C. F. Martin en Orville Gibson. In de 19de eeuw ontwikkelden deze Amerikaanse gitaarbouwers ontwerpen die later vertaald werden naar akoestische gitaren.

Akoestische gitaren met metalen of nylon snaren – waar moet je op letten?

Er zijn verschillende dingen waarmee je rekening moet houden als je de ideale akoestische gitaar kiest. Maar een van de eerste beslissingen die je moet nemen is of je metalen of nylon snaren wilt. Dit is een enorm belangrijk aspect, want het verandert de klank die de gitaar voortbrengt aanzienlijk.

Metalen snaren zijn meestal dunne, strak omwonden draden, terwijl nylonsnaren van nylon gemaakt zijn en zachter zijn. Om de juiste snaren te kiezen moet je je laten leiden door de soort muziek die je wilt maken, want beide materialen produceren heel verschillende klanken.

Metalen snaren Nylon snaren
Genereren een metaalachtige klank Produceren een zachtere klank
Hebben een hogere spanning Minder spanning als ze gemonteerd zijn
Geven het gevoel krachtiger te klinken Doen minder pijn aan de vingers minder vingerpijn
Vaak gebruikt met een rietje Gebruikt om meer ingetogen muziek te maken
Ideaal voor rock en soortgelijke genres Populair voor romantische muziek

Behalve de soort snaren moet je ook rekening houden met andere aspecten die het profiel van de akoestische gitaar bepalen. De houtsoort, de maker en het aantal frets zijn enkele van de criteria waar je op moet letten. We gaan er later meer in detail op in.

Waar koop je een elektrische gitaar?

Akoestische gitaren zijn een van de meest gebruikte instrumenten in de muziekindustrie, zelfs veel artiesten die zich niet op dit instrument toeleggen hebben er een. Het is dus niet moeilijk om een plek te vinden waar een goede variëteit aan gitaren is. Je kunt beginnen met het bekijken van muziekwinkels, zoals Faly Music of Top Music.

Als je liever van thuis uit winkelt en je gitaar in je pyjama ontvangt, kun je kiezen voor online winkelen. Online verkoop platforms zoals Amazon, Mercadolibre, eBay, of Linio zijn goede opties om te bekijken. Hoewel als het om akoestische gitaren gaat, heeft Amazon waarschijnlijk de grootste verscheidenheid aan modellen.

Aankoopcriteria

Als je je opmaakt om een muziekinstrument te kopen, kan het aantal modellen op de markt overweldigend zijn. De akoestische gitaar is geen uitzondering, want er zijn veel aspecten die je in de gaten moet houden om de beste beslissing te nemen. Maar maak je geen zorgen, hier zijn de criteria die je moet overwegen voor je een definitieve beslissing neemt:

Materiaal

Het materiaal is een van de meest relevante aspecten als het om akoestische gitaren gaat. Omdat akoestische gitaren werken door de trillingen in de klankkast te versterken, is het belangrijk dat de klankkast gemaakt is van stevig hout dat in staat is de trillingen nauwkeurig op te vangen. Is het materiaal niet geschikt, dan zal de klank dat ook niet zijn. Voor akoestische gitaren wordt hardhout zoals ebbenhout of lijsterbes gebruikt voor de klankkast. Voor eenvoudiger modellen worden echter iets zachtere houtsoorten gebruikt, zoals walnoot of mahonie.

Dit stuk moet stevig zijn, om een zuivere trilling en resonantie te verkrijgen. Mahonie in het bijzonder biedt een rijke klank in de midden- en lage tonen met veel body. Esdoorn geeft een heldere klank, daarom wordt het vaak gebruikt in gitaarhalzen. Essen geeft een hardere, agressievere klank, die goed past bij strenge genres maar ruisend is bij zachte muziek. Palissander, esdoorn of elzen worden ook als gitaarmateriaal gebruikt. De bijzonderheden van je gitaarmateriaal moeten gekozen worden volgens het genre muziek dat je wilt volgen en spelen.

Vorm en grootte

Dit aspect is zo belangrijk in het profiel van de gitaar dat akoestische gitaren naar hun vorm en grootte worden ingedeeld. De vorm van het klankbord verandert de omvang en de aard van de klank, en de grootte kan de speler helpen of hinderen, afhankelijk van zijn of haar omstandigheden.

De verschillende soorten akoestische gitaren naar hun vorm en grootte ontstonden niet gelijktijdig. Ze ontstonden op verschillende momenten in de geschiedenis, gemaakt door gitaarbouwers die wilden experimenteren met de mogelijkheden die dit instrument bood. De akoestische gitaar Parlour, de concert, auditorium, Dreadnought en Jumbo springen er uit

 • De Parlour akoestische gitaar is klein en slank, met een body die lijkt op een klassieke gitaar, maar waarbij de hals en de body elkaar ontmoeten bij de 12e fret. Hij produceert zachte en zoete klanken, waardoor hij populair werd voor romantische muziek. Hij is 46 cm lang en de klankkast is 10 cm diep.
 • De concertgitaar is ook klein, zodat hij heldere, hoge klanken voortbrengt. Het ontstond in het midden van de 20e eeuw en won snel aan populariteit. Hij is 45 cm lang en 11 cm diep bij de klankkast. Hij is afgeleid van de grote concertgitaar, die aan het eind van de 19de eeuw werd ontwikkeld en vanwege zijn afmetingen geschikt is voor kinderen.
 • De Auditorium gitaar, daarentegen, is vrij groot, 45 cm lang en 10 cm diep bij de klankkast. Hij heeft een overvloed aan lage tonen en is in staat het geluid aanzienlijk te versterken. Het was bedoeld voor voorstellingen voor groot publiek. Het ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw.
 • De Dreadnought gitaar wordt tegenwoordig beschouwd als een van de klassieke modellen van akoestische gitaren. Het werd ontwikkeld aan het begin van de vorige eeuw, en sinds zijn ontstaan zijn ze erg populair. Ze zijn vrij groot, met 51 cm lang en 10 cm diep. Dit geeft een krachtig volume en rijkdom in de basklanken.
 • En tenslotte is de jumbo gitaar de grootste van allemaal, met 51 cm lengte, 28 cm bij de bovenste ronding van de body en 41 cm bij de onderste ronding. Dit enorme formaat biedt veel basklanken die door een flinke versterking worden ondersteund. Hij staat bekend als de Cowboy gitaar.

Akoestische gitaren worden beschouwd als klassieke instrumenten, die waarschijnlijk door een groot aantal musici in de muziekindustrie gebruikt worden.
(Foto: mihtiander/ 123rf.com)

Elektro-akoestisch

Veel moderne akoestische gitaren bieden een audio-uitgang die met de klankkast van het instrument verbonden is. Deze uitgang is bedoeld om op een elektrische versterker aangesloten te worden, om het met de gitaar uitgestraalde geluid te projecteren op een veel hoger volume dan de gitaar zelf kan projecteren. Gitaren die deze functie bieden worden elektro-akoestisch genoemd, omdat ze de mogelijkheid hebben hun geluid met een elektrische versterker te vergroten en toch akoestisch te blijven.

Dit aspect bepaalt niet de kwaliteit van de gitaar, maar diversifieert wel het profiel ervan. Musici die akoestische gitaren gebruiken kiezen meestal een model met deze functie, want het verruimt het veld van mogelijkheden. Het nadeel is dat een elektro-akoestische gitaar duurder is dan een gewone akoestische gitaar. Maar het prijsverschil is een investering die de moeite waard is.

Fabrikant

Muziekinstrumenten in het algemeen zijn ingewikkeld om te maken, en akoestische gitaren vormen daarop geen uitzondering. Slordig of slecht vakmanschap heeft grote invloed op de prestaties van de gitaar, dus is het belangrijk na te gaan of de fabrikant een reputatie heeft voor het maken van producten van de hoogste kwaliteit. Als het om gitaren gaat, heeft het merk Fender meestal een groot voordeel. Maar er zijn ook andere fabrikanten die een goede reputatie hebben, zoals Yamaha, Gibson en Ibanez.

(Uitgelichte foto: Pixabay/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies