Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

59Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote alpaca sokken test 2022. Hier stellen we alle alpaca sokken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste alpaca sokken voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je alpaca sokken wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Alpaca sokken worden gekenmerkt door allerlei nuttige eigenschappen die zorgen voor een ideaal en comfortabel voetklimaat. Aan de ene kant hebben ze een warmteregulerende werking en kunnen ze warmte zowel opslaan als afstoten. Dit maakt alpaca wollen sokken geschikt voor zowel zomer als winter.
 • Er zijn twee soorten alpaca sokken: Enerzijds zijn er sokken die van 100% alpacawol gemaakt zijn en speciale verzorging en reiniging vereisen. Aan de andere kant zijn er sokken die alleen een percentage alpacawol bevatten, waaraan andere natuurlijke soorten wol of synthetische vezels zijn toegevoegd.
 • Bij aankoop moet je vooral letten op het aandeel alpacawol in het mengsel en ook de fijnheid van de gebruikte wolvezel is doorslaggevend voor een hoge produktkwaliteit.

Beste Alpaca Sokken: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je alpaca

sokken koopt
Wil je alpaca sokken kopen maar heb je nog vragen? In onze gids vind je belangrijke informatie over sokken van alpacawol.

Wat maakt alpaca sokken zo bijzonder?

Zoals de naam al zegt, wordt alpacawol – dat gebruikt wordt om alpaca sokken te maken – gemaakt van het haar van het gelijknamige dier.

De bijzondere eigenschappen van de vacht van de Peruviaanse boerderijdieren kunnen ook door mensen gebruikt worden. Sokken van alpacawol bieden meer dan alleen warme voeten.

Alpaka

Zo behaaglijk: Maar de vacht is niet alleen mooi om naar te kijken, hij beschermt de viervoetige kamelen ook tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden in hun thuisland – de Zuid-Amerikaanse Andes. (Image source: pixabay.com / Capri23auto)

In tegenstelling tot andere dierlijke vezels, zoals schapenwol, is het haar van alpaca’s hol van binnen. Dit levert unieke thermische eigenschappen op.

In het koude seizoen wordt lichaamswarmte opgeslagen in de vezels en tegelijk hebben ze een isolerende werking tegen kou van buitenaf.

Bij zomerse temperaturen compenseert de vacht van de alpaca de hitte door de warme lucht gewoon af te stoten. Het dragen van alpaca sokken garandeert dus een aangenaam voetklimaat, zowel in de zomer als in de winter.

Alpaca sokken zijn ook ideaal voor mensen met zweetvoeten. Dit komt doordat zweet en ander vocht door de holle vezels wordt afgevoerd.

Slechts 25 % van het vocht wordt door de wol geabsorbeerd. Door de moleculen die in het haar zitten, heeft transpiratiegeur geen kans. Alpacawol heeft een neutraliserende werking en beschermt tegen onaangename transpiratiegeurtjes.

De wolvezels zijn zeer duurzaam.

Hoogwaardige alpaca sokken zijn de moeite van het kopen waard, want de vezels zijn uiterst duurzaam, slijtvast en vuilafstotend. In tegenstelling tot vergelijkbare natuurlijke vezels, vervilt alpacawol minder snel en beschermt zelfs tegen UV-straling.

In de volgende video vind je wat extra informatie over alpaca’s, hun houderij en wat hun wol nu precies zo waardevol maakt.

Waar zijn alpaca sokken geschikt voor?

Door de vele heilzame eigenschappen van alpacawol zijn de sokken ideaal voor zweterige en inspannende activiteiten zoals wandelen of trektochten.

Alpaca wollen sokken kunnen ook een goede metgezel zijn als je gaat kamperen. Hun speciale warmteregulerende eigenschappen maken ze ideaal om in te slapen en ze zijn comfortabel om te dragen bij zowel koude als warmere temperaturen.

Wist je dat alpacawol bijzonder scheurvast en slijtvast is in vergelijking met andere dierlijke vezels?

Bij de scheurproef is de wol van Zuid-Amerikaanse boerderijdieren tot driemaal beter bestand tegen scheuren dan gewone schapenwol.

Alpaca sokken kunnen ook thuis als gezellige metgezellen dienen. Omdat ze zo comfortabel aanvoelen, zijn ze vooral goed om je voeten te verwarmen terwijl je een serie kijkt of een boek leest op de bank.

Alpaca sokken zijn ook verkrijgbaar met rubberen noppen op de zolen, zodat je ook op gladde vloeren stevig voet aan de grond hebt.

Alpaca wollen sokken zijn er ook voor kinderen en baby’s.

Fijner gebreide versies zijn ook goed om dagelijks te dragen. Alpaca sokken zijn ook verkrijgbaar in een chique business look. Sokken van alpacawol zijn ook verkrijgbaar voor kinderen en baby’s. Door de goede verdraagzaamheid van de fijne wol zijn alpaca sokken ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Krassen alpaca sokken?

Nee, als je op de kwaliteit van de wol let en sokken van zuivere alpacawol koopt, zul je geen onaangename jeuk voelen. Dit moet alleen gebeuren bij mensen met een zeer gevoelige huid, die geen enkele soort natuurlijke wol kunnen verdragen.

Wollknäuel

Wol met een bijzonder hoge kwaliteit wordt meestal gekenmerkt door een aangenaam huidgevoel. (Image source: unsplash.com / Les Triconautes)

Als je een heel gevoelige huid hebt, moet je bij het kopen van wol op zoek gaan naar de hoogst mogelijke zuiverheid. Je kunt het beste sokken kopen die van 100% alpacawol gemaakt zijn. En zelfs hier zijn er verschillen in de fijnheid van de wol.

We hebben in meer detail beschreven waar je op moet letten in onze koopcriteria.

Alpaca sokken hebben antibacteriële eigenschappen en maken het zo moeilijk voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen, wat tot huidirritaties kan leiden. Dit maakt sokken van deze speciale wol ook een goede keuze voor mensen met een allergie.

Welke alternatieven zijn er voor alpaca sokken?

Behalve de veel gezochte alpacawol zijn er nog verschillende andere natuurlijke vezels die opvallen door hun bijzonder huidvriendelijke eigenschappen. Hiertoe behoren yakhaar, kasjmier, kameelwol en merinoswol.

Al deze alternatieven worden gekenmerkt door vergelijkbare eigenschappen, zoals betere warmteregulatie en vochtafvoer. De grootste verschillen zijn waarschijnlijk te vinden in de prijzen en de beschikbaarheid en milieuvriendelijkheid van de respectieve grondstoffen.

Cottage pantoffels blijken ook bijzonder praktisch te zijn in het koude seizoen.

Besluit: Welke soorten alpaca sokken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je overweegt alpaca sokken te kopen, zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen

 • Alpaca sokken van zuivere alpaca wol
 • Alpaca sokken met een gehalte aan alpacawol

Voor de variant die uit een wolmengsel bestaat, is er ook keuze tussen zuiver natuurlijke vezelmengsels en mengsels die synthetische vezels bevatten.

De twee varianten verschillen vooral in de positieve eigenschappen van alpacawol.

Deze zijn natuurlijk niet zo merkbaar in de mengsels als in producten van zuivere alpacawol. Ook de verzorging en de prijs van de twee soorten verschillen.

Afhankelijk van waar je prioriteiten liggen en waar je bij het kopen vooral op let, is een van de twee soorten meer geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we je beslissing wat gemakkelijker maken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van alpaca sokken van zuivere alpaca wol?

Sokken van zuivere alpacawol zijn van zeer hoge kwaliteit en bijzonder comfortabel om te dragen. Alle eigenschappen van de vezels van alpacahaar kunnen volledig benut worden.

De sokken zijn bijzonder ademend en reguleren de warmte. Ze kunnen zowel in de winter als in de zomer gedragen worden en zorgen voor een ideaal voetklimaat.

Daardoor zijn ze ideaal voor lange buitenactiviteiten of inspannende wandelingen.

Zelfs wie de neiging heeft te zweten, kan zichzelf goed doen met alpaca sokken. Dit komt doordat de sokken heel weinig vocht opnemen en het meeste afvoeren.

Ze hebben ook een neutraliserende werking op geurtjes en voorkomen zo onaangename zweetgeurtjes.

Alpaca wollen sokken zijn bijzonder geschikt voor mensen met een allergie of een zeer gevoelige huid. Door het lage percentage wolvet en de extra antibacteriële eigenschap gaan ze onaangename huidirritaties tegen.

Voordelen
 • Benutting van alle voordelen van alpacawol
 • Bijzonder hoog draagcomfort
 • Geschikt voor mensen met allergieën en een gevoelige huid
 • Puur natuurproduct
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Complex onderhoud en reiniging
 • Gevoeliger voor de vorming van pluisjes en klitten

De goede kwaliteit van zuivere alpaca sokken komt echter ook tot uiting in de prijs. Het is moeilijk serieuze aanbiedingen te vinden voor minder dan 20 € per paar. Dus als je geen wolmix wilt, zul je iets dieper in de buidel moeten tasten.

De verzorging van zuivere dierlijke vezels is ook wat moeilijker dan bij een gemengd product. Ze hebben bijvoorbeeld de neiging veel te krimpen bij verkeerde wastemperaturen en zijn minder vergevingsgezind voor verzorgingsfouten.

Bovendien heeft alpacawol – net als bijna alle andere dierlijke wolsoorten – de neiging om te klitten en pluis te vormen als het verkeerd gewassen en gedroogd wordt. Al met al moet meer zorg besteed worden aan producten van zuivere alpacawol.

Wat onderscheidt sokken met alpacawolgehalte en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Sokken die slechts uit een bepaalde hoeveelheid alpacawol bestaan zijn meestal niet zo behaaglijk en comfortabel om te dragen als de versie die van zuivere alpacawol gemaakt is. Maar afhankelijk van het mengsel zijn ze gemakkelijker schoon te maken en te verzorgen.

Er zijn twee soorten wolmengsels: Die waarin de alpacawol vermengd is met andere natuurlijke vezels zoals merinowol of dergelijke, en die waarin synthetische vezels zijn toegevoegd.

Voordelen
 • Goedkoper
 • Gemakkelijker te verzorgen en te reinigen
 • Minder gevoelig
 • Gedeeltelijk betere pasvorm en vormvastheid
Nadelen
 • Voordelen van alpacawol slechts in beperkte mate, afhankelijk van het mengsel
 • Niet altijd huidvriendelijk en comfortabel om te dragen
 • Niet geschikt voor mensen met een allergie
 • Mogelijk bijmenging van synthetische vezels in het natuurlijke product

Als je de voorkeur geeft aan natuurlijk, moet je er beslist op letten dat alleen natuurlijke vezels gebruikt zijn. Afhankelijk van de soort wol die toegevoegd wordt, kunnen deze sokken ook soortgelijke eigenschappen hebben als zuivere alpaca sokken.

Maar pas op: de structuur van andere soorten wol kan totaal anders zijn dan die van alpacawol. Dit kan ertoe leiden dat de sokken gaan krassen bij het dragen en dat vocht en warmte niet zo goed gereguleerd worden.

Dit probleem kan ook optreden als het aandeel synthetische vezels zoals polyamide, polyacryl, lycra of elastaan te groot is.

In principe leidt elke hoeveelheid synthetische vezel tot een vermindering van de positieve eigenschappen van alpacawol. Hoeveel synthetische vezel te veel is, kan niet in het algemeen gezegd worden.

Men kan echter aannemen dat de kwaliteit beter is als het hoogst mogelijke aandeel zuivere alpacawol erin verwerkt is. Kunstmatige stoffen of andere soorten wol kunnen ook snel tot huidirritatie en allergische reacties leiden.

Een wolmix heeft echter ook voordelen: vooral wat het onderhoud van de sokken betreft, kan een synthetische vezelinhoud of de mix met een andere soort wol voordelig zijn, omdat de wolmix veel minder snel pluist of knoopt.

Bovendien is het droogproces niet zo delicaat als bij de variant met zuivere alpacawol en de wolmix kan over het geheel genomen ook meer wasbeurten doorstaan.

Toevoegingen zoals elastaan kunnen er ook voor zorgen dat de sok strakker en vormvaster om de voet zit en minder afglijdt. Een wolmix kan ook een positief effect hebben op de pasvorm.

Als je gezellige sokken wilt, maar niet te veel geld wilt uitgeven, kun je ook kiezen voor wolmengsels met een gehalte aan alpacawol. Afhankelijk van het mengsel en de kwaliteit kan dit alternatief voor het zuivere product aanzienlijk goedkoper zijn.

Sokken met een gehalte aan alpacawol koop je al voor 5 tot 10 € per paar.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om alpaca sokken te vergelijken en te beoordelen

In dit hoofdstuk willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele verschillende alpaca sokken die aangeboden worden.

De criteria die we vooral belangrijk vinden voor een aankoop zijn:

 • Fijnheid
 • Oorsprong
 • Samenstelling/zuiverheid
 • Voorwas
 • Onderhoudsinstructies
 • Extra functies zoals slipweerstand

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat de afzonderlijke factoren zijn en waar je in elk geval op moet letten.

Fijnheid

Alpacawol is niet zomaar alpacawol. De fijnheid van de wolvezel wordt gemeten in microns.

Fijnere vezels resulteren in een zachtere structuur van de wol en duiden op een hogere kwaliteit.

In de volgende tabel vind je de gebruikelijke benamingen voor de afzonderlijke kwaliteitsklassen en hun respectieve dikte in micron.

Kwaliteitsklasse Dikte
Baby Royal onder 20,0 micron
Baby Alpaca 20,1 – 23,0 micron
Superfijn 23,1 – 26,9 micron
Medium 27,0 – 30,9 micron
Sterk 31,0 – 35,9 micron
Grof 36,0 micron en sterker

Voor bijzonder zachte producten van alpacawol wordt vaak de kwaliteit “Baby Alpaca” gebruikt.

Informeer bij twijfel altijd bij de winkelier als je je alpaca sokken online koopt en de stof niet kunt aanraken om de zachtheid te testen.

Alpaka

Er zijn twee soorten alpaca’s: De Huacaya en de Suri alpaca’s. De twee soorten vertonen geen grote verschillen in lichaamsbouw of gedrag, maar kunnen onderscheiden worden door hun respectieve haartextuur. Suri’s hebben glad en krullend haar, terwijl de wolvezel van de huacayas heel fijn en krullend is. (Image source: pixabay.com / Capri23auto)

Herkomst

Vergelijkbaar met voedsel zijn er ook enkele aanwijzingen die je in natuurlijke vezels kunt zoeken om de kwaliteit van de gebruikte grondstof te beoordelen. Zo kan bijvoorbeeld alpacawol van een biologische boerderij komen.

Alpaka auf der Weide

Alpacawol van biologische kwaliteit moet aan bepaalde kenmerken voldoen, zoals het vrij rondlopen van de dieren. (Image source: unsplash.com / Max Crawford)

Dit betekent dat er geen agressieve of gevaarlijke stoffen gebruikt werden bij het voeren van de dieren en het verwerken van hun vacht tot wol.

Zoek naar het biologische zegel.

Bovendien garandeert een biologisch zegel ook dat de dieren waarvan de wol afkomstig is een minimum aan beweging hebben gehad en dat er aandacht is besteed aan het algemeen welzijn van de dieren.

Als het belangrijk voor je is om producten te kopen die zo milieuvriendelijk en regionaal mogelijk geproduceerd zijn, kun je altijd bij de betreffende leverancier informeren waar de gebruikte wol vandaan komt en waar ze verwerkt werd.

Natuurlijk is regionale productie zonder lange transportroutes het beste voor het milieu.

De veiligste manier is om direct van de fabrikant te kopen. In Duitsland zijn er al enkele alpaca boerderijen die ook wol produceren en die zelf verwerken. Daar kun je ook een directe indruk krijgen van hoe de dieren behandeld worden en van hun leefomstandigheden.

Wist je dat de meeste alpaca’s nog in hun oorspronkelijke thuisland Peru te vinden zijn?

Met ongeveer 3,5 miljoen dieren leeft hier ongeveer 80 % van de ongeveer 4,4 miljoen alpaca’s in de wereld. De Peruaanse Indianen zijn vooral bekend om hun kleurrijke poncho’s en andere kledingstukken van alpacawol, die vandaag de dag nog volgens oude traditie gedragen worden.

Samenstelling/zuiverheid

Zoals we in het beslissingsgedeelte uitlegden, zijn er verschillende soorten alpaca sokken te koop. Sommige zijn gemaakt van zuivere alpacawol, terwijl andere gemaakt zijn van een wolmengsel dat slechts een percentage alpacawol bevat.

Als je de hoogst mogelijke kwaliteit zoekt, moet je voor de zuivere variant gaan, want die garandeert dat de positieve eigenschappen van de haarvezel van de alpaca ook werkelijk ten volle benut kunnen worden.

Producten van 100% zuivere alpacawol zijn meestal veel duurder.

Als je geld wilt besparen, kun je kiezen voor de wolmix variant.

Zorg ervoor dat het aandeel alpacawol niet te ver onder de 50% ligt en dat er maar een heel klein aandeel synthetische vezel aan toegevoegd is. Toevoegingen zoals merinowol of andere hoogwaardige natuurlijke vezels zorgen ervoor dat het kledingstuk comfortabel blijft om te dragen.

Voorwas

Let er bij aankoop op dat het product een voorwas heeft ondergaan. Dit betekent dat de stof al op de maximaal toelaatbare temperatuur gewassen is en dienovereenkomstig gekrompen is.

Waschmaschinen

Alpacawol heeft speciale verzorging nodig. (Image source: unsplash.com / Tina Bosse)

Zo voorkom je dat de sokken die je koopt na de eerste wasbeurt plotseling van maat veranderen en je niet meer passen. Zoals alle natuurlijke vezels trekt alpacawol krom als je het bij hoge temperaturen wast.

Onderhoudsinstructies

Volg altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant of leverancier. Vooral sokken van zuivere alpacawol zijn meestal moeilijker te onderhouden dan wolmengsels.

Voorzichtigheid is echter ook geboden met de gemengde versie met zuiver natuurlijke vezels. Afhankelijk van de samenstelling kan ook hier het reinigen en drogen meer aandacht vragen dan bij gewone katoenen kleding.

Als er geen wasvoorschriften op de verpakking of in een gebruiksaanwijzing staan, neem dan voor de zekerheid contact op met de fabrikant, want verkeerd wassen kan in het geval van gevoelige wol snel tot grote beschadiging of visuele aantasting leiden.

Extra functies zoals antislip

Alpaca sokken zijn zo populair geworden dat ze al verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid van ontwerpen en voorzien van nuttige extra’s, afhankelijk van het beoogde gebruik.

Sokken met rubberen noppen op de zolen zijn bijzonder praktisch als je de knusse voetwarmers vooral thuis wilt dragen of zonder schoenen op gladde vloeroppervlakken.

Kind spielt

Alpaca sokken met rubberen noppen bieden weerstand tegen uitglijden op bijzonder gladde vloeroppervlakken. (Image source: unsplash.com / Caleb Woods)

Deze zijn een nuttige extra, vooral voor kinderen die graag rennen en ravotten, want ze kunnen verwondingen door uitglijden voorkomen.

Voor zeer actieve mensen die graag in de natuur zijn en een langere wandeling of trektocht gepland hebben, is het de moeite waard te investeren in alpaca sokken die een extra geprepareerde zool hebben.

Deze zijn meestal versterkt en zijn bedoeld om de voetzolen extra te beschermen en het lopen zo comfortabel mogelijk te maken.

Wetenswaardigheden over alpaca sokken

Wil je meer te weten komen over alpaca sokken? In onze rubriek vind je interessante informatie over alpacawol, en ook handige verzorgingstips en brei-instructies.

Hoe kan ik mijn alpaca sokken goed wassen?

De juiste verzorging en reiniging van je alpaca sokken is bijzonder belangrijk, want dat garandeert een maximale duurzaamheid en een comfortabel gevoel, ook na de eerste wasbeurt.

In het algemeen moet je ervoor zorgen dat je je zuivere alpaca wollen sokken niet te vaak en onnodig wast, want elke wasbeurt doet de wol slijten. Bijvoorbeeld, als je sokken gewoon onaangenaam ruiken, kun je ze gewoon een tijdje in de frisse lucht hangen.

Alexandra GergeleyTierärztin und Alpaka-Züchterin
Alpacawol heeft nauwelijks wolvet, daarom neemt het heel weinig vuil op. Meestal pikt het alleen een beetje stof op, verder niets.

Alpacawol hoeft daarom maar heel weinig gereinigd te worden. Het kan schoongemaakt worden met een lichte zeepoplossing. Het heeft weinig chemicaliën en weinig detergent nodig bij de verwerking.

(Bron: energieleben.at)

Als de sokken vuil worden, kun je ze in de wasmachine wassen, mits die een wolwasprogramma heeft.

Gebruik nooit een gewoon wasprogramma en zorg ervoor dat je een speciaal wasmiddel voor wol gebruikt, anders kan het matten of pluizen veroorzaken.

Met de hand wassen is echter de beste manier om je sokken schoon te maken, want dat is bijzonder zacht en vriendelijk. Week je sokken gewoon in warm water met een scheutje wolwasmiddel.

Dan kun je de sokken langzaam heen en weer zwiepen in deze oplossing. Spoel ze daarna gewoon af met schoon water.

Het is heel belangrijk dat je de sokken nooit tegen elkaar wrijft of ze ruw tegen elkaar drukt! Dit kan snel leiden tot lelijke knopen en vervilting van de wol. Textiel van alpacawol moet je altijd liggend drogen, want hangend kan het van vorm veranderen.

Voor echt hardnekkige vlekken kun je niet om professionele reiniging door een vakman heen. Om te zorgen dat je sokken lang meegaan, moet je er niet zelf mee experimenteren.

Wolmengsels met synthetische vezels zijn meestal gemakkelijker schoon te maken omdat ze niet zo gevoelig zijn. In het algemeen moet je, zoals bij alle soorten kleding, altijd de aanwijzingen van de fabrikant volgen.

Hoe kan ik zelf alpaca sokken breien?

Als je de weg weet met een breinaald en wollen draad, kun je natuurlijk ook zelf alpaca sokken breien. Je kunt de wol in de gewenste kleur in bollen kopen en dan meteen aan de slag.

Wolle

Bolletjes alpacawol zijn er in verschillende kleuren en mengsels. Als je een zuiver natuurlijk product wilt, let er dan op dat de wol niet chemisch geverfd is. Het natuurlijke kleurenpalet van alpaca’s varieert van wit, beige en bruin tot het diepste zwart. (Image source: unsplash.com / Soraya García)

Houd er echter altijd rekening mee dat de wol bij de eerste keer wassen weer krimpt en dat met deze verandering rekening gehouden moet worden bij de maatbepaling.

Voor een betere duurzaamheid kun je ook op zoek gaan naar een kleine hoeveelheid synthetische vezel in het garen. Dit maakt het eindproduct iets minder delicaat.

Hier linken we naar een video die je laat zien hoe je gemakkelijk sokken breit. Je vindt de andere delen van de brei-handleiding op het bijbehorende YouTube kanaal.

Welke andere producten worden van alpacawol gemaakt?

Omdat alpacawol steeds populairder wordt en door zijn eigenschappen zo aangenaam op de huid aanvoelt, is er een steeds ruimere keuze aan producten op basis van deze natuurlijke vezel. Van sokken tot mutsen, dekens, inlegzolen of sjaals, er is bijna alles op het gebied van kleding.

Leggings en woningtextiel zoals beddengoed kunnen ook van de fijne wol met de warmteregulerende eigenschappen gemaakt worden.

Net als bij sokken geldt hier natuurlijk hetzelfde: Kwaliteit heeft zijn prijs. Hele dekens van zuivere alpacawol kunnen al gauw enkele honderden euro’s kosten.

Wat kan ik doen als mijn alpaca sokken pluizig worden?

Zoals elk ander product dat van natuurlijke dierenwol gemaakt is, kunnen ook alpaca sokken pluizen. Vooral vóór de eerste was beurt en bij het eerste dragen hebben kleine wolvezels de neiging los te komen van de stof.

Je kunt het eerste pluizen tegengaan door de alpaca wollen sokken zachtjes in lauw water te wassen voor je ze voor het eerst draagt. Beweeg de sokken langzaam en voorzichtig heen en weer.

Dit moet de losse vezels helpen bezinken en de zwaarste pluizen in het begin voorkomen.

De enige manier om later pluisvorming te voorkomen is de was- en droogvoorschriften van de fabrikant precies op te volgen. Dit zorgt er ook voor dat de behaaglijke en zachte structuur van de alpacawol zo lang mogelijk behouden blijft.

Wordt de productie van alpaca sokken in verband gebracht met dierenmishandeling?

Nee, dat is niet noodzakelijk het geval. Als de fokkers en houders van de dieren aandacht besteden aan een bij de soort passende houderij, de juiste voeding en de juiste sociale omgeving, kunnen de alpaca’s een mooi leven leiden en toch nog voldoende wol leveren voor verdere verwerking.

De volgende punten worden van bijzonder belang geacht voor een op de soort afgestemde houderij

 • Alpaca’s zijn kuddedieren en moeten daarom altijd samen met andere dieren gehouden worden.
 • Ze hebben veel buitenruimte nodig. Idealiter is een oppervlakte van ongeveer 1000 m² beschikbaar voor twee dieren.
 • Alpaca’s mogen niet gevoederd worden met krachtvoer of iets dergelijks. In hun thuisland voeden ze zich uitsluitend met grassen. Dit moet ook in Duitsland gehandhaafd worden.
 • Regelmatig schoonmaken van de stal en voortdurende toegang tot voedsel en water zijn altijd nodig, zodat de dieren zich prettig voelen.
 • Om hygiënische redenen moet het scheren altijd over het hele lichaam tegelijk gebeuren. (Bron: edlerzwirn.com)

Als je je alpaca producten rechtstreeks van een boerderij koopt, kun je deze eisen tenminste gedeeltelijk zelf controleren. Als dat niet mogelijk is, moet je afgaan op eventuele zegels of de informatie van de fabrikant.

Beeldbron: pixabay.com / LUM3N

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies